۰ نفر
۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۵

بهار نوشت:

جرم‌هایی که زنان را در ایران به زندان می‌اندازد با مردان فرق دارد؛ اگر در رتبه‌های اول و دوم جرم‌هایی که ارتکابشان این زنان و مردان را به زندان می‌اندازد هم باهم یکی باشد، این رتبه دوم جرم‌های ارتکابی در زنان زندانی است که آن‌ها را با مردان‌ زندانی متفاوت می‌کند. مردانی که به هر جرمی که به زندان افتاده باشند، «اعمال منافی عفت و اخلاق» جایی در میان عنوان جرم‌هایشان ندارد، اگر هم داشته باشد آن‌قدر کم است که در میان آمار رسمی سازمان زندان‌ها حرفی از آن‌ها نباشد. اما داستان برای زنان زندانی فرق می‌کند؛ این را می‌شود از آمارهای رسمی سازمان زندان‌ها فهمید؛ آماری که می‌گوید رتبه اول در جرم‌های ارتکابی زنان و مردان زندانی یکی است: موادمخدر، ولی وقتی نوبت به رتبه دوم می‌رسد، داستان فرق می‌کند.

این را می‌شود از حرف‌هایی فهمید که دیروز غلامحسین اسماعیلی، رییس سازمان زندان‌ها، با «فارس» زده است. او با این‌که از کاهش یک‌درصدی آمار زندانیان زن مربوط به جرایم موادمخدر نسبت به سال گذشته خبر داده ولی خبرهای دیگری هم داشته است؛ خبرهایی مثل افزایش یک‌درصدی آمار زندانیان زن که با جرم سرقت در زندان‌ها به سر می‌‌برند نسبت به سال گذشته و آمار پنج‌درصدی زنان زندانی از کل زندانیان کشور. اسماعیلی درباره تعداد جرائمی که زنان زندانی به دلیل ارتکاب آن‌ها در زندان‌ها هستند هم حرف‌هایی داشته است: «جرم اول در زنان مانند مردان جرم موادمخدر است و جرم دوم اعمال منافی عفت و جرم سوم سرقت است در حالی که در مردان سرقت جرم دوم است و در مجموع آمار زندانیان زن که به جرم موادمخدر در زندان‌ها به‌سر می‌برند نسبت به سال گذشته یک‌درصد کاهش و آمار زندانیان زن که با جرم سرقت در زندان‌ها هستند یک‌درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.» حالا سال‌هاست که مسئولان سازمان زندان‌ها، بهزیستی، نیروی انتظامی و... از افزایش تعداد زنانی حرف می‌زنند که خیابان محل کارشان است و آفتاب که غروب می‌کند، کم‌کم کارشان در خیابان‌های شهرهای بزرگ شروع می‌شود؛ زنانی که کارشان به اعتقاد این مسئولان، منافی عفت است و لقبشان هم «خیابانی» و«ویژه».

سال 85 را باید تنها سالی دانست که چندنفر از مسئولان کشور و پژوهشگران، رغم تقریبی این زنان را 300‌هزارنفر اعلام کردند. در آن زمان برای اولین‌بار این پژوهشگران دفتر امور آسیب‌دیدگان اجتماعی بهزیستی بودند که زنگ خطر پایین‌آمدن سن زنان روسپی را به صدا درآوردند. در بررسی‌ای که در آن زمان درباره گروه سنی زنان خیابانی انجام شد از بین شش‌هزار و 53 زن خیابانی که در کل کشور زندانی بودند، دختران بین 15 تا 25 سال، بیشترین تعداد را تشکیل می‌دادند. همان هشت سال پیش هم بود که هادی معتمدی، مدیرکل وقت دفتر آسیب‌های اجتماعی بهزیستی کشور، گفت آمار نجومی درباره این پدیده را قبول ندارد ولی همزمان گفت که چهار‌هزار زن خیابانی در کشور وجود دارد که بهزیستی تنها قادر است سالانه 1500نفر از آن‌ها را ساماندهی کند؛ ساماندهی‌ای که معلوم نبود برنگشتن این زنان را به کار قبلیشان تضمین کند زیرا به گفته او «نیمی از زنانی که ساماندهی شده‌اند به چرخه کارگری جنسی در مقابل دریافت پول، بازمی‌گردند.»

مسئولیت نگهداری از «زنان خیابانی» و «دختران فراری» با بهزیستی است، ولی طبق قانون، این وزارت کشور است که باید تعداد آن‌ها را اعلام کند؛ اتفاقی که تا به حال نیفتاده است. اما اگر هیچ‌یک از نهادهای مسئول در حوزه این زنان، حرف و برنامه‌ای برای آن‌ها نداشته باشند، مسئولان نیروی انتظامی هستند که با شروع هر مرحله از طرح امنیت اجتماعی که حالا عمرش به هشت سال می‌رسد، بگویند که برای این زنان برنامه ویژه‌ای دارند: جمع‌آوری آن‌ها و تحویل دادنشان به مراجع قضایی؛ راهی که مقصدش به زندان می‌رسد و نتیجه‌اش رتبه دوم جرم «اعمال منافی عفت» در جرایم ارتکابی زنان زندانی است؛ موضوعی که مسئولان سازمان زندان‌ها حالا آن را براساس آمارهایشان تایید می‌کنند. زندانی‌کردن یا نکردن زنان خیابانی همیشه محل بحث‌ونظر بسیاری بین جامعه‌شناسان و روانشناسان بوده است؛ کارشناسانی که تعدادی‌شان می‌گویند جای مناسب برای این زنان زندان است و بس و تعدادی‌شان مخالف این نظر هستند.

دکتر دانش، روانشناس زنان،بالارفتن تعداد زنانی را که با جرم «اعمال منافی عفت» به زندان افتاده‌اند، نتیجه حساسیت‌های جامعه و مسئولان انتظامی می‌داند: «در سال‌های گذشته شاهد بوده‌ایم که برنامه‌های ویژه‌ای برای زنان، وضعیت حجابشان و... در نظر گرفته شده و حتی ستادهای ویژه‌ای در این‌باره تشکیل شده است؛ یعنی این‌که هروقت حساسیت‌ها درباره زنان بالاتر برود و آن‌ها را به هر بهانه‌ای دستگیر کنیم، معلوم است که آمار کسانی که جرمشان منافی عفت نامیده می‌شود، بالا می‌رود.»

شیوا شکاری، عضو مرکز مطالعات زنان و فعال حقوق زنان، هم  می‌گوید که چند دلیل در بالارفتن تعداد زنان خیابانی در زندان‌ها وجود دارد: «مهم‌ترین این دلایل به قوانین خانواده کشور ما بازمی‌گردد، قوانینی که حمایتی از زنان نمی‌کند و در رابطه‌شان با مردان، حق را به مردان می‌دهد و در طلاق‌هایی که رخ می‌دهد، حمایتی از زنان نمی‌کند. دلیل دوم مسائل اقتصادی است و به این دلیل که زنان از مردان فقیرتر هستند، آن‌ها را بیشتر درگیر می‌کند و در صورت نداشتن حمایت، آن‌ها را به کارهای خلاف وامی‌دارد. دلیل دیگر این است که اعتقادات مذهبی در کشور ما هنوز نتوانسته نقش تاثیرگذار را برای جلوگیری از رفتن زنان به سمت کارهایی بگیرد که خلاف عفت شناخته می‌شوند.» او نقش نهادهای دولتی را در حمایت‌نکردن از زنان و خانواده‌های آسیب‌پذیر از عوامل تاثیرگذار در بالارفتن تعداد زندانیان زن می‌داند: «در همه کشورهای دنیا خانه‌های امنی برای زنان آسیب‌پذیر وجود دارد؛ در حالی که در ایران فکری به این حال نشده و اگر هم شده است پاسخگوی نیازها و تعداد این زنان نیست.»
45301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 293795

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بنده خدا IR ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    از خانم شکاری بعید است اولا این مردان هستند که به خاطر مهریه های نجومی و درگیر شده در فعالیتهای اقتصادی پیچیده و نامفهوم کنونی که کفاف زندگی را نمی دهد تحت فشار هستند و هیچ کس هم نمی گوید باید زن در تامین مخارج زندگی به مرد کمک کند و تمام بار زندگی را بر دوش مرد می گذارد. دوما امروزه زنان مساوی مردان از حق تحصیل و کار برخوردار هستند به طوری که در آزمونهای دانشگاهی و استخدامی سهم بیشتری دارند و تنها دلیلی که زنان به سمت این کارها می روند به خاطر این است که درآمد و خواهان دارد خوب یک مرد که نمی تواند به اینگونه کسب درآمد کند پس به دنبال حمالی و ... می رود. سوما آدم گرسنه دین و ایمان ندارد اعتقاد مذهبی زمانی می تواند موثر باشد که راه منطقی کسب درآمد هم وجود داشته باشد.
    • رسول IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
      92 7
      با قسمت آخر صحبتت موافقم.. امام علی (ع) هم میفرمایند: زمانی که از دری فقر وارد شود از در دیگر ایمان خارج میشود.
    • بدون نام IR ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
      74 20
      زن اگه مجبور نباشه به این کار تن نمیده بنده خدا
    • مسعود یوسفی A1 ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۳
      1 0
      با سلام وعرض ادب این نظر دقیق وسنجیده ای هست ودقیقا حرف دل منه ومن کاملا تاییدش میکنم.
  • ارش IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    35 38
    بله چیزهای دیگری هست نه . خدا هست نه ؟ خدا که هست؟
  • بدون نام IR ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    مشکل اینجاست که آقایونی هم که مشتری اعمال منافی عفت هستند رو نمی‌گیرند. وگرنه جرم دوم خانم ها و آقایون یکی می‌شد
    • تهرانی IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
      60 6
      شاید هم خیلی بیشتر میشد
    • سحر IR ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
      5 10
      اینجور که نوشته زن های خیابانی هستند و معلوم نیست که اون خانوم با چند تا مرد ارتباط بر قرار کرده وقاعدتا تعداد زنا بیشتر از مردا میشه و به قول شما (اقایون مشتری اعمال منلفی عفت ) شاید اسم جرمشون یه چیز دیگه باشه مثتجاوز به عنف (گفتم که مثلا)
  • 1 IR ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    75 3
    تیتر خبر درسته؟ متن در مورد(بیشترین جرمی که زنان به خاطر انجام آن زندانی هستند است) ولی تیتر (شایع ترین جرم درون زندان زنان چیست؟ ) متاسفم ولی به واژه درون دقت کنید.
  • بدون نام IR ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    92 3
    تعداد زنانی که به خاطر ثروت، دست به اعمال منافی عفت می زنند و دستگیر نمی شوند نسبت به زنانی که فقیرند و به خاطر اعمال منافی عفت دستگیر می شوند بیشتر است(منبع: حساب سرانگشتی از جامعه).
  • بدون نام IR ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    20 21
    از فحوای کلام این نگارنده محترم و بسیاری از همفکران ایشان اینطور بر میاید که اصلا قائل به جرم انگاری اعمال منافی عفت نیستند درحالیکه ما نباید از جامعه خودمان جلوتر حرکت کنیم و افکار خیالی و انتزاعی را مطرح کنیم. برخورد با اعمال منافی عفت یک مطالبه عمومی است هرچند که ممکن است بر سر شیوه ها اختلاف باشد اما در اصل ماجرا تردیدی نیست
  • بدون نام IR ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    20 10
    کاش حرام و حلال خدا را به زبان ساده برای مردم می گفتند که بفهمند چرا فاحشه گی یا ربا یا ...مکروه و حرام است. بعضی ها دلیل این حرام بودن را انقدر نامفهوم می گویند که یک جوان امروزی که این همه چیز در دنیا می بیند و می شنود و... ( و کمی هم کله شق است) نمی فهمد و وقتی هم نمی فهمه چه انتظاری دارید؟
  • بدون نام IR ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    45 3
    خواهشا به مسئولین گشت ارشاد بگین پرونده(تعهد نامه) خانم های متاهل و کسانی که (جرم) بد حجابی آنها تکرار نشده است را از لیست سیاهشان حذف کنند.. یه خانم بخاطر حساسیت بی مورد آنها نمیتواند تا آخر عمر پرونده دار بماند... و اینکه هرچیزی از نظر ایشان جرم محسوب میشود صراحتا در رسانه عمومی اعلام کنند.. (امسال زمستان پوتین پوشیدن جرم بود و هیچکس نمیدانست و بسیاری از خانمها بخاطر آن پرونده دار شدند و تعدادی هم متاسفانه منجر به طلاق و...)
  • بدون نام IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    13 6
    چه بگویم
    • امید IR ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
      16 1
      همین قدر کفایت میکنه!
    • حسام IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
      5 1
      هيچي نگو!!!
  • ابجي IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    25 66
    فقط براظهورااقا امام زمان دعاكنيد وگرنه كارمون زاره! خدابداد نسل اينده برسه
    • ناشناس IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
      74 7
      شما هم كه كارتون شده فقط دعا كردن يه وقت زحمت انجام كاري رو به خودتون نديد فقط منتظريد امام زمان بياد همه چيزو درست كنه
  • مصطفی IR ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    46 6
    جالب اینجاست که در اعمال منافی عفتی که در جامعه جرم محسوب میشه پای حداقل یک مرد هم در میان هست. البته حداقل یک مرد. چراکه هممون میدونیم که تعداد زنان بزهکار از لحاظ اخلاقی در هر جامعه ای خیلی از مردان کمتره چون در بازار فحشا مردان مشتری و زنان فروشنده محسوب میشن. البته منظورم از فروش صرفا مسائل مالی نیست و بیشتر به مساله طالب و مطلوب ارتباط داره.
  • بدون نام IR ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    57 18
    عرضه تابع مستقیم تقاضاست.یعنی اگر این زنان اقدام به خودفروشی میکنند بدلیل این است که تقاضای آن در جامعه وجود دارد و مسبب و بانی اصلی این فساد فقط و فقط مـــــــــردانند...
    • بدون نام IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
      29 38
      باعث و باني اين فساد فقط و فقط مردانند!!!!!!!!!! اصلا متوجهي كه چي ميگي
  • شبگرد IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    38 12
    بهترین راه علاج وجود وبرپایی خانه های عفاف است که هز گناه کبیره وفساد زن ومرد وجوانان جلوگیری می کند بابا مقدسترین مکان کره خاکی خانه خدا مکه .دارای مجخزترین وتمیز ترین سرویس های بهداشتیه .یعنی این جامعه نیاز نداره
    • بدون نام IR ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
      16 9
      خوبه
  • بدون نام IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    7 3
    اين خيلي باسة ما تاسف بار است
  • سایا IR ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    23 21
    به نظر من اینا همه حرفه آدم تا خودش نخواد چه مرد چه زن تن به فساد نمیده هر چند هم فقیر باشه گدایی بهتر از خود فروشیه
    • علی IR ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
      6 5
      وقتی یک ماشین میخرید براش دزد گیر میزارید تااز دسترس سارقین در امان باشه ولی خداییش یک زن نمی تونه از نگه داشتن عفت خودش بر بیاد .بابا هر دو طرف راضیند و .......
  • مسعود IR ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    0 11
    سایت روجوگیرهاگرفته اندبااین کامنتاشون ومثبت منفی زدناشون!!!
  • میلاد IR ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    4 4
    این حرفا برام جالب بود اما یک نفر هم متوجه این نشد که تیتراین خبر راجب این بود که شایع ترین جرم درون زندان زنان چی هست؟ همه میدونن که برای زنان تواین جامع کاره زیادی نیست پس پولی نیست که بخوان باهاش کاری انجام بدن یا حداقل چیزی برای خوردن فراهم کنن خیلی از زنان کارشون این نیست بلکه وانمود کردن به این کار هست تاشاید به زندان بیفتنوهم جایی برای خواب داشته باشن هم غذایی برای خوردن بهتربراتون بگم زندان براشون هتل مجانی هست جایی که هم مراقبت میشن هم غذاشون فراهم میشه بدون هیچ خرجی. این نظر من بود البته گفتنیها خیلی زیادو نظرها بسیار . موفق باشین
  • بدون نام IR ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    5 1
    چرایه خبر نیم خطی رو اینقد کشش میدین آدم حوصله خوندنشو نداره
  • محمد IR ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    6 4
    اعتقادات مذهبی در کشور ما ضعیف شده نه اینکه نتوانسته تاثیر گذار باشد کاملا در این مورد با هاتون مخالفم اعتقادات همیشه تاثیر گذار است ولی باورها به اعتقادات کم رنگ شده و اسلام واقعی پیاده نشده
  • عبد IR ۲۲:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۹
    6 1
    یکسری از دوستان درخصوص دعا کردن گفتن بعضیها انکار کردن یکی از راهها شناخت اگر ادم یه کمی به خودش زحمت بده می تونه از طریق مطاعه به خود شناسی برسد اوقت شاید جرم ها کمتر شود داشتن ونداشتن ÷ول خیلی مهم نیست هستنکسانی که در فقر مالی هستن اما در فقر فکری نیستند وسالم زندگی می کنند وبرعکس این هم صدق می کند.
  • ارمغان IR ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۳۰
    17 4
    جمله هاي آزاردهنده با نگاه يك طرفه در اين گزارش زياده، مثل:«اعمال منافی عفت و اخلاق جایی در میان عنوان جرم‌های مردان ندارد، اگر هم داشته باشد آن‌قدر کم است که در میان آمار رسمی سازمان زندان‌ها حرفی از آن‌ها نباشد.» نكته اينجاست كه اينجا خيلي از اعمالي كه مردان انجام مي دن منافي عفت به حساب نمي آد. مثلا اگر مردي با وجود تاهل به رابطه با زن ديگه اي رو بياره از نظر شرع و قانون ما عمل منافي عفتي انجام نداده اما يك زن شوهردار كه شوهرش معتاده يا هزار عيب و ايراد داره و با درخواست طلاق هم موافقت نمي كنه ، بايد سال ها گرفتار ازدواج اشتباهش بمونه و همه نيازهاي خودش رو ناديده بگيره تا عمل منافي عفتي انجام نداده باشه.
  • یک بنده ی پاک خدا IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۳۰
    6 27
    شما را به خدا ، خانم ها نماز بخوانید و روزه بگیرید و برای کارهای بد به خیابانها نیایید.باور کنید اگر شما حجابتونو حفظ کنید مردی مزاحم شما نمی شود . خواهش می کنم یک بار امتحان کنید.با خدا باشید و نماز بخوانید.
    • محمد A1 ۰۵:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۸
      1 1
      داستان چیز دیگه ای هست، بحث فقر و بدبختی این نوع افراد چه بسا اگر طرف و خانوادش محتاج یک لقمه نون نباشه بسیاری از این افراد جاشون اینجور جاها نباشه ، منکر جرم گونه بودن و خواست سایر افراد هم نیستم.
  • منافی عفت IR ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۳۰
    12 1
    ما همیشه عادت کردیم مسله رو از اخر حل کنیم،،،وقتی طرف حقوق درست و حسابي نداره و بيکاره و گرسنه، برای رسیدن به خواسته هاش ادم میکشه، روسپیگریی که چیزیی نیست!!
  • hamid IR ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۳۰
    6 0
    وقتي مسئولان ما هر يك به نوعي در پي انبوه ساري ثروت خود هستند . وقتي پزشك ما در حال معاينه بيمار خود در حال انجام معاملات و برج سازي است و... مخلص كلام تا زماني كه هركس مصدر كار تخصصي خود نشده است و چرخه كار از وضعيت معيوب فعلي خارج نشده است مشاهده آمارهاي وحشتناك چيز غريبي نخواهد بود.
  • بی نام IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    1 0
    ای بابا مشکل جمع ا ست