در حالی که میزان ارایه تسهیلات بانکی از منابع بانکی فراتر رفته ، چرا بخش خصوصی از تسهیلات بانکی ناراضی است؟

علی پاکزاد: از معدود آمارهای منتشر شده توسط بانک مرکزی که در اردیبهشت ماه امسال (که البته آنهم متوقف شده) ، آمار مربوط به مانده تسهیلات بانکی است، مقایسه این مانده با میزان منابع جذب شده به سیستم بانکی نشان می دهد در اسفند بانکها معادل هر صدتومانی که سپرده جذب کرده اند صد تومان وام پرداخته اند و این وضعیت در اردیبهشت ماه امسال به پرداخت 103 تومان وام به ازای هر 100 تومان  سپرده رسیده است.

مانده تسهیلات بانکی

براساس آخرین امار میزان تسهیلات ارایه شده توسط سیستم بانکی طی سال 89 بیش از 89.8 هزار میلیارد تومان بوده است ، به طوریکه می توان گفت این میزان تسهیلات ارایه شده دو برابر تسهیلات سال 88 و بیش از چهار برابر تسهیلات پرداختی سال 87 بوده است؛ ولی می بینیم که طی سال 89 به رغم اینهمه رشدی که در ارایه تسهیلات بانکی رخ داده است نظر سنجی انجام شده از سوی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی بزرگترین مشکل 197 تشکل تولیدی در کشور دریافت تسهیلات بانکی بوده است.

میزان بالای تسهیلات پرداختی و نارضایتی بخش خصوصی از دریافت تسهیلات نشان از دو موضوع دارد اول روند غلط تسهیلات پرداختی که با مشکلات فراوانی همراه است و از سوی دیگر اگرچه سهم بخش خصوصی از میزان تسهیلات دریافتی در ارقام بانکی به بیش از 90 درصد می رسد ولی نمی توان گفت چند درصد از این تسهیلات واقعا به بخش خصوصی و چه بخشی از آن به شبهه دولتی ها پرداخت شده است و همین مسئله می تواند محل نارضایتی محسوب شود.

فرار سرمایه ها از بخش تولید

اما از سوی دیگر آنچه در این روند قابل بررسی است روند فرار سرمایه از بخش های تولیدی است، تولید کنندگان با توجه به وجود بازارهای فرعی سود آورتر نسبت به فعالیت های مولدی که به آن مشغول هستند، ترجیح می دهند حداکثر بخش از تسهیلات دریافتی خود را به بخش تولید وارد کنند و این موضوع در مورد درآمد خود این مجموعه ها نیز صدق می کند به این شکل که تولید کنندگان به جای سرمایه گذاری درامدهای حاصل از فعالیت تولیدی در همان مجموعه و توسعه دادن بنگاههایی که در اختیار دارند این منابع را به بازارهای دیگر و سود آورتر اما غیر مولد سرازیر می کنند( به طور مثال مسکن، ارز و طلا) و همین مسئله تقاضا برای تسهیلات بانکی را تشدید کرده و بانکها را تحت فشار قرار می دهد.

در واقع می توان گفت به غیر از مشکل حاصل از فشار تسهیلات تکلیفی از سوی دولت که فعالیت اقتصادی بانکها را محدود می سازد در عمل فضای حاکم بر بازار تسهیلات بانکی نیز با عواملی که به آن اشاره شد دچار عدم تعادل است و آنچه دولت به عنوان سهم برای زیر بخش های تولیدی و خدمات و غیره تعریف می کند با این سر زیر سرمایه به بخش های دیگر وارد شده و البته برنامه ریزان نیز نمی توانند در مورد آن کاری صورت دهند زیرا واقعیت آن است که منطق اقتصادی با انچه دولت تکلیف می کند همخوانی ندارد.

بنگاههای پوششی

نکته جالب اینجاست که بنگاهداران ما ترجیح می دهند همیشه به سیستم بانکی بدهکار باشند و این وضعیت را حتی در زمانی که به بالا بودن نرخ تسهیلات بانکی اعتراض دارند ادامه می دهند، یکی از دلایل این امر به تفاوت نرخ سود تسهیلات در مقایسه با نرخ تورم است که دریافت تسهیلات را به نوعی رانت تبدیل می کند زیرا زمانی که تسهیلات ارزان قیمت 12 تا 15 درصد از سوی سیستم بانکی در غالب تسهیلات تکلیفی پرداخت می شود و می بینیم به طور مثال شاخص بهای بخش تولید بیش از 15 درصد و نرخ تورم بالای 17 درصد در عمل شما به ازای دریافت تسهیلاتی که نرخ سودی کمتر از نرخ تورم دارد سود کرده اید به خصوص اگر این منابع را در زمان دریافت تبدیل به مسکن ارز یا طلایی کنید که طی یک سال بیش از 30 درصد نرخ بازدهی دارد، در چنین شرایطی که حتی شما بابت سرمایه گذاری خود مالیات هم نمی پردازید؛ در چنین شرایطی بنگاه اقتصادی به جای هدف سرمایه گذاری باشند به پوششی برای جذب منابع بانکی جهت حضور در بازارهای سود آور و کم ریسک دیگر تبدیل شده اند.

/22231

کد خبر 165091

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بهی US ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    والا ما هر موقع رفتیم بانک میگن بسته است جلو وام ها .... زیر میلیارد دوست ندارند بدن ...
  • بدون نام IR ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    به كي ميدن؟
  • فرهنگی آذربایجانشرقی IR ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    الکی به کارمندان و فرهنگیان این موضوعات را نشان ندهید . من فرهنگی با 17 سال سابقه کار تا کنون نتوانسته ام یک وام ده 10 میلیون تومانی قرض الحسنه با درصد سود تسهیلات کم بگیرم اگر مرد هستند به فکر ما باشند ٍ حاضرم هرماه از حقوقم اقساط این وام را اگر به من دادند بردارند ولی کو حرف شنوا و کو مسئول دردمندی که به داد ما برسد ؟
  • بدون نام IR ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    سوء استفاده مدیران شرکتهای خصوصی را در استفاده شخصی از وام های تولید را واضح تر مطرح بفرمایید.
  • بدون نام IR ۱۷:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
    0 0
    تا بانک ها گزارش درستی از وام ها و تسهیلاتی که می دهند ارائه نکنند همه را گرفتار می کنند . چرا یک سپرده گذار نباید بداند پولش را به چه اشخاصی و برای چه موضوعی وام داده اند و چقدر سود و زیان اش بوده است. مگه بانک ها وکیل سپرده گذار نیستند!؟ پول خودشون که نیست.
  • کارمند IR ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۹
    0 0
    اداره ما وام میده نرخ سود را در تبلو اعلانات درشت نوشته 17 % تازه بانکی هست که بدلیل دریافت و پرداخت حقوق کارکنان این اداره جایگاه خیلی خوبی داره حالا صحبت رییس دولت که میگه سود زیره 12 درصد است فقط حرفه حرف حرف حرف
  • بدون نام IR ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۹
    0 0
    وقتی وام بانکی به جای تولید رفت به بازار خرید و فروش ارز و طلا و مسکن همین می شه تورم بر می گرده توی سفره مردم.
  • b IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۹
    0 0
    کدام وام زیر 12درصد است ادرس بدین ما بریم انجا وام بگیریم یکی از دوستانم تعریف میکرد برای یک کارخانه در اصفهان ارزیاب از تهران اورده بودند اما بصرف ناهار بره کباب هم دعودت کرده بودند میگفت ان روز حدود 20میلیون ت.مان هزینه رفت وناهار وایاب ذهاب این ارزیاب بود حتما وام کلانی بوده که این هزینه ها داده اند حالا ما یک وام میخواهیم بگیریم هفتاد خان رستم را باید طی کنیم بابا از پول نفت خودمون بهمون وام بدین نه از بانک جهانی
  • بدون نام IR ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۵/۲۹
    0 0
    متاسفانه بانک مرکزی تمام وام ها بانکی را کنترل نمی کند که آیا در طرح های اعلام شده صرف شده اند یا نه. وام های بالای 500 میلیون تومان را کنترل می کند. مگه وام های 100 میلیونی تا 500 میلیونی کم هستند ؟ مگه فقط با همین 100 میلیون تومان نمی شود برای حداقل 10 نفر شغل ایجاد کرد؟ چرا باید این 100 میلیون تومان وام در اختیار اشخاص زیاده خواهی قرار بگیرد که این مبلغ اثری به غیر از پول روی پول گذاشتن در زندگی شان ندارد؟
  • بدون نام IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۵/۲۹
    0 0
    چرا بانک ها به سپرده گذاران خودشان گزارش نمی دهند این پولهایی که می گیرند را دقیقا به صنف هایی و چه اشخاصی پرداخت کرده اند. مگه یک لیست دادن که چه اشخاصی چه مبلغ وام گرفته اند و برای چه کاری گرفته اند کار سختی است!؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین