علامه طباطبایی در المیزان، پس از بررسی نظریه ابوالکلام آزاد، که اثبات می‌کند کوروش، پادشاه هخامنشی، همان ذوالقرنینِ ستوده شده در قرآن است، می‌نویسد: «هر چند بعضی از موارد گفته شده خالی از اعتراض نیست، لکن از هر گفتار دیگری انطباقش با آیات قرانی روشن‌تر و قابل قبول‌تر است».

به گزارش خبرآنلاین، کتاب «ایران پیش از اسلام» اولین عنوان از مجموعه تاریخ کهن و معاصر ایران زمین به قلم علی اکبر ولایتی از سوی انتشارات امیرکبیر منتشر شد. ناشر در شرح این مجموعه نوشته است: این مجموعه با نگاهی هدفمند به تاریخ ایران و با بهره گیری از منابع فراوان و معتبر و گاه جدید و شیوه های ثابت شده با راهنمایی و همکاری جمعی از پژوهشگران و تاریخ دانان فرهیخته فراهم آمده است. در این کتاب نگارنده در پی آن است که مهمترین تحولات تاریخی را در شکل دهی به حیات معاصر ایرانیان بررسی کند؛ تحولاتی که ایرانیان در حیات پر فراز و نشیب خود به چشم دیده اند.»

در مقدمه این کتاب ذکر شده است که حاصل کار پژوهشگران این مجموعه، یک محصول 14 جلدی با طبقه بندی «ایران از آغاز دوران اسلامی تا حمله مغول، ایران در عصر صفوی، ایران در عصر مشروطه، ایران در عصر رضاشاه پهلوی و...تا انقلاب اسلامی و زمان فعلی» خواهد شد. کتاب «ایران پیش از اسلام» در فصل های متعددی همچون «ایران پیش از مادها، مادها، هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان، جندی شاپور و ایران در عصر ظهور اسلام» تنظیم شده است.

 

در بخشی از کتاب در فصل هخامنشیان با عنوان «آیا کوروش ذوالقرنین است؟» می خوانیم:
«برخی از مفسران متقدم، مانند وَهب بن منبّه و محمد بن صائب کَلبی و یوسف بن موسی قطان نه تنها در تفسیر سوره کهف، بلکه در چند جای دیگر تصریح کرده‌اند که ذوالقرنین همان کوروش هخامنشی است. در دوران معاصر، نخستین پژوهشگری که موضوع مطابقت کوروش با ذوالقرنین را پیش کشید سِر سیداحمدخان (1817-1898)، از پیشگامان اصلاحات فرهنگی و بنیادگذار تجدد طلبی اسلامی در هند، بود. مولانا ابوالکلام آزاد (1888-1958)، وزیر فرهنگ دولت وقت هند، نیز همین نظریه را مطرح و به شکل مبسوط‌تری تبیین کرد. مرحوم علامه طباطبایی نیز، در المیزان، نظر ابوالکلام آزاد را پذیرفته و مشخصات کوروش را بر ذوالقرنین منطبق می‌داند. علامه طباطبایی در المیزان، پس از بررسی نظریه ابوالکلام آزاد، که اثبات می‌کند کوروش، پادشاه هخامنشی، همان ذوالقرنینِ ستوده شده در قرآن است، می‌نویسد: «هر چند بعضی از موارد گفته شده خالی از اعتراض نیست، لکن از هر گفتار دیگری انطباقش با آیات قرانی روشن‌تر و قابل قبول‌تر است». آیت الله مکارم شیرازی هم می‌نویسد: «درست است که در این نظریه نیز نقطه‌های ابهامی وجود دارد، ولی فعلاً می‌توان از آن به عنوان بهترین نظر درباره تطبیق ذوالقرنین بر رجال معروف تاریخی نام برد.»

اما چرا مورخان و مفسران قدیم کوروش، پادشاه هخامنشی، را ذوالقرنین ننامیده‌اند؟ آیا، از دیدگاه آنان، کوروش ویژگی‌های قرآنی ذوالقرنین را ندارد؟ آیا درک تاریخی ما امروزه از زندگی و زمانه کوروش کامل‌تر از گذشتگان است؟ یا سکوت آنان ناشی از معرفت بیش‌تری از ادراکات تاریخی ماست و، اگر چنین است، علت سکوتشان چیست؟
چنان که اشاره شد، به جز آگاهی برخی مفسران متقدم مسلمان، اطلاعات مورخان بعدی دوران اسلامی از کوروش شامل اطلاعات پراکنده و ناقص و در مواردی تحریف شده و آمیخته با افسانه بود. همین سبب شد که تاریخ زندگانی کوروش و خصلت‌های اخلاقی و سفرهای وی در نزد مورخان دوران اسلامی مکتوم بماند. تلاش مورخان ایرانی قرون سوم و چهارم هجری برای آگاهی از گذشته خود و جست‌وجو در متون کهن، همچون خدای‌نامه که در دوران ساسانی نوشته شده بود و بخشی از میراث ایرانیان باستان را به دوران اسلامی منتقل می‌کرد، نتوانست از روی دوران هخامنشیان، که در محاق فراموشی فرو رفته بود، پرده بردارد؛ زیرا خدای‌نامه شامل گزارش‌های پراکنده‌ای از تاریخ ایران، از آغاز تا پادشاهی خسرو دوم است، که با افسانه آمیخته شده و تفاوتی میان شخصیت‌های تاریخی با شخصیت‌های اساطیری در آن دیده نمی‌شود. به دشواری می‌توان نشانه‌ای از تاریخ واقعی دوران مادها و هخامنشیان در آن یافت و آنچه از تاریخ هخامنشیان با دوران سلسله تاریخی و افسانه‌ای کیانیان در هم آمیخته شده است برای درک حقیقی تاریخ هخامنشیان و شخصیت کوروش ناکافی است.

در روایت‌های تاریخی دوران اسلامی، خاطرات بازمانده از پادشاهان هخامنشی، از جمله کوروش، به افسانه بهمن افزوده و شخصیت افسانه‌ای بهمن با کوروش یکسان سازی شده است. این شباهت سازی تحت تأثیر روایات خارجی، از جمله متون یهودی، قرار گرفته و با اختلاط و ابهام فراوانی دارد.
موضوع دیگری که در فراموشی خاطران و تاریخ دوران هخامنشیان و زندگانی کوروش بزرگ در نزد مورخان دوران اسلامی تأثیر فراوانی داشت متروک شدن خط میخی پارسی بود. خط میخی، که می‌توانست خاطرات فراموش شده دوران هخامنشیان را به دوران‌های بعدی منتقل کند، به علت دشواری‌هایی که داشت. کارکردش را حتی در دوران خود نیز از دست داد و، پس از سقوط هخامنشیان، رفته رفته کنار گذاشته شد؛ چنان‌که در قرن دوم پیش از میلاد به کلی از میان رفت و خط آرامی جای آن را گرفت. افزون بر آن، تعدد خط و زبان در دوران بعدی و رواج یک خط و متروک ماندن زبان و خط دیگری در دوران‌های بعدی، عامل مؤثر دیگری در انتقال نیافتن میراث مکتوب از دوران هخامنشیان به دوران بعدی است.
این عوامل هر یک به تنهایی برای مکتوم ماندن زندگی و زمانه کوروش نزد مورخان دوران اسلامی و مفسران قرآنی کافی است. بنابراین، بدیهی است که در منابع تاریخی و تفاسیر متقدم، تلاشی برای انطباق شخصیت قرآنی دوالقرنین با کوروش، پادشاه ایران، صورت نگرفته باشد.

پرسشی که در این‌جا مطرح می‌شود این است که مفسران و مورخانی که کوروش را با ذوالقرنین یکی دانسته‌اند به کدام ادله و شواهد استناد کرده‌اند؟
به گفته مفسر بزرگ قرآن کریم، علامه طباطبایی، آنچه نظریه ذوالقرنین بودن کوروش را تأیید می‌کند اوصاف اخلاقی است که در تاریخ برای کوروش نوشته‌اند. کوروش، هم طبق تاریخ و هم عهد عتیق و هم نظر مورخان قدیم، پادشاهی با مروت و جوانمرد و با سخاوت و کریم بوده است؛ چنان که از تاریخ زندگی او و برخوردش با یاغیان و جبارانی که با او می‌جنگیدند یا او با ایشان جنگیده است نیز مبین آن است؛ و با صفات یادشده از ذوالقرنین در قران کریم مطابقت دارد. ذوالقرنین از طرف خداوند دارای توانایی‌ها و امکانات فراوانی،‌مانند عقل و تدبیر و فضایل اخلاقی و ثروت و شوکت ظاهری، بوده است.
از دیگر ویژگی‌های ذوالقرنین سفرهای او در مسیرهای چندگانه است که شرح آن در آیات قرآنی آمده است. کوروش نیز به غرب و شرق و شمال سفر کرد که شرح آن در تاریخ زندگانی‌اش آمده است و با سفرهای سه‌گانه‌ای که در قرآن برای ذوالقرنین ذکر شده منطبق است. نخستین لشکرکشی کوروش به کشور همسایه غربی، لیدی، بود که در شمال آسیای صغیر قرار داشت. در قرآن آمده است که ذوالقرنین در سفر غربی‌اش احساس کرد خورشید در چشمه گل آلودی فرو می‌رود؛ مشابه همان صحنه‌ای که کوروش به هنگام فرورفتن قرص آفتاب (در نظر بیننده) در خلیجک‌های ساحل لیدی مشاهده کرده است. لشکرکشی دوم کوروش به جانب شرق بود. از تاریخ زندگی کوروش درمی‌یابیم که این لشکرکشی چندی پس از فتح لیدی روی داد و کوروش طی آن به آرام سازی طغیان بعضی از قبایل وحشی بیابانی مستقر در شرق کشور پرداخت. شاید بتوان تعبیر قرآن طبق آیه زیر را در اشاره به سفرهای ذوالقرنین، با سفرهای جنگی کوروش به منتهای شرق برای مقابله با اقوام بیابان‌گرد و صحرانورد مطابقت داد که مشاهده کرد خورشید بر قومی طلوع می‌کند که در برابر تابش آن سایبانی ندارد. «حَتّی اِذا بَلَغَ مَطْلِعَ الشَّمْسِ وَجَدَها تَطْلُعُ عَلی قومٍ لَمْ نَجْعَلُ لَهُمْ مِنْ دُونِها سِتْراً: تا گاهی که رسید به محل برآمدن خورشید یافتش برمی‌آید بر گروهی نگذرده‌ایم برای ایشان جز آن پوششی را» (کهف: 90)


در قرآن کریم از مکان سدی که ذوالقرنین ساخته یاد نشده است و فقط ویژگی اقلیمی آن بیان شده است. کنجکاوی علمی مسلمانان درباره تعیین اماکن تاریخی، که نشانه‌های آن در قرآن مجید آمده است،‌در منابع تاریخ ثبت و ضبط شده است. شرح جست‌وجو برای یافتن سد ذوالقرنین در روزگار واثق خلیفه عباسی در منابع متعدد آمده است. با بررسی متون تاریخ نگاران اسلامی، که درباره اقلیم و شهرها آمده است، می‌توان دریافت که مکان این سد در اوایل اقلیم پنجم و ششم بوده است.

می‌دانیم که کوروش، در لشکرکشی سوم خود به کوه‌های قفقاز، به تنگه‌ای میان دو کوه رسید و برای جلوگیری از هجوم اقوام وحشی، به درخواست مردمی که در آن منطقه بودند، در فاصله میان دو کوه سد محکمی بنا کرد. این تنگه امروزه تنگه داریال نامیده می‌شود که در نقشه‌های موجود میان ولادی میوکز و تفلیس نشان داده می‌شود. این دیوار همان سدی است که کوروش بنا کرده و با اوصافی که قرآن درباره سد ذوالقرنین بیان کرده کاملاً تطبیق می‌کند.
موضوع دیگر در انطباق کوروش و ذوالقرنین تناسب نام ذوالقرنین با کوروش است. کهن‌ترین اشاره به موضوع ذوالقرنین را باید در کتاب دانیال نبی، از متون عهد عتیق یهود، جست‌وجو کرد. آن‌جا که در رؤیای وی، لوقرائیم در هیئت قوچ ظاهر می‌شود. لوقرانائیم به زبان عبری همان ذوالقرنین عربی است. این واژه در تورات فقط یک مرتبه آکده است و آن هم در سفر دانیال (کتاب دانیال) است. درباره نام ذوالقرنین و تناسب آن با کوروش گفته‌اند: ذوالقرنین را از آن جهت ذوالقرنین، صاحب دو قرن (شاخ)، می‌نامند که دارای تاج یا کلاه خودی با دو شاخم بوده است. جالب این‌که در نقش برجسته هخامنشی دشت مرغاب، کوروش با تاجی بر سر تصویر شده که دو شاخ همانند شاخ‌های قوچ بر آن دیده می‌شود.»

 

ساکنان پایتخت برای تهیه این کتاب خواندنی و مستند کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و کتاب را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. هموطنان سایر شهر‌ها نیز با پرداخت هزینه پستی ارسال، می‌توانند تلفنی سفارش خرید بدهند.

6060

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 230402

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • متولد ماه مهر IR ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    برای فرمانروائی شایسته‌ که اینچنین از او در قرآن ذکرخیر شده، جای تاسف داره که در متن کتب تاریخ و ... هیچ جایگاه درخوری نگذاشتیم و حتی از بازگوئی آنها بازمانده‌ایم. همه هم میدانیم که با یادگارهای او و دورانش که دیگر مردمان جهان ارزشهای بیشماری قائل هستند، ما چه رفتاری داریم... او ستمگر نبود، یکتاپرست بود و چون لقب شاه داشت، نباید چنین مورد بی‌مهری قرار گیرد.
    • مرید A1 ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۳/۱۲
      58 13
      سلام کوروش بزرگ نه به خاطر اینکه لقب شاه دارد مورد بی مهری قرار می گیرد بلکه به خاطر اینکه با دروغ و ظالم مخالف بود مورد بی مهری واقع شده است. برای همین بود که می خواستند قسمتی از تخت جمشید را نابود کنند
  • سید رضوی IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    71 70
    خوب حالا یا هست یا نیست چه مشکلی امروز برا ما حل میشه خداوند 124000پیامبر داشته شاید این جزئ اونها بوده شما کورش زمان خود باشید
    • احمد IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
      37 46
      با سلام ذوالقرنین یک انسان خوب بوده پیامبر نبوده
  • بدون نام IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    درود خدا بر پادشاه بزرگ ايران زمين
  • یوسف IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    چی بودیم............ چی شدیم...؟؟؟
  • بدون نام IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    کوروش واسه ایرانیان نماد شجاعت ، قدرت ، میهن دوستی ، عدالت و ..... میباشد . حالا خواه ذوالقرنین باشد یا نه
    • بدون نام IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
      44 15
      حالمو خوب کردی
    • علی رضا IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۴
      15 8
      کاشکی همه مثل ما فکر می کردن. ولی متاسفانه اینجوری نیست
  • مهرگان IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    کوروش، هم طبق تاریخ و هم نظر مورخان قدیم، پادشاهی با مروت و جوانمرد و با سخاوت و کریم بوده است؛پس کوروش کبیر همان ذوالقرنین است
  • بدون نام IR ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    44 54
    چرا کوروش، ذوالقرنین نیست؟ ذوالقرنین بر اساس آیات قرآن (سوره کهف، آیه ۸۹)، فردی مومن به خدا و معاد است و بر اساس برخی احادیث اسلامی، پیامبر بوده است. به تازگی منشور استوانه ای شکل کوروش هخامنشی، در مراسمی پر سر و صدا و البته فقط برای مدت چهل روز به کشور ایران بازگشت. جمله های زیر فرازهایی از همین منشور و از زبان کورش است: «فرمان دادم تمام نیایشگاه‌هایی که
  • رحمان EU ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    اگر کوروش پیامبره تبلیغ بت پرستی و تشکر از نبونید بت بابل تو کتیبش برای چیه؟ درضمن هیچ پادشاهی نگفته ماست من ترشه که کوروش بگه. همه ی پادشاها خودشونو عادل میدونستند.
    • رحیم IR ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
      31 16
      حالا پیامبر بود یا نبود...چه فرقی داره یک انسان ایرانی عادل که بود. اگه نبود حداقل از بدیهاش به دوران بعد منتقل می شد!!!
    • مصطفی A1 ۰۳:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۷
      39 13
      سلام به شما دوست عزیز.شما اگر به مورخان ایرانی اعتماد ندارید میتونید به مورخان غیر ایرانی مراجعه کنید.به نظرشما بچه دلیل کوروش براحتی کشورگشایی میکرد؟وقتی به بابل رسید و این برخورد رو در این شهر کرد درادامه کشورگشایی مصر رو براحتی تصرف کرد چون مردم مصر شنیده بودن کوروش فردی عادله و... .ضمنا درتمامی ادیان الهی چیزی بنام سرکوب ادیان وجود نداره واینکه توهین بسایر ادیان موجب زوال و حتی سقوط حاکمیت مرکزی میشده.
  • اميد IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    كورروش به اعتقاد علماي اسلام بلكه به اعتقاد اكثريت مطلق تاريخ شناسان و تاريخ پژوهان در ايران و جهان همان ذوالقرنين قرآن است و اگر كسي منشور كوروش را بخواند كاملاً متوجه مي شود كه كوروش پادشاه پيامبر بوده و ويژگي هاي اصلي حكومتش عدالت و پرهيز از دروغ است. به قول يكي از دوستان زرتشتي كوروش بعد از ورود ميهمانان به سرزمين ايران مي گفته: آب و نانش دهيد و از آيينش مپرسيد
  • مهناز IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    76 17
    سلام بر کوروش
  • بهرام IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    78 16
    انشاءالله كه از اين به بعد ياد كوروش را پاس بداريم و از ايشان بيشتر ياد كنيم و مجسمه ذوالقرنين را در تمام ايران بنا كنيم . يادش گرامي كوروش بزرگ
  • محمد IR ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    52 14
    کوروش آدم باحالی بود؟ دمش گرم بهش افتخارم میکنیم اما ایران چند صد یا هزار سال دیگه چندتا آدم از دوره ما مثل کوروش داره که بهش افتخار کنه؟
  • cyrus the great IR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    52 12
    کوروش کبیر بزرگ مرد تاریخ ایران بود. سپردن به تاریخ شاید به ظاهر دردی از دردهایمان را دوا نکند. ولی اگر جوانها از تاریخ و فرهنگ گذشتگانشون آگاه باشند، ایجاد غرور و غیرت نسبت به وطن در اونها تقویت میشه و باعث میشه خیلی از اتفاقات ناهنجار نیفته
  • ایرانی US ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    53 49
    کوروش نماد ایرانی وایرانیان است و بس /شکی نیست بخاطر خوبیهای کوروش دیگر کشورها خصوصآ عربها میخواهند به نوعی با این اسم عربی در این نماد ایرانیان سهیم شوند
  • نسیم IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    77 26
    برای من شگفت آور است که چگونه برخی از به ظاهر ایرانیانی که در اینجا نظر داده اند به گفتارهایی که از خوبیهای کوروش کبیر یاد کرده اند پاسخ منفی داده اند. به اینها می شود ایرانی گفت؟
  • کوروش IR ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    44 17
    درود بر مرد بزرگ تاریخ فقط یک جمله افتخار میکنم فرزند توام ای مرد بزرگ تاریخ
    • کاظم IR ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۵
      28 6
      سلام.درود بر شرفت ایرانی
  • مهدی IR ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    38 16
    کوروش نماد انسانیت
  • آریان IR ۱۷:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    39 14
    کوروش بزرگترین پادشاه جهان
  • مجتبی IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۵
    40 15
    در بعضی کشورها اسم خیابون یا میدون یا یک مکانی بنام کوروش کبیر هست یعنی تمام دنیا بهش افتخار میکنند اما ایران که روز 7 آبان (24اکتبر) روز جهانی کوروش کبیر هست صداشو در نمیارند و حتی یک تعویض روغن هم بنام کوروش کبیر نمیبینید
  • ایرج IR ۱۵:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۵
    21 60
    حالا گیریم که کوروش همان ذوالقرنین است چه دردی از ما دوا میکند . مهم اینست که مرغ الآن کیلویی 7-8 هزار تومان است و جیب ملت خالی
  • مهتاب IR ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۵
    29 6
    ضمن احترام به گذشتگانمان باید تلاش کنیم خودمان هم به قول اون دوست کوروش زمانمان باشیم
  • رضا A1 ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۲
    21 11
    من میدان کوروش ذوالقرنین می خوام!
  • بی نام A1 ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۳
    26 6
    درودبرکوروش کبیر که قدرت ایران رو نشون داد
  • حسین A1 ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
    32 13
    باعث تاسف ماست که ما الگوهای بسیار شریفی در اطراف خودمون داشتیم و داریم، اسطوره های گرانبهایی که با زمان ما زیاد فاصله ندارند ولی مورد بی مهری قرار گرفتند. قهرمانانی که اگر نبودند، معلوم نبود به سر ناموس ایرانی و شیعه چی میومد..... امثال همت ها، باکری ها، باقری ها، صیاد شیرازی ها، برونسی ها، سلیمانی ها و... افسوس که آنها را نشناخته ایم
    • داریوش IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۶
      33 8
      اقا حسین ون نوکر تمام این عزیزانی که اسم مبارکشون رانوشتی هستم اما این دو مقوله ازهم جدا هستن من عاشق ایرانم و عاشق تمام اونای که برای سربلندی این خاک تلاش کردند ودرمقابل اونای که جونشون رادادن دیگه هیچی ندارم که بگم اما بحث کوروش جداست ومغایرتی با این عزیزان ندارد
  • omid FI ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
    7 3
    دمت گرم هزار تا مثبت برادر
  • حسین A1 ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۵
    12 1
    درود بر مردان پاک
  • مهربانو A1 ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۶
    13 5
    جالبه.چرا ما همیشه سعی داریم ویژگی‌های زیبای تاریخ ایران قبل از اسلام رو ندید بگیریم؟کوروش مهمترین فرد قبل از اسلام در ایران بود.افتخار کشور بزرگ ایران بوده که وسعت حکومتش نصف جهان شناخته شده اون زمان بود. علاوه بر یکتا پرستی عدالت و شجاعت و درک بالای این مرد بزرگ اونم در آن زمان بسیار مهمه.تو کل دنیا مگه چند پادشاه با این خصوصیات اومده.
  • امیر RO ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۴
    9 3
    خدا خیرش بده فرض کنیم پیامبر نبوده و اسمش تو قرآن نیومده در عوض خدمت زیادی به زیادی به مردم ایران کرده دمش گرم
  • مسعود A1 ۰۲:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۶
    7 24
    هیچ سند قوی وجود نداره که ذوالقرنین کوروش بوده .....پس الکی نچسبونید به کوروش.....کوروش یه ادم معمولی بوده