معاون رئیس‌جمهور گفت: آمریکایی‌ها ابتدای انقلاب از طریق تحریک اقوام، کارهای عجیب و غریب می‎کردند و دخالت‎هایی در امور ایران داشتند، تسخیر سفارت آمریکا این اقدامات را قطع کرد.

امید کرمانی‌ها: 30 مهر 58 کارتر اجازه ورود شاه را به آمریکا داد، این اتفاق دانشجویان پیرو خط امام را به این فکر انداخت که احتمال تکرار کودتای 28 مرداد 32 وجود دارد و باید کاری کرد. آنها برای اینکه از وقوع کودتا جلوگیری کنند، تصمیم به تسخیر سفارت آمریکا گرفتند. با تسخیر سفارت آمریکا، دولت موقت مهندس بازرگان بلافاصله استعفا کرد.

معصومه ابتکار از جمله دانشجویانی بود که در تسخیر سفارت آمریکا مشارکت داشت. او 38 سال پس از آن تسخیر می گوید: اشغال سفارت در آن شرایط و در آن مقطع بهترین تصمیمی بود که می شد گرفت و اقدام دانشجویان به استناد شواهد و اسنادی که بعد از تسخیر لانه جاسوسی به دست آمد، جلوی خیلی از آسیب ها را گرفت.

مشروح این گفت و گو را در ادامه بخوانید:

شما در زمان تسخیر لانه جاسوسی مترجم بودید و قاعدتا در مذاکرات هیأت هایی خارجی با دانشجویان درباره آزادسازی گروگان های آمریکایی حضور داشتید و مباحث و دیدگاه های دو طرف را ترجمه می کردید. آیا خاطره ویژه ای از آن روزها دارید؟ آیا پیش آمد که دخل و تصرفی در ترجمه صحبت ها انجام دهید؟  

خیر، من دخل و تصرفی در ترجمه صحبت ها نداشتم. خاطراتم را در کتاب «تسخیر» به طور کامل ابتدا به زبان انگلیسی برای مخاطب بین المللی و بعد به زبان فارسی برای عموم مردم ایران نوشتم. من در وهله اول دعوت شدم و در روابط عمومی برای ترجمه همزمان کمک می کردم. بعد هم در مقاطعی برای بیان اخبار و برنامه های دانشجویان نقش سخنگویی داشتم. آن زمان ما ترجمه اسناد سفارت آمریکا را انجام می دادیم. کاری که الان ویکی‌لیکس مرتب انجام می دهد و اسناد مربوط به سفارتخانه های آمریکا را افشا می کند. آن موقع هم دانشجویان خط امام همین کار را کردند. در کتابم کاملا این موضوع را توضیح دادم که چه اقداماتی آنجا انجام می شد. درباره هیأت های خارجی نیز، بله هیأت هایی آمدند، مثلا هیأت صلیب سرخ که برای دیدار و گفت و گو با گروگان ها می آمد و احوال و شرایط نگهداری آنها را پرس‌وجو می کرد.

از طرف خود آمریکایی ها نیز هیأت هایی آمدند؟

افراد مختلفی همچون سناتورهای آمریکایی و خبرنگارها می آمدند، زمانی یکی از سناتورهای آمریکایی آمد ولی اجازه دیدار با گروگان ها را نداشت و بیشتر حضورش جنبه مصاحبه و صحبت پیدا کرد.

برخی تسخیر سفارت انگلیس و عربستان را با تسخیر سفارت آمریکا مشابه سازی می کنند. نظر شما چیست؟

اصلا اینها هیچ ارتباطی با هم ندارد. تسخیر سفارت آمریکا یک جریان عظیمی بود که مردم با حمایت خود آن را به انقلاب دوم تبدیل کردند. در آن اوضاع قانون اساسی نداشتیم، دولت موقت و شورای انقلاب سرکار بودند. هیچ کدام از ساختارهای رسمی حاکمیت همچون مجلس و دولت هنوز شکل نگرفته بود و تمام نظامات اطلاعاتی و امنیتی کشور در یک شرایط بسیار متزلزلی به سر می برد.

در این شرایط دانشجویان فکر کردند اگر اقدام و ورود نکنند، مخاطراتی وجود دارد که می تواند تبعات بسیار سنگینی برای کشور داشته باشد. چراکه آن زمان نمونه های مداخله آمریکا در کشورها بسیار زیاد بود. بعد از اشغال سفارت تا الان، بیش از 70 مورد نمونه هایی از مداخله دولت آمریکا و سی‌آی‌ای در امور کشورها اعم از انتخابات تا مداخله نظامی می توان یافت. به عبارت دیگر دخالت آمریکا در امور داخلی دیگر کشورها کاملا یک امر شناخته شده است. در کشور خودمان هم کودتای 28 مرداد 32 بحث توهم توطئه نبود، بنابراین دانشجویان براساس یک تحلیل منطقی و درست این کار را کردند.

پشت صحنه ای وجود نداشت که این اقدام را به دانشجویان تسخیر سفارت آمریکا القاء کند؟

خیر.

آقای منصوری فرمانده کل وقت سپاه اعلام کرده بودند که سپاه در تدارک اولیه دانشجویان برای تسخیر سفارت آمریکا نقش داشت. آیا این طور بود؟

خیر، اصلا آن موقع این مسائل نبود. جمع خود دانشجویان الان هستند؛ خود آنها جمعا تصمیم گرفتند و به این جمع بندی رسیدند و آن را عملیاتی کردند. دانشجویان تحلیلشان این بود، امام این خط را دادند چون ایشان سخنرانی کردند و گفتند «دانشجویان و طلاب باید در مقابل اقدامات آمریکا بیایستند». برداشت دانشجویان در آبان سال 58 این شد که «چون ما در ساختارهای امنیتی و اطلاعاتی ضعف شدید داریم باید اقدامی انجام دهیم».

تکرار این روش در موضوع سفارت انگلیس و عربستان، یک کاریکاتور بود چون در حال حاضر دولت، مجلس، اطلاعات، سپاه، بسیج و ارتش مستقر و مستحکم داریم؛ حال آنکه سال 58 همه اینها در شرایط متزلزل بود.

دانشجویان می خواستند تصمیم خود را با امام در میان بگذارند اما چرا آقای موسوی خوئینی که رابط بین دانشجویان پیرو خط امام با بنیانگذار انقلاب اسلامی بود، مخالفت کرد و گفت «شما این کار را انجام دهید، گرفتن تأیید امام با من»؟

بله، نظر دانشجویان این بود اما نظر آقای موسوی خوئینی ها نیز آن بود که «اگر این حرکت بخواهد موفق باشد باید مردمی و دانشجویی انجام شود، نه آنکه یک حرکت حکومتی باشد. گرفتن تأیید امام این حرکت را حکومتی می کند». بر همین اساس نیز تأیید امام بعد از تسخیر سفارت آمریکا و حمایت مردم از این واقعه انجام شد. یعنی آن موج مردمی که در حمایت از اقدام دانشجویان به صحنه آمد، این حرکت را به انقلاب دوم تبدیل کرد و دیگر هیچ کس در مقابل این جریان موضع نگرفت.

الان چرا دانشجویانی که آن روز در تسخیر سفارت آمریکا نقش داشتند به دو گروه پشیمان و غیر پشیمان تقسیم شدند؟

هیچ کس پشیمان نشد. دانشجویان اصلا پشیمان ندارند. دانشجویان همه نسبت به کاری که کردند معتقدند. حالا شاید بگویند تبعات، عواقب و اتفاقاتی که بعدا افتاد، خارج از اختیار و کنترل ما بود، بالاخره هر حرکتی ممکن است یک عوارضی هم داشته باشد. هیچ کس الان نمی گوید این کار صد درصد درست و خوب بود ولی هیچ کس هم پیشمان به مفهموم واقعی این کلمه نیست. چون بالاخره در آن شرایط و در آن مقطع بهترین تصمیمی بود که می شد گرفت و اقدام دانشجویان به استناد شواهد و اسنادی که بعد از تسخیر لانه جاسوسی به دست آمد، جلوی خیلی از آسیب ها را گرفت.

آمریکایی ها از طریق تحریک اقوام، کارهای عجیب و غریب می کردند و دخالت هایی در امور ایران داشتند، تسخیر سفارت آمریکا این اقدامات را قطع کرد و یک درجه مصونیت را برای انقلاب به وجود آورد. و البته تسخیر سفارت عوارضی هم داشت. اما اینکه فکر کنیم همه بدبختی ها از تسخیر سفارت آمریکا شروع شد، موضوعی است که آمریکایی ها خیلی دوست دارند، آن را القاء کنند که همه گرفتاری های ایران مربوط به این موضوع است. در حالیکه این طور نیست و در مقابل می توان این تحلیل را مطرح کرد که اگر تسخیر سفارت آمریکا نبود آیا احتمال نداشت کودتای 28 مرداد 32 تکرار شود؟ بله احتمالش خیلی زیاد بود. وضعیت مصر را دیدیم، یک سال بعد از پیروزی انقلاب مان احتمال داشت 180 درجه به عقب برگردیم و همه چیز را از دست بدهیم.

امروز شاهد دخالت های آمریکا در عراق، افغانستان، یمن و سوریه هستیم. نمونه های دخالت مستقیم و غیرمستقیم آمریکا از این دست را کم نداریم. امروز آمریکا صدها پایگاه نظامی اطراف ما دارد، هر لحظه همه منطقه را تهدید می کند. این نشان می دهد در آن اوضاع دانشجویان براساس یک تحلیل این کار کردند. من هیچ وقت نمی توانم بگویم که کار ما تبعات منفی نداشت. تبعات منفی حتما داشت ولی برآیند و منافعش برای کلان کشور و انقلاب هم کم نبود.

اما اشغال سفارتخانه های عربستان و انگلیس خیلی متفاوت با تسخیر سفارت آمریکا بود. معتقدم اشغال سفارتخانه های انگلیس و عربستان اقدامی کاملا غلط، ضدنظام و ضد ارزشی بود. این اقدامات متأسفانه چهره بسیار بد و منفی را برای کشور در سطح جهان ایجاد کرد، مورد سوءاستفاده قرار گرفت و به کشور آسیب زد چون زمانی این اتفاقات افتاد که نظامات حاکمیتی مستقر بودند و شرایط باثباتی داشتیم.

برخی معتقدند وقوع جنگ تحمیلی و حمله صدام به ایران متأثر از تسخیر سفارت آمریکا بود، نظر شما چیست؟

خیر، احتمال جنگ قبل از آن هم بود. آمریکا تمام طراحی هایش را با صدام انجام می داد. اخیرا هم سی‌آی‌ای ارتباطاتش را با صدام تأیید کرده و گفته است «این{صدام} آدم ما بود و ارتباطات نزدیکی با ما داشت». بنابراین آنها طراحی های‎شان را داشتند و برنامه‌ریزی‌های‌شان را کرده بودند، از خیلی قبل نیز تحریکات مرزی شروع شده بود. حتی بعضی می گویند استعفای دولت موقت به خاطر تسخیر سفارت آمریکا بود. بله تسخیر سفارت آمریکا دلیلی بر استعفای دولت موقت بود اما قبلش هم دولت مرحوم بازرگان سه چهار مرتبه استعفا داده بود. در واقع آقای مهندس بازرگان با مشکلات زیادی مواجه بود و این هم مزید بر علت شد.

27214

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 721461

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 42
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    270 2
    با خوندن این مصاحبه از اینکه در تمامی انتخابات به اصلاح طلبان رای دادم بسیار پشیمونم ...
  • ساکن برج بلند دموکراسی A1 ۰۶:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    312 0
    برای شما که بد نشد . تاوانش رو 40 ساله مردم دارن میدن
  • سلمانخان IR ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    254 0
    دانشجویان اشتباه کردند چ قبول کنند وچه نه که کشور را به مسیری نامعلوم وسخت بردندهنوز هم بعدازچهل سال داریم تاوان میدیم
  • بی نام IR ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    351 1
    من هم خانواده ام مقیم آمریکا بودند از این شرایط راضی بودم تو که سود بردی، این مردم هستند که به مشکل خوردند
    • بی نام A1 ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۴
      62 1
      شرمنده دستم اشتباهی خورد و منفی دادم
  • بی نام A1 ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    144 0
    خانوم ابتکار لطفا مصاحبه زیر را نیز که در این سایت منعکس شده، بخوانید: روایت نقش سپاه در تسخیرسفارت‌آمریکا/ گلایهٔ‌تند شهیدچمران
  • بی نام IR ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    152 0
    تو که راست میگی
  • بی نام A1 ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    179 0
    برای خودت که بد نشد
  • وطن دوست IR ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    164 0
    خانم ابتکار بهتر است راجع به این مطلب که اشغال سفارت درست بوده و یا غلط و این که از اینکار کسی پشیمان نیست دیگر صحبت نکنید و بیشتر به انجام مسئولیت های خود بپردازید.با این گونه مصاحبه ها ، که احتمالا برای مطرح کردن خودتان است اطمینان داشته باشید حاصلی نه برای مردم دارد و نه کار شما را توجیه می کند.چرا به جای این که برای وظایفی که در این پست برای شما پیش بینی شده برنامه ریزی کنید و راه حل هائی برای حل مشکلات مردم پیدا کنید دائم به اموری می پردازید که فقط می تواند کشور های دیگر راتحریک کند که بی شک به نفع ما نیست . ضمنا بگذارید آیندگان در مورد کار شما قضاوت کنند نه خود شما چون قطعا شما حالت" خود انتقادی "ندارید و همه کار های خود را درست و منطقی می پندارید که قطعا این طور نیست .
  • بی نام IR ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    214 0
    باید هم پشیمان نباشید امثال شما که با همین روش به پست و مقام و پول رسیدید
  • بی نام IR ۰۷:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    235 0
    مخصوصا شما خانم ابتکار که شکر خدا به همه چیز رسیدین خودتون توی ایران کسب و کار میکنید و پسرتون هم توی آمریکا تفریح میکنه فقط ما مردم بیچاره دنبال شعارهاتون راه میریم به امید روزگاری بهتر
  • بی نام IR ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    187 1
    تسخير سفارت آمريكا خوب بود چون ما انجام داديم، تسخير سفارت انگليس و عربستان بد بود چون آنها انجام دادند واي مردم از خنده
  • حامی A1 ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    172 1
    مطمعننا با بررسی وضعیت شغلی کنونی آن دانشجویان هیچ کدام پشیمان نیستند.
  • بی نام A1 ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    141 0
    خانم ابتکار دست اورد ملموس این کار چه بود ؟
  • بی نام A1 ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    168 0
    خانم ابتکار میشه بگین دستاورد تسخیر سفارت آمریکا چی بود؟ تاوان کار شما رو باید نسل های بعدی بدن
  • مهدی IR ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    172 1
    خانم ابتکار چقدر خوب بود که شما روحیه انقلابی خودت رو حفظ میکردی و فرزند دلبندت رو نمی فرستادی آمریکا البته هنوزم دیر نشده شما هم که پشیمان نیستی نه ؟
  • بی نام IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    129 0
    اگر واقعا قصد کودتا بوده میتونستن به راحتی بگن آقا ارتباطات قطعه و سفارت را جمع کنید برید ...والسلام
  • بی نام IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    157 0
    برای شما نان داشت .
  • خسرو A1 ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    155 1
    خانم ابتکار در مورد حرکت زشت تسخیر سفارت صحبتی نفرمائید.اگر پشیمانی شاخ داشت خیلیها در آورده بودنند.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    156 0
    دانشجویان البته از زبان خانم دکتر پشیمان نیستند ، عجیب هم نیست . خوب امثال ایشان به یمن اون چند ماه ، تا مرحله معاونت رئیس جمهور پیش رفتند ، در واقع اگر برای ملت آب در نیامد ولی برای ایشان نان درآمد
  • بی نام DE ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    134 0
    نباید هم ناراحت باشیند برای شما که بد نشد دودش همیشه تو چشم این مردم بیچاره می ره
  • بی نام IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    163 0
    احسنتفقط یک سوال خیلی کوچولو؛میشه بگید چرا آقازاده سرکار عالی در امریکا تحصیل میکنند و در کنار بنده زادگان ما ادامه تحصیل نمیدهند؟؟
  • بی نام IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    126 0
    سوالی دارم؟ چرا فقط یک قسمت شعارنه شرقی نه غربی با اشغال یکی از سفارتها اجرا شد؟ تجهیز ارتش صدام در جنگ توسط قسمت سفارت شرقی انجام شد.چرا جاسوسها به جای اعدام، آزاد شدند؟
  • بی نام A1 ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    138 0
    میشه بگید اقا پسر شما در امریکا چه میکنه؟
  • بی نام A1 ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    114 0
    "در واقع آقای مهندس بازرگان با مشکلات زیادی مواجه بود و این هم مزید بر علت شد."اگر جنس مشکلاتشان مانند این موضوع بوده که حق با ایشان بوده است.هر کس هر کاری خواسته بالای دست دولت انجام می داده،پس دلخوری کمترین عکس العمل بوده
  • کاظم IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    176 0
    خودش از دیوار سفارت بالا میره اما بچش می فرسته امریکا
  • بی نام A1 ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    135 1
    همه اون دانشجوها به نون و نوای خوبی رسیدن من هم بودم پشیمان نمی شدم
  • بی نام A1 ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    121 0
    2 کلمه بشنو از خواهر مری.
  • بی نام A1 ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    128 0
    در کل این اشغال خودسرانه به نفع کشور تمام نشد و منجر به جنگ تحمیلی و این همه مشکلات شد..
  • arad ES ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    137 0
    بله ماست بند هم نميگه ماست من ترش بود ..يك عده خام مملكتي رو بدبخت كردند ..مدعي هم هستند ..
  • بی نام A1 ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    141 0
    آمریکا خیلی بده بخصوص که خانم ابتکار هم آقا پسر رو اونجا فرستاده
  • بی نام A1 ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    193 1
    به عنوان یک ایرانی شما را به خاطر اشغال سفارت آمریکا نمی بخشم. امثال شما تاریخ ما را دگرگون کردید و از مردم ایران چهره ای خشن و غیر منطقی در دنیا درست کردید. حالا هم پسرتان را فرستادید آمریکا. این یک عوامفرینی و دروغ گویی است. البته برای شما ها خوب بود که همیشه در پست و مقام تشریف داشتید. ولی این همه بلا و جنگ ارمغانش بود.
  • عبدالله IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    133 0
    چرا باید پشیمون باشند؟1 همه اشون از این کار به نوایی رسیده اند که در حالت عادی غیر ممکن بود به این مناصب برسند
  • بی نام A1 ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    151 0
    منم بودم پشیمان نبودم یه سفارت فقط نگرفتید که ، کل مملت گرفتید
  • بی نام A1 ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    151 1
    مخصوصا شما که پسرت الان شهروند آمریکای جهانخوار شده.
  • بی نام IR ۲۱:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    احسنت به خانم ابتکار
  • بی نام IR ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    1 190
    بصیرت دانشجوهای اون موقع رو کاش الانم داشتن
  • بی نام IR ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    5 179
    هر چیز رو باید در ظرف زمانی خودش سنجید
  • بی نام IR ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    90 2
    کاش رای این کار با چند دیپلمات مشورت میکردین
  • بی نام IR ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۳
    119 1
    ماشالله همه یه پا دیپلمات بودن
  • بی نام A1 ۰۵:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۴
    76 0
    یه جوری میگن لانه جاسوسی انگار بقیه سفارتخانه های دنیا کارشان جمع آوری اطلاعات و جاسوسی نیست
  • حسین A1 ۱۶:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۴
    1 39
    با تسخیر اصلا موافق نیستم . یه طوری تسخیر نوشتید انگار رفتیم مملکت اونارو گرفتیم . مطمئنا اگر اینکارو نمیکردند الان وضعیت ما دست کمی از سوریه و عراق نداشت . همانطور که صدام به آمریکا اعتماد کرد تهش خودشو کشتند . واقعا متاسفم برای طرز تفکر ایرانی که پیشرفت خودش رو به آمریکا و ... میدونه . یعنی در روز یک ساعت کار مفید انجام نمیدیم که پیشرفت کنیم بعد همیشه هم به علمو ... اونور فکر میکنیم . واقعا متاسفم .