۱ نفر
۲ تیر ۱۳۹۰ - ۱۴:۳۷

مقوله «حجاب زنان» از چالش‌های مهم فرهنگی- اجتماعی نظام اسلامی ایران بوده و هست. این چالش، منحصر به نظام اسلامی ایران نیست بلکه به نظر می‌رسد که هر نظام سیاسی اسلامی را در جهان معاصر با چالش مشابه روبه‌رو می‌کند.

بخشی از فشار علیه اسلام گرایان در جهان عرب و غیر عرب، در چند و چون مواجه با این موضوع است. گرچه رویکرد اسلام گرایان ترک در برابر حجاب، می‌خواهد مدل تازه‌ای را در این رابطه معرفی کند، مدلی که در عین التزام شخصی رهبران سیاسی مسلمان به حجاب به الزام و اجبار آن نمی‌پردازد، اما این مدل هنوز نه اسلام گرایان را راضی می‌سازد و نه مخالفان اسلام‌گرایان را اقناع می‌کند. چه اینکه اسلام‌گرایان ترک، نه مدعی اجرای اسلام‌اند و نه از چونان اکثریتی قاطع برخوردارند که بتوانند همه تمایلات خود را محقق سازند.

حجاب باوران در نظام اسلامی ایران، از شیوه‌های گوناگون برای استقرار آن سود جسته و می‌جویند. بخشی از این شیوه‌ها، فرهنگی و ترویجی‌اند و بخش دیگر شیوه‌های حکومتی و انتظامی‌اند.
به نظر می‌رسد که پس از سه دهه از انقلاب اسلامی ایران، آنچه در دوربرمان دیده می‌شود نه مدافعان حجاب را راضی و قانع میکند و نه مخالفان را!
مسأله حجاب در ایران، هم خطیبان جمعه و هم متدینان را به سوز و گداز وا می‌دارد و هم مخالفان و معاندان مساله حجاب را! و این نکته از شگفتی‌ها است که عده‌ای از تساهل و مدارا می‌نالند و عده‌ای از سخت‌گیری‌های فزاینده شکوه دارند!
شرایطی که طبق معمول هر چند سال یکبار، به صورت حضورهای خیابانی نیروهای انتظامی رخ می‌دهد - و صد البته پس از مدتی رنگ می‌بازد - موجب آن شد که نویسنده، که کم و بیش به موضوع حجاب تعلق خاطر یافته و در این زمینه، مطالعات شخصی و گاه برون‌دادهایی داشته است، به این اندیشه برآید که برداشت‌های خود را در این موضوع، با مخاطبان در میان گذارد و از ایشان (اعم از نخبگان و علاقه‌مندان موضوع) بخواهد او را در دریافت فهم درست‌تر یاری دهند. به این منظور، هم از منتشرکنندگان این سیاهه نگاشته‌ها، می‌خواهد که با رواداری بیشتر، نقطه نظرات خوانندگان را عرضه کنند و هم از خوانندگان درخواست دارد که دیدگاه‌های اجمالی و یا تفضیلی خویش را، به نویسنده ارسال دارند تا در صورت امکان، در یک مجموعه قابلیت عرضه و ارائه را بیابند. (در کامنت‌های یادداشت یا در صورت تفصیلی بودن به آدرس salehi4842@gmail.com)
صد البته فضای نشر عمومی این نگاشته‌ها، مانع از آن میشوند که مطالب قالبی تخصصی را بیابند، اما تلاش می‌شود که عمومی بودن به ادبیات پردازی و خطابه‌رانی نینجامد و با اختصار - در عین وضوح - مطالب ارائه گردند.

 

پوشش مسأله‌ای خصوصی یا حریم عمومی

نخستین مسأله در گفت‌و‌گوی تحلیلی از حجاب آن است که چه تصویری از پوشش است؟ آیا آن را در زمره مسایل حوزه خصوصی تلقی می‌کنیم یا در حیطه مسایل عمومی؟
برخی پوشش در خیابان و محل کار را چونان پوشش در محیط منزل تلقی می‌کنند و آن را در محدوده انتخاب در مسائل فردی می‌شناسند. همان‌گونه که انسان این حق را دارد که دکوراسیون و اثاث منزل و... را هرگونه که می‌خواهد برگزیند و چیدمان کند، در پوشش لباس بیرونی نیز چونان قاعده‌ای حکمفرماست. در نقطه مقابل، گروهی دیگر پوشش بیرونی مرد و زن را جزو حریم خصوصی تلقی نمی‌کنند بلکه آن را بخشی از هویت و فرهنگ اجتماعی می‌شناسند. همان گونه که رفت و آمد شهروندان، مشمول قواعد و قوانین اجتماعی است، پوشش بیرونی نیز چونان است و بایستی آن را با معیارها و مصالح اجتماعی سنجید و قوانین متناسب را وضع و اجرا کرد.

به نظر میرسد دلائل موجّهی وجود دارد که دیدگاه دوم را ترجیح می دهد:

1- نخستین و ساده‌ترین سخن آن است که اگر پوشش در مقوله‌ی حریم خصوصی تلقی شود، بایستی وضع هرگونه قانون در این محدوده غلط و نادرست باشد. بدین معنا که هر انسانی حق داشته باشد که همان‌گونه که در درون منزل به انتخاب و تزیین دکوراسیون می‌پردازد، در پوشش خود نیز چونان آزادی مطلق را داشته باشد که همان گونه قانون‌گذار و مجری قانون نتواند دایره‌ی این انتخاب را محدود کند. اما به خوبی می‌دانیم که در مدرن‌ترین جوامع و دولت‌های معاصر نیز مقررات عمومی در حیطه پوشش وجود دارد. زن و مرد، با پوشش سواحل دریا در خیابانها تردد نمی‌کنند و یا در ادارات و دانشگاه‌ها حضور نمی‌یابند و اگر چونان رفتاری از فرد سر زند، توسط مجریان قانون مورد بازداشت و توبیخ قرار می‌گیرد.
نکته فوق، نشان می‌دهد که نمی‌توان پوشش زن و مرد را صرفاً یک انتخاب در حریم خصوصی دانست. چه این که وضع و اجرای مقررات در حیطه خصوصی اتفاق نمی‌افتد.
حال اگر چونان مقررات در همه جوامع - هرچند با دایره‌ای متفاوت - رخ می‌دهد، نشان می‌دهد که ارتکازی فراگیر که بر عقل سلیم اجتماعی متکی است، وجود دارد که «پوشش بیرونی» چونان «پوشش خانگی» نیست و بایستی آنرا بخشی از حوزه و حریم اجتماعی تلقی کرد.

2- در یک بررسی تحلیلی‌تر بایستی به این نکته پرداخت که ما چه ‌چیز را حوزه خصوصی تلقی می‌کنیم تا سخن از آن بگوییم که پوشش در حیطه این حوزه است؟
در این زمینه تعریف‌های متفاوتی وجود دارد، اما نویسنده این سطور با این تعریف اجمالاً موافق است که مسائلی در حوزه خصوصی قرار می‌گیرند که با منافع اجتماعی ارتباطی ندارد و انتخاب فرد در آن حیطه در منافع و مضار دیگران تأثیری ایجاد نمی‌کند.
با این تعریف، هر نوع رفتار فرد (چه در داخل خانه و چه بیرون خانه) که با منافع و مضار دیگران ارتباط بیابد خارج از حیطه حریم خصوصی است و در نتیجه می‌تواند مشمول مقررات اجتماعی تلقی شود. صدای بلند بلندگو و تلویزیون از درون خانه هم مصداق حریم خصوصی و چهار دیواری و اختیار داری نیست، چه اینکه ایجاد مزاحمت صوتی برای دیگران می‌کند و لذا قانون‌گذار و مجری قانون، می‌توانند آنرا ممانعت کنند.
با این تفسیر از حریم خصوصی و قلمرو عمومی، بایستی دقت کرد که آیا می‌توان پوشش بیرونی مردان و زنان را صرفا یک انتخاب شخصی در حوزه خصوصی دانست؟

پوشش بیرونی مردان و زنان در قلمروهای متعدد اجتماعی تاثیر گذارند:

اولا: بخش جدی از هویت جمعی هر جامعه «فرهنگ اجتماعی» آن ا‌ست. جوامعی چونان جوامع غربی، چینی، ژاپنی، هندی و ... تفاوت‌های روشن در زیست فرهنگی خود دارند. گرچه گستره‌ی فرهنگ غربی پاره‌ای از تمایزات را از بین برده است اما هنوز می‌توان تفاوت‌های روشنی را در فرهنگ اجتماعی این جوامع دید. تمایزات و تفاوتهایی که علاقه مندان زیست بوم هریکی از این جوامع را دغدغه‌مند خود داشته و دارد.
این که پوشش بیرونی مردان و زنان بخشی مهم و تاثیر‌گذار در فرهنگ اجتماعی است؛ بدیهی می‌نماید. بخش وسیعی از اولین نماها و نمایه‌های فرهنگی هر جامعه - که در نقطه آغازین ارتباط و تماس دیده می‌شود - پوشش زنان و مردان آن است و شاید در مراحل بعد مقولاتی چونان معماری و شهرسازی و ...

ثانیا: پوشش بیرونی زنان و مردان، در حیطه امنیت اجتماعی نیز تاثیر‌گذاری محسوسی دارند. بدون آنکه در این بخش درباره محدوده پوشش بخواهم سخن داشته باشم، بدون تردید پاره‌ای از پوشش‌های زننده و تحریک‌آفرین می‌توانند در محیط امنیت اجتماعی هم تاثیراتی داشته باشند. چه این که با رواج پاره‌ای از این پوشش‌ها تحریکات مضاعفی صورت می‌گیرد که خارج از روال عادی و متعارف زندگی اجتماعی (در ارتباطات مرد و زن) است و طبعا مخاطرات را برای امنیت اجتماعی افزایش می‌دهند؛ مخاطراتی که بار سنگین‌تری را بر دوش منابع انسانی و مالی امنیت یک جامعه قرار می‌دهد و احیانا مواردی غیر قابل پیش‌گیری را نیز به همراه خواهند داشت.

ثالثا: پوشش زنان و مردان در «اخلاق اجتماعی» تغییرات جدی ایجاد می‌کند طبعا این هزینه و یا پیامد، فرع بر آن است که حضور و فواید آن مورد تصدیق باشد. به عنوان نمونه می‌توان به عناوینی توجه داشت از قبیل:
* پوشش‌های زننده، می‌تواند پاکدامنی نگاه را در زندگی اجتماعی مخدوش کند، روابط عرفی و متعارف را در زندگی جمعی مردان و زنان به نگاه‌های نامتعارف و ناهنجار تبدیل کنند.
* پوشش‌های خودنمایانه، می‌توانند غیرت خانوادگی را متزلزل کنند و هوس‌های تنوع آلود و خفته را بیدار سازند و تمایلات سبک سرانه را رواج دهند.
* پوشش‌های نامتعارف، ادب ارتباطی را دگرگون می‌کند و روابط مبتنی بر مفاهیمی چونان «حیا» و «عفت» را (که صد البته نیازمند توضیحات تبیینی خاص هستند) دگرگون می‌کند.
* و...
موارد فوق، نشان می‌دهد که نمی‌توان گفت که پوشش بیرونی زن و مرد تنها و تنها یک انتخاب شخصی است بلکه بایستی آن‌را در دایره‌ای از تاثیر‌گذاری در اخلاق اجتماعی تعریف و تبیین کرد.

رابعا: پوشش نامتعارف زنان و مردان، در عقلانیت اجتماعی نیز تاثیر‌گذاری جدی دارند. فرد و جامعه برخوردار از «عقل فردی و جمعی‌« اند و ارتقای اجتماعی چونان تکامل فردی به عقلانیت وابسته است. فضای پوشش نامتعارف زنان و مردان روابط اجتماعی را به سوی عواطف و تمایلات سوق می‌دهد و بر ارتباطات خردورزانه تأثیرات منفی می‌گذارد. در این زمینه جوامع غربی مدرن را نکته نقض این سخن نشمریم. این جوامع از برهنگی و نیمه برهنگی آغاز نکردند؛ بلکه عصر رنسانس با آزاد اندیشی و عقل‌گرایی شروع شد و آنچه که در غرب معاصر دیده می‌شود رخدادهای نویی است که در مسیر عقل مدرن رخ داد و اوج آن در دهه‌های پایانی قرن بیستم اتفاق افتاد.

خامسا: پوشش زنان و مردان، در حیطه زندگی اقتصادی جامعه موثر است. پاره‌ای از مصارف و نیازهای ناخواسته و یا نادرست تولید می‌کند و رواج می‌بخشد.
مجموعه موارد فوق و موارد دیگر، نشان می‌دهد که نمی‌توان پوشش را صرفا در حیطه مسائل خصوصی و فردی قرار داد و آن را فراتر از محدوده قوانین اجتماعی و مجریان قانون دانست. ادامه این گفتار را در جستار آینده پی می‌گیریم.


ادامه دارد...

 

کد خبر 159024

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 53
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امیر IR ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۲
    2 0
    با اینکه ممکنه با برخی قسمتهای این نوشته مخالقتی وجود داشته باشه، ولی همین که نگارنده با اصول و منطق و بدور از توهین و بکار بردن اصطلاحات نامتعارف بحث میکنه، حای قدردانی داره...منتظر قسمتهای بعدی هم هستیم جناب صالحی
  • بدون نام IR ۱۸:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۲
    8 0
    نطر ما اهميتي نداره حجاب براي دولنمردان بهانه اي براي ابراز قدرت است
  • بدون نام IR ۱۸:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۲
    3 0
    پاسبان محل از همه چیز مهمتره
  • رامین IR ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۲
    5 0
    آقای محترم شما فقط آمار تجاوز های جنسی وحشیانه دوران قبل از حجاب اجباری و دوران بعد از آنرا در کشور مقایسه کن! آیا به نظر شما با حجاب اجباری , حیا و عفت و امنیت اخلاقی خیلی زیاد است؟
  • بدون نام IR ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۲
    5 1
    آیا اگر وضعیت حاکم بر کشور مورد قبول اکثریت مردم بود، نیازی به لشکر کشی خیابانی برای پوشش اجباری بود؟ باور کنیم که نظام با این قبیل کارها نه اسلامی می شود و نه مشروعیت حداکثری بدست می آورد، حالا هر چقدر شما تحلیل کنید که " حجاب اجباری زنان موجب می شود تمایلات متجاوزانه مردان کمتر می شود"
  • parviz DE ۰۲:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
    0 0
    zahere Tahlil jame,e shnasane vali dar asl besyar janeb,darane va Eslami,st.Ma ya bayad bepazirim mikhahim modern bashim ya son nati baghi bemaim. shotor savari dola dola shodani nist . 
  • بدون نام A1 ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
    3 0
    از رسانه وزینی چون شما انتظار می رود، از کلماتی چون اولا، ثانیا، ثالثا و. . . . به طور کل استفاده نکنید و در ارتقای فرهنگ استفاده کامل و صحیح از زبان فارسی بکوشید. هر چند که مسئولین فراموش کرده اند" زبان فارسی را پاس بدارند"
  • بدون نام IR ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
    7 0
    من نمیدونم چرا ایران تنها کشور دنیاست که یک عده کوچک، نوع پوشش خاصی را از بقیه مردم طلبکارند
  • بدون نام IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
    5 0
    ایا در کشورهایی مثل لبنان و ترکیه و ...که حجاب عمومی ازاد است خبری از تجاوز گروهی هست ؟ چرا اجبار ؟ حجاب باید ازاد شود و هرکسی حق انتخاب پوشش داشته باشد چرا نزدیک انتخابات این مثلا گشت ارشاد جمع میشه ؟؟ ایا رفتار نیروی مثلا انتطامی رو بایک دختر توی همدان ندیده اید ؟در شان ایران ما نیست .
  • مهدی DE ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
    4 0
    اشکال امثال شما اینه که به جای حل مسئله صورت مسئله رو پاک میکنید و اصولا بدبختهایی رو که بدلیل ضعف حاکمیت مورد تجاوز قرار میگیرن رو مقصر میدونید در جوامع پیشرفته جای خاطی و ظالم مشخص جای مظلوم هم مشخصه اما اینجا چون زوزمون به اون گردن کلفته نمیرسه مظلوم بدبخت رو مواخذه میکنیم همانقدر که کشف حجاب عملی زشت بود حجاب اجباری هم زشت است اگر نفس عمل حجاب رو اصلاح بدونیم اجباری بودنش صد برابر بدتر عمل خواهد کرد در ضمن اگر بی حجابی بده چرا مسولین در خارج از کشور با این مسئله هیچ مشکلی ندارن ؟
  • mohammad MY ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
    4 0
    خیلی مقاله خوبی بود، میشه لطفآ یک نظر سنجی هم بذارید ببینیم مردم چی میگن؟
  • بدون نام MY ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
    0 0
    albatte dar jahaye digare donya ham noe pushesh azad nist, nabayesti dar defa az berehnegi poz azadi sar dahim !!!!!!!!!!!!
  • بدون نام IR ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
    5 0
    اقا من زوری نمیخوام برم بهشت. کیو باید ببینم؟
  • M A S U D IR ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
    4 2
    این تجاوزات گروهی نتیجه سرکوب جنسی مردم است و حجاب اجباری هم نتونسته دردی رو درمان کنه!
  • علی از اصفهان IR ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۳
    8 0
    بعد از 30 سال جمهوری اسلامی چه ادعایی داره آیا در زمینه اقتصادی جامعه را به رفاه رسونده یا در دنیا اعتباری بدست آورده جز اینکه هر جا مشکلی هست پای ایران وسطه این هم در زمینه دین و فرهنگ که بعد 30 سال تبلیغات شبانه روزی به روسری یا توسری رسیده
  • بدون نام IR ۰۳:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    4 0
    در كشور رئيس پليس تجاوز گروهي رو طبعي مي دونه ديگه جاي اين حرف نيست .
  • بدون نام DE ۰۴:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    5 0
    يه روز به زور حجاب از سر زنان مي‌کشيدند امروز به زور با حجابشان مي‌کنند. خدايا به تو پناه مي‌بريم...
  • ناشناس IR ۰۴:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    1 4
    تنها راه حل اینکه در بیرون شهرهای بزرگ محلی را برای انجام این کارها و ارضای همدیگر بذارن و در آنجا همه برهنه باشند لکن شهرها عاری از کثافتکاری و بی حجابی باشه و برای انجام دادن چنین کارهایی ارز از کشور خارج نکنند.ولی محل زندگی مردم باید سالم باشه.
  • بدون نام IR ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    6 0
    متاسفانه با اجباری کردن حجاب مسائل به روستاها هم کشیده شده است. پوشش هر فردی فقط و فقط مربوط به خودش میشود
  • بدون نام IR ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    5 0
    لا اكراه في الدين ! خدا انسان رو آزاد آفريده تا خودش انتخاب كنه وگرنه روزي فلسفه ازمايش انسان زير سوال ميره ! كدوم كشور دنيا به غير از ايران حجاب اجباري هست ؟
  • بدون نام IR ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    7 1
    من نميدونم لا اكراه في الدين يعني چي؟ دين از سه بخش اعتقادات، احكام و اخلاق تشكيل شده وقتي اكراه و اجبار در دين نيست و خود خدا اين را مي گه شما چه كاره اي؟ پيامبران بشير و نذير بوده اند هيچ وقت امام و پيغمبر اجبار نكرده اند از كفار ماليات مي گرفته اند. مگه بعد از فعح مكه كافران آزاد نبودند. مگه ابوسفيان وقتي مسلمان شد با يك جمله كه من اسلام آوردم مسلماني او را پذيرا نشدند. شما از پيامبر بهتر تشخيص ميدين؟‌
  • arzeva IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    6 0
    حتی توی موضع هم خودتون نوشتین حجاب اجباری ، پدر من دوست من عزیز لااکراه فی الدین ! من چند سوال دارم: آیا زمان پیامبر حجاب در شهرهای ایشان اجباری بود ؟ زمان بقیه ی خلفا چی؟ اگر منظور از حجاب اجباری هماهنگ کردن با عرف جامعه میباشد لطفا به شهر بیایید و ببنید که عرف عوض شده الان یه دوربین دستتون بگیرید و توی خیابون راه برید تا ببینید که از هر 100زن چند باحجاب و چند بی حجاب وجود داره !
  • نیما A1 ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    4 0
    شما که از اخلاق اجتماعی صحبت می کنید، اخلاق اجتماعی را وجدان اجتماعی تعیین می کند نه اینکه به صورت دستوری از بالا تحمیل شود. بنابراین باید ببینید جامعه چه تعریفی از پوشش را مناسب می داند. در غیر این صورت اخلاق شکل خودسرانه پیدا می کند و کار به جایی می رسد که هر کس برداشت خود را تحمیل می کند. یک جا چادر اجباری می شود، یک جا به مانتو روسری اکتفا می کنند و ..
  • نیما A1 ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    7 0
    شکا که از حجاب اجباری حمایت می کنید، آیا تبعات منفی آن را نیز در نظر گرفته اید؟ یکی از بزرکترین تبعات منفی آن، ترویج ریاکاری است. مگر اینکه معتقد باشید پوشاندن چند تار مو مهمتر از جلوگیری از ریاکاری است.
  • بدون نام GB ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    3 0
    اما یک سوال برایم مطرح شده است که اگر با این توجیهات حجاب اجباری محلی برای اعمال دارد و موجه است ؛ پس دلیل موضع گیری ما در برابر پوشش اجباری (بر عکس ایران) در برخی از کشورهای اروپایی چیست ؟ چون این توجیهات میتواند ملاک هر جامعه ای برای برخورد باشد .
  • نیما A1 ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    2 0
    پیشنهاد نظز سنجی خیلی خوبه. خبرآنلاین عزیز بیا یه بار هم شده مردانگی کن و صرف نظر از هر نتیجه ای که داشته باشه، این کار را بکن
  • بدون نام IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    7 0
    نظرمردم کجا مهم بوده که در مورد حجاب مهم باشه؟ ما فقط باید دستورات رو اطاعت کنیم. به درستی و غلط بودنش هم کاری نداشته باشیم. تجربیات بشر امروز هم کلا بیخودیه
  • بدون نام IR ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    8 0
    اي كاش هميشه تو اين مملكت انتخابات بود تا به خاطر شور انتخاباتي نظرات ملت سانسور نشه و تو سايت را ببينيمشون!
  • طلبه IR ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    4 0
    یادداشت ضعیفی بود استاد. سبک استدلال به مانند کتاب‌های مذهبی دهه چهل و پنجاه، چون شهید هاشمی‌نژاد و آن دست از نویسندگان می‌ماند.
  • بدون نام GB ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    7 0
    استدعا دارم بگذارید مردم خودشان انتخاب کنند.هر چند شما اعتقادتان این است که مردم صغیرند!
  • اخوان IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۵
    5 0
    آنها كه مسن ترند و اول انقلاب را بياد دارند اكثريت مردم خودشان حجاب را برگزديدند چون همه براي اسلام و ارزش هايش احترام قائل بودند اما امثال من كاري كرديم كه حرمت ارزش ها از بين رفت . ما گفتيم صداقت خوبست اما همواره دروغ گفتيم . گفتيم عدالت خوبست ولي همواره ظلم كرديم گفتيم امر بمعروف و نهي منكر خوبست اما براي همسايه نه براي ما . مي بينيد خيلي راحت ارزش ها تبديل به ضد ارزش ها شدند .
  • بدون نام IR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۵
    4 0
    کافی است نگاهی به وضعیت 192 کشور سازمان ملل بیاندازید. از این ها حدود 40 کشور اسلامی هستند و جمعیت اکثریت آن مسلمان است. فقط در ایران و سومالی و عربستان و افغانستان بحث حجاب اجباری مطرح بود و هست. در افغانستان این موضع با انحلال طالبان در سال 2001 منتفی شد و در عربستان این مسئله بیشتر جنبه خود جوش دارد تا الزام قانونی. به این ترتیب ایران به همراه سومالی تنها کشورهایی هستند (از 192 کشور) که در آن به طور گسترده قوانین پوشش سخت گیرانه وجود دارد.
  • بدون نام IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۵
    4 0
    با استدلال حضرت عالی جامعه ما که حجاب را امری اجتماعی می داند،نه فردی، از کلیه آفات بی حجابی عاریست و یک مدینه فاضله!!!کمی واقعبینانه تر مسائل را بررسی کنید، نه از روی تعصب.
  • بهمن CA ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۵
    1 0
    سلام. یادداشت ابطحی رو هم در وب‌نوشتش ببینید بد نیست!
  • سیامک IR ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۵
    2 0
    خیلی خوب بود.حرف دل ما رو زدین اقای صالحی
  • بدون نام IR ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۵
    3 0
    حجاب =متانت .لباس نمیتواندالگوحجاب باشد
  • بدون نام DE ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۸
    3 0
    اگر واقعا ادعا دارید که رسانهٔ مستقلی هستید نظرسنجی بگذارید و بپرسید مردم حجاب را میخواهند یا نه ( بدون تقلب باشه لطفا )
  • بدون نام IR ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۸
    3 0
    آقای دکتر بر فرض که همه فرمایشات شما درست باشه آیا حکومت می تواند پوشش مردم را درست کند؟ تا بحال که نتوانسته. فرمایش امام در بهشت زهرا را فراموش نکنید بگذارید مردم خودشان تصمیم بگیرند
  • حم. شادكام IR ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۹
    2 0
    پوشش مورد تأييد قرآن كريم ، به قول اهل سنّت و جماعت ،از « موافقات عمر » است. مي گويند ايشان قبل از نزول آيه مورد بحث به پيامبر ( ص ) بكرات مراجعه و درخواست پوشش مناسب زنان با ايمان مي نمود تا بوسيله آن از زنهاي لاابالي مشخص شوند. جالب اينكه خليفه راشده نامبرده در ايام حكومتش به زنان غير مسلمان اجازه نمي داد درزي بانوان عفيف در آيند. به عبارت ديگر آنچه در مد نظر بوده حرمت زنان مؤمن بوده نه تحميل حجاب كه نقشي جز جدايي مردان و زنان در جامعه ندارد.
  • بابک GB ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۹
    3 0
    آقا ،این چیزایی که شما میگید 30 ساله که داره گفته میشه،اینا فقط تئوری وشعاره.اکثریت مردم وزنان دنیا بی حجاب هستند،حالا اگر آمار جرم وجنایت جنسی و یا فروپاشی خانوادگی و اجتماعی به علت "بی حجابی" در آن کشور ها از ایران اسلامی و با حجاب ( یا بد حجاب)بیشتر باشد در آن صورت حق با شما است و حجاب چیز خوبی است.ولی آیا چنین است ؟ باید آمار گیری و مقایسه شود. ولی قبل از مراجعه به آمار میتوانیم به اخبار مملکت خودمان مراجعه کنیم:
  • عطیه صالحی IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۰
    3 0
    به نظر من اصولا فرهنگ چیزی نیست که با قانون آن را اعمال کرد . مثلا امروز بگویید چون کت و شلوار غریی است ، پس از فردا مردم باید فلان چیز را بپوشند . شاید اگر مجازات شدید باشد مردم دیگر کت و شلوار نپوشند ولی بدون شک این پوشش جدید جزو فرهنگ مردم نشده است . حجاب هم همینطور، اگر ما به دنبال نهادینه کردن فرهنگ حجاب هستیم این کار را با دستور و اعمال خشونت نمیتوانیم بکنیم . به نظر میرسد اکثر کار هایی که در این زمینه دارد انجام میشود جنبه رفع تکلیفی دارد !!
  • س.م.الف IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۰
    1 0
    با نظر "اخوان" موافقم.
  • بابک US ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۱
    4 0
    اگر ادعا کنیم که تجاوز جمعی به چند زن در باغی در خمینی شهر به علت تحریک ناشی از لباس بزم و رقص بوده است،پس علت تجاوز جمعی به یک زن روستایی و همچنین یک خانم دکتر که داوطلبانه در یک روستا خدمت میکرده،چه بوده؟ اصلا چرا بعد این همه سال به این نتیجه رسیده اند که کلاس درس دانشگاه تفکیک جنسیتی بشه ؟ مگر دختران دانشجو مجبور به داشتن حجاب نبودن و نیستن ؟ کشورهای دیگر و بخصوص کشورهای جهان اول با این روش پیشرفت کرده انذ ؟
  • بابک US ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۱
    3 0
    آیا ما در کل مسائلی که مستقیم یا غیر مستقیم به پوشش زنان وعفت وعصمت و...مربوط میشود جامعه سالمی داریم؟ یا به نسبت دیگر کشورها سالم تر هستیم ؟ مرذها به زنها نگاه نمیکنند ؟ با اتومبیل و حتی موتور جلو بای آنها توقف نمیکنند و در خواست دوستی ورابطه نمیدهند ؟ در مقایسه با زمان شاه،حجاب اجباری چه مزیتی داشته است ؟ چه مشکلی را حل کرده است ؟
  • آرمان IR ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۱
    0 1
    به نظر مي آد اينكه حجاب از ديد دين واجب است يك مسأله بديهي است يعني اگر حجاب داشته باشيم مستحق پاداش خداونديم و اگر نه مستحق عذاب او حالا شما به خدا گير بديد كه چرا احكام دين را واجب(اجباري) كرده.
  • بدون نام NL ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۳
    4 0
    من نمیدونم چرا ایران تنها کشور دنیاست که یک عده کوچک، نوع پوشش خاصی را از بقیه مردم طلبکارند
  • رضا IR ۰۴:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۶
    4 0
    خط قرمز در همه دنیا هست و کسی منکرش نمی شود اما خط قرمز ما در همین چند قدمی ماست و خط قرمز جوامع پیشرفته در چند کیلومتری فرق در این است. حجاب اجباری فقط زنان و مردان ما را عقده ای کرده است اگر قبول ندارید یک سری به تورهای ایرانیان که به خارج می روند نگاهی بیاندازید
  • تامی IR ۰۴:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۷
    3 0
    حجاب نه تنها جزئی از فرهنگ اسلامی است بلکه در فرهنگ ایران باستان نیز وجود داشته و اسناد تاریخی از وجود حجاب در بین زنان و مردان ایرانی در زمان حمله ی اعراب به ایران دارد. اما با گذشت زمان و تغییر فرهنگ و جذابیت فرهنگ غرب برای عده ای ، باعث شده که برخی حجاب را امل بودن و عقب افتادگی بدانند ولی به نظر حقیر باید اختیاری باشد .
  • بدون نام IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۸
    1 0
    مگر زمان انقلاب نسل ما بوده نظر سنجی کنن،که حالا برای بود و نبود حجاب ازمون نظرسنجی بشه؟
  • بدون نام IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۸
    5 0
    آخه گناه ما چیه که تو این کشور به دنیا اومدیم و زندگی میکنیم که همه چیز باید اجباری باشه، لباسمونم باید اینا انتخاب کنن خوبه یا بده؟پس آزادی که ازش میگن کجاست؟
  • امیر IR ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۸
    2 1
    ممنون میشم اگر آیه قرآن در مورد شکل حجاب رو برام معرفی کنید
  • جواد OM ۰۳:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۱
    2 0
    به نظر من آموزش بهترین راه حل بد حجابی است ، باید مسئولین به فکر آموزش جهت فهم بی حجابی باشند نه اینکه به زور قوانینی رو وضع کنند که مردم میتوانند این را بپوشند و این را نپوشند . بعد از آموزش باید انتخاب با خود مردم باشد. برای یک بار هم که شده اجازه بدین مردم خودشون تصمیم بگیرند و مطمئن باشید که بهترین راه را انتخاب خواهند کرد همانطوریکه درزمان رضا شاه نتوانستند به زور چادر را از سر زنان بردارند اینجا هم نمیتوانند اینکار رو بکنند. از توضیحات جنابعالی هم سپاسگزارم.
  • مهران IR ۰۶:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۳۰
    1 4
    نظر شما نظری با استدلال عقلی است و شما از نظر عقلی توانستید ثابت کنید . و حال هم نظر اسلام هم با نظریات پوشش که شما به آن پرداختیب زیاد تناقض ندارد . و دیگر اینکه اینجا ایران است. نه لبنان و نه سوریهو نه هیچ جای دیگر . در ایران باستان هم پوشش زن تعریف شده بود و در اسلام هم همینطور. پوشش مدرن یعنی زیر سوال بردن شان انسانی و مرتفع کردن تمایلات شخصی و انحرافی ؛ از نظر دینی هم پوشش اجتماعی تعریف شده است و در هیچ دینی پوشش آزاد وجود ندارد مگر آنکه منحرفان بر آن دستبرد زده باشند .

آخرین اخبار