۰ نفر
۲ دی ۱۳۹۰ - ۱۴:۵۸

انقلاب های عربی یکساله شدند . انقلاب هایی که تقریبا بدون پیش بینی زاده شدند !

انقلاب های عربی ویژگی و آثاری دارد که به نظر می رسد ، برای سالیان متمادی ، بسیاری از مراکز پژوهشی و دانشگاهی دنیا را ، سر گرم مطالعه در خصوصیات و آثار خود خواهد کرد .

در اینجا 33 خصوصیت این انقلاب ها ، به اجمال بیان می شود .

1- این انقلاب ها نخبه گرا نیستند. برای مثال ؛ در آن ، رنگی از تاثیراتِ فکری ده ها روشنفکر ؛ نصر حامد ابو زید ، محمد ارکون ، طیب تیزینی ، سید قطب و ... دیده نمی شود.

2- مُدل این انقلاب ها شباهت به تسلسل انقلاب های فرانسه دارد ، قیام جمهوری ، علیه جمهوری ، به عبارت دیگر ، آنها علیه دیکتاتوری هایی قیام کردند که ، روزگاری قرار بود ، نظامی جمهوری و دموکراتیک باشند ، اما با گذشت زمان دیکتاتور شدند .

3- خیزش این انقلاب ها ، تنها توسط جوانان هدایت شد . جوانانی که با تکنولوژی سایبری ، آشنایی دارند .

4- این انقلاب ها ، رفتار قهرمان پرورانه ندارد . قهرمانِ آنها مفهومِ "ملت - امت" است.

5- این انقلاب ها ، با تاریخ و تفکرِ دوران ، به نام "بن لادن" ؛ تقریبا خداحافظی کرد.

6- این انقلاب ها ، بر باوری که می پنداشت ، تفکر وهابیت در جهان عرب ، در حال گسترش است ، مهر پایان زد .

7- این انقلاب ها ، بر ویژگیِ روانیِ " ترس" در جهان عرب پیروز شد .

8- جرقه نخست این انقلاب ها ، با رفتاری غیر قابل تایید در "شریعت" ، یعنی "خود سوزیِ یک دستفروش"، به نام "بوزید" در تونس رقم خورد. آن اتفاقِ منجر به مرگ ، پاره ای از دیدگاه های شرعی را ، در چالشی بی پاسخ ، اما عرصه سیاست را ، با یک قهرمان ملی روبرو ساخت !

9- این انقلاب ها ، بر پروژه " اسلام هراسی غرب " ، مُهر پایان زد ، و حتی غرب را وا داشت ، تا به دختر محجبه یمنی ، جایزه نوبل اهدا کند.

10- این انقلاب ها ، بر پروژه "ایران هراسیِ" هدایت شده در بین کشور های عرب ، مهر پایان خواهد زد . در حال حاضر ، تنها عربستان و بحرین است که ، پیوسته در رسانه های خود ، "ایران هراسی" را ترویج می کنند .

11- این انقلاب ها ، برای " رسانه های اجتماعی" خصوصیتِ " دموکراسیِ مِدیا " تعریف کرد .

12- این انقلاب ها ، یک نوع عریانی ، در برابر حقیقتِ جهان عرب ایجاد کرده ، و پرونده ای از مردم شناسی و رفتار شناسی ، برای آن گشوده است . تا جایی که رفتار شناسیِ اجزای منطقه ای و حزبیِ کشورهای انقلاب کرده ، قابل تحلیل و ارزیابی شده است .

13- این انقلاب ها ، در زنجیره ای پیوسته ، ادامه و زایش خواهد یافت . به عبارت دیگر، برای این انقلاب ها ، می توان حلقه ای از "انقلاب در انقلاب" در سیاست داخلی و در سیاست خارجی ، تصور کرد .

14- این انقلاب ها ، تا کنون ، رویکرد خاصی در سیاست خارجی ، اظهار نکرده است ، و اولویت نخست آنها مسائل دخلی است.

15- این انقلاب ها ، رنگ مذهب و قومیت بر چهره ندارد .

16- در این انقلاب ها ، هر شخصِ حاضر در صحنه ، یک رسانه بود .

17- این انقلاب ها برای خود ، ماه عسل ، تعریف نکرده و می داند که ؛ هر زمان ، در خطر است .

18- این انقلاب ها ، جزو معدود رفتارهای جهان اسلام بود ، که به سرعت ، غرب را تحت تاثیر قرار داد و پیرو آن - وال استریت – به راه افتاد . حتی شعار " الشعب یرید إسقاط النظام " با اینکه برای غرب مفهوم نبود ، انتقال یافت .

19- در شکل گیری این انقلاب ها "اَصناف" جایی نداشتند .

20- در شکل گیری این انقلاب ها "احزاب" جایی نداشتند .

21- در این انقلاب ها " نخبگان دینی الازهر و الزیتونة و اساتید دانشگاه " هیچ نقشی نداشتند .

22- این انقلاب ها ، نشان داد ، زن در جهان عرب ، حتی در کشوری کاملا سنتی مثل "یمن" ، از هوشیاری غیر قابل باور ، سواد اجتماعی عالی ، و آگاهی سیاسی ممتازی برخوردار است.

23- این انقلاب ها از موسیقی و شعارهای ریتمیک ، استفاده بسیار خوبی کرده است.

24- این انقلاب ها از هنر کاریکاتور استفاده فراوان کرد.

25- با اینکه این انقلاب ها از "ادبیات مقدس و غیر مقدس " استفاده نکرد ، اما مکان هایی ملی ، مثل ، میدان "تحریر" و میدان "لؤلؤ " در آن از قدسیت اجتماعی و ملی ، برخوردار شد .

26- این انقلاب ها دارای هویت چند گانه است ، و در آن گروه های لیبرالیستی، اسلامیِ میانه رو، اسلامیِ تندرو، مارکسیستی ، سوسیالیستی، دموکراتیک، ناسیونالیستی ، فاشیستی ، فمینیستی ، حتی آنارشیستی حضور دارند.البته با این تذکر که برخی از آنها ، مثل گروه های سلفی مصر ، پس از سقوط دیکتاتور ظاهر شدند .

27- تا پیش از پدیداریِ این انقلاب ها ، تنها کشورِ آزادِ عربی ، کشور لبنان ، بشمار می رفت ، اما این انقلاب ها ، لبنان را که بیش از پنجاه سال ، از خصوصیت آزادش ، در عرصه های اجتماعی ، سیاسی و اقتصادی ، بهره برد را ، پشت سر خواهد گذاشت.

28- این انقلاب ها تا کنون ، رفتار خود با غرب را ، با کنشِ تجاهل تنظیم کرده ، و به بسیاری از رفتار های "له و علیه – بَر و برای " که از سوی غرب ، در واکنش به این انقلاب ها صادر می شود ، عکس العمل جدی نشان نمی دهد.

29- این انقلابی ها ، تا کنون اسرائیل را تجاهل کرده ، اما پرونده آن بر روی میز است.

30- این انقلاب ها ، شعار " اسلام راه حل است " را ، تحصیل حاصل می داند ، و آن را سر نداده است.

31- این انقلاب ها شعارِ "مرگ بر.../ الموت ..." سر نداد. آنها به "مبارک " و امثال او ، تنها گفتند ؛ " بُرو .../ إرحَل، إرحَل ، إرحَل".

32- این انقلاب ها ، زیر گروه " انقلاب های نرم " جای می گیرد ، و غرب در ابتدا از آن خوانشی نداشت.

33- این انقلاب ها ، یک نوع همبستگی انسانگرایانه و غیر مصنوعی ، بین ملت های آزاده ، ایجاد خواهد کرد.


 

کد خبر 190647

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ali IR ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۳
    7 2
    با ويژيگي هاي ذكر شده موافقم البته جنبه تاثير رسانه ها در اين انقلابها كمرنگ اشاره شده بود
  • كوروش IR ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۳
    6 6
    باسلام نمي شود كه از دوست حمايت كرد در صورتيكه بيرق كفر در دست است سالهاست اسراييل مي كوشد تا از عدد 33 يك نماد بسازد اما موفق نمي شود اما با يك اشتباه او را براي رساندن به هدفش ياري مي كنيم