به جز ایران، پرتاب انسان در اولویت برنامه‌های فضایی هیچ کشوری نیست

در حالی که ادعا می‌شود پرتاب انسان به فضا برای اقتدارآفرینی و تقویت زیرساخت‌های کشور ضروری است، هیچ کشوری چنین اقداماتی را در اولویت برنامه‌های فضایی قرار نداده است.

عباس خاراباف: 56 سال پیش «اسپاتنیک» نخستین ماهواره ساخت بشر توسط اتحاد جماهیر شوروی سابق به فضا پرتاب شد و با این اتفاق، عصر فضا به صورت رسمی آغاز شد. پس از آن بود که ایالات متحده آمریکا به دلیل رقابتی که با شوروی داشت فعالیت‌های خود را در زمینه فضا جدی‌تر کرد؛ ولی تا به خود آمد شوروی نخستین انسان را هم به فضا فرستاد. با این حال آمریکا برای این که در این رقابت عقب نباشد با تحمیل هزینه‌های میلیاردی توانست 12 سال پس از آغاز عصر فضا نخستین انسان را به سطح ماه برساند. در حال حاضر و با گذشت بیش از نیم قرن از این اتفاقات، دولت‌مردان خیلی از کشورهای دارای فناوری فضایی حاضر نیستند برای تبلیغات سیاسی یا رقابت‌های نمایشی روی برنامه‌هایی هزینه کنند که نتیجه سودآوری برای مردم نداشته باشد.

سه مرحله مسابقه فضایی
در آغاز عصر فضا مسابقه فضایی تنها بین دو قطب فضایی جهان یعنی آمریکا و شوروی برقرار بود اما با گذشت چندین سال، کشورهای دیگر نیز به اهمیت فناوری فضایی پی بردند و مسابقه‌ای جدید بین سایر کشورها مثل فرانسه، چین، انگلیس، ایتالیا و حتی برزیل، هند و ژاپن به راه افتاد. این رقابت ادامه پیدا کرد و در حال حاضر فناوری فضایی به عنوان یکی از جذاب‌ترین فناوری‌ها در بسیاری از کشورهای جهان پیگیری می‌شود. هم اکنون مرحله سوم مسابقه فضایی آغاز شده، به‌طوری‌که 75 کشور در زمینه فضا و فناوری فضایی فعال بوده و 66 کشور نیز سازمان‌ فضایی دارند. اما مسابقه فضایی این روزها در دنیا برای استفاده از فضا و کاربردهای آن برای بهبود وضعیت زندگی مردم در پروژه‌هایی است که طی همکاری‌های بین‌المللی به نتیجه می‌رسند.

کاربردهای فناوری فضایی
از بیشترین کاربردهای فناوری فضایی می‌توان به ارتباطات و مخابرات اشاره کرد. هم اکنون ماهواره‌های ارتباطی و مخابراتی ‏برای پوشش برنامه‌های تلویزیونی، ارتباطات تلفن ثابت و موبایل، اینترنت و... کاربرد دارند. این یعنی همه آن چیز که در زندگی مدرن امروزی مورد نیاز است. علاوه بر این محصول نهایی به دست آمده در ‏پروژه‌های دیگر فضایی را می‌توان در گستره وسیعی از کاربردها که مواردی چون کشاورزی، راه و شهرسازی، اکتشاف معادن، ‏کنترل منابع، هواشناسی، پیش‌بینی و کنترل حوادث طبیعی را نیز شامل می‌شود، استفاده کرد.

دیگر کشورها چه فعالیت‌هایی را انجام می‌دهند؟
در حالی که مهم‌ترین برنامه سازمان فضایی ایران اعزام سفینه‌های سرنشین‌دار به فضا اعلام شده، کشورهای دیگر به دلیل رویکرد اقتصادی از این نوع برنامه‌های رویگردانی کرده و به سمت برنامه‌هایی رفته‌اند که به جای تبلیغات و نمایش‌های رقابتی، کاربردهای تجاری داشته و می‌تواند رفاه را برای مردم آن کشور فراهم سازد. ویژگی‌های خاص فضا که امکان برقراری ارتباط رادیویی را با هر نقطه از زمین مقدور می‌کند و نیز دید وسیعی که از فضا بر زمین وجود دارد و همچنین قوانین بدون مرز استفاده از فضا، این بخش را برای استفاده‌های تجاری بسیار جذاب کرده است. پیش بینی‌ها نشان می‌دهند این روند تا سال 2020/1399 بازاری 500 میلیارد دلاری را برای این کشورها فراهم می‌آورد.

در ایران اما به نظر می‌رسد تصمیم‌گیران همچنان حاضرند میلیون‌ها دلار صرف پروژه‌های پرطمطراق ولی کم‌فایده کنند تا از طریق فضا به افزایش غرور ملی بپردازند. هرچند کشورهای بسیار کمی چنین هدفی را در برنامه فضایی خویش دنبال می‌کنند، اما حتی چنین کشورهایی نیز به صورتی هوشمندانه‌تر به موضوع رسیدگی می‌کنند. به طور مثال مالزی در حالی به تربیت فضانورد و راه‌اندازی پروژه فرستادن اولین مسلمان به فضا می‌پردازد که کوچک‌ترین هزینه‌ای را بابت ساخت حامل آن یا اعزام انسان به فضا به صورت مستقل- آن‌گونه که در کشور ما در حال انجام است- نمی‌کند و بهره تبلیغاتی کافی نیز از این موضوع می‌برد. حتی کانادا نیز در حالی به تربیت فضانورد می‌پردازد که پس از سال‌ها هنوز از کمترین زیر ساخت‌ها برای اعزام مستقل انسان به فضا برخوردار نیست.

در جدول زیر مهم‌ترین فعالیت‌های حال حاضر در برترین سازمان‌های فضایی دنیا فهرست شده است و با مقایسه آنها می‌توان فهمید که مهم‌ترین فعالیت حال حاضر سازمان فضایی ایران درست تعریف نشده است.

 

مهم‌ترین فعالیت‌های کنونی در برترین سازمان‌های فضایی دنیا

ردیف

کشور

سازمان فضایی

مهمترین فعالیت/فعالیت‌های حال حاضر

1

آمریکا

ناسا

توسعه سیستم‌های فضایی نظامی- اکتشافات فضای بیرونی

2

اروپا

اسا

ماهواره‌های مخابراتی و ارتباطی-توسعه پرتابگرها-سیستم‌های ناوبری بومی

3

روسیه

روسکاسموس

توسعه سیستم‌های فضایی نظامی- ارسال انسان و بار به ایستگاه فضایی- اکتشافات فضای بیرونی

4

ژاپن

ژاکسا

توسعه ماهواره‌های ناوبری منطقه‌ای- ماموریت‌های بین سیاره ای بدون سرنشین

5

هند

ایسرو

توسعه ماهواره‌های ناوبری منطقه‌ای- توسعه ماهواره‌برها- برنامه‌های تجاری فضا-اکتشافات فضای بیرونی

6

چین

سی.ان.اس.آ

توسعه سامانه موقعیت‌یابی و ناوبری جهانی-برنامه‌های سرنشین‌دار و ایستگاه فضایی- فعالیت‌های نظامی

7

ایران

ایسا

پژوهش در زمینه پرتاب انسان به مدار 250 کیلومتری- پرتاب موجود زنده به ارتفاع 120 کیلومتری

5353

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 324323

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    65 8
    با توجه به اینکه آقای احمدی نژاد دفعه ی قبل اعلام آمادگی کرده بودن اگه اینطور باشه من هیچ مخالفتی ندارم
  • بی نام IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    15 7
    باید در بقیه زمینه های فضایی که حداقل چندین سال برای کشور مفید باشه و استفاده عملی داشته باشه سرمایه گذاری کرد و در اگر در ارسال انسان با شکست مواجه بشید تا چندین سال مضحکه بقیه کشور ها چه بسا مردم خود می شوید کهمی گویند کاری که ابر قدرت ها 50 سال پیش کردند نتوانستید انجام دهید
  • بی نام IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    76 8
    شریعتمداری رو بفرستین مدار 250 کیلومتری
  • بهزاد A1 ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    46 13
    خب عقب موندگی یعنی همین! تازه از 50-60 سال پیش شروع کردیم!!!!! یکی نیس بگه پس استفاده از دانش دیگران چی میشه؟ آیا اونا کشکه؟؟؟!!
    • ایران IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
      28 14
      باید دید دیگران اجازه ی استفاده از اون دانش رو به ما میدن؟؟ اگر آمریکا و اروپا هواپیمای مسافر بری درست ودرمون به ما میفروختن لازم نبود کشور ما سرمایه خیلی هنگفتی رو برای تحقیق و تهیه زیر ساخت های تولید هواپیمای مسافربری هزینه کنه (همون چیزی که بوئینگ و ایرباس 30 -40 سال پیش انجام دادن) اونم تو این دوره که هر کاری انجام بشه (چه خوب چه بد) کلی حرف و حدیث در میاد!
    • بی نام IR ۰۶:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۶
      9 0
      استفاده از تخصص سایر کشورها در صورتی شایسته هست که شما به تکنولوژی و دانش آن رسیده باشید و قدرت چانه‌زنی داشته باشید. در غیر این صورت، هر زمان سایر کشورها تصمیم بگیرند که اجازه استفاده به شما ندهند، کشور دچار بحران علم و تکنولوژی می‌شود.
  • ایمان IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    53 11
    پرتاب انسان به فضا آرزوی احمدی نژاد است، پیشنهاد من این است که خود آقای احمدی نژاد را به فضا بفرستند تا از ان بالا بهتر بتوانند جهان را مدیریت کنند. و بعد از مدیریت زمین به سمت مریخ حرکت کنند و سروسامانی هم به مریخی های عزیز بدهند...
  • بی نام A1 ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    8 4
    :))))))))))))))))))))))))
  • بی نام IR ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    76 10
    آقا یه بار احمدی نژاد گفت من حاضرم ریسکش! رو قبول کنم و داوطلب شم!!!! ........چکار دارید بزارید بفرستیمش هوا، یه عده هم خیالشون راحت شه
  • قرمز EU ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    18 9
    چون انصافا این فناوری در دوره دولت قبلی به دست آمده، لطفا حق کسی را پایمال نکنید و این بار باید خود رییس دولت قبل به فضا فرستاده شود.
  • مریم IR ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    28 6
    وقتی با هزینه کمترمیتونیم بهترین نتیجه رو بگیریم چه لزومی داره کارهای پرسروصدا که کمترین بهره رو دارن انجام بدیم؟ به قول آقای برزو ماالان نیاز داریم ماهواره سنجش ازراه دور ،ماهواره های مخابراتی وماهواره های برای پشتیبانی ازمرزها در مدار قرار بدیم!نه اینکه کرم ولاکپشت و میمونه ویا حتی انسان به فضابفرستیم!!
  • عرشیا A1 ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    67 10
    تو این مطلب که ما ایرانیها جوگیرترین مردم روی زمین هستیم جای هیچ شک و شبهه ای نیست .
  • بی نام A1 ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    33 14
    اصلاح کنید تیتر را : به جز ایران هیچ کشوری حاضر به هدر دادن سرمایه های ملی خود برای یک بازی به جا مانده از دوران جنگ سرد نیست
  • بی نام A1 ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    30 3
    ااااااا. نکنید بابا. هشت سال رئیس بوده احمدی نژاد یه سفر سیاحتی را دریغ میکنید ازش. خودشم راضی بود. هر چه سریعتر اجرا بشه پروژه. کیفیت اجراشم به خوبی مسکن مهر باشه لطفا
  • بی نام A1 ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    14 0
    کمپین حمایت از حق مسلم محمود احمدی نژاد برای اعزام به فضا هر گونه کارشکنی در جهت عروج به فضا را به شدت محکوم میکنه. حالا هم راه را باز کنین ...
  • بی نام EU ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    21 1
    ميشه حالا كه دارن زحمت ميكشن يه كاري كنن دوتا إنسان هم زمان پرتاب شن يعني هم احمدي نژاد هم شريعتمداري،ضمنا نميخواد خيلي هم پروزه كامل باشه وبه فكر برگشت هم باشن همون پرتاب شدن كافيه والا
  • بی نام GB ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    7 1
    دیگران این کار رو نمی کنند چون پر هزینه و پرخطره ومابه جای این کارهای تبلیغاتی بدون سود بهتر است رفاه و آزادی ملت رو ارتقا بدهیم
  • بی نام IR ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۴
    11 3
    مگه یکی از اولویت های کشور چین ساخت ایستگاه فضای و ارسال انسان به ماه نیست پس چه طوری میگید فرستادن انسان به فضا و صرف هزینه های زیاد برای تبلیغات سیاسی، فقط اولویت سازمان فضایی ما هست؟
  • شهرام یزدان پناه A1 ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    12 4
    حالا ای کاش لااقل این کار را درست انجام می دادند. همه می دانیم که روی محموله های فضایی و موشکهایی که آنها را به ماورای جو می برند آنقدر پارامترهای مختلف تاثیر دارد که محاسبه و پیش بینی رفتار آنها توسط شبیه سازی های کامپیوتری یا آزمایشات زمینی غیر ممکن است و به همین دلیل یک پرتابگر و محموله حتی اگر چند پرواز موفق داشته باشند، می توانند در پرواز بعدی دچار به خاطر نسیم ملایمی که از چپ می وزد یا سرمای بیش از حد شب قبل از پرتاب دچار مشکل شود. در این میان اقدام سازمان فضایی ایران در ساخت یک پرتابگر و محموله جدید در هر پرواز جای تامل دارد و بیشتر نظر نگارنده این مقاله در خصوص نمایشی و تبلیغاتی بودن این پروژه را برملا می کند. دوران 8 ساله تبلیغات تمام شده. بهتر است مرد عمل باشیم.
    • عباس خاراباف A1 ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۶
      6 3
      از ديدن كامنت دوست عزيزم آقاي يزدان پناه بسيار خوشحال شدم. اميدوارم دولت جديد واقعا با تدبير عمل كند و نه نمايشي و تبليغاتي. اميدوارم!!!
    • مریم IR ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۶
      2 1
      منم باشما موافقم آقای مهندس...
  • اسحاق A1 ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    5 0
    در مورد پیام اون دوستمون درباره مقایسه این طرح با تحریم هواپیما و الزام ساخت هواپیما در ایران نکته ظریفی وجود دارد. (این ظریف همه جا هستش، ای شیطون :)) در مورد تحریم و لزوم حرکت ایران به سمت رفع نیازهای خود حق با شماست. اما ایا بهتر نبود به جای حرکت برای ساخت هواپیما می رفتیم بخش خصوصی کوچک و بزرگ مملکت را بسیج می کردیم تا قطعات همین هواپیمای موجود را از ساده ترین تا پیچیده ترین کپی سازی کنند و بعد بیاییم ازمایشگاه های بزرگی بسازیم که این قطعات را تست کنیم و بعد یکی یکی در هواپیماها تست کنیم و بعد بفروشیم به خطوط داخلی و بعدش هم بازار جهانی. اونوقت ما صاحب یک زنجیره طراحی و تولید قطعات از روی الگوهای موفق می شدیم که می توانستیم با اتکا به آنها خط تولید هواپیمای خودمان را راه بیاندازیم.
  • بی نام CN ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    11 6
    جالبه بعد از توافق ژنو دید مردم هم عوض شده ، یکی میگه هواپیما نسازیم بریم بخریم، اون یکی دیگه میگه برنامه فضایی بدرد نمیخوره ، دیروز هم که توی ساییتتون اعلامیه موس و کیبورد یه شرکتی که هرگز اسمش رو نشنیده بودم گذاشته بودید... اگه دست آورد روابط با کشور های دیگه اینه که ما نمیخواهیم
  • بی نام A1 ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    8 4
    متاسفانه بدون در نظر گرفتن نتایج این کار فقط دنبال تبلیغات هستیم که ما هم ادم فرستادیم این اصلا پیشرفت نیست اگر رشد اقتصادی ده سال روی 6 درصد موند اون وقت میشه پروژه فضایی رو بهش فکر کرد من واقعا با این کارهای نمایشی مخالفم ادم بفرستیم که چی بشه؟
  • دکتر IR ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۶
    6 1
    مگه رفتن امریکایها به کره ماه که بعد از 60 سال تکرار هم نشد چیزی جز تبلیغات بود؟؟...
    • بی نام IR ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
      2 1
      گل گفتی!
  • بی نام A1 ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۹
    6 6
    ما باید فاصله رو با این کشور ها کم کنیم ولو به قیمت میلیارد ها دلار
  • بی نام IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۲
    1 0
    با جرعت میشه گفت که فناوری ارسال انسان به فضا در کشور موجوده و در یک برنامه ضربتی میشه با تزریق بودجه زیاد همین سال دیگه انجامش داد ولی نه از نظر علمی و نه اقتصادی برای کشور سودمند نیست بهتره دانشمون از فضا رو به سمت برنامه های تجاری و دارای ارزش اقتصادی و علمی هدایت کنیم.