کمتر کسی می داند که قبل از احداث این میدان تاریخی، باغ بزرگی در این محوطه قرار داشت که متعلق به میرزا یوسف آشتیانی بود. وی بعد از گسترش یافتن تهران، آن منطقه را به نام پسرش، حسن، حسن آباد نامگذاری کرد که این وجه تسمیه نامگذاری حسن آباد است.
هر چند که قبل از آن این محله به هشت گنبد معروف بود. در حسن آباد چهار ساختمان به شکل قرینه توسط قلیچ باقلیان تحت نظارت معمار و مهندس برجسته ارمنی تبار لئون تادوسیان به سبک معماری غربی ساخته شده است. پس از فوت آشتیانی، ورثه این ملک را تکه تکه کرده و به مردم فروختند، به طوری که فقط در دل محله مسکونی حسن آباد دو چهارراه کوچکی از آن باقی ماند.
پس از تغییر سلطنت قاجاریه، پهلوی اول آن چهارراه را به میدانی دایره شکل به شعاع 45 متر و مساحت حدود 6500 متر بنا کرد و در پی بازسازی بناهای این میدان، یکی از ساختمان های قرینه چند طبقه آن تخریب و به جایش بانک ملی با نمای شیشه ای ساخته شد که در پی بازسازی مجدد در جلوی ساختمان نوین بانک، سازه ای نمایشی شبیه همان سازه های قرینه ای ساخته شد تا تمامیت فضای معماری آن تا حدی بازگردد.
قبل از انقلاب اسلامی تندیسی از ملک المتکلمین از مبارزان مشروطه که به دستور محمدعلی شاه کشته شده در این میدان بود که به علتی نامشخص به انبار پارک شهر انتقال یافت.
میدان حسن آباد پس از پیروزی انقلاب به میدان 31 شهریور تغییر نام داد اما دوباره به نام سابق خود «حسن آباد» بازگشت. قرار گرفتن این میدان در خیابان حافظ باعث شده که این محله حالا از شلوغ ترین مکان های شهر باشد چرا که جدا از مردمی که برای خریدهای گوناگون به آنجا می آیند، بسیاری هم از طریق این خیابان و این میدان به سوی مناطق جنوبی شهر می روند.
در گوشه شمالغربی میدان در گذشته قدیمی ترین قبرستان تهران قرار داشت که به نوعی در گوشه شهر بود اما بعدا و از سال 1317 ه.ش آتش نشانی بزرگی جای آن قرار گرفت. یکی از کسبه قدیمی درباره حسن آباد می گوید:«آنجا قبل از اینکه آتش نشانی شود قبرستان بود و در کنارش یک حمام که می گفتند جن ها در آنجا رفت وآمد دارند. من کوچک بودم و یکی، دو باری به این حمام رفتم. البته با چشمان بسته، خدا رو شکر که چیزی ندیدم ولی صداهایی شنیدم که بعدا به دلیل حضور مداوم جن ها، حمام را بستند.» در واقع داستان حضور این جن ها در حمام موجود در میدان به گونه ای بود که هیچ کس حاضر نمی شد، پس از غروب آفتاب به این حمام برود.
چند سال پیش بورس اصلی لوازم و مبلمان چوبی و اثاثیه اداری در نزدیکی میدان حسن آباد بود که حالا چند منطقه را به عنوان رقیب خود می بیند. بورس تهیه لوازم و لباس های نظامی و ارتش و بورس تهیه ابزارآلات و یراق و هرگونه وسایل مکانیکی و صنعتی هم در نزدیکی این میدان واقع است که مشتریان بسیاری را به خود جلب می کند و این دلیل شلوغی آن است.
45301
نظر شما