دنیای اقتصاد نوشت: نتایج بررسی ها درباره موقعیت جدید «مال»ها در جهان و اوضاع وخیم این مراکز در تهران حاکی است:‌ بازار مجتمع‌های تجاری چندمنظوره و مراکز بزرگ فروش کالا در دنیا، با پشت‌سر گذاشتن دوران «شکوفایی» و «اوج رونق» مراجعه خریدار و بازدیدکننده، مدتی است وارد عصر «زوال» و «مرگ تدریجی» فروش سنتی شده‌اند اما در پایتخت، حجم قابل توجهی از همین مراکز (بیش از ۵۰ برج)، تازه در مراحل پایانی ساخت و تکمیل برای شروع فعالیت هستند.

 سه سال پیش درست در اوج «مال»سازی‌های سریالی در تهران (سرمایه‌گذاران هیجانی از روی دست همدیگر)، یک هشدار سراسری در آمریکا -بورس قدیمی فروشگاه‌های زنجیره‌ای و مراکز تجاری چندمنظوره- از «آغاز سراشیبی سقوط تجارت با مال‌ها» خبر داد.

سال ۲۰۱۴ کارشناسان شهرسازی و دلالان ملک در آمریکا با رویت اولیه «رقبای مجازی» مراکز تجاری، پیش‌بینی کردند: ۱۵ درصد «مال»ها طی ۱۰ سال، «تعطیل» یا «تبدیل به انبار» می‌شوند.

مشاهدات تازه در این کشور اما سرعت انقراض «مال»ها به‌دلیل تعطیلی یکسری از فروشگاه‌های زنجیره‌ای در ورودی مجتمع‌های تجاری را به مراتب بیشتر از پیش‌بینی‌های قبلی نشان می‌دهد. مطابق آخرین برآوردها تا ۵ سال آینده، از هر ۴ «مال» در آمریکا، یکی تعطیل می‌شود. عصر «مال»ها، در عمده کشورها به پایان رسیده است.

در تهران مراکز تجاری چند منظوره (شبه مال) به عنوان نوعی از فضای عمومی -فضای بسته- طی سال‌های اخیر دو نیاز پایتخت‌نشین‌ها شامل «خرید» و «گذراندن اوقات فراغت» را توانست در غیاب فضاهای باز شهری کارآمد در این کلان‌شهر، تا حدودی پوشش دهد.

اما اکنون رقیب مجازی «مال»ها، میزان مراجعه به مراکز تجاری در حال بهره‌برداری را در تهران به شدت کاهش داده است. مطالعات نشان می‌دهد، تحت تاثیر نفوذ شبکه‌های مجازی (تلگرام و اینستاگرام) به روابط اجتماعی افراد، بخشی از نیاز پایتخت‌نشین‌ها (دیدن و دیده شدن) که تا پیش از این با مراجعه به این مراکز پاسخ داده می‌شد، به طریق دیگر در حال تامین است.

«فروش‌های اینترنتی» به عنوان رقیب دیگر «مال‌»ها نیز رکود فروش در این مراکز را سنگین‌تر کرده است. «مال»سازها در تهران از اوایل سال ۹۰ به شکل گسترده برج‌سازی‌های تجاری در سه منطقه اول تهران و البته منطقه ۲۲ را کلید زدند. آمار رسمی ازتعداد پروانه‌های ساختمانی صادرشده برای مراکز تجاری وجود ندارد اما گفته می‌شود در حال حاضر حدود ۲۰۰ «مال» و شبه مال در تهران به شکل فعال، نوساز خالی از تجارت و در حال ساخت، وجود دارد. کلنگ ساخت عمده این مراکز در زمانی که دنیا علایم سقوط تجارت سنتی را دریافت کرده بود، به زمین زده شد. مطالعه شهری درباره مسیر نجات موقت «مال»ها در تهران از مرگ تدریجی نشان می‌دهد: سرمایه‌گذاران و عوامل بهره‌بردار، با دو اقدام می‌توانند ورشکستگی احتمالی این مراکز را تعلیق کنند. اقدام اول، تغییر معماری این مراکز برای پیوندخوردن با فضای باز شهری و اقدام دوم، اصلاح در عرضه کالاها و خدمات برای فراگیر کردن آنها -قابل استفاده برای همه طبقات اجتماعی- است.

 

23302

 

کد خبر 721036

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۴
    24 3
    مردم پول ندارن...علت اصلیش اینه....
  • بی نام A1 ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۴
    25 0
    وقتی صاحب "مال" رقمهای نجومی برای واحدها چه به لحاظ فروش و چه اجاره در نظر میگیرن و کاسبها هم برای درآوردن اجاره و سود کردن هر عمل غیر اخلاقی و قانونی از کم فروشی و گران فروشی تقلب و ... میکنند معلومه که چند وقت بعدکسی دیگه نمیتونه به اینجور جاها اعتماد کنه. مالها و طمع مالکان و کاسبان آنها در طول 5 سال اخیر بلزار خارج از مالها رو هم تحت تاثیر قرار داده به طوری که مینگین قیمت کالا در بازار حداقل 40 درصد از قیمت واقعی بالاتر برده و جامعه رو کاملاً لوکس پرست و مصرفگرا کرده اون هم در این رکود اقتصادی.
  • مجتبی A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۴
    14 0
    منم هم دیگه با مال ها حال نمی کنم. فکر کنم زده شدم. اصولا هرچیزی که زیاد بشه آدم رو زده میکنه.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۴
    22 3
    یه مثال میزنم تا بفهمید چرا یکی مثل من تو این مالها خرید نمیکنن. من هر ماه معمولا یک عطر میخرم. عطری مثل تام فورد نویر در فلام مال پایتخت ۶۵۰ هزار تومان قیمت داره ولی من از یه سایت معتبر همونو میخرم ۳۸۰ تومان. به نظرتون میصرفه باکلاس بودن خودمو اینجوری نشون بدم؟
    • بی نام A1 ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
      0 2
      هر ماه یه عطر میخری؟اینارو کجا جا میدی؟چجوری مصرف میکنی؟ کهنه نمیشن؟؟
  • فرید A1 ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۴
    17 0
    تجارت الکترونیک هم به تدریج پاساژها و مالها را به زباله دان تاریخ خواهد فرستاد. هزینه مالیات و نگه داری و برق وخدمات کاهش پیدا می کند
    • بی نام A1 ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
      7 0
      ارزون بدن مردم نرن فروشگاه چون فروشگاه ها معمولا جنساشون تخفیف ده درصدی داره
  • بی نام A1 ۰۶:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    10 0
    اگه یکمی رو جنساشون تخفیف قائل بشند و با احترام با مشتری برخورد کنند حتما مشتری خودشون و پیدا میکنند.
  • بی نام A1 ۰۶:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    14 1
    تا کی انتظار دارید مردم نفع خودشون رو فدای نفع کاسبا کنند؟؟ رب رو 300 تومن می خرن، 4800 به قیمت روی جنس می فروشن خب مگه عقلم کمه نرم از هایپر بخرمش 3200؟؟
  • بی نام A1 ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    9 1
    بس که گرون باز هستن
  • بی نام A1 ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    9 1
    خوب به جاش می روند و در فروشگاههای زنجیره ای مشغول می شوند. این چه حرفیه ؟ بعدش هم در تمام دنیا فروشگاههای زنجیره ای فعال و در حال گسترشند. و این به نفع مصرف کننده است زیرا با تخفیف قابل توجه در هزینه خانوار صرفه جویی می شود.
  • بی نام A1 ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    2 1
    اگر فروشگاه‌های جدید دوام نیاورده اند پس چرا ناراحت هستند؟
  • بی نام A1 ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    2 0
    گفته اند احداث فروشگاه‌ها را به سوپرمارکت ها بسپارند. مگر کسی مانع ایشان است؟ هر کس بخواهد می‌رود مجوز می‌گیرد و فروشگاه باز می‌کند
  • بی نام A1 ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    6 0
    خوب بجای تعطیل شدن این مغازه های کوچک می تونن مثل کشورهای اسیای شرقی شرکتهایی هستند که با مغازه های در سطح شهر قرار داد بسته و جنس ها اونها رو جور می کنند ولی دکور و هزینه کالاها برعهده شرکت مربوطه هستش و چون اون شرکت حالت برند رو دارند همه از اونها خرید می کنند
  • بی نام A1 ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    1 2
    خیلی ها ضرر کردند
  • بی نام A1 ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    7 1
    خوب ارزانتر بدهند تا مشتریانشان را نگه دارند و یا خدمات مناسب
  • بی نام A1 ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    12 1
    مساله مهم برای خریداران از فروشگاههای زنجیره ای ارزانی و نحوه بخورد با مشتری می باشد در شیراز برخی از فروشگاهها اجناس خود را 10 تا 60 درصد ارزانتر از قیمت چاپ شده بر روی کالاها ارایه می نمایند. در صورتی که فروشگاههای کوچک خیلی که با انصاف باشند جنس را به نرخ چاپ شده روی کالاها می فروشند. کافی است فروشگاههای کوچک اجناس خود را با تخفیف ارایه نمایند آنگاه فروش خود را با قبل مقایسه نمایند.
  • بی نام A1 ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    4 7
    من از بسیاری از سوپر مارکتهای محلی و بقالی ها شنیده ام که حتی آنها خربد عمده کالاهایشان را از این فروشگاه ها انجام میدهند
  • بی نام A1 ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    8 1
    تفاوت در فرهنگ خريد و احترام به مشتري است.
  • بی نام A1 ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    13 1
    مردم از هرکجا که صلاح بدونند خرید میکنند
  • بی نام A1 ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    7 0
    تازه همین فروشگاههای زنجیره ای هم قیمت عادلانه نمیزنند
  • بی نام A1 ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    0 0
    تمیزوشیک بودن وپیشرفت وتکریم مشتری وارزش گذاشتن وتمام سرویسهای درشان به خانواده هادرمالهای بزگ دیده می شود...فقط قدرت خرید مردم زیرخط فقراست ..می گن بده
  • بی نام A1 ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۷
    2 0
    دلیلش فقط گرون فروشی وفروختن جنس به چند برابر قیمت واقعی اونه.حتی اگه پول اضافه داشته باشم حاضر نیستم از اینجور جاها خرید کنم.چرا پول زرق وبرق اونا رو باید من بدم ،هر جا ارزونتر وجنس باکیفیت تر باشه میخرم گول مال وغیر مال رو هم نمیخورم.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین