۰ نفر
۴ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۷:۲۳

در ایام محرم و صفر سوالات و شبهاتی درباره شخصیت ها و وقایع مطرح می شود. این یادداشت به بهانه 5 صفر سالروز شهادت حضرت رقیه منعکس شده است.

نام گذاری حضرت رقیه (علیهاالسلام)
رقیه از «رقی» به معنی بالا رفتن و ترقی گرفته شده است.(1) گویا این اسم لقب حضرت بوده و نام اصلی ایشان فاطمه بوده است؛ زیرا نام رقیه در شمار دختران امام حسین(علیه‏السلام) کمتر به چشم می‏خورد و به اذعان برخی منابع، احتمال این که ایشان همان فاطمه بنت الحسین (علیه‏السلام) معروف به فاطمه صغری باشد، وجود دارد.(2) در واقع، بعضی از فرزندان امام حسین (علیه‏السلام) دو اسم داشته‏اند و امکان تشابه اسمی نیز در بین فرزندان آن حضرت وجود دارد.

گذشته از این، در تاریخ نیز دلایلی بر اثبات این مدعا وجود دارد؛ چنانچه در کتاب تاریخ آمده است: «در میان کودکان امام حسین (علیه‏السلام) دختر کوچکی به نام فاطمه بود و چون امام حسین (علیه‏السلام) مادر بزرگوارشان را بسیار دوست می‏داشتند، هر فرزند دختری که خدا به ایشان می‏داد، نامش را فاطمه می‏گذاشت. همان گونه که هرچه پسر داشتند، به احترام پدرشان امام علی (علیه‏السلام) وی را علی می‏نامید».(3) گفتنی است سیره دیگر امامان نیز در نام گذاری فرزندانشان چنین بوده است.

پیشینه تاریخی نام رقیه
این نام ویژه تاریخ اسلام نیست، بلکه پیش از ظهور پیامبر گرامی اسلام (صلی‏الله‏علیه‏وآله) نیز این نام در جزیرة العرب رواج داشته است؛ به عنوان نمونه، نام یکی از دختران هاشم (نیای دوم پیامبر (صلی‏الله‏علیه‏وآله)) رقیه بود که عمه حضرت عبداللّه‏، پدر پیامبر اکرم (صلی‏الله‏علیه‏وآله) به شمار می‏آید.(4)

نخستین فردی که در اسلام به این اسم، نام گذاری گردید، دختر پیامبر اکرم (صلی‏الله‏علیه‏وآله) و حضرت خدیجه بود؛ پس از این نام گذاری، نام رقیه به عنوان یکی از نام‏های خوب و زینت بخش اسلامی درآمد.

امیرالمؤمنین علی (علیه‏السلام) نیز یکی از دخترانش را به همین اسم نامید که این دختر بعدها به ازدواج حضرت مسلم بن عقیل (علیه‏السلام) درآمد.

این روند ادامه یافت تا آن جا که برخی دختران امامان دیگر مانند امام حسن مجتبی (علیه‏السلام)،8 امام حسین (علیه‏السلام) و دو تن از دختران امام کاظم (علیه‏السلام) نیز رقیه نامیده شدند. گفتنی است، برای جلوگیری از اشتباه، آن دو را رقیه و رقیه صغری می‏نامیدند.(5).


مادر حضرت رقیه(س)
بر اساس نوشته‏های بعضی کتاب‏های تاریخی، نام مادر حضرت رقیه (علیهاالسلام)، امّ اسحاق است که پیش‏تر همسر امام حسن مجتبی (علیه‏السلام) بوده و پس از شهادت ایشان، به وصیت امام حسن (علیه‏السلام) به عقد امام حسین (علیه‏السلام) درآمده است.(6) مادر حضرت رقیه(علیهاالسلام) از بانوان بزرگ و با فضیلت اسلام به شمار می‏آید.

بنا به گفته شیخ مفید در کتاب الارشاد، کنیه ایشان بنت طلحه است.(7)

نویسنده معالی السبطین، مادر حضرت رقیه (علیهاالسلام) را شاه زنان(شهربانو)؛ دختر یزدگرد سوم پادشاه ایرانی، معرفی می‏کند که در حمله مسلمانان به ایران اسیر شده بود. وی به ازدواج امام حسین (علیه‏السلام) درآمد و مادر گرامی حضرت امام سجاد (علیه‏السلام) نیز به شمار می‏آید.(8)

این مطلب از نظر تاریخ نویسان معاصر پذیرفته نشده؛ زیرا ایشان هنگام تولد امام سجاد (علیه‏السلام) از دنیا رفته و تاریخ درگذشت او را 23 سال پیش از واقعه کربلا، یعنی در سال 37 ه .ق دانسته‏اند.

از این رو، امکان ندارد او مادر کودکی باشد که در فاصله سه یا چهار سال پیش از حادثه کربلا به دنیا آمده باشد.

این مسأله تنها در یک صورت قابل حل می‏باشد که بگوییم شاه زنان کسی غیر از شهربانو (مادر امام سجاد (علیه‏السلام)) است.


سرمنشأ تشکیک در وجود حضرت رقیه(س)
نکته مهم درباب پذیرش یا عدم پذیرش پدیده های تاریخ اینکه نمی توان با قطع و یقین اظهار نمود که اکثر مخالفان وجود حضرت رقیه در کربلا از روی عناد یا مشکل عقیدتی به ابرازآن پرداخته اند.

برخی از دلایلی که می توان بدان اشارتی داشت ؛
1. کمبود امکانات نگارشی
در باب نگارش قرآن یکی ازپیچیدگیهای بحث بازگشت مسأله نگارش به نبود اسلوب مشخصی از قبیل نبود نقطه،علائم آوایی و حرکات و ... در نگارش بوده است که در بحث حاضر نیز خود را به خوبی نشان می دهد.

2- کم توجهی به ثبت و ضبط جزئیات رویدادها

3- فشار حکومت بر سیره نویسان
فشار حکومت بر سیره نویسان و وارد کردن اغراض سیاسی خود در نوشته جات یکی از دلائل مهم حقیقت پوشی تاریخی است.

4 - فقر منابع تاریخی
به دلیل تاخت و تازهای دوران مغولها و ...بسیاری از منابع اصیل تاریخی چه سنی و شعه یا به تاراج رفته ی و یا در جریان کتابخانه سوزیهای بزرگ محو و نابود شده اند.

5 - همنامی فرزندان امام حسین(ع)
امام حسین (علیه‏السلام) به دلیل شدت علاقه به پدر بزرگوار و مادر گرامی‏شان، نام همه فرزندان خود را فاطمه و علی می‏گذاشتند. این امر خود منشأ بسیاری از سهوِ قلم‏ها در نگاشتن شرح حال زندگانی فرزندانِ امام حسین (علیه‏السلام) گردیده است.


بررسی دیدگاههادرباب وجود حضرت رقیه(س) در کربلا
تذکر: گاهی درمورد وجود حضرت رقیه (س) شبهات و تردیدهایی مطرح می شود که نام ایشان در اکثر کتب نیامده و یا نامهای مشترک و مشابهی در آنها به چشم می خورد که با توجه به آن نمی توان به طور حتم بر وجود دختری به این نام اطمینان داشت.

در پاسخ باید متذکر شد که عدم ذکر نام «رقیه» در برخی منابع تاریخی نمی تواند دلیل بر خرافه بودن این شخصیت باشد؛ چرا که وجود نامهای اشتهاری(کنیه و لقب) در کنار نام اصلی افراد از رسومات رایج عرب است و همان گونه که عده ای معتقدند، حضرت رقیه(س) همان فاطمه صغری است که نامش در بسیاری از تواریخ ذکر شده است.

علاوه بر اینکه بر نام «رقیه» در کتاب شریف لهوف سید بن طاووس و نیز سایر کتب تصریح شده است.

مرحوم شیخ علی فلسفی در کتاب « حضرت رقیه (س)» می گوید در بیش از بیست کتاب، نام ایشان را رقیه دیده است.

1 - حائری صاحب کتاب معالی السبطین
در کتاب معالی السبطین حائری آمده است : « کانت للحسین(ع) بنت صغیره ....تسمی رقیه و کان لها ثلاث سنین»(9).

تعبیر« تسمی رقیه» نشان دهنده این مطلب است که «رقیه» نام اصلی ایشان نبوده بلکه به این اسم معروف بوده است.

2 - ابن ابی مخنف
ابن ابی مخنف نیز در مقتل الحسین درباره وداع حسین بن علی(ع) می نویسد : « ثم نادی یا ام کلثوم و یا زینب و یا سکینه و یا رقیه و یا عاتکه و یا صفیه...»(10).

3 - شیخ بهایی ره
شیخ عباس قمی در نفس المهموم و منتهی الامال، ماجرای شهادت حضرت رقیه (علیهاالسلام) را از آن کتای کامل شیخ بهایی نقل می‏کند. هم چنین بسیاری از عالمان بزرگوار مطالب این کتاب را مورد تأیید، و به آن استناد کرده‏اند.

4 - سید بن طاووس ره
وی می‏نویسد: «شب عاشورا که حضرت سیدالشهداء (علیه‏السلام) اشعاری در بی وفایی دنیا می‏خواند، حضرت زینب (علیهاالسلام) سخنان ایشان را شنید و گریست.

امام (علیه‏السلام) او را به صبر دعوت کرد و فرمود: «خواهرم، ام کلثوم و تو ای زینب! تو ای رقیه و فاطمه و رباب! سخنم را در نظر دارید [و به یاد داشته باشید] هنگامی که من کشته شدم، برای من گریبان چاک نزنید و صورت نخراشید و سخنی ناروا مگویید [و خویشتن دار باشید].» بنابر نقل ایشان، نام حضرت رقیه (علیهاالسلام) بارها بر زبان امام حسین (علیه‏السلام) جاری شده است.


5 - طریحی در کتاب منتخب
وی سن حضرت رقیه (علیهاالسلام) را سه سال بیان نموده است. پس از او، فاضل دربندی (وفات: 1286 ه.ق) که آثاری هم چون اسرار الشهادة و خزائن دارد، مطالبی را از منتخب طریحی نقل کرده است.

بعدها سید محمد علی شاه عبدالعظیمی (وفات: 1334 ه .ق) در کتاب شریف الایقاد، مطالبی را از آن کتاب بیان کرده است. البته دیدگاه اول که از علامه حایری (وفات 1384 ه .ق) نقل شد از کتاب معالی السبطین از کتاب منتخب طریحی بهره برده است.


در کتاب احقاق الحق نیز آمده است:« ثم نادی یا ام کلثوم یا سکینه یا رقیه یا عاتکه یا زینب یا اهل بیتی علیکن منی السلام...»(11)

مؤید تاریخی بر وجود رقیه(س)
سه شاهد قوی بر اثبات وجود ایشان در تاریخ ذکر شده است.
(1) ابتدا گفتگویی که بین امام و اهل حرم در آخرین لحظات نبرد حضرت سیدالشهدا (علیه‏السلام) هنگام مواجهه با شمر، رخ می‏دهد. امام رو به خیام کرده و فرمودند: «اَلا یا زِینَب، یا سُکَینَة! یا وَلَدی! مَن ذَا یَکُونُ لَکُم بَعدِی؟ اَلا یا رُقَیَّه وَ یا اُمِّ کُلثُومِ! اَنتم وَدِیعَةُ رَبِّی، اَلیَومَ قَد قَرَبَ الوَعدُ»؛ ای زینب، ای سکینه! ای فرزندانم! چه کسی پس از من برای شما باقی می‏ماند؟ ای رقیه و ای ام‏کلثوم! شما امانت‏های خدا بودید نزد من، اکنون لحظه میعاد من فرارسیده است.(12)

(2) هم چنین در سخنی که امام برای آرام کردن خواهر، همسر و فرزندانش به آنان می‏فرماید، آمده است: «یا اُختَاه، یا اُم کُلثُوم وَ اَنتِ یا زَینَب وَ اَنتِ یا رُقَیّه وَ اَنتِ یا فاطِمَه و اَنتِ یا رُباب! اُنظُرنَ اِذا أنَا قُتِلتُ فَلا تَشقَقنَ عَلَیَّ جَیباً وَ لا تَخمُشنَ عَلَیَّ وَجهاً وَ لا تَقُلنَ عَلیَّ هِجراً»؛ خواهرم ،ام کلثوم و تو ای زینب! تو ای رقیه و فاطمه و رباب! سخنم را در نظر دارید [و به یاد داشته باشید] هنگامی که من کشته شدم، برای من گریبان چاک نزنید و صورت نخراشید و سخنی ناروا مگویید.(13)

(3) سیف بن عمیره از اصحاب امام صادق علیه السلام در شعری دوبار نام حضرت رقیه را آورده:
وعبیدکم سیف فتی ابن عمیرة عبد لعبد عبید حیدر قنبر
و سکینة عنها السکینة فارقت لما ابتدیت بفرقة و تغیر
و رقیة رق الحسود لضعفها و غدا لیعذرها الذی لم یعذر
و لام کلثوم یجد جدیدها لثم عقیب دموعها لم یکرر
لم انسها و سکینة و رقیة یبکینه تبحسّر و تزخّر
یدعون امهم البتولة فاطما دعوی الحزین الوالة المتحیر
یا امنا هذا الحسین مجدلا ملقی عفیرا مثل بدر مزهر
فی تربها متعفرا و مضخما جثمانة بنجیع دم احمر

این شخص و شعرش در کتب رجالی معتبر آمده اند که به چند نمونه اشاره می کنیم:
شیخ فخرالدین طریحی در المنتخب (متوفی: ۱۰۸۵ ه. ق)
علامه حلی در خلاصة الاقوال
ابن داود در رجالش
شیخ طوسی در فهرست
شیخ طوسی در رجالش
نجاشی در رجالش

پانوشتها :
1) لسان العرب،ج5، ص293.
2) قصه کربلا،پاورقی ص5185، سرگذشت جان سوز حضرت رقیه (س)، ص 12.
3) بحار الانوار،ج44، ص210.
4) همان، ج15، ص39.
5) الارشاد، ج2، ص343.
6) کشف الغمة فی معرفة الائمة، ج2، ص216 ؛ اعلام الوری بأعلام الهدی،ص251.
7) الارشاد،ج2، ص200، اعلام الوری، ص251.
8) معالی السبطین، ج2، ص214.
9) معالی السبطین : 2 / 161، 170.
10) مقتل الحسین : 84.
11) احقاق الحق: 11/633.
12) موسوعة کلمات الامام الحسین (علیه‏السلام)،جمعی از نویسندگان،ص 511.
13) اللهوف علی قتلی الطفوف، سید بن طاووس،ص 141؛ اعلام الوری، ص 236. 

کد خبر 39562

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۱
    36 23
    بله مغرضان در دانشگاهها شروع به تبلیغ این اندیشه مغرضانه کرده اند
  • علی IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۸۹/۰۴/۰۳
    32 10
    عالی بود اجرتون با حضرت رقیه(س)، برای ترویج از مطلبتون کپی برداشتم
  • بدون نام IR ۱۴:۵۸ - ۱۳۸۹/۰۶/۱۱
    30 11
    يا رقيه كمكم كن.رقيه همتي تبار
  • رقیه IR ۱۳:۰۳ - ۱۳۸۹/۰۷/۰۱
    31 11
    سلام دلم گرفته میخوام یه چی بگم منم اسمم رقیه ست ولی تو جامعه ما جا نیفتاده تا حدودی اسممو دوست ندارم گاهی میام اینجا اروم میشم
    • سلام IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۹
      36 9
      باسلام اتفاقا اسم همسربنده هم رقیه است به خدا وقتی اسمشا صدا می زنم خیلی شاد میشم واقعا اسم قشنگی دارید تورا خدا قدرشا بدونید. یارقیه بنت الحسین بحق الحسین
  • رقیه IR ۱۹:۱۰ - ۱۳۸۹/۰۷/۱۴
    41 6
    به نام خدا یا حضرت رقیه کمک به رقیه من هم بنما رقیه من در تاریخ 2/7/1389 به دنیا آمده و نیاز به توجه ائمه (ع) دارد التماس دعا از طرف پدر رقیه
  • محمد علي IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۸۹/۰۹/۱۸
    41 6
    يا حضرت رقيه امروز سوم محرم روز شماست ازتون ميخام با دستاي كوچيكتون گره از كار جوونا باز كنين
  • نادر IR ۰۵:۰۶ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۱
    32 7
    به خدا قسم از بابت مظلومیت رقیه همیشه درآتش هستم.
  • یاس IR ۱۵:۱۴ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۳
    21 5
    به نام خدا یا رقیه خودت ما رو از گناهان آخرالزمان نجات بده بخدا قسم که فقط محبت شماست که حایل بین ما و گناهه دست ما رو بگیر شمارو به علی اصغر عزیزت قسم
  • علی اصغر ارشدی فر IR ۰۶:۱۰ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۷
    28 7
    خداوند به حق حضرت رقیه (س) در ظهور و فرج منتقم واقعی خون شهیدان آقا اباصالح المهدی (عج)تعجیل بفرماید . آمین یا رب العالمین
  • دبیرخانه ستاد پیگیری ثبت سالروز شهادت حضرت رقیه ( IR ۰۵:۴۷ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۸
    21 8
    سلام - خدا هدایت کند آنهایی را که چوب لای چرخ ما گذاشتند و زحمات چند ساله بچه ها را هدر دادند . ولی امید داریم که لطف این نازدانه بلاخره شامل حال ما خواهد شد و این روز (شهادت بی بی رقیه س ) در تقویم ثبت خواهد شد . دبیرخانه ستاد پیگیری ثبت سالروز شهادت حضرت رقیه (س) درتقویم رسمی کشور - هیات جامعه الرقیه (س) مشهد
  • علی IR ۲۰:۵۰ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۱
    22 5
    با سلام شما چرا یک خبر را بدون تحقیق نقل می کنید من هیچ غرضی ندارم اما آن دو جمله عربی که از لهوف و ابی مخنف نقل شده خودم رفتم هر دو کتاب نگاه کردم آن جمله ها هست اما نام رقیه نیست یعنی انت یا رقیه در این دو کتاب نیست. بروید نگاه کنید
  • مهدی IR ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۴
    28 20
    قبل از قرن هفتم هیچ سندی نیست که در آن از رقیه نام برده شود
    • مهدی س EU ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۹
      11 8
      نبودن اسم دلیل برنبودن شخصیت نیست شایداسم دیگری داشتند مثلافاطمه کوچک
    • مهدی س EU ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۹
      3 3
      لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر درباره حضرت رقیه (س) به این آدرس رجوع کنید http://kanoon24.com/thread-1128.html
    • مهدی س EU ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۹
      11 9
      پاسخ آیت‌الله‌العظمی مکارم شیرازی بسمه‌تعالی شکی نیست که دختر کوچکی از امام حسین‌(ع) در شام از دنیا رفت و در آنجا دفن شد و حرم فعلی منسوب به همان دختر است، اما این که نام آن دختر رقیه بوده یا نام دیگری داشته در بین دانشمندان اسلامی اختلاف نظر وجود دارد هر چند معروف این است که نامش رقیه است.
  • رقیه تنها IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۶
    21 6
    با خواندن این مطالب به اسمم افتخار میکنم.یاحضرت رقیه‏ دوستت دارم.
  • امیر IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۰/۰۹/۱۲
    17 6
    من بیشترازداغ کربلاازداغ رقیه دارم میسوزم
  • صادق -یزد IR ۲۱:۴۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۱۲
    18 18
    آقای بدون نام! که ازخدانترسیده وبه دانشگاههااهانت میکنیدآیااستاد مطهری هم مغرض بود؟
  • بدون نام IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۸
    9 8
    نظر شهید مطهری در این زمینه چیست؟
    • راحیل A1 ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
      7 1
      شهید مطهری در کتاب تحریفات عاشورا که در زمان حیاتشان چاپ شده آورده اند موضوعاتی از واقعه کربلا درقرون اول نیآمده اما بعدهادرمقاتل به این هااشاره شده در حالیکه نتوانسته بودند در منبع"اولیه"ای در مورد آن مطلبی بیابند و در کنار این مطلب به موارد دیگری نیز اشاره کرده بودند لطفا متن کتاب را مطالعه نمایید
  • شايان IR ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۸/۱۹
    13 5
    وقتي با كوچيكي مغزم بزرگي واقعه عاشورا را تو خيالم ورق ميزنم افتخار ميكنم كه حداقل نامم شيعه حسين است وبه احترام حضرت رقيه اسم دخترم را رقيه ميگذارم وهروقت به خرابي چشمم مي افتد نا خودگاه به يادحضرت رقيه ب مي افتم
  • علی IR ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۵
    20 11
    وقتی آدم به کسی متوسل میشود و جواب میگیرد دیگر نیازی به دلیل دیگری هم هست؟
    • علیرضا IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۶
      18 11
      واگر متوسل شدید وجواب نگرفثید دلیل بر عدم وجود ایشان اسث!
  • بدون نام IR ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲
    5 3
    با سلام متاسفانه من این موضوع که حضرت رقیه در کربلا نبودنند را در یکی از کلاس های عمومی دانشگاه مورد بحث قرار گرفت که بعضی از بچه ها این بر این قضیه شک داشتند به همین دلیل بنده خواستم مطالعه ای در این مورد داشته باشم با تشکر خیلی بهم کمک کرد
  • ابررحمت A1 ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۳
    11 5
    نظر شهید مطهری در رابطه با حضرت رقیه(س) دربخش پنجم کتاب حماسه حسینی که مربوط به یادداشت‌های شهید مطهری است، در واقع یادداشت‌ها و فیش‌های تحقیقاتی استاد بوده که قصد داشته اند بعدها درباره آنها تحقیق کنند و هنوز در این مطالب به نتیجه قطعی نرسیده بودند. این مسأله برای اهل تحقیق و پژوهش، کار رایجی است که گاهی مطلبی را در جایی یادداشت می‌کنند تا در فرصتی مناسب راجع به آن تحقیق کنند. اما مشکلی که در مورد شهید مطهری پیش آمده این است که ناشر محترم، به دلیل جایگاه ویژه استاد و با هدف انتشار آثار جدیدی از ایشان، یادداشت‌های خام ایشان را که هنوز در آنها تحقیق نشده بود، در کنار سخنرانی‌های ایشان که دیدگاه‌های پخته و نهایی او بود به چاپ رساند و آن همه سر و صدا به راه انداخت
  • بی نام IR ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۳
    7 9
    با سلام مشکلی داشتم ، امام حسین (ع) را تو حرمش به دخترش حضرت رقیه(س) قسم دادم، مشکلم حل شد ! یعنی میشه برای کسی اشک ریخت که وجود نداشته!!!! من کاری به منابع ،مراجع و علما ندارم ،قدرت معجزه حضرت رقیه (س) برای من سنده!
  • بی نام EU ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    6 2
    شهید مطهری در کتاب حماسه حسینی در قسمت تحریفات حادثه عاشورا وجود کودکی سه ساله که در دمشق سر پدر را خواست و پس از دیدنش از دنیا رفت یکی از تحریفات میدونه توی بیشتر کتابهای معتبر تاریخی گفته شده که امام حسین دو دختر داشتن یکی ام کلثوم یکی هم فاطمه که فاطمه 30 ساله بوده و نه 3 ساله
  • سمیرا IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۸
    4 2
    شهادت بانویمان حضرت رقیه ( به اون صورت توسط شیاطین) بزرگترین غم دنیاست، خجالت می کشم بانو چیزی ازت بخوام
  • مهری سه شنبه شب 21 ماه رمضان IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۶
    0 6
    به نظر من مطلب شما از تمام مطالبی که خواندم کاملتر بود ،دست شما درد نکنه ؛اجرتون با امام حسین .انشاءاللا به زیارت دخت گرانمایه ایشان حضرت رقیه نایل شویر.
  • سید IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۳
    8 2
    21 نفر از علما ودانشمندان دیگر مانند جوادی آملی جعفر سبحانی ری شهری عمادزاده و... نیز وجود دختر کوچک برای امام را به هر اسم ونامی را قبول ندارند کمی مطالعه داشته باشید
  • محسن A1 ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۰
    7 2
    سعي كنيم دنبال اسنادمعتبر بگرديم وسپس اظهار نظر كنيم متاسفانه همانگونه كه شيخ عباس قمي گفته است هيچ سند معتبري نيست داستانهاي كتاب منتخب التواريخ و كامل بهايي هم كاملا جعلي ومغرضانه هست
  • عماد A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۱
    5 1
    نوشته ای تحت عنوان عیان اثبات رقیه از نظر عقلی وتاریخی را خریدم مانند یک جزوه بود نویسنده سعی داشت به نوعی با اسنادی این شخصیت را اثبات نماید اما پس از مطالعه آن دیدم تمام اسناد ارزش واعتبار چندانی ندارد به لحاظ کتابشناسی هم اشکالات عمده ای داشت برای مثال تاریخ فوت نویسنده کتاب المنن راکه973 هجری قمری است 379 نوشته ونتیجه گرفته ببش از هزار سال از نگارش کتاب گذشته وبه نظر خودش سندی ازقرن چهارم پیدا کرده است سایر اسناد هم از کتابهای بی اعتبار وپر اشتباه مانند معالی السبطین منتخب التواریخ طوفان البلا سرالاسرار کامل بهایی و.... است
  • رضوي IR ۰۶:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۲
    6 1
    هنگامي كه يك فرد اطلاعات كافي از حركت امام حسين ع وحادثه كربلا داشته باشد به هيچ عنوان مطلب كتاب كامل بهايي را قبول نخواهد كرد راوي آن ظاهرا فكر كرده عاشورا و كربلا يك جنگ معمولي بوده وعده اي از كودكان درگوشه اي خواب بودند ومتوجه هيچ چيزي نشدند در صورتي كه طفلان درمتن كربلا بوده اند وسخن امام محمد باقر ع گوياي اين مسئله هست در كربلا چهارساله بودم كه جدم حسين بن علي شهيد شد وهمه آنچه برما گذشت را درحافظه دارم نقل از تاريخ يعقوبي.به غير از اينها كودك شش ماهه به شهادت رسيد
  • رضا A1 ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۸
    7 0
    باسلام وعرض خسته نباشيد لطفا اظهار نظرهايي را بگذاريد كه جنبه علمي دارد مانند چند نفر آخر كه كمي تحقيق كرده اند وچند كتاب و نويسنده نام برده اند
  • زین العابدین A1 ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۷
    6 1
    از اینکه نوشته های موافق ومخالف را می گذارید متشکرم ولی به لحاظ علمی خیلی از مطالب شما در این مقاله مورد اشکال است و نمی تواند صحیح باشد یک واقعه در سال اول هجری منابع وماخذ بسیار معتبرتری را می طلبد کتابهای قرن هفتم ومعاصر قابل استناد نیستند
  • محمد A1 ۰۶:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۰
    7 1
    تمام این مسائل وتحریفات تاریخی نتیجه عدم تحقیق وپژوهش است بانگاهی به کتب متاخر مانند روضه الشهدا از ملاحسین کاشفی اسرارالشهاده دربندی معالی السبطین حائری مازندرانی و...درمی یابیم که نویسندگان این کتب هدفشان تنها گریاندن مردم بوده است فقط کافی است نظرات دانشمندان وعلمایی مانند سیدمحسن امین یا شهیدمطهری را راجع به نویسندگان وخود این تصانیف جویا شویم تا بدانیم چقدر تحریفات زیادی رخ داده است متاسفانه مداحان ما نیز خیلی از این وقایع را ذکر می کنند وبدون تحقیق دفاع می کنند وموضع گیری هم می کنند تنها راه خلاصی از این افسانه ها مطالعه دقیق است