مدارکی تصویری که متهم شماره یک در نابودی بختگان را افشاء می‌کنند!

انگار در همهمه‌ی روزگار ناگوار دریاچه ارومیه، تالاب انزلی، تالاب پریشان، تالاب گاوخونی و رودخانه زاینده رود، بسیاری از ما مصیبت‌های فرود آمده بر تالاب‌هایی چون هامون، مهارلو، کافنر، جازموریان، بختگان، طشک و کم‌جان را از یاد برده‌ایم. در حالی که به دلیل استقرار این تالاب‌ها و چالاب‌ها در بوم‌سازگانی (اکوسیستم) به مراتب شکننده‌تر و آسیب‌پذیرتر، تبعات نابودی آنها بر توان زیستی منطقه، اگر بیشتر از فاجعه‌ی شمال باختری وطن نباشد، کمتر نیست. نوشتار پیش‌رو، به همین بهانه و در ادامه دو یادداشت پیشینم در باره سفر اخیرم به منطقه استهبان، به دو دلیل اصلی تداوم مرگ بختگان می‌پردازد ...

    بختگان، یکی از بزرگ‌ترین پهنه‌های آبی ایران مرکزی است (بخوان: بود!). بختگان، از جمله مهم‌ترین مؤلفه‌های ثبات بوم‌شناختی (اکولوژیکی) و تعدیل اقلیمی در شرق فارس و غرب کرمان به شمار می‌رود. بختگان اگر از دست برود، یعنی وسعت زیست‌اقلیم‌های خشک کشور از جازموریان تا طشک گسترش یافته است. بختگان اگر احیاء نشود، یعنی: بر شمار کانون‌های بحرانی فرسایش بادی و چشمه‌های تولید گرد و خاک؛ بر شمار شناسه‌های کاهنده‌ی کیفیت سلامتی مردم و بر شمار روستاها و آبادبوم‌هایی که برای همیشه از انسان تهی خواهند شد، افزوده می‌گردد.

محوطه پاکتراشی شده برای کاشت درخت انجیر در مرکز عکس مشخص است - کوهستان تودج - 29 مرداد 1392

    و بختگان اگر از دست برود، یعنی: باید خود را برای بدرود ابدی با بزرگترین انجیرستان دیم جهان در استهبان آماده کرد و این یعنی: کاهش دست کم 60 میلیارد تومانی درآمد سالانه‌ی کشاورزان منطقه؛ کشاورزانی که هم‌اکنون هم روزگار چندان مساعدی ندارند.

محوطه پاکتراشی شده برای کاشت درخت انجیر در عکس مشخص است - کوهستان تودج - 29 مرداد 1392

    اما چرا بختگان به این روز درآمده است؟

محوطه پاکتراشی شده از درختان بادام کوهی برای کاشت درخت انجیر در عکس مشخص است - کوهستان تودج - 29 مرداد 1392

    لطفاً به 9 تصاویر موجود در این یادداشت که نگارنده طی بازدید هفته‌ی گذشته‌اش از منطقه به ثبت رسانده است، دقت کنید تا دریابید که بخت ِ بختگان چرا اینگونه سیاه شده است ...

همان منطقه از نمایی دور

    در حقیقت دو عامل تغییر کاربری اراضی و تجاوز به عرصه‌های منابع طبیعی برای گسترش باغ‌های انجیر و نیز آبیاری انجیرستان‌های دیم منطقه، در شمار مهم‌ترین عوامل انسانی محسوب می‌شوند که اجازه احیاء بختگان را نمی‌دهند. وجود تعداد فراوانی چاه و موتورپمپ غیر مجاز - که به گزارش بهادر دربندانی، محیط بان منطقه، تعداد آنها فقط در اطراف روستای خانه کت از 1600 حلقه هم گذر کرده است - خود یکی از مهم‌ترین عواملی است که سبب شده تا سفره‌های آب شیرین در حاشیه جنوبی بختگان کاملاً تخلیه شده و آب شور جای آن را بگیرد، چرا که حدود 40 متر سطح آب زیرزمینی در طول چند سال اخیر کاهش یافته است. بنابراین، آشکار است که حتی اگر آب دوباره به سطح بستر بختگان برسد، به سرعت برای جبران تراز منفی دشت، ناپدید خواهد شد، موازنه‌ای که پیوسته به ضرر حیات بختگان در حال شتاب گرفتن است.

تبدیل مراتع در دامنه های جنوبی بختگان به باغ انجیر - نرسیده به خانه کت

    بعدازظهر دیروز - 6 شهریور 1392 - در نشستی که در محل اداره کل سازمان بازرسی کل کشور - استان تهران - برگزار شد، به همین موضوع و خلاف آشکار اشاره کردم و پرسیدم: چرا سازمان بازرسی کل کشور چشم بر روی این بی‌قانونی مرگبار بسته است؟!

تبدیل مراتع در دامنه های جنوبی بختگان به باغ انجیر - نرسیده به خانه کت

    یادمان باشد که روند سدسازی در بالادست رودخانه‌های کر و سیوند (سدهای درودزن، ملاصدرا و سیوند) هم البته نقشی انکارناپذیر در تشدید مرگ بختگان داشته‌اند، همچنین، کاهش ریزش‌های آسمانی را هم نباید بی‌تأثیر دانست، اما بی‌شک مهم‌ترین دلیل مرگ بختگان، همانا تأکید بر کشاورزی ناپایدار و گسترش اراضی زیر کشت در اطراف این دریاچه از دشت کربال و آباده طشک و کم جان گرفته تا نیریز و استهبان بوده است؛ مؤلفه‌های انسان‌سازی که درایت انسانی هم می‌تواند آنها را مهار کند اگر این اراده و دانایی در بین مدیران منطقه پدید آید.

چاه های غیر مجاز در منطقه خانه کت (حاشیه جنوبی دریاچه بختگان) - 30 مرداد 1392

چاه ها و موتورپمپ های غیر مجاز در ساحل جنوبی بختگان - 30 مرداد 1392

چاه های غیر مجاز در منطقه خانه کت (حاشیه جنوبی دریاچه بختگان) - 30 مرداد 1392

تراکم چاه ها در یک منطقه کوچک، حقیقتاً شگفت آور است!

چاه های غیر مجاز در منطقه خانه کت (حاشیه جنوبی دریاچه بختگان) - 30 مرداد 1392

 

    برای آگاهی بیشتر:

    - لطفاً از ساخت سد تنگ سرخ منصرف شوید

    - سدسازی در ایران؛ یکی علیه همه، همه علیه یکی!

    - جاده که به باغ جوزا برسد، نفس‌های استهبان به شماره می‌افتد

کد خبر 310659

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 40
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شایان میرکریمی IR ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    143 5
    اینها انجیرستان را گسترش نمی دهند، بلکه مرگ خود را جلو می اندازند. کاش این نکته ساده را کشاورزان منطقه بختگان درمی یافتند.
    • شین نون IR ۲۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
      75 5
      چرا سازمان بازرسی کل کشور چشم بر روی این بی‌قانونی مرگبار بسته است؟!
    • بی نام A1 ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
      11 43
      دریاچه اگر دریاچه باشه با 2 دو تا پمپ آب درپیتی خشک نمیشه! مطلب بسیار بی ارزش و غیر علمی بود
    • بی نام A1 ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
      17 36
      لطفا غیرعلمی صحبت نکنید. بختگان همیشه بخاطر خشکسالی بی آب بوده و هست. اگه اینجوره پس زاینده رود و دریاچه ارومیه هم رفتن تلمبه آب گذاشتن !!!!!
    • شایان IR ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
      36 3
      به بی نام یک و دو: نگاه کنید که در دریاچه ارومیه هم حدود 32 هزار حلقه چاه غیرمجاز حفر شده چه بلایی سر منطقه آورده است. چرا خطر بهره برداری غیرقانونی از آب را دست کم می گیرید؟!!!
  • بی نام A1 ۱۸:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    81 2
    با تشکر وقدردانی از مهندس درویش نمیدونم با اینهمه دلایل مستند چرا کسی پیگیری نمیکنه؟! سد سازی که زورشون نمیرسه! برای چاهها و تغییر کاربزی اراضی هم نمیتونن کاری کنن؟! باز بحث صادرات غیر نفتی و خودکفایی در کشاورزیه (مثه سیاست کشورای کمونسیتی گذشته مثه شوروی)
  • مرتضی گرشاسبی A1 ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    77 2
    ممنون آقای درویش عزیز. شما چشم بیدار طبیعت ایران هستید.
    • شین IR ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
      38 2
      واقعا هم چشم بینا و پر فروغ
  • میرزایی A1 ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    71 4
    امیدوارم در دولت آقای روحانی این روندهای مخرب در بختگان متوقف شود.
  • بی نام A1 ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    38 2
    امیدوارم کسی به داد این طبیعت بی جان برسه باور کنید آخر خودمونیم که چوبه این ندونم کاریا رو میخوریم...
    • جواد IR ۱۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
      25 2
      چه کسی گفته این طبیعت "بی جان" است؟!!!
    • بی نام A1 ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
      32 3
      شاید منظور این بی نام عزیز طبیعتی که دیگر رمقی نداره و از توان افتاده باشه
  • امير اسماعيل IR ۲۰:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    13 0
    واقعا دل انسان به درد مى آيد وقتى اين چنين روند نابودى بختگان عزيز را مشاهده مى كند… براى ما كه بومى اين منطقه هستيم و خشكسالى هاى اخير نى ريز و استهبان و تبعات آن را با تمام وجود درك كرده ايم،اين مسئله دردناك تر باشد… متأسفم كه در طول اين سال ها هيچ نظارتى بر اين سرمايه ملى ارزشمند نبوده و نيست و از بخت بدمان داريم چنين بختگان را از دست مى دهيم… مسئولين و نماينده محترم هم متاسفانه چنان كه بايد پيگير اين مسئله حياتى نيستند…
  • سینا IR ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    24 1
    آقا اطراف دریاچه پریشان کازرون هم صدها چاه غیر مجاز وجود دارد ولی مسؤلان از صاحبانشون ی ترسند هیچ کاری نمی کنند
  • مهدی CH ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    16 1
    نابودی بختگان نه تنها باعث شیوع بیماری های پوستی در منطقه خیر واباده طشک شده بلکه بسیاری از باغداران رفسنجان هم شکوه دارند که نابودی دریاچه بر اکوسیستم منطقه انها نیز اثر منفی گذاشته و همچنین بسیاری از باغات پسته وبادام وانجیرنی ریز نیز دراین سالها خشکید
  • بی نام IR ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    23 2
    یعنی کی به اینها مجوز حفر اینهمه چاه داده؟؟؟ مگه ما توی کشور متخصص نداریم؟؟؟ در ضمن می خواستم در مورد خانه ها و باغهایی در تهران هم هشدار دهم که از آبهای زیرزمینی برای پرکردن استخرها و شستشوی جلوی در و ماشین و غیره استفاده می شود در صورتی که این آب سهم همگان است. بهتر است بر در این چاههای خانگی هم کنتور بگذارند تا افراد آب را هدر ندهند.
  • دلسوز مردم IR ۲۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    13 0
    طمع ورزی و پول پرستی باعث این بلا شده .
  • مجتبی IR ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
    23 1
    نتیجه 30سال بی توجهی مسولان ودهن کجی به گفتار متخصصانی که بیشترشان دیگر درایران نیستند سدسازی وافکار خولیای مانده ازارباب رعیتی وازبالا به مردم فقیرفشارآوردن که هرکس حقش راطوری بگیرد فقط مسولان راتاییدکند کشوری که باید صنعتی میشدو.....همیشه کاردبه استخوان رسیدن....برنجکاری درحاشیه زاینده رود وووووو...هزاران! حلقه چاه!!!!
  • بی نام IR ۰۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
    18 1
    واقعا باید خون گریست ...
  • علی اصغر A1 ۰۲:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
    25 1
    اشتباه رو اشتباه . قصه از اول اشتباه .سد سازیهای بدون بررسی کارشناسانه و حرص بیش از حد بعضی از کشاورزان کار را به این مرحله بحرانی رسانده .
    • ش IR ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
      15 1
      خشت اول چون نهد معمار کج ...
  • بی نام A1 ۰۴:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
    20 1
    چقد بي برنامگي چقد بي نظمي چقد اشفتگي چقد حيف وميل وآخر چي ادعا و بي خاصيتي 40سال پيش منطقه اي ازنظر اقليمي مجوز زدن چاه ممنوع وقطعي شد اما بعد از 35 و40 سال كه گذشته بيا ببين چنتا حلقه چاه عميق ونيمه عميق زده شده همش رشوه همش ادعا همش پارتي بازي همش همش
  • بی نام IR ۰۴:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
    17 1
    چرا ما مردم عادی جنبش(( نـــــه به سد سازی راه نندازیم!!))) دوستان محیط زیستی امضا مردم عادی رو جمع کنید که با سد سازی مخالفن . به هر حال باید بخاطر حفظ آب و خاک کشورمون همه با هم کاری کنیم . فقط کافیه یکی اقدام کنه و مردم رو آگاه کنه . و مردم امضا کنند. من به تازگی فهمیدم سد چقدر مخرب هست . تبخیر رو بالا می بره . هزینه کلان لایروبی می خواد . سد برای ایران کم آب شده یک سم. و آ بخیزداری گزینه بهتر. نـــــــــــــه به سد سازی بگوییم .
    • مریم IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
      32 1
      موافقم . همه با هم نه به سد سازی بگوییم.
    • زبل IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
      16 0
      بنده با سد سازی مخالفم. مافیای پرقدرتی هستند که اصرار به سد سازی دارن. تو گرمای ایران چه میزان از آب سدها تبخیر می شود؟ بیخود قدیمی ها قنات سازی نمی کردن .
    • شمیم IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
      18 0
      من هم موافقم. جنبش نه به سدسازی را باید با قدرت آغاز کرد.
  • بی نام IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
    27 1
    یکی پیگیری کنه چرا در اصفهان و شیراز برنج میکارن . آیا علمی هست ؟ چون اون مناطق واقعا خشک و کم آب هست . لطفا پیگیری بشه.
    • بی نام IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
      34 1
      کاشت برنج نه در اصفهان، نه در قزوین، نه در فارس و نه در لردگان چهارمحال و بختیاری منطقی و علمی نیست و اصرار به ادامه این کشت ها، نشان از بی لیاقتی مسئولین وزارت کشاورزی دارد.
    • بی نام IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
      22 0
      وزارت کشاورزی جواب بده لطفا
  • مرتضی IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۸
    29 1
    بودجه سدسازی در طول 20 سال اخیر در این مملکت برابر بودجه 15 وزارتخانه کشور در مدت مشابه بوده است. و حاصلش هم فاجعه در منابع آب و خاک و محیط زیست کشور! چرا به چنین حماقتی پایان نمی دهیم؟!!!
  • حميدرضا عباسي IR ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
    11 0
    تا زمانيکه نظرات کارشناسي در اين مملکت فداي سياست بازي ميشود روند توسعه در کشور ناپايدار است. اميدوارم در دولت جديد برنامه هاي توسعه به اصل پايداري درخور توجه نمايد. هنوز بسياري از مسئولين بالاي کشور حل مشکل اشتغال را در توسعه بي رويه کشاورزي مي دانند و توجه به اينمورد که کشور خشکي مانند ايران ديگر توانايي بيش از اين در بخش توسعه کمي کشاورزي ندارد و بايد به کيفيت و مکانيزه کردن کشاورزي رو آورد.
  • علی A1 ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
    12 0
    اقای سقایی نماینده نیریز و استهبان به خیال خودش دارد شهرش استهبان را به قله بلند پیشرفت میبرد نمیداند که با این کوته فکری و دزدیدن سهم نیریز و خرج استهبان کردن و راه و بلوار در بیابان ساختن تیشه به ریشه هر دو شهر میزند
  • مهران A1 ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۵
    17 1
    با سلام، 1- نوشتن نی ریز به این صورت درست است نه نیریز. 2- مرگ بختگان مرگ درختان دیم شهرستان های نی ریز و استهبان و روستا های اطراف است و به دنبال آن زیستگاه های جانوری و پرندگان کمیاب نیز دچار فاجعه خواهد شد.
  • بهادر دربندانی A1 ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۷
    9 1
    باسلام . جناب مهندس درویش از نزدیک آمدید و آینده بختگان و مردمان حاشیه دریاچه مرده را دیدید . دریاچه ای که روزگارانی شاهد پرواز ملیونها پرنده بود و اکنون کانون ریز گردها . از شما بخاطر حسن نیت و توجه کمال تشکر و قدر دانی را داریم . امید واریم با پیگیریهای شما و دوستداران محیط زیست بار دیگر شاهد امواج دریاچه بختگان باشیم . از صمیم قلب برایتان آرزوی موفقیت دارم .
  • اسماعیل برومند A1 ۲۱:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۸
    27 2
    با سلام اگر زمینهای زیر کشت برنج کامفیروز در بالای سد درودزن تعطیل شود دریاچه بختگان زنده میماند این در حالیست که از سوی مسولین گفته میشود خشکسالیست اما در سال زراعی گذشته 35هزار هکتار از زمینهای کامفیروز به زیر کشت برنج رفته است واین اب 5ماه بر روی سطح زمین جاری است متشکرم
  • امید A1 ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    15 0
    سلام به همه دوستان آن دوست عزیزی که فقط همین 2 تلمبه آب را دیده، دوست عزیزم کاش فقط همین دو تلمبه آب بود اگر از نزدیک از دهستان خیر از توابع استهبان دیدن کنید در حدود 1800 حلقه چاه با مجوز و بدون مجوز وجود دارد به غیر از چاه های موجود در استهبان که صرف آبیاری ضروری خانوارها و آبیاری انجیرستان ها می شود و این گونه مصرف آب یعنی نابودی اکوسیستم در منطقه. با تشکر از استاد عزیزم محمد درویش و دوستان محیط زیستی.
  • سیده سهیلا ابطحی A1 ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۶
    24 0
    با سالم در مرز ساحلی نی ریز و استهبان به فاصله ی چند ده متری از تالاب سابق بختگان سایت دفن زباله احداث گردیده است که وضع را از آنچه هست وخیم تر می کند. محیط زیست استهبان را ملزم به رفع این مشکل کنید. با تشکر
  • میلاد A1 ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۷
    17 1
    دلیل اصلی خشکی دریاچه سدسازی و خشکسالیه
  • معصوم A1 ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۱
    19 7
    يكي به اين اقا بگه يه كارخانه درست و درمون كه تو فارس نيست. از طرفي اين انجيرستاني كه شما خيلي راحت اسمشو مياري ميراث چند صد ساله پدران ماست.كه ارزشش كمتر از درياچه بختگان نيست.شما كه نتونستيد درياچه رو احيا كنيد ولي ما از بين بد و بدتر بد رو انتخاب كرديم.اب درياچه رو ميكشيم ميديم به تنها انجيرستان ديم دنيا.مثل بختگان تو دنيا زياده ولي مثل انجيرستان استهبان نداريم تو دنيا.در ضمن اون اقاي دربنداني كه اسمشو اوردين حتي بلد نيست اسمشو بنويسه. خودش جنگل تخريب ميكنه انجير ميزنه.
  • ر ز A1 ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۱
    23 0
    با از بین رفتن بختگان و اب ، مرگ ما هم داره نزدیک و نزدیک تر میشه یا باید از اینجا بگذاریم و بریم یا با این بحران بی ابی از تشنگی خفه بشیم ...