علی پاکزاد: قیمت دلار از تاریخ 30 مهر ماه تا امروز با سرعت رو به افزایش است. به نظر می رسد، محمود به وعده خود عمل کرده و بازار ارز از سوی بانک مرکزی به حال خود رها شده است.
اظهارات رئیس کل بانک مرکزی در تاریخ 30 مهرماه بازار ارز را ملتهب ساخته است. رشد نرخ ارز در بازار ایران که در خلاف جهت بازار جهانی در حال شکل گیری است نتها به نفع دلالان و کسانی است که با سفته بازی در بازار ارز سود کلان به جیب می زنند. البته از سوی دیگر ارزش ریالی ذخایر ارزی بانک مرکزی را نیز افزایش می دهد.

رشد 58 تومان دلار در این دوره که نشان از رشد 4.6 درصدی ارزش دلار در برابر ریال دارد دقیقا با کاهش ارزش دلار در مقابل یورو مصادف شده است. در این دوره حدود دو درصد کاهش پیدا کرده است و این به خوبی نشان می دهد انچه در بازار اتفاق می افتد تابعی از شرایط بازار داخلی ارز بوده و نه شرایط حاکم بر ارزش دلار در بازار جهانی.

متاسفانه آنچه به عنوان سیاست بانک مرکزی برای مبارزه با قاچاق ابراز می شود وضعیت امروز و دیروز اقتصاد کشور نیست و فضای اقتصادی ایران همیشه مستعد برای فرار سرمایه ها بوده است . در این فضا بانک مرکزی به جای اعلام جنگ علنی با بازار باید به روش هایی بیاندیشد که از طریق آن تزریق ارز به سمت متقاضیان واقعی سوق پیدا کند که البته با توجه به توسعه مبادلات الکترونیک این کار نسبت به گذشته بسیار سهل تر و امکان پذیر تر شده استY ولی متاسفانه به نظر می رسد در این فضا بانک مرکزی بیشتر در نقش یک صراف ظاهر شده است و به عنوان صندوق دولت اولویت اصلی خود را تامین منابع ریالی دولت قرار داده است.
از سوی دیگر فضای اقتصاد ایران در چند ماهه اخیر به خوبی نشان داد بر خلاف انچه تا امروز استدلال می شد افزایش نرخ ارز نه تنها به تقویت بخش صادرات منجر نمی شود بلکه تولید کنندگانی که برای تامین مواد اولیه خود وابسته به واردات هستند به شدت از این وضعیت ضربه خورده اند.
تنها صادر کنندگانی که تا حدی از این فضا سود می برند صادر کنندگان مواد خام و معدنی هستند که برای انجام تولید محصولات خود وابستگی کمتری به کالاهای سرمایه ای خارجی دارند، به این ترتیب آنچه در فضای اقتصادی کشور شکل می گیرد توسعه صادرات محصولات خام و فرآوری نشده با ارزش افزوده پایین توسعه پیدا خواهد کرد. البته دستاورد بعدی این فضا تشدید رکود اقتصادی خواهد بود.
/222/39
نظر شما