ببرها جزو حیوانات در معرض خطر انقراض طبقه‌بندی می‌شوند؛ به همین دلیل اقدامات مختلفی برای حفظ این گونه ارزشمند انجام می‌شود، از جمله کتاب جدید عکاسان نشنال‏جئوگرافیک.

محمود حا‌ج‌زمان: استیو وینتر، عکاس برجسته نشنال جئوگرافیک همراه با شارون گویناپ در تازه‌ترین کتاب خود سراغ موضوع هیجان‌انگیزی رفته‌اند. کتاب آنها با عنوان «ببرهای جاویدان (Tigers Forever)» حاوی تصاویر و داستان‌هایی جالب از زندگی این گربه‌سانان در معرض خطر است.

وینتر برای ثبت تصاویری خودمانی از ببرها، از روش تله دوربینی استفاده کرده است؛ روشی که وی سال‌ها قبل آن را برای عکاسی از پلنگ‌های برفی ابداع کرده بود. این روش، تنها روشی است که بدون آنکه مجبور باشید برای دیدن حیوان به آن نزدیک شوید یا باعث هشیاری جانور شده و شرایط عادی زندگی وی را بر هم بزنید؛ می‌توانید عکس‌هایی از زندگی کاملا طبیعی جانور تهیه کنید.

از آنجایی‌که حیواناتی که وینتر قصد داشت از آنها عکاسی کند بیشترین فعالیت خود را در سپیده‌دم یا گرگ و میش غروب انجام می‌دهند؛ پیش از راه‌اندازی میدان فروسرخ ماشه دوربین وی مجبور بود زمانی را صرف آماده‌سازی صحنه و نورپردازی آن کند، تا بتواند پرتوهای خورشید را شبیه‌سازی کند. البته همه ببرها نیز از تجاوز به قلمرو خود خوشحال نبودند. یکی از ببرها، که وینتر نام Smasher (درهم شکننده) را روی آن گذاشته بود، بسیار ماهرانه به تله دوربین نزدیک می‌شد و ضامن آن را می‌کشید تا سرانجام دوربین از فلاش زدن و ایجاد سر و صدا دست بر دارد.

زمانی‌که وینتر برای نخستین بار اقدام به عکاسی از حیات وحش نمود، دریافت که تهیه پرتره‌های زیبا از حیوانات نتیجه‌ای معکوس دارد؛ چرا که پرتره‌ها نمی‌توانند تمام داستان زندگی جانور را تعریف کنند. از آن زمان وی تلاش کرد تا تمام تهدیدات، مشکلات و راه‌حل‌های ممکن را برای ببرها و سایر حیوانات وحشی به تصویر کشد. در حال حاضر تنها 3200 قلاده ببر وحشی در سراسر دنیا وجود دارد و با توجه به فشارهایی که بر آنها وارد می‌شود (شکار، تخریب زیستگاه و سایر تهدیدات)، شاید انتشار این کتاب بتواند تاثیری مثبت در وضعیت وحشتناک این حیوانات رو به انقراض داشته باشد.

شنا
در کتاب ببرهای جاویدان، وینتر از مناطق و کشورهای گوناگونی عکاسی کرده است. این کتاب خواننده را از میانمار به هند، و از آنجا به سوماترا و تایلند می‌برد. در عکس بالا، یک قلاده ببر نر در حال عبور از آبراهه‌ای در خلیج بنگال هند است.

متمرکز
این توله ببر برای خنک شدن به رودخانه پناه برده است. نگاه خیره وی نه به دوربین، بلکه به گوزنی است که در ساحل رودخانه ظاهر شده است.

بازیگوش
این توله ببر مشغول بازی با «دوربین ماشینی» است. توله ببر آرام به سوی دوربین آمد و ناگهان به آن ضربه زد.

قلمرو
همانند گربه‌های خانگی، ببرها نیز قلمرو خود را با خراشیدن درختان مشخص می‌کنند. این ببر در حال نشانه‌گذاری قلمرو خود بود که تصویرش توسط دوربینی که 5 متر بالای سطح زمین و روی درخت کار گذاشته شده بود شکار شد.

شکیبایی
فلاش‌های مکرر دوربین سبب شده است تا این توله ببر مرتب به این سو و آن سو نگاه کند.

آرامش
این توله ببر 14 ماهه مشغول استراحت در پارک ملی باندهاوگرا هند است.

سرگردانی
این ماده ببر و توله‌هایش از شکاف ایجاد شده در حصار، پارک ملی هند را ترک می‌کنند. ببرها اغلب از این پارک خارج شده و در مناطق مسکونی مجاور پرسه می‌زنند.

مرده‌سوزی
این ماده ببر در نبردی مرگبار با سایر ببرها جان خود را از دست داده است. کاهش زیستگاه ببرها به معنای آن است که این جانوران مجبور هستند به قلمرو یکدیگر تجاوز کنند. نگهبانان پارک لاشه این ببر را می‌سوزانند تا مانع از افتادن آن به دست باندهای غیرقانونی طب سنتی شوند.

نابودگر
این توله‌ها بیش از اندازه به تجهیزات عکاسی نزدیک شده‌اند. این ببر که وینتر نام Smasher را بر آن نهاده است، نهایت تلاش خود را کرد تا تله دوربین را از بین ببرد.

استتار

راه راه پوست ببر استتاری طبیعی را حین خرامیدن جانور از میان نیزارها برای وی ایجاد می‌کند.

53275

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بهروز A1 ۰۵:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    133 2
    خیلی جالب بود ممنون.
  • ایرانی IR ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    4 0
    ای کاش یکم دلمون میسوخت و از همچی آدمایی برای نجات محیط زیستمون کمک میگرفتیم درسته یه عکاسه ولی خوب بانوشتن یه کتابچه درمورد یوز ایرانیم میتونه دنیارو بطرف سرمایه گذاری و نجات حیات وحش ایران ذوق بده
  • مصطفی IR ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    47 3
    باتشکر از آقای حاج زمان. من همیشه کارهای ایشون رو دنبال می‌کنم به نظر من جزو حرفه‌ای ها در فضای ژورنالیسیتی هستن. فقط کاش این متن که در زیر صفحه قرار میگیره به صورت زیر نویس در بدنه خود عکس قرار داده بشه تا برای مراجعه به توضیحات تمرکز از روی عکس برداشته نشه.ممنون
  • ehsan IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    7 0
    واقعا عاااااالی بود بازم از این تصاویر بگذارید با تشکر
  • نگار IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    16 0
    کاش ایرانی ها هم یاد بگیرند که به جای شکار حیوان های در خطر انقراض ، برای بقای نسل اونا تلاش کنند. مخصوصا این پلنگ های بیچاره ای که به تازگی دارن توسط شکارچی های بی رحم شکار میشن !
  • بی نام A1 ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    3 0
    بعضی وقتها با خودم فکر میکنم اگر توی این دنیا آدمیزاد وجود نداشت، دنیا قشنگتر نبود! تنها موجودی که محیط زیست رو به نابودی میکشونه، آدمیزاده...
    • بی نام A1 ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
      2 1
      نه ديگه ما هم جزئي از زيبايي هاش هستيم اگر انسان باشيم
  • بهرام A1 ۲۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    9 0
    یاد ببرهای مازندران افتادم.................افسوس