هدف آمریکا خلع سلاح سوریه در مقابل اسراییل بود/ تأثیر توافق مسکو-واشنگتن بر ایران

یک کارشناس جهان عرب می‌گوید: فضای کنونی می‌تواند فرصتی برای گفتگوهای ایران و آمریکا و یا در قالب مذاکرات 1+5 جهت از سرگیری مذاکرات هسته ای فراهم کند.

زهرا خدایی


بعد از دو روز رایزنی، روز شنبه سرگئی لاوروف و جان کری وزرای خارجۀ روسیه و آمریکا پیرامون تسلیحات شیمیایی سوریه به توافق رسیدند. طرفین موافقت کردند ظرف یک هفته سوریه باید لیست جامع ذخایر سلاح‌های شیمیایی خود را به سازمان ملل تحویل ومتعاقباً تدابیر فوق العاده برای نابودی سریع این سلاح‌ها درنظر گرفته خواهد شد. استفاده از زور در صورت تخطی سوریه از موارد توافق‌شده براساس اصل هفتم منشور سازمان ملل نیز در طرح پیش‌بینی شده است.
اما توافق صورت گرفته چه پیامدهایی در بلندمدت و میان مدت برای سوریه و کشورهای منطقه می‌تواند داشته باشد؟ آیا بحران به سمت یکسره سازی می‌رود؟ در آن صورت آیا این توافق تأثیری بر موقعیت ایران هم دارد؟ محمد ایرانی، کارشناس جهان عرب، سفیر و کاردار پیشین کشورمان در لبنان و اردن به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهد:
محمد ایرانیتوافق صورت گرفته آیا گام مثبتی در راستای یکسره سازی بحران سوریه است؟
با توجه به توافقات صورت گرفته، روسها در تلاشند قطعنامه‌ای را به شورای امنیت ببرند که بدون وتوی آنها به تصویب برسد؛ قطعنامه‌ای که طی آن بر موارد توافق شده تأکید داشته باشد.
در واقع مفهوم توافق اخیر صورت گرفته اینست در صورتی که سوریه از سلاح شیمیایی استفاده نکرده، آمریکا نمی‌تواند اقدام نظامی علیه این کشور صورت دهد. در واقع روسها این بهانه را از آمریکا گرفتند که در آینده نتوانند مجدداً سوریه را تهدید به حملۀ نظامی کنند.
البته آمریکایی‌ها معتقدند زمینه های فشار باید ادامه داشته باشد و وضعیت به همین شکل پیش برود تا آمریکایی‌ها دست برتر را داشته باشند. اما به نظر می‌رسد روسها از آمریکایی‌ها تعهد گرفتند تا زمانی که سوریه از سلاح‌های شیمیایی استفاده نکرده هیچ اقدامی به صورت نظامی از طرف آمریکا صورت نگیرد و در صورت استفاده، تحت فصل 7 منشور سازمان ملل اقدام جمعی علیه سوریه صورت گیرد و در آن صورت، روسیه نیز باید با حامعه بین الملل همکاری کند و در کنار سایر کشورها قرار گیرد.
با توافق صورت گرفته باید نسبت به آینده خوش بین بود؟
البته ایالات متحده آمریکا به شدت تلاش دارد که برگۀ سلاح‌های شیمیایی را به طور کامل از چنگ سوری‌ها خارج کند. سوریه همواره از سلاح‌های شیمیایی به عنوان ابزار بازدارنده استفاده کرده بود و هدف آمریکا این بود که در این روند، سوریه خلع کامل شیمیایی شود تا چنین امکانی برای این کشور دیگر وجود نداشته باشد. آمریکایی‌ها با این اقدام، اهداف فراتری را پیگیری می کنند؛ در واقع هدف اینست که با شرایطی که فراهم شده یک حاشیه امنیتی بیشتر برای رژیم صهیونیستی در نظر بگیرند؛ تنها تهدید بازدارندۀ سوری‌ها در تعاملات منطقه ای و در مقابل توان بازدارندگی رژیم صهیونیستی سلاح شیمیایی بود؛ مسلماً آمریکایی ها بعد از خلع سلاح شیمیایی سوریه توانستند این برتریِ قدرت بازدارندگی در این تحول اخیر را به سود اسراییل پایان بدهند.
اینگونه به نظر می‌رسد که دلیل استقبال آمریکا از طرح روسیه نیز همین بود؛ چون از پیش هدفی بزرگتر یعنی تغییر توازن مدنظر بوده است. اینگونه نیست؟
به نظر من، آمریکا از همان ابتدا محور مقاومت را نشانه گرفته بود. در واقع از ابتدای امر زمانی که آنها موافقت کردند که به مخالفان سلاح و تجهیزات بدهند، به صورت خفته و پشت پرده در جهت منافع همپیمان اصلی خودشان این تحولات را دنبال می‌کردند.
فراموش نکنیم که استراتژی آمریکا در خاورمیانه بر سه چیز استوار است: تعهد حفاظت از اسراییل، حفاظت از انتقال شاهراه‌های نفت به سمت آمریکا و اروپا و بالاخره مبارزه تروریسم.
از ابتدای بحران سوریه یکی از اهداف مهمی که مدنظر آنها بوده و با این اقدامات توانستند بدان دست یابند، تضعیف سوریه بود.
چرا روسها به یکباره ابتکار عمل را در دست گرفتند؟
در این تحول، توصیۀ برخی از کشورهای تأثیرگذار منطقه در سوریه نقش مهمی داشت؛ وضعیت منطقه به سمتی رفته بود که هر لحظه امکان حملۀ نظامی وجود داشت و تهدید آمریکایی‌ها خیلی جدی ارائه شده بود و حتی زمان حمله نیز اعلام شده بود.
این بدان معنا نیست که کل آمریکا و تصمیم گیرندگان در آمریکا با مداخلۀ نظامی موافق بوده‌اند، برعکس آنها نگران تبعات این اقدام هم بودند که بر دغدغه‌های آنها می‌افزود. واقعیت اینست که اکثر مردم آمریکا مخالف حمله بودند و بیش از همه نگران هزینه‌های آن بودند و قاعدتاً پاسخ دادن به مردم برای سیاستمداران مشکل می‌شد. به ویژه اینکه هنوز کنگره تصمیمی برای حمله نداشت و احتمالاً به سمت مخالفت نیز پیش می‌رفت.
در عین حال در بحث توازن بازدارندگی در منطقه توسط نیروهای بین المللی که یک ضلع آن توسط روسیه نمایندگی می‌شد، خود روسها نیز چندان با نظامی‌تر شدن بحران سوریه موافق نبودند و به عبارت دیگر روسیه هم در برابر تهدید حملۀ نظامی آمریکا با بحران جدی مواجه می‌شد؛ اگر این حمله سر می‌گرفت، روسها آمادگی متقابل نداشتند و توازن بازدارندگی به سود آمریکا می‌بود. از این رو روسیه بیش از همه نگران تبعات منفی حمله برای خودش بود.

جمهوری اسلامی ایران نیز از آنجایی که نظامی شدن بحران سوریه را به سود خود نمی دید و معتقد بود که بهترین گزینه برای حل بحران تلاش برای جلوگیری از حمله نظامی باشد، با این شرایط به نوعی کنار آمد و از طرح روسها استقبال کرد. همۀ اینها دست به دست هم داد تا این طرح به نوعی جلو برود.

آینده را چگونه پیش بینی می‌کند؟
در این میان یک نگرانی وجود دارد، اگر تلقی آمریکایی‌ها از طرح روسیه و موافقت طرح‌های مختلف به این معنا باشد که در مواضع سوریه و سوریه عقب نشینی دیده شده است و سوری‌ها پذیرفته‌اند که زرادخانه‌های هسته‌ای آنها در اختیار یک نظارت بین المللی قرار گیرد به نظرم همچنان این فشارها و تهدیدها ادامه خواهد داشت. در واقع غرب مقاومت در مقابل این مسئله را شکننده می‌بیند. اما ظاهرا روسها این مسئله را متوجه شده اند بنابراین دنبال آنند تعهدی که به طرف غربی داده می شود مشروط به استفاده از سلاح شیمیایی از سوی سوریه باشد و نه آنکه هر زمان که آمریکایی‌ها خواستند می‌توانند به سوریه حمله کنند. به یک معنا روسها دست آمریکایی‌ها را در این میان بستند.
روند مذاکرات چه می‌شود؟
چگونگی مدیریت این مسئله از طرف حامیان سوریه و مخالفان حمله نظامی به این کشور به ویژه در جریان نشست های سیاسی مخصوصاً در ژنو 2 می‌تواند این بحران را تا حدودی کاهش دهد و تهدیدات موجود از طرف غرب در منطقه را به فرصتی تبدیل کنند که در آن نقش کشورهای حامی سوریه اگر برجسته شود، سطح خصومت‌ها را کاهش خواهد داد.
در این چهارچوب امکان استمرار گفتگو به سمت داخل سوریه و گروههای داخل نیز کشیده خواهد شد و می تواند آغاز مفید و مثبتی برای یافتن به منظور پایان درگیری‌ها در سوریه باشد. فضای کنونی می‌تواند فرصتی برای گفتگوهای ایران و آمریکا و یا در قالب مذاکرات 1+5 جهت از سرگیری مذاکرات هسته ای فراهم کند.
در صورتی که این بحران به سمت یکسره سازی پیش برود، چه پیامدهایی برای ایران دارد؟
در صورت حملۀ نظامی آمریکا امکان گفتگوی مستقیم میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا بر سر مسئلۀ هسته‌ای و یا هر موضوع دیگری اگر نگوییم منتفی می‌شد، اما تا زمان نامعلومی به تعویق می‌افتاد.
در چنین فضایی سطح خصومت‌ها بیشتر می‌شد؛ متعاقباً منافعی که از قِبل گفتگو و رفتن به سمت ایجاد یک فضای مثبت برای کاهش فشارهای غرب و آمریکا علیه ایران به ویژه در بخش تحریم‌ها می‌توانست ایجاد شود، از بین می‌رفت.
در صورت حملۀ نظامی این فرصت برای ایران کمتر خواهد بود، اما به نظر می‌رسد که با پیدا شدن راه حلی که بتواند در آن نوعی همکاری میان ایران با روسیه از یکطرف و ایران با غرب در طرف دیگر در مورد سوریه برای پایان بحران تعریف شود؛ این موضوع می‌تواند نقش سازندۀ جمهوری اسلامی ایران در منطقه را بیشتر به نمایش بگذارد و فضای جدیدی را برای تعدیل برخی از فشارهای موجود بر روی ایران بردارد و به سمت پیدا شدن راه حلی برای پایان بحران ایران و غرب راهگشا باشد که در این صورت این به معنای تبدیل کردن تهدید به فرصت است.

5252

 

 

کد خبر 313094

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    88 34
    زیاد ناراحت نباشین بشار اسد تا مدتی دیگر هنوز سر کار میمونه و به کشت و کشتارش ادامه میده .
    • بی نام IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      30 60
      هر چی از این تکفیری ها بکشه بازم کم کشته . دستش درد نکنه که شر نوادگان شمر و یزید و معاویه و هند جگر خوار را از سر امت اسلامی کم میکنه
    • بی نام A1 ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      60 18
      اونوقت زن و بچه های مردم تو صف نانوایی که توسط بشار جونتون بمبارون شدن هم نوادگان شمر و یزید هستن ؟همین استدلال هارو دارین که مردم مظلوم سوریه رو از ایرانیها متنفر کردین .
    • احسان A1 ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      15 35
      نه منتظر وای میسته تا تک تک مردم سوریه رو سر ببرن !!! بشار اسد مگه جنگ رو شروع کرد که حالا مسئول کشته شده هاش باشه ؟! خدا حفظش کنه
    • بی نام IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      7 22
      امروز هرکسی در جهان که دوستدار ازادی و تمدن ، انسانیت و فرهنگ است باید از مبارزه ی دولت سوریه یا هر دولت دیگری با تروریست های ضد بشریت و ضدتمدن حمایت کند. امریکا ، روسیه ، ترکیه و عربستان و قطر و هر کس دیگری فقط در پی منافع شخصی خودش است نه کشور و مردم بیگناه سوریه. اما پرسش اصلی این است اگر تروریست ها بر سوریه حاکم شوند چه بر سر مردم و فرهنگ و تاریخ و تمدن انسانی این کشور خواهد امد ؟! اگر تروریست ها شکست خورده و مجبور شوند به جایی که از ان امده اند برگردند چه ؟ کدام برای مردم و کشور سوریه بهتر است؟
  • بی نام A1 ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    83 5
    شاید نمایش داده نشه ولی میگم که بدون دشمنی با کشور یا قومیتی هم میشه زندگی کرد همون کاری که کشورای موفق دنیا می کنن. اتفاقن ایده ی داشتن دشمنی همیشگی برای عقب ماندگی کشوراس
    • بی نام IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      6 50
      ایده ی داشتن دشمن ؟؟؟؟ یک سوال چند کشور در دنیا روز استقلال ندارند؟؟؟؟؟؟؟ هر مطاعی قیمتی دارد
    • بی نام IR ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      34 9
      یکی از اون کشور های موفق امریکاست ! ببین با همه عالم دوسته !!!
    • بی نام A1 ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      38 7
      آمریکا با همه عالم دوسته این بعضیا هستن که با آمریکا دوست نیستن!! شما ببین تو دنیا اون بعضیا با چند کشور رابطه دارن و در عوض آمریکا با چند کشور! این در پاسخ به بی نام آخری داده شده لطفن نمایش بدید
    • بی نام A1 ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      16 1
      منظور از کشورای موفق تنها کشورای پیشرفته و صنعتی نیستن. نمونه های نزدیک میشه از عمان نام برد که در منطقه ی بحرانی خلیج فارس با هم کشورای عربی و هم ایران و هم آمریکا رابطه ی خوبی داره. سوئیس که جای گفتن نداره. حتا چین و زاپن و برزیل (کشور در حال رشد موفق) و خیلی کشورای دیگه
  • محسن ایرانی IR ۰۵:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    18 35
    هدف امریکا از تهدیدهای به ظاهر جدیش فقط خلع سلاح های شیمیایی سوریه برای حفاظت امنیت رژیم صهیونیستی بود. در واقع این اسرائیل بود که امریکا رو وسیله قرار داده بود. از سلاح های شیمیایی سوریه واهمه داشت و امریکا رو وادار کرد که به یه بهونه ای در اولین فرصت این توازن رو بین سوریه و اسرائیل به هم بزنه. که موفق هم شد. من چند وقت پیش خبرهای اعتراض های اسرائیل از امریکا مبنی بر تعهد حفاظت از اسرائیل در خاورمیانه رو شنیده بودم اما حالا میشه فهمید که این برنامه های امریکا هم از کجا آب میخورده! الانم بعد از خلع سلاح شیمیایی سوریه مطمئنا خود اسرائیل به سوریه حمله میکنه!
    • بی نام A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      28 5
      وقتی اسد خلع سلاح بشه اصلا لازم نیست که بهش حمله بشه میشه شیر تو قفس
  • زرین دشتی A1 ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    33 4
    بر خلاف کارشناسان ایرانی که در هر بحثی از ضعف امریکا می گویند زیبا و خردمندانه مسائل را گفته بود
  • مرتضی A1 ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    29 13
    خوشحالم که آمریکا عقب نشینی کرد و رویای ترکیه و اعراب مرتجع منطقه یعنی حذف پایگاه استراتژیک ایران و تضعیف قدرت منطقه ای ما محقق نشد چون آنها از روی کار آمدن روحانی و تعمیق روابط ایران با غرب و بازیابی قدرت ایران هراس دارند و منافعشان را در خطر می بینند و با اصرار بر شروع جنگ سعی بر ایجاد تقابل میان ایران و غرب را داشتند که خوشبختانه ناکام ماندند. امیدوارم قدمهای مثبت بیشتری در آینده از آمریکا شاهد باشیم.
  • بی نام IR ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    28 5
    تا دیروز که این طرح هوشمندانه ایران و روسیه بود !
    • اهوازی IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      15 7
      در بازی شطرنج اونی که حرفه ای تر باشه از هر حرکت طرف مقابلش بهترین استفاده را می کند و آمریکا ثابت کرده حرفه ای بازی است
  • ali IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    7 6
    به هر حال آمریکا قدرت خلع سلاح شیمیایی سوریه را داشت، و به بهانه هم نیاز نداشت. حال که این اتفاق بدون جنگ در حال شکل گیری است باید مورد استقبال قرار گیرد.
  • بی نام IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    3 6
    امروز هرکسی در جهان که دوستدار ازادی و تمدن ، انسانیت و فرهنگ است باید از مبارزه ی دولت سوریه یا هر دولت دیگری با تروریست های ضد بشریت و ضدتمدن حمایت کند. امریکا ، روسیه ، ترکیه و عربستان و قطر و هر کس دیگری فقط در پی منافع شخصی خودش است نه کشور و مردم بیگناه سوریه. اما پرسش اصلی این است اگر تروریست ها بر سوریه حاکم شوند چه بر سر مردم و فرهنگ و تاریخ و تمدن انسانی این کشور خواهد امد ؟! اگر تروریست ها شکست خورده و مجبور شوند به جایی که از ان امده اند برگردند چه ؟ کدام برای مردم و کشور سوریه بهتر است؟
  • بی نام A1 ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    3 5
    امریکا بیش از هر زمان دیگر برای حمله به یک کشور دیگردر تنگنا بود همپیمان سنتی اش انگلیس نیز او را همراهی نکرد خود اوباما نیز به شدت مردد بود وامکان اینکه کنگره نیز رای منفی بدهد زیاد بود واوباما نیز اعلام کرد ه بود اگر حمله ای صورت بگیرد محدود خواهد بود من نمی فهم در این شرایط پیشنهاد خلع سلاح شیمیایی سوریه چه منطقی داشت مثلأ خواستند جلو جنگ را بگیرند با این طرح شکست حتمی امریکا را به یک پیروزی راهبردی برای امریکا ورژیم صهیونیستی تبدیل کردند ومطمئن باشند که بعد از خلع سلاخ شیمیایی سوریه امریکا گستاختر خواهد شد وبعد از اینکه خیالش از وجود سلاحهای شیمیایی راحت بشود این دفعه به بهانه وجود سلاحهای شیمیایی نه حمله موشکی از راه دور بلکه ممکن است به حمله زمینی نیز مبادرت بکند
    • بی نام IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
      7 3
      اگه پیشنهاد روسیه نبود حمله ی امریکا حتمی بود ، در ضمن دوستان که تا الان میگفتند این پیشنهاد امریکا بوده چطور به اینجا رسید شد پیشنهاد روسیه ؟!
  • بی نام IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    6 8
    اگر روسیه نبود امریکا به سوریه حمله میکرد ، هزاران سوری کشته و این کشور با خاک یکسان و به دست تروریست های ضدتمدن می افتاد ، البته من نمیگم روسیه یا هر کشور دیگه ای به فکر مردم کشور دیگر هست (کاش روزی چننی شود ) ولی خودتون فکر کنید اونزمان به نفع کی و چی میشد این جریان !
  • نگران آینده IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    5 7
    بزگترین اشتباه قرن برای ایران و سوریه همین خلع سلاح شیمیایی است و بزرگترین پیروزی برای مخالفان و حتی روسیه خواهد بود روسیه با این کار سوریه مقاوم را سست کرد و به آمریکا امتیاز بزرگی داد آینده تازه تبعات آن شروع می شود و شاید برای ایران نیز چنین برنامه ای داشته باشند . روسیه مکارتر از هر مکاری است. برای سوریه جنگ بهتر از تسلیم شدن بود
  • بی نام IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    1 6
    روسيه هر کاري انجام بده از ديد بعضي ها اشتباست درست همانطور که امريکا هر کاري انجام بده درسته ! اگه روسيه کاري نميکرد و امريکا به سوريه حمله ميکرد مقصر روسيه بود الان هم که هر جور شده مانع جنگ شده باز يه جور ديگه مقصره !! روسيه همون روز اول که گفت هر موشکي رو که به اسمان سوريه بياد نابود ميکنه تکليف امريکا و ترکيه و عربستان و تروريست هاي ديگه رو روشن کرد و اينا که ديدند زورشون به روسيه و مردم جهان و سوريه نميرسه دنبال راه فرار بودند ، روسيه هم يه راه براشون باز گذاشت تا فراری بشند ولي در عوض دست حاميان تروريست ها رو شد و همه ديدند که امريکا براي منافع خودش حاضره با چه کساني در يک جبهه بجنگه. بزار هر کس هر چي ميخواد بگه ابرويي که از امريکا در اين جريان رفت با اين حرفها برنمي گرده
  • بی نام IR ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۴
    0 3
    امروز هرکسی در جهان که دوستدار ازادی و تمدن ، انسانیت و فرهنگ است باید از مبارزه ی دولت سوریه یا هر دولت دیگری با تروریست های ضد بشریت و ضدتمدن حمایت کند. امریکا ، روسیه ، ترکیه و عربستان و قطر و هر کس دیگری فقط در پی منافع شخصی خودش است نه کشور و مردم بیگناه سوریه. اما پرسش اصلی این است اگر تروریست ها بر سوریه حاکم شوند چه بر سر مردم و فرهنگ و تاریخ و تمدن انسانی این کشور خواهد امد ؟! اگر تروریست ها شکست خورده و مجبور شوند به جایی که از ان امده اند برگردند چه ؟ کدام برای مردم و کشور سوریه بهتر است؟
  • بی نام IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۵
    1 1
    شيطون بايد بياد زير دست امريكا اموزش ببينه

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین