خواننده برجسته کشورمان در مراسم رونمایی از کتاب «از گذر گل تا دل» گفت: «اگر نسبت هایی که در معماری داریم در موسیقی رعایت کنیم یک موسیقی و ملودی خوب خواهیم داشت.»

به گزارش خبرآنلاین، آیین رونمایی کتاب «از گذر گل تا دل» با موضوع زیبایی شناسی تطبیقی موسیقی و معماری نوشته سید حسام الدین سراج دقایقی پیش با حضور برخی هنرمندان و چهره‌های علمی کشور در خانه هنرمندان برگزار ​شد.

سهیل محمودی، به عنوان مجری مراسم در ابتدای این برنامه گفت: امروز روز خوبی برای من است، چرا که هم دوستان خود را اینجا می‌بینم و هم بهترین دوستم که کتاب هست، را اینجا دیدم.

وی البته تا پایان مراسم از نبود روبان و قیچی و پرده و ...برای رونمایی سنتی کتاب، گلایه کرد.

سید حسن شهرستانی، استاد راهنمای سراج در رساله دکترایی که حالا به کتاب تبدیل شده است، اولین سخنران این نشست بود. او گفت: «ادبیات هر ملت، تجمیع احساسات، اندیشه و عاطفه آن ملت است در قالب الفاظ و کلمات و از پیوند اندیشه و عاطفه، در قالب واژه، شعر متولد می‌شود و در بحث بنا، معماری...»

وی در ادامه سخنان خود به پیوند میان ادبیات و موسیقی اشاره کرد و افزود: «در تاریخ ادبیات ما این نکته خیلی ذکر شده که بسیاری از شعرها و شاعران برجسته به وسیله موسیقی خوب به مردم معرفی شده است. به عنوان مثال یکی از دلایل شهرت سعدی علی رغم اینکه چهره چندان زیبایی نداشت، این بوده که در مجلسی که بزرگان فارس حضور داشتند، جوان خوش صدا و خوش سیمایی یکی از غزلیات سعدی را خواند و نظرات همه را به خود و شعری که خواند جلب کرد. آنجا بود که سراغ شاعر را گرفتند و ...به عبارتی موسیقی عامل شهرت شاعر شده است.»

این استاد دانشگاه ادامه داد: «شعر فاخر باعث رشد موسیقی فاخر و موسیقی فاخر عاملی برای جلوه‌گری شعر فاخر می شود، همانطور که شعرای بزرگ ما مانند فردوسی و مولانا از دستگاه‌های موسیقی در اشعار خود استفاده می‌کردند. به عنوان مثال فردوسی برای مجموعه حماسی و حکیمانه خود از بحر متقارب استفاده کرده است اما در مثنوی مولانا دستگاهی استفاده شده که خود به خود با خواندن آن برای مخاطب، وضع طرب ایجاد می شود.»

شهرستانی اضافه کرد: «نظامی هم ریتم خاصی را برای اشعار خود انتخاب کرده که بر خلاف محتوای عاشقانه اشعارش، ریتم پرنشاطی در متون دیده می شود که باعث تعجب شده بود که چطور برای این اشعار، این ریتم انتخاب شده اما نظامی اشتباه نکرده بود بلکه می خواسته کار تازه ای انجام دهد همانطور که خودش در ابتدای مخزن الاسرار اشاره کرده: شعبده ای تازه برانگیختم/ هیکلی از قالب نو ریختم...

وی به این نکته اشاره کرد که پیوند میان موسیقی و شعر فاخر، باعث بالندگی هر دو خواهد شد. و در حقیقت این بالندگی در ادبیات ما مرهون کسانی است که دستی بر هر دوی این هنرها داشته اند که در مورد آقای سراج باید هنر سومی را نیز به نام معماری هم اضافه کرد. شهرستانی در پایان سخنانش اظهار امیدواری که این پیوند معنوی همچنان ادامه پیدا کند.

به گزارش خبرنگار خبرآنلاین، هادی ندیمی، استاد راهنمای دیگر سراج، به عنوان دومین سخنران نشست رونمایی در جایگاه حاضر شد. او جوهر اصلی این کتاب را با ذکر اینکه نواقصی دارد که می‌توانست بهتر و مناسب تر چاپ شود، اینگونه شرح داد: «ما در عالم قاعده‌مندی زندگی می کنیم و متاسفانه این فهم را از دست داده‌ایم، دانش در جزئیات بسیار پیشرفت کرده اما فهم ما نسبت به کل عالم کاهش یافته است. این که قائل باشیم دنیا قاعده‌مند هست یا نیست، در همه وجوه زندگی ما تاثیر می‌گذارد. بزرگترین خسارت نبود این فهم در جوامع بشری به دنیای هنر وارد شده است.»

وی در توضیح این مطلب تصریح کرد: «همین نگاه باعث شده امروز خیلی ها از مرگ هنر یاد می‌کنند در حقیقت امروز هنر به معنای فاخر و والا وجود ندارد و اگر هم هست خیلی کم است. اگر این فهم ایجاد شود که ما در عالم قاعده‌مندی زندگی می کنیم می توانیم منشا آثار ارزشمندی شویم که این آثار روی سلوک ما با دیگرا ن و نگاهمان به عالم و زندگی روزمره و وجوه نفسانی مان اثر می‌گذارد.»

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: «جوهر این کتاب در یک کلام است و اینکه همه عالم قاعده‌مند است و قاعده مندی در بعد وحدانی و بر اساس وحدت شکل گرفته و همه عالم و هستی یک امر ذومراتب است اگرچه در حال حاضر تفکر به ما سمتی رفته که این ذومراتب بودن از میان رفته است و عالم محدود به عالم ماده شده و عالم ماده هم عالم تضاد و غیبت ها و دوری هاست و جایی برای معرفت نمی ماند همه این ها باعث شده که برخی معتقدند هنر مرده است.»

وی با اشاره به نظرات برخی نویسندگان مشهور غربی به ذکر نکته‌ای اشاره کرد و گفت:«این یک مثال مشهور است که اگر دو نفر دو بنا بسازند یکی برای خودنمایی و یکی برای هدیه به خدا، کیفیت مد نظر در هنر در دومی متجلی می شود چرا که شرط لازم این است که هنرمند اثر خود را به خدا تقدیم کند.»

ندیمی توضیح داد: «در آموزش هنر همیشه یک واژه مهم است، آن هم واژه اهلیت؛ یعنی اهل الله بودن و متخلق به اخلاق حسنه و بری از اخلاق رذیله و این شرط ورود به دنیای هنر است.»

وی بازگشت به فهم مورد نظر را تنها از طریق استفاده از خلاقیت دانست که نام آن را به اعتقاد خود «پارادوکس اصالت تجربه» گذاشته است.

حسام‌الدین سراج هم در سخنان کوتاهی ضمن تشریح برخی بخش‌های کتاب، به فصل دوم با عنوان «هندسه، عدد، رموز مکنون هستی» اشاره کرد و گفت: «نگرش عمیقی به اعداد داشتم و صورت ملکوتی اعداد بویژه آنها که سبب نوع نگاه و بینش ما نسبت به جهان است، مورد بررسی قرار دادم.»

وی گفت: «این اثر به موضوع بررسی تطبیقی زیبایی شناسی موسیقی و معماری می‌پردازد که دغدغه ذهنی من از دوران دانشکده بود و در 1387 تحت عنوان کلی پروژه دوره دکتری به دانشگاه ارائه شد و بعد از آن نیز از سوی موسسه انتشارات نیستان منتشر شده است.»

وی افزود: «در این اثر راجع به زیبایی شناسی تطبیقی معماری و موسیقی و نیز تناسبهای موجود میان بخش‌های مختلف هنری و نیز آنالیز معماری به هندسه و موسیقی و ریاضی و نیز تطبیق نسبت‌های آنها با همدیگر شده است.»

این هنرمند عرصه موسیقی گفت: «من در این کتاب سعی کردم به بیان این موضوع بپردازم که اگر این نسبت‌های دیداری را در کنار فضاهای معماری به صورت نت‌های موسیقی بنویسیم و بنوازیم باید همان حس زیبایی شناسانه را احساس کنیم.» وی تصریح کرد:«اگر نسبت هایی که در معماری داریم در موسیقی رعایت کنیم یک موسیقی و ملودی خوب خواهیم داشت.»

در پایان این مراسم شهرام میرجلالی به اجرای موسیقی و آواز پرداخت.

شایان ذکر است این کتاب در 316 صفحه و با قیمت 9هزار تومان از سوی انتشارات نیستان منتشر شده و هموطنان تهرانی برای تهیه این کتاب کافیست با شماره 88453188 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و آن را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند.

291/60 

کد خبر 175353

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین