احتمال می رود با توجه به عضویت اندرس در گروههای افراطی در این عملیات راستی های افراطی اروپا دست داشته باشند.

پیروز ایزدی

روز جمعه نروژ به طرز بی سابقه ای شاهد یک بمب گذاری و تیراندازی خونین بود. فاجعه ای که به گفته نخست وزیر نروژ از زمان جنگ جهانی دوم در این کشور رخ نداده بود. از یک طرف بر اثر انفجار عظیم، دو ساختمان دولتی وزارت نفت و انرژی و ساختمان نخست وزیری در مرکز شهر اسلو هدف قرار گرفت و از طرف دیگر از سوی یک جوان نروژی 32 ساله به نام اندرس برویک به تجمع دانشجویان حزب کارگر تیراندازی شد که طبق آخرین آمار تعداد کشته شدگان تاکنون به 91 نفر رسیده است.

محل وقوع حادثه، قبل و بعد از انفجار

انفجار نروژ

سناریوهای مختلفی در خصوص عوامل و ریشه های این حملات تروریستی تاکنون ارائه شده است:
برخی معتقدند که هدف تروریست ها شخص نخست وزیر بوده که در زمان وقوع حادثه در دفترش حضور نداشته و از این سوء قصدها جان سالم به در برده است.

سناریوی دوم اینکه این احتمال وجود دارد عملیات روز گذشته، کار القاعده باشد که در آن گروههای جهادی به دلیل همدستی و مشارکت اروپا با آمریکا در برخی از جنگ های منطقه از جمله افغانستان و عراق قصد ضربه به اروپا را داشته اند.
سناریوی سوم اینکه ممکن است  عملیات تروریستی مذکور کار گروههای دست راستی نئونازی باشد که با دولت نروژ و سیاستهای آن مخالف هستند.
هرچند احتمال می رود با توجه به عضویت اندرس در گروههای افراطی در این عملیات راستی های افراطی اروپا دست داشته باشند، اما با این حال رییس پلیس نروژ اعلام کرده است که هنوز قضاوت در این باره زود است.

و در نهایت سناریوی چهارمی نیز وجود دارد؛ اینکه با توجه به تهدید اخیر قذافی علیه اروپا، این احتمال وجود دارد که عوامل دولت لیبی در این کار دست داشته باشند، و به بیان واضح تر این عملیات نوعی انتقام گیری قذافی از غرب محسوب شود.

فارغ از اینکه چه کسی پشت حملات تروریستی روز جمعه اسلو قرار دارد، این فاجعه پیامدهایی خواهد داشت که در خور توجه است:

اگر عملیات کار گروههای جهادی باشد، جبهۀ غربی مبارزه با تروریسم در کشورهایی همچون افغانستان تقویت خواهد شد و در صورتی که این عملیات از سوی گروهها و جریان های داخل اروپا صورت گرفته باشد، تبعات آن تضعیف معاهدۀ شینگن خواهد بود. لازم به یادآوری است که دو کشور سوئیس و نروژ عضو اتحادیه اروپا نیستند اما در معاهدۀ شینگن عضویت دارند.
در صورتی که گروههای نئونازی دست به چنین عملیاتی زده باشند این حملات سبب تقلیل و کاهش محبوبیت و جایگاهی خواهد شد که آنان به تازگی بدست آورده اند.
اگر القاعده مسئولیت این حملات را بر عهده بگیرد، باید در آینده شاهد رشد و تقویت جایگاه گروههای ضدمهاجر و احزاب دست راستی باشیم و در نهایت اینکه اگر عوامل قذافی دست به این کار زده باشند، غرب در سرنگونی وی مصمم تر خواهد شد.26349

کارشناس اروپا

کد خبر 163893

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین