انتظار برای پخش تازه​ترین مجموعه تاریخی داود میرباقری به پایان می​رسد و تلویزیون بعد از سال​ها شاهد پخش اثری تاریخی از این کارگردان خواهد بود.

 به گزارش خبرآنلاین، «مختارنامه» به کارگردانی میرباقری با موضوع قیام مختار بعد از واقعه عاشورا از روز جمعه نهم مهر هر هفته جمعه ساعت 22 روی آنتن می​رود و تکرار آن نیز روزهای دوشنبه ساعت 19:30 تا 20:30 پخش خواهد شد. این مجموعه در 40 قسمت تهیه شده و شامل 700 سکانس از جمله 100 سکانس جنگی است.

آغاز «مختار نامه»
اوایل دهه 80 در روزهایی که خبرهایی در مورد مجموعه​سازی میرباقری در مورد «سلمان فارسی» منتشر شده بود و همه انتظار داشتند این​بار مجموعه تاریخی دیگری از میرباقری با موضوع سلمان فارسی ببینند، خبر قطعی کلید خوردن «مختارنامه» منتشر شد؛ کاری که پیش تولید آن از سال 81 آغاز شده بود و فروردین ماه سال 1383 فیلمبرداری آن آغاز شد.

در مدت دو سالی که صرف پیش تولید این مجموعه شد، دکورهای آن در مناطق مختلف ساخته می​شد. از دکورهای مهم این مجموعه می​توان به بنای مسجد کوفه، بنای کاخ دارالاماره،‌ زندان ‌و خانه مختار ثقفی، اشاره کرد.

بخش دیگر دکور «مختارنامه» که وقایع و ماجراهای آن در 122 لوکیشن داخلی و خارجی اتفاق افتاده، در زمینی به مساحت 30 هکتار ساخته شد و شامل اجزای مختلف شهرهای کوفه و مکه و ساختمان کعبه بود.

براساس برآوردهای اولیه مرحله اول تولید این سریال حدود شش ماه طول تخمین زده شد و قرار بود در این مدت بخش​های مربوط به شهر کوفه فیلمبرداری شود. تصور می​شد بعد از پایان این بخش، قسمت​های جنگی مجموعه هم در شش ماه دوم سال انجام شود و «مختارنامه» از سال 1384 وارد مرحله فنی شود، اما این برآوردها همه نادرست بود، زیرا تولید این مجموعه الف ویژه با نگاه پر از حساسیت و دقت نظر داود میرباقری مدتی طولانی​تر نیاز داشت، مدت زمانی نزدیک به شش سال.

میرباقری 10 ماه بعد از آنکه فیلمبرداری پروژه آغاز شده بود از روند پیشروی کار گزارشی داد و اعلام کرد:« در 10 ماه گذشته 30 درصد از این پروژه فیلمبرداری شده است. روزانه سه دقیقه از این سریال تصویربرداری می‌شود و تاکنون بالغ بر 500 دقیقه فیلم گرفته‌ایم.»

بالاخره «مختارنامه» بعد از پنج سال کار در تیرماه سال 1388 مرحله فیلمبرداری را پشت سرگذاشت و به مراحل فنی رسید.

قصه مختار
«مختارنامه» داستان زندگی و قیام مختار ابو عبیده بن ثقفی ملقب به ابواسحاق را در مقاطع مختلف زندگی او روایت می‌کند.

شهرت مختار به دلیل قیامی است که پس از واقعه عاشورا با هدف خونخواهی از شهدای دشت کربلا انجام داد و به پیروزی رسید. در زمانی که مردم کوفه از امام حسین(ع) برای آمدن به کوفه دعوت کردند. او و قبیله‌اش نیز به طرفداری از امام حسین(ع) حرکت خود را آغاز کردند، اما مختار توسط عبیدالله ‌بن ‌زیاد دستگیر و روانه زندان ‌شد. او در روز عاشورا در زندان بود.

توطئه بنی‌امیه برای قتل او به نتیجه نرسید و در نهایت او بعد از آزادی از زندان، با شعار یالثارات الحسین(ع) قیام خود را علیه اشقیای کربلا آغاز کرد؛ قیامی که به قصاص تمامی قاتلان کربلا و در نهایت تشکیل حکومتی شیعه و عدالت محور منجر ‌شد.

با توجه به مقطع زمانی انتخاب شده برای روایت داستان و انتخاب شخصیت دیگری غیر از امام حسین (ع) به عنوان شخصیت اول این مجموعه فرصت آن به وجود آمده تا آنچه بعد از واقعه عاشورا بر یاران امام حسین و اسرای عاشورا گذشته روایت شود.

با توجه به اینکه این داستان مدت زمانی طولانی و اتفاقاتی مهم را در بر می‌گیرد، بحث تحقیقات آن هم اهمیتی ویژه پیدا می​کند به این ترتیب که میرباقری در گفت‌و‌گویی که در ماه​های ابتدایی کلید خوردن پروزه داشت اعلام کرد گروهی برای تحقیقات این مجموعه مشغول به کار بودند.

او با اشاره به تجربه‌ای که در مجموعه «امام علی (ع)» پشت سر گذاشته بود، اظهار داشت: «مسیر تحقیق پروژه‌های تاریخی تلویزیونی شفاف است. بعد از مجموعه «امام علی (ع)» این شفاف‌سازی اتفاق افتاد. در آن سریال تمام فشار و بار تحقیق روی دوش من بود، اما سرانجام دوستان به این ضرورت رسیدند که تیم‌های تحقیقاتی باید درست شود تا روی موضوعاتی به دقت کار ‌کنند. این مسیر را پروژه «مختارنامه»‌ نیز طی کرده است.»

او در جریان همین صحبت ها به اهمیت باورپذیر جلوه​ دادن تاریخ اشاره کرد و گفت:« روی مسئله باورپذیر کردن تاریخ بسیار حساس هستم. این وجه همواره در کارهای تاریخی برای من مهم بوده و برای آن تلاش می‌کنم. برای رسیدن به این باورپذیری جزئیات خیلی مهم هستند. باید روی آنها دقت کرد. همین مسائل است که یک کار تاریخی را باورپذیر می‌کند. ضمن این که قوت و قدرت داستان و مسیر دراماتیک آن خیلی مهم است.»

ستارگان در مختار
از آن جا که شخصیت اصلی مجموعه «مختارنامه» از معصومان نیست، میرباقری فرصت انتخاب بازیگری توانا را برای یکی از نقش‌های کلیدی کار خود به دست آورد. به طور کلی جمع بازیگران «مختارنامه» را می​توان مجموعه‌ای نسبتاً کامل از بازیگران، سینما، تلویزیون و تئاتر محسوب کرد.

انتخاب فریبرزعرب‌نیا بازیگری که سال​ها سینما را به دلیل حضور در «مختارنامه» ترک کرد، جذابیت​های بسیاری در ذات خود دارد.

در مجموعه «مختارنامه» 110 بازیگر اصلی و 400 بازیگر فرعی بازی می‌کنند. انوشیروان ارجمند، فرهاد اصلانی، ژاله علو، ابراهیم آبادی، شهرام حقیقت‌دوست، بهناز جعفری، الهام حمیدی، حدیث فولادوند، رضا رویگری، نسرین مقانلو، آهو خردمند، مهدی فخیم‌زاده و رضا کیانیان از دیگر بازیگران اصلی این مجموعه هستند.

توقف‌های گاه‌به‌گاه
سال اول تولید «مختارنامه» به خصوص تا 10 ماه ابتدایی کار، پروژه مسیری خوب و بدون ایستادن را پشت سر می​گذاشت، اما این جریان همانطور که در مورد اغلب برنامه​های تلویزیون انتظار می رود، چندان طولانی نشد و مشکلات بر سر راه «مختارنامه» سبز شدند.

توقف​های گاه​به​گاه پروژه برای نرسیدن بودجه کافی، آماده نشدن لوکیشن‌ها و مسائلی از این دست اتفاقی بود که هر از گاهی پیش روی این پروژه تلویزیونی قرار گرفت.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 92142

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 11 =