دولت هنوز درباره طرحهای رویایی برای نجات دریاچه ارومیه سخن می گوید که 18 برابر بودجه سالانه سازمان محیط زیست، پول لازم دارند، ولی ارومیه هر روز خشک تر و خشک تر می شود

امیدسلیمی بنی: سازمان محیط زیست در سال 90، تنها 190 میلیارد تومان بودجه در اختیار دارد، ولی حل تنها یک مشکل زیست محیطی کشور مانند خشکی دریاچه ارومیه، 3450 میلیارد تومان پول نیاز دارد.

هر چند مسئولان سازمان محیط زیست می گویند قادر به تامین این بودجه در 5 سال هستند، ولی معلوم نیست چنین بودجه عظیمی برای این طرح رویایی، آیا واقعا محقق خواهد شد؟

دریاچه ارومیه، به دلیل تغییرات آب و هوایی و همچنین بستن سد روی رودخانه های منتهی به این دریاچه، تبدیل به شوره زاری شده که پیش بینی می شود پس از خشک شدن آن، بیش از 10 میلیارد تن نمک را بر سر آذریها و سایر استانهای ایران آوار کند. اکنون محمدجواد محمدی زاده، رئیس سازمان محیط زیست می گوید: "مشکل دریاچه ارومیه با اعتباری بیش از 3450 میلیارد تومان طی یک برنامه پنج ساله حل می شود."

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست، این مبلغ را برای تامین کسری آب این دریاچه که گفته می شود بیش از 3 میلیارد و یکصد میلیون متر مکعب است، در نظر گرفته.

نیاز ارومیه، 18 برابر بودجه سالانه محیط زیست

با نگاهی اجمالی به بودجه سال 90 سازمان محیط زیست به سادگی می توان دریافت تامین مبلغ نجومی 3450 میلیارد تومان، برای سازمانی با بودجه سالانه 190 میلیارد تومانی، بسیار سخت خواهد بود. هر چند رئیس سازمان محیط زیست می گوید بیشترین قسمت این پول، یعنی 3 هزار میلیارد تومان آن، قرار است از طرف منابع بانکی در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد تا برای برای اصلاح روشها و استفاده از فناوری های نوین آبیاری اراضی کشاورزی منطقه صرف شود، ولی باز هم معلوم نیست مکانیزم اجرایی اختصاص این مبلغ، چیست.

این مقام مسئول وزارت نیرو را هم در احیای دریاچه مرگ زده ارومیه، شریک می داند: "وزارت نیرو هم غیر از اعتباری که برای بارور کردن ابرها به طور سالانه از محل جاری وزارتخانه اختصاص می دهد،مبلغ 450 میلیارد تومان دیگرهم برای انتقال حوزه به حوزه آب در نظر گرفته است."

باز هم نحوه اجرای انتقال حوزه به حوزه آب معلوم نشده است. هر چند گمانه زنیها، نشان می دهد دولت قصد دارد برای جبران کسری آب ورودی به ارومیه، بخشی از دبی رودخانه ارس را به این دریاچه وارد کند. طرحی که بسیاری از کارشناسان مستقل، آن را غیر قابل اجرا و در صورت عملی ساختن، باعث برهم خوردن تعادل دریاچه خزر می دانند.

بارورسازی ابرها نیز به گفته محمد درویش، کارشناس محیط زیست و بیابان، باعث افزایش بیابانهای داخلی فلات ایران می شود، زیرا رطوبت ابرهای بارانزایی که از مناطق مدیترانه ای وارد ایران می شوند را در شمال غربی ایران (آذربایجانهاو اردبیل) تخلیه کرده و باعث خشکسالی در سایر بخشهای ایران خواهد شد.

با وجود تمامی انتقادها و اما و اگرها، رئیس سازمان محیط زیست از پیشرفت طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه خبر می دهد: "انتقال حوزه به حوزه آب تا کنون 15 درصد رشد فیزیکی داشته که قرار است طی 5 سال حدود 700 میلیون متر مکعب آب به دریاچه ارومیه منتقل شود."

این مقام دولتی توضیح داده که وزارت جهاد کشاورزی هم مکلف شده تا در یک برنامه سه ساله نسبت به اصلاح روشهای آبیاری و صرفه جویی کشاورزان و باغدارانی که حدود 680 هزار هکتار اراضی کشاورزی منطقه را زیر کشت دارند اقدام کند، همچنین در این رابطه بخشنامه ای به همه دستگاههای استانهای آذربایجان شرقی و غربی و کردستان ابلاغ شده تا وظایف و تکالیفی که درخصوص دریاچه ارومیه و تامین آبی که به عنوان حقابه آن است را انجام دهند.

 با وجود تمامی این اقدامات، دولت هنوز به اظهار نظر کارشناسانی که خشک شدن تدریجی ارومیه را محصول سدهای بیشمار زده شده بر روی رودخانه های منتهی به این دریاچه می دانند، باور ندارد ولی واقعیتها نشان می دهد در حال حاضر، دریاچه ارومیه، هر روز پسروی می کند و کارشناسان احتمال می دهد  بین 5 تا 10 سال آینده، از دریاچه ارومیه، تنها خاطره ای در ذهن مردم باقی بماند. حجم فاجعه به اندازه ای است که معاون سازمان محیط زیست هم می گوید: "با کاغذبازی و مصوبه به جایی نمی رسیم و با روند فعلی دریاچه خشک می‌شود."

پس چرا به جای تصمیمی رویایی و غیر قابل انجام مانند اختصاص بودجه 18 سال سازمان محیط زیست برای حل این مشکل، راه حلهای عملی برای نجات دریاچه ارومیه فراموش شده؟ راه حلهایی مانند باز کردن سدها و اجازه عبور آب رودخانه های 21 گانه این منطقه که سالهاست پشت۳۵ سد اسیر شده اند و به ارومیه نمی ریزند.

47/233

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 161279

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام DE ۱۸:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۵
    0 0
    بزک نمیر. رودها خشک میشن، درختان قطع میشن. محیط زیست داره نابود میشه. بزک نمیر
  • حسینی IR ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۵
    0 0
    فدای سرتان....: موشک‌های «خلیج فارس» و «تندر» با موفقیت شلیک شد
  • SABA IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۶
    0 0
    اگه به جای این همه حرف یک صدمش عمل می کردین وضع دریاچه این نبود
  • حسن US ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۷
    0 0
    دولت بهتر است یک سال کشاورزی منطقه را تعطیل مند و به هم کشاورزان خسارت بدهد و در عوض آب کلیه سدها را تخلیه نماید . در کمتر از یک ماه مشکل دریاچه از حالت فاجعه بار خارج می شود . دریاچه ای که میلیون ها سال در حالت تعادل با محیط زنده مانده است چرا باید در عرض 8 سال دوره دولت خدمتگزار نابود گردد . آیندگان به همه ما لعنت خواهند فرستاد .
  • IR ۱۸:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۴/۳۰
    0 0
    تيترتان را اصلاح كنيد منت سازي براي مردم نكنيد. وقتي چندين برابر همين بودجه محيط زيست براي گردو غبار زدايي تهرانيها هزينه ميشه باز اينگونه تيز وتند و تحقير آميز مي بود!!! نجات درياچه بيش از اينها به گردن شما ها حق دين داره ! كسي شمارا مجبور نكرده به نوشتن مطلبي كه خالي از عريضه نباشه ! ننويسين بهتر از اينه !
  • احمد IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۵/۲۷
    0 0
    از روند خشک شدن عکس بگیریم برا خاطره ...به فکر گرد و خاک باشیم...ایندگان بخاطر خیلی چیز ها بر ما لعنت میفرستند!!...
  • بدون نام IR ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۳۰
    0 0
    خالي شدن آب سدها وياانتقال آب ازحوزهاي ديگرنابودي كشاورزي منطقه راموجب مي شود
    • بدون نام IR ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۱۷
      0 0
      آقای محترم، وقتی سونامی نمک راه بیفته دیگه زمینی نمیمونه که به خواهی توش کشاورزی بکنی...و وقتی زمین های منطقه آلوده به نمک بشن دیگه کار از کار گذشته..... حالا کشاورزی یکی دو سال مهم است یا شوری مادام العمر زمینهای منطقه... تورو خدا خیانت نکنین
  • پیمان A1 ۰۲:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
    0 0
    کارشناسان میگن انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه موجب بهم خوردن تعادل دریاچه خزر میشه؟ چه حرف مسخره ای 97 درصد آب دریای خزر از رود ولگا تامین میشه کلا بخوای سهم آب ارس رو حساب کنی یک هزارم آب ورودی دریای خزر هم نمیشه حرف از خودتون در میارین میگین کارشناسا گفتن؟ اون کارشناسی که اینو گفته با قصد و غرض گفته نزدیک اصلاندوز7.9 میلیارد متر مکعب دبی سالیانه رود ارس هستش که طبق معاهده نصف این مقدار یعنی تقریبا 4 میلیارد متر مکعب مال ایران هستش از این مقدار نزدیک 500 میلیون متر مکعب آب رو برای کشاورزی تو مغان برداشت میکنیم 3.5 میلیارد متر مکعب حق آبه ما هر سال میره داخل کشور آذربایجان شما میدونین با این 3.5 میلیارد متر مکعب آب چه کارها میشه کرد؟ میشه کل شماغرب رو متحول کرد