یک جغرافیدان برجسته ایرانی معتقد است که برای مبارزه با کمبود آب،‌ باید سراغ آب های غیرمتعارف رفت. مثل فاضلاب و جمع آوری آب باران.

شیماسادات عطری: بحران آب، وعده تابستان امسال است. از زمستان گذشته و در اوج بارندگی ها وزارت نیرو از مردم می خواهد صرفه جویی کنند، فقط ۲۰ درصد. این درحالی است که تا همین الان تهران نسبت به دوره مشابه، ۴۴ درصد کمتر بارندگی داشته است. یعنی بحران جدی است. دکتر پرویز کردوانی، جغرافیدان برجسته ایرانی، می گوید اگر روند مصرف آب به همین منوال ادامه داشته باشد، باید به فکر تصفیه کردن فاضلاب افتاد؛ ابتدا برای آبیاری های درختان شهری و مصرف در صنایع و در مراحل بالاتر، نوشیدن. 

گفتگوی خبرآنلاین با دکتر کردوانی را می خوانید؛

 

آقای دکتر، از زمستان سال گذشته تاکنون، هشدارها درباره کمبود آب داده شده است. بحران آب تا چقدر جدی است؟

وزارت نیرو تاکنون نمی گفت. اما از وقتی که این همه کشاورزی تعطیل شد،‌تالاب ها خشک شدند، این همه شهرها آب ندارند، مثل کرمان که از ۶۴ شهر، ۶۲ تا آب ندارند،‌ هر روز از مردم می خواهند کمتر مصرف کنند و هر روز هم می گویند باید صرفه جویی کنید که اگر نکنید فشار آب کم می شود، قطع می شود، گران می شود و اینها. اوضاع تهران از همه هم بدتر است. تهران بسیاری از استان ها و شهرستان ها را از لحاظ آب نابود کرد تا مشکل خودش را حل کند، اما هنوز هم تشنه است.

 

چرا؟

دو دلیل دارد، مصرف زیاد آب و آلوده کردن همه آنها.

 

آب تهران از قبل همین قدر مشکل داشت؟

اول باید یک تاریخچه از آب تهران بگویم؛ تهران از قدیم از آب قنات استفاده می کرد. همان موقع که روستا بود و یواش یواش توسعه پیدا می کرد. تهران رود ندارد. یعنی آبی سطحی از اول نداشت. از قنات استفاده می کرد. آب جوی ها هم آلوده نبود، پس آب جوی را می بستند در آب انبارهایشان. بعد که جوی ها آلوده شد، چاه زدند سر حوض در خانه ها. بعد تلنبه فشاری گذاشتند. از سال ۱۳۲۸ هم شروع کردند به لوله کشی. اما سال ۱۳۰۹ نخستین آب را به تهران انتقال داده بودند؛ آب کرج، همین بلوار کشاورز فعلی. این آب باعث شد سال ۱۳۱۲ دانشگاه تهران در همان محدوده ساخته شود. بعد که جمعیت زیادتر شد، سد ساختند. سد لار را ساختند که آب رودخانه هراز را که می رفت برای برنج کاری شمال، ‌گرفتند. بعد هم سد لتیان را زدند روی رودخانه جاجرود. پس از کوتای ۲۸ مرداد، آمریکایی ها دشت ورامین را انتخاب کردند برای توسعه کشاورزی. تصمیم گرفتند برای آبیاری زمین های کشاورزی ۳۶۰ پارچه آبادی ورامین، سد بسازند. گفتند یک دهم از این آب را هم می دهند به تهران. تهران که بزرگتر شد، یک دهم یک دهم به سهم آب تهران اضافه کردند تا اینکه الان چند سال است یک قطره آب به ورامین نداده اند. به همین دلیل تصمیم گرفتند سد ماملو را بسازند در جنوب دماوند. این سد هم ساخته شد، اما ۷۰ درصد آب آن برای تهران می برند. ۲۰ درصد برای پرند و ۱۰ درصد هم برای شهرهای ورامین و پاکدشت. آن به شهر می دهند و نه به کشاورزی. اما من پیش بینی می کنم به زودی تمام این آب را تهران بگیرد. این را تهران قبلا ثابت کرده. آب سد کرج را هم به تهران می دهند و هیچ آبی برای کرج وجود ندارد. تمام استان البرز همه از آب چاه استفاده می کنند. فاجعه اینجاست که این سدها هم کم کم پر می شود و امکان خارج کردن گل و لای این سد ها را هم ندارند. ضمن اینکه کارهایی که برای پر نشدن سد لازم است را انجام نداده اند. ۴۰ درصد از سد کرج گل و لای است. بعد رفتند از سرشاخه های سفید رود آب آوردند.

 

باید فاضلاب را تصفیه کنیم و بخوریم. برخی کشورهای دنیا خوشحالند که زباله و فاضلاب زیاد دارند، چون منبع درآمدشان است. اما ما فاضلاب را به وزارت نیرو دادیم. از زباله هم استفاده نمی کنیم. مصرف اول فاضلاب تصفیه شده برای فضای سبز و مصارف صنعتی، در مرحله بعد و بی آبی هم برای خوردن. من پیش بینی می کنم در آینده نزدیک آب فاضلاب را تصفیه می کنند و می خورند. مثل فضانوردان امروزی که ادرارشان را تصفیه می کنند و می خورند. یکی از آب های غیرمتعارف، فاضلاب است. سه تا رود فاضلاب در تهران داریم، برگردانیم تصفیه کنیم و سپس استفاده کنیم، دو تا رود کرج و لتیان آب می شود.

الان طرحی وجود دارد که از ارتفاعات قله دو هزار و سه هزار برای تهران آب بیاورند. 

این آب را هم بیاورند، دیگر اطراف تهران آب سطحی وجود ندارد. هرچه بود را گرفته است. با این روند توسعه، مجبور شدند بروند به سمت آب زیر زمینی. همین الان ۴۰ درصد آب مصرفی تهران از چاه هاست. این درحالی است که آب زیرزمینی پس انداز آبی هر منطقه است. این چاه زدن بسیار مضر است. مثلا دریاچه ارومیه را همین چاه خشک کرد. تعداد چاه های تهران خیلی زیاد شده است. قنات ها را خشک کرده است. کشیدن آب چاه ها موجب نشست زمین می شود. همین الان می گویند هر سال ۳۶ سانتیمتر و به روایتی تا یک متر تهران نشست می کند. با نشست زمین چند اتفاق بد می افتد؛ احتمال شکستن تاسیسات زیرزمین مثل لوله های انتقال گاز و آب بالا می رود. این فاجعه است. ضمن اینکه به دلیل فشردگی لایه های زمین، ذخیره آب در سفره های زیرزمینی هم از بین می رود.
علاوه بر این روز به روز به جمعیت تهران افزوده می شود. خانه های یک طبقه همه خراب می شوند و حداقل ۵ واحدی ساخته می شود. همه اینها آب می خواهند. شهرک های اطراف تهران هم آب زیر زمینی پایین دست تهران را که آلوده است، مصرف می کنند و آب مناسبی ندارند. ضمن اینکه مصرف آب هم بسیار بالاست. مردم در خانه ها هم صرفه جویی نمی کنند. شهرداری هم بی رویه چمن کاری می کند. چمن چند ضرر دارد؛ اول اینکه آب زیاد می خواهد. دوم اینکه به گرم شدن زمین کمک می کند. سرطان زا هم هست. چون کود شیمیایی زیادی برای سبز شدن چمن استفاده می شود و همین موجب افزایش نیترات آب های زیرزمینی می شود. در یک مدت کوتاه هم به زباله بدل می شود. سال به سال نیاز آب تهران بیشتر می شود. ضمن اینکه سال به سال امکان ذخیره آب کمتر می شود.


یکی از معضلات تهران،‌ فاضلاب و پسابد است که به جنوب شهر می رود و اتفاقا با آنها زمین های کشاورزی هم آبیاری می شود. برای کنترل فاضلاب هم کاری نمی شود.

تهران همه آب ها را هم آلوده می کند. چون دشت تهران آلوده است. طبق قانون آب زیرزمینی اول دشت همین تجریش، آب کربناته دارد که خوب است. وسط دشت آب سولفاته است و به درد شرب نمی خورد. آخر دشت آب شور شور است. هر دشتی همین است. همین الان سمت بهشت زهرا آب شور است. پساب شهروندان تهرانی هم این شوری را تشدید می کند. از یک طرف دیگر تهران سه تا رود فاضلاب دارد؛ تمام چشمه ها که از باغات شمیران و مناطق دیگر شمال شهر بیرون می آیند، تا به جوی خیابان می رسند،‌ آلوده می شود. فاضلاب شهری و خانگی هم که بماند. عمده این فاضلاب تصفیه هم نمی شود و امکان تصفیه شدن هم ندارد.


برای مقابله با بحران آب چه کار باید کرد؟

وزارت نیرو فقط می گوید صرفه جویی. اما قبل از آن باید آب را گران کنند. همین آبی که در بطری مردم می خرند، لیتری ۵۰۰ تومان است. یک متر مکعب آب می شود هزار لیتر، یعنی ۵۰۰ هزار تومان. در حالی که گرانترین آب در ایران هر مترمکعب ۳ هزار تومان است. نباید فقط بگویند صرفه جویی کنید. باید مردم را آگاه کنند. باید به مردم بگویند که آب نیست و از مردم بخواهند که همکاری کنند تا آب قطع نشود. کم کردن فشار آب و قطع کردن آب اتفاق خیلی بدی است. قطع کردن آب مهمترین ضرر را برای لوله های انتقال آب دارد و موجب ترکیدگی لوله ها می شود و همین موجب هدررفت بیشتر آب می شود. به هرحال باید مردم را آگاه کرد. آگاه کردن این نیست که وزارت نیرو از مردم بخواهد صرفه‌جویی کنند. باید از طرق رسانه ها و حتی خطبه های نماز جمعه و جماعات و بزرگان دینی مردم را آگاه کنند. ما برای همه چیز آب احتیاج داریم. کشاورزی بدون خاک می شود،‌ اما بدون آب امکان پذیر نیست. مردم باید بفهمند هر فرد باید به صرفه جویی کمک کند. نه اینکه بگوید به من چه، دولت انجام دهد. هر کسی اگر در زندگی خودش درست مصرف کند، جامعه درست می شود.


برای اینکه تهران و شهرهای بزرگ همه منابع بکر آبی را هدر ندهد، چه راهکاری وجود دارد که البته طولانی مدت هم بتوان از آن استفاده کرد؟

باید برویم سراغ آب های غیرمتعارف. درست است که آب زیرزمینی از آب سطحی مهمتر است، اما پس اندازی بود که تمام شد و رفت. یکسری کشورها آب زیرزمینی و سطحی برایشان مهم نیست، چون بارندگی زیادی دارند و یا آب سطحی زیادی دارند و با سدسازی مدیریت می کنند. اما در ایران آب زیرزمینی مهم است. چون بارندگی در ایران زیاد نیست. حتی در شمال هم حساب بکنید، در تابستان برای برنج باید آبیاری انجام شود. به همین خاطر در شمال هم چاه زیاد زده اند. آنقدر چاه زده اند که یا آب چاه شور شده و یا سرطان زا شده به خاطر مصرف زیاد کود شیمیایی. مناطق مرکزی ایران مثل یزد اوضاع بدتری دارند. نه رود دارند و نه بارندگی. همه مصرف آب در ایران از پس انداز است. پس انداز را غارت کردیم؛ حواسمان نبوده، همینجور آب را از زمین کشیدیم و شهرها را توسعه دادیم. ضمن اینکه با وجود این همه توسعه کشاورزی، هنوز هم مواد غذایی را وارد می کنیم. چون سطح کشت را بالا بردیم. بهره وری را بالا نبردیم. این همه سد ساختیم، که کشاورزی را توسعه بدهیم، عمر سدها تمام شد،‌ اما الان اول تشنگی هستیم. چون درست استفاده نکردیم. آن همه چاه زدیم، آب چاه هم تمام شد، باز هم اول تشنگی ماست. با وجود این همه سازمان و اداره برای محیط زیست و جنگل و مرتع، تالاب ها بیشتر خشک شده، جنگل ها از بین رفته. الان باید صنایع را در خیلی شهرها کم کنند. باید سطح کشت را پایین بیاورند.

 

سدسازی مخالفان بسیاری دارد. می شود از سدسازی چشم پوشی کرد؟

دولت باید آب های سطحی را مدیریت کند تا آب هدر نرود. همین سدسازی بخشی از مدیریت آب است. علاوه بر این باید در انتقال آب هم مدیریت داشته باشند. در همین تهران ۳۰ تا ۴۰ درصد آب به دلیل فرسودگی لوله ها هدر می رود. مدیریت در مصرف آب هم باید در کشاورزی، صنعت، خانه ها، شهرداری ها و ادارات انجام شود.  سدها مشکل نیستند. اگر درست مصرف کنیم، حالا حالاها آب داریم. حتی سمنان و قم و هم آب دارند. گذشت آن روزهایی که با شیلنگ ماشین می شستیم و یا آنقدر آب به صورت می ریختیم که تا چند دقیقه آب چکه می کرد. آبهایی که در اختیار داریم را باید درست مصرف کنیم. آب را چهار جور می شود مصرف کرد. یکی اسراف در مصرف، بیش از نیاز مصرف کردن. یکی دیگر امساک در مصرف، خسیسی کردن. راه سوم مصرف استفاده از بهینه از آب است. نه کم و نه زیاد. همه چیز به اندازه. همینجاست که می گویند اگر ۲۰ درصد کمتر مصرف کنید، آب جیره بندی نمی شود. به نظر من تا ۵۰ درصد هم می شود در مصرف آب صرفه جویی کرد. چهارمین شیوه مصرف آب هم، هدر دادن است؛ اینکه شیر آب چکه کند. نوع شستن ظرف و لباس و نظافت شخصی و ...


برای صرفه جویی باید وسایلی باشد که کم مصرف کند. اما همه مردم که امکان خرید وسایل کم مصرف را ندارند.

دولت باید کمک کند، مثلا شیر و دوش کم مصرف به مردم بدهد. در کشاورزی هم باید دولت سیستم آبیاری قطره ای را توسعه دهد. اما این کارها را نمی کنند. به کشاورز بگوییم فلان قدر حقابه داری، با همین قدر آب باید در نصف مساحت قبلی، بیشتر از قبل، محصول داشته باشی. علاوه بر این باید کنتورها آب هم مجزا باشد. اما چون هزینه اش بالاست، این کار را نمی کنند. نه دولت و نه مردم.

روز به روز به جمعیت تهران افزوده می شود. خانه های یک طبقه همه خراب می شوند و حداقل ۵ واحدی ساخته می شود. همه اینها آب می خواهند. شهرک های اطراف تهران هم آب زیر زمینی پایین دست تهران را که آلوده است، مصرف می کنند و آب مناسبی ندارند. ضمن اینکه مصرف آب هم بسیار بالاست. مردم در خانه ها هم صرفه جویی نمی کنند. شهرداری هم بی رویه چمن کاری می کند.


شما در گفتگوهای مختلفی که داشته اید پیشنهاد داده اید دولت باید برود به سمت استفاده از آب های غیر متعارف. این آبها چیست؟

استفاده از فاضلاب. برخی کشورهای دنیا خوشحالند که زباله و فاضلاب زیاد دارند، چون منبع درآمدشان است. اما ما فاضلاب را به وزارت نیرو دادیم. از زباله هم استفاده نمی کنیم. زمانی که من در آلمان درس می خواندم، حتی یک ماهی هم در رود راین آلمان نبود، حیات در آن نبود از بس فاضلاب در آن ریخته می شد. اما ۲۵ سال است که ریختن فاضلاب به راین ممنوع شده. حیات برگشته. فاضلاب را تصفیه می کنند. مصرف اول فاضلاب تصفیه شده برای فضای سبز و مصارف صنعتی، در مرحله بعد و بی آبی هم برای خوردن. من پیش بینی می کنم در آینده نزدیک آب فاضلاب را تصفیه می کنند و می خورند. بیچاره آنهایی که ۳۰ -۴۰ سال بعد به دنیا می آیند؛ نه آب زیرزمینی هست و نه آب سطحی. همه سدها  را ساخته ایم. مجبورند فاضلاب را تصفیه کنند و بخوردند. مثل فضانوردان امروزی که ادرارشان را تصفیه می کنند و می خورند. یکی از آب های غیرمتعارف، فاضلاب است. سه تا رود فاضلاب در تهران داریم، برگردانیم تصفیه کنیم و سپس استفاده کنیم، دو تا رود کرج و لتیان آب می شود.


غیر از فاضلاب چه آب هایی را می شود استفاده کرد؟

آب غیرمتعارف بعدی، جمع آوری از پشت بام خانه هاست. این همه در سطح تهران و شهرهای دیگر بارندگی می شود، می ریزد روی آسفالت و سنگ فرش، استفاده نمی کنیم، آب پاک باران، فاضلاب می شود. در کشورهای دیگر آب باران را جمع آوری می کنند از پشت بام خانه ها. می گویند هر خانواده ای باید مشکل خودش را خودش حل کند. در همدان که سالی ۳۰۰ میلیمتر بارندگی دارد می توانند این کار را بکنند. هر یک میلیمتر بارندگی می شود یک لیتر آب در مترمربع. یک خانه با ۲۰۰ متر مربع مساحت در همدان در سال ۶۰ هزار لیتر آب ذخیره می کند، یعنی ۶۰ مترمکعب آب. مخزن کوچکی هم می خواهد؛ یعنی مخزنی با ابعاد ۴ متر در ۵ متر در ۳ متر نیاز دارد. در همان پشت بام فقیرانه ۲۰۰ مترمربعی در همدان، می تواند اینقدر آب ذخیره کند و آب سال را داشته باشد.  سومین راه شیرین کردن آب شور است.

 

اما این طرح شکست نخورده است؟

در گرمسار، قم و سمنان آب شور است، باید استفاده کنند. باید بخورند. کارخانه و دستگاه آب شیرین کن بگذارند و استفاده کنند. نه اینکه از کوه های غرب کشور برایشان آب بیاورند. البته نه اینکه آب دریا را بیاورند در کویر و شیرین کنند. آب دریا را شیرین کنند و در لوله بیاورند برای قم و گرمسار و سمنان، مردم را بد عادت می کنند، چون فکر می کنند آب دارند و بی اندازه مصرف می کنند. اوضاع آب آنقدر بد می شود که در آینده به جای تانکر نفت و بنزین، تانکر آب بین شهرها حرکت می کند. راه چهارم هم جذب رطوبت هواست. در بندرعباس و چابهار می توانند از رطوبت هوا برای تامین آب کشاورزی استفاده کنند. در چابهار، تابستان رطوبت هوا بالاست. رطوبت صد در صد است. کار خیلی ساده ای است؛ یک صفحه فلزی به طور عمودی می گذارند، رطوبت را جذب می کند و بعد هم روانه مخزن زیرش می شود. ضمن اینکه باید کشاورزی منطقه ای داشته باشند. هندوانه را در قم نکارند. موز را در شمال نکارند. ضمن اینکه کشاورز نمونه کشاورزی است که با کمترین آب، بیشترین و بهترین محصول را داشته باشد. به این می گویند. آب مجازی. گندم کاران ما نباید چغندر بکارند.

 

معمولا در سالهای گذشته برای رفع کم آبی مناطق خشک،‌ آب را انتقال داده اند. این راهکاری خوبی برای مقابله با خشکسالی است؟

انتقال آب راهکار آخر برای تامین آب است. اما نه به این روشی که الان مطرح است. باید آب را در زمانی که حوضه های آبریز، آب سر ریز دارند، انتقال داد. مثلا آب کارون را در دوره ای که سرریز دارد باید انتقال بدهند و نه در تابستان که خود منطقه به آب نیاز دارد. مردم مناطق خشک را هم باید آموزش داد در ۵-۶ ماهی که آب ندارند، بتوانند خودشان را سرپا نگه دارند. انتقال اشتباه آب در سال‌های گذشته موجب شده الان کارون خشک شود و مردم در ان کشاورزی کنند. همین مشکلات دعواهای قومی و منطقه ای را هم در پی دارد.

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 353128

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 47
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    142 2
    من بیشتر از 20 ساله دارم میشنوم بحران کم آبی برای تهران و ایران ولی مسئولین همش صرفه جویی مردم رو خواستار شدن. اینهمه ساختمون سازی کردن در اطراف تهران، کارخونه ساختن یا قدیمیارو توسعه دادن. شبکه های انتقال و توززیع آب، کشاورزی به روز نشد و غیره. فقط با توصیه های افرادی همچون دکترکردوانی سد ساختن که نتیجه ش برعکس شده حالا
    • امیر تبریز اوغلی ضد لنگ و کیسه IR ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      8 130
      نترس با تدبیر حل میشه
    • بی نام IR ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      42 6
      نخیر با عدالت طلبی و بهار حل میشه.
    • میلاد حمیدی IR ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۵
      27 0
      جناب اینها را به بیسواد ها بگویید. آب فاضلاب را تصفیه کنید برای شستن و استحمام و آب آشامیدنی را جدا کنید. حتی می شود در خانه ها سیستم سیرکوله تصفیه آب استفاده کرد تا آبی که برای استحمام یا شستن ظروف و لباسها استفاده می شود مجددا توسط یک سیستم تصفیه به ساختمان بازگردد. این بهترین راه است. منتها دولت باید کمی خرج کند و تسهیلات را به مردم بدهد و دست دلال های حریص را هم کوتاه کند. این که دیگه این همه ننه من غزیبم نداره همش دارید به مردم فشار میارید می گید مصرف نکن بیش از 90 درصد آب مصرفی ما در کشاورزی مصرف میشه تمام سفره های آب زیرزمینی نابود شد هنوز آبیاری غرقابی داریم و آبیاریث قطره ای نمیشه چقدر نشتی در خطوط انتقال داریم؟ راندمان سد ها چقدر پایینه؟ و و و ////....
  • بی نام DE ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    81 2
    آی آق کجای کارید من تا محصولات کاهنده مصرف آب رو در تهران بفروشم باید 100ساعت از مزایای اون بگم شاید مردم بخرند اونهم شاید
    • رسول IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      12 38
      شما آلمانی ها چقدر نگران ما تهرانی ها هستین
  • بی نام A1 ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    102 2
    جنگ بر سر آب خيلي وقت است كه شروع شده است فقط مردم نمي خواهند آنرا باور كنند.
  • بی نام UA ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    20 67
    آقای کردوانی کدام پشتبام میتواند وزن 60 متر آب را تحمل کند ، 60 تن وزن کمی نیست ، نظریاتتان بیشتر جنبه تبلیغاتی و مطبوعاتی دارند ، و از تمام راهکارهایی که دادید به راهکار اصلی که انتقال آب از دریا ست اشاره نکردید،
    • بی نام A1 ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      87 5
      عزیزم، رو پشت بام که آب ذخیره نمی کنن. بارون میاد، اب از پشت بوم میاد تو آب انبار. یه همچنین چیزی. آب انبار که نمی تونه رو پشت بوم باشه. کمی در سفسطه کردن عاقلانه رفتار کنین.
    • بی نام IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      41 0
      عموي من در شهر هانوفر آلماني زندگي مي كند كه اتفاقا منطقه بسيار پرباراني است. دقيقا به همين سيستم تمام آب باران ممكن را جمع آوري مي كنند و براي بسيار از مصارفشان و به خصوص باغباني استفاده مي كنند چون خانه شان باغ و فضاي سبز وسيعي دارد.
    • بی نام A1 ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۵
      4 0
      آقای با سواد این وزن آب در طی یک ساله فکر کردی یک شبه اینهمه بارون میاد ...بارندگی به تدریج انجام میشه و به تدریج هم در مخزن ذخیره و به مرور مصرف میشه
  • بی نام IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    62 0
    پایان فرهنگ بریز و بپاش.
  • آرش IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    41 13
    صفحه فلزی آب را جذب می کند ؟؟ عجب... اونوقت دمای اون صفحه فلزی رو چجوری به زیر نقطه شبنم برسونیم؟ فوتش کنیم ؟ برق نمی خواد؟ چند کیلومتر مربع صفحه ی فلزی با 78 تا نیروگاه فقط می خواد
    • بی نام A1 ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      25 3
      در بیابان می توان با یک کیسه پلاستیکی از رطوبت هوا آن هم در بیابان خشک آب تولید کرد. در مناطق شرجی این کار راحت تر است. دلیل علمی اش را نمی دانم اما با فلز راحت تر است...
    • شاهین IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      24 0
      چابهار از نقاط بسیار بادخیز کشور است بجای نیروگاه باد کار خودش را میکند ضمنا جاهایی که باد ندارند میتوانند از تجهیزات تولید برق خورشیدی استفاده کنند چیزی که زیاد داریم آفتاب لطفا ابتدا در مورد اظهار نظرتان فکر کنین سپس پاسخ دهید
  • عباس محمدی A1 ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    4 10
    پیشنهادهای خوبی است؛ فقط به نظر من با گران کردن آب نتیجه ای نخواهیم گرفت. استفاده ی این کار به جیب دولت می رود و آن ها هم خرج سد سازی خواهند کرد در ضمن، یک میلی متر بارندگی روی یک متر مربع، می شود ده لیتر و نه یک لیتر.
    • بی نام A1 ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      15 4
      اتفاقا باید گرون بشه. هرچی بیشتر، بهتر. مسخره بازی شده
    • بی نام A1 ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      6 0
      یک هزارم ضرب در یک میشه یک هزارم متر مکعب که میشه یک لیتر.عزیزم بیشتر دقت کن
  • بی نام A1 ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    7 25
    جای اینقدر ننه من غریبم بازی در آوردن برید سد بسازید و آب های پرت شده رو مهار کنید اجازه ساخت سونا و استخر در منازل مسکونی مناطق اعیان نشین را ندهید شبکه آب رسانی را نوسازی کنید که اینقدر فرسوده و و دارای نشت هست که خدا می داند نمونه اش فرو ریختن گود برداری پروژه ایران زمین بابک زنجانی در اثر پوسیدگی لوله آب اصلی
  • بی نام A1 ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    14 0
    فرهنگ سازی مهم ترین راه است. همچنین راههای بازدارنده برای افرادی که آب زیاد مصرف می کنند هم در کنارش خوب است. شاید تعویض شیرهای آب و دوش ها هم بتواند صرفه جویی زیادی به همراه آورد. گفته دکتر کردوانی درباره چمن کاری تهران هم درست است. هیچ کجای دنیا اینطور با آبیاری مصنوعی چمن کاری نمی کنند که در تهران انجام می دهند. حتی در آمریکا هم در شهرهای گرمسیر یک قطعه چمن نمی توان دید. برای من عجیب است که به بهای خشک کردن چاهها و رودها اینطور مصنوعی چمن می کارند که هر چند هفته هم باید آن را کوتاه کنند. چمن هایی به شدت حساسیت زا و بدبو که من نمونه اش را در هیچ کشور اروپایی که چمن دارند ندیده ام... واقعا مردم باید به این موضوع اعتراض کنند، سلامتی آنها در خطر است.
  • پویا A1 ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    64 0
    همین اب ساده هم خوب تصفیه نمیشه حالا فاضلاب تصفیه کنن :|
    • بی نام A1 ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      13 17
      خب مصرف بالاست که نمیرسن درست تصفیه کنن. اگه مصرف کمتر باشه، تصفیه بهتری میشه. ضمن اینکه آب چاه به آب معمولی اضافه میشه و کیفیت آب میاد پایین. وگرنه آب تهران یکی از بهترین آب های دنیا بوده
  • بی نام FI ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    91 1
    حالا مسئولین به فکر افزایش جمعیت باشند
  • بی نام IR ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    46 1
    يكي قاتلان آب شرب در بيشتر شهرهاي ايران كه آب و هواي خشك دارن كولرهاي آبي هستند اگه مسئولين يكم به فكر مردم باشند و با شركتهاي خوب نه چيني كره ايي ژاپني وارد مذاكره بشند مطمئن باشيد اين شركتها حاضرند كولرهاي آبي جمع كنند و جاش كولرهاي گازي كم مصرف نصب كنند با يك مبلغ ناچيز و براي تامين برق اين كولرها از پنلهاي خورشيدي استفاده بشه مطمئن باشيد مردم هم استقبال مي كنند و به جاي 20 درصد 40 درصد صرفه جويي در مصرف آب ميشه به خدا كاري نداري فقط بايد اراده و دولت فكر جيبش نباشه
  • علی IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    51 0
    ناسا یک دوره خشکسالی 30 ساله رو برای ایران و بعضی از کشورهای منطقه پیش بینی کرده. متاسفانه ما رعایت نمیکنیم.وقتی مجبور شدیم دیگه دیره.
  • بی نام IR ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    11 1
    باید طرح ایران رود رو که در دوره خاتمی مطرح شد رو اجرایی کنند وگرنه فاتحه هممون خوندس
  • حبیب الله A1 ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    34 1
    من در سوئد زندگی میکنم گر چه به دليل رود و آب های جاری و همچنین کمی جمعیت نسبت به مساحت آن چندان مشکل کم ابی ندارد ولی باز هم آب فاضلاب و دستشویی ها را تصفیه می کنند و از آن استفاده می کنند
  • حميدرضا IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    4 47
    اگر اينطور كه ميگيد و آب واقعا كمه . . چرا دو تا سد ديگه براي تهران نميسازند . . . ؟؟؟؟
    • رضا A1 ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      45 4
      آقای نابغه روی کدووم رودخونه سد بسازن ؟؟
  • بی نام IR ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    35 5
    شهر تهران داره روز به روز زیباتر میشه و بوستان ها ساخته می شوند ، من مخاف زیبایی تهران نیستم، اما تمام چمن کاری های سطح شهر داره از آب های زیر زمینی انجام میشه و ما 10 ساله دیگه نه فضای سبزی داریم نه آبی برای نوشیدن
    • بی نام IR ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      15 0
      سیستم های تسفیه فاضلاب ارزش هزینه کردن رو دارن. باید برای آبیاری و تمیز کردن شهر از فاضلاب تصفیه شده استفاده کرد.
  • رضا A1 ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    23 0
    بعنوان بک نفر که 20 سال در بخش آب شهری تهران کارکرده میگم تهران واقعا به مرز تامین آب شهری رسیده و دیگه باید بریم تامین آب از ارتفاعات 2000 و 3000 مازندران آب منتقل کنیم . مردم تهران صرفه جویی کنید.
  • بی نام IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    40 0
    اخه علم تصفیه ی ابم نداریم
  • بی نام IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    10 0
    "شبکه سراسری آب" باید طراحی بشه.مناطق شمالی کشور که بارندگی میشتری دارند آب مناطق کم آب را تامین کنند..البته اگر توان جمع آوری آب های سطحی روداشته باشیم شیرین کردن آب دریا برا آشامیدن در خیلی از کشورها داره اجرا میشه مشکل کشورما نبود مدیریت یکپارچه با یک سیاست نه مدیریت با مدیرانی با سیاست های مختلف
  • بی نام A1 ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    17 0
    مهمتر از آب شرب، آب کشاورزیه که باید خیلی صرفه جویی بشه. باید سیستم آبیاری اصلاح بشه. اما چون گرونه، هیشکی سمتش نمیره
  • بی نام IR ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    7 3
    می شود یک کانال آب از خلیج فارس و دیگری از خزر به نواحی داخلی ایران تاسیس کرد و در فاصله های مشخص تاسیسات آب شیرین کن قرارداد.
    • بی نام A1 ۱۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
      5 0
      دقيقا همين کارو آمريکا با آب اقيانوش در بيشتر ايالت هاش داره انجام ميده و به جاش سدها رو که باعث از بين رفتن اکوسيستم هست از بين مي بره.ايران هم بهترين راهش استفاده از درياي عمان هست چون مستقيم به اقيانوس متصل هست و آلودگي هاي نفتي کمتري داره.
  • کاوه A1 ۱۷:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    10 1
    خبر آنلاین ما با این وضعیت آب میخواییم 200 میلیون جمعیت در کشور داشته باشیم؟
  • بی نام IR ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    6 0
    آقایان محترم 90 درصد مصرف آب ما در بخش کشاورزی است که روش های آن قدیمی و کم بازده است، اگر کشاورزی را به روز کنید، مشکل کم آبی حل میشود، مگر استرالیایی ها چه کار کردند؟ مگر آدم فضایی بودند؟ مگر جادوگر بودند از شن و ماسه آب تولید کنند؟ درست است که میانگین مصرف آب شهری در ایران از متوسط جهان بالاتر است، اما شما هم یک کاری بکنید، حد اقل در مدارس آموزش کافی بدهید
  • محمد IR ۱۸:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    6 0
    بایدهزینه های آب از خودمون بگیرن تاپول زیادندیم یادمون نمیمونه که چی داریم هدر میدیم.میشه هرشهربه نسبت مصرف مردمش دسته بندی کرد تا مشوق بشه اگرمردم یک شهرغالباپرمصرفن هزینه بیشتری بپردازن تاخودمردم همدیگرو ارشادکنن
    • بی نام IR ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۷
      5 0
      آفرین. هیچ کار فرهنگی نمی تواند تا این اندازه تاثیرگذار باشد.
  • سیاوش A1 ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۴
    6 0
    با چند متر مربع گونی میتوان مصرف آب کولر آبی را به طرز چشمگیری کاهش داد و هزینه کونتور را پایین آورد.. من سالهاست که این کار را میکنم و هزینه آب خانه را کاهش داده ام. بسیاری از کولر های آبی، آب خود را از مخازن روی بام میگیرند که معمولا در پرتو مستقییم آفتاب قرار دارن. این کولرها، آبی را از مخزن میگیرند که در اثر تابش آفتاب داغ شده است. اگر شما شیر ورودی مخزن به کولر را ببندید متوچه میشوید این آب بسیار سریع مصرف تبخیر میشود و دمای خانه را هم خیلی خنک نمی کند و اگر شیر را باز کنید، ظرف نیمه اول روز، یک مخزن 700 لیتر ی را خالی میکند. و مجبورید یا مخزن را پرکنید یا از وسایل خنک کننده دیگر استفاده نمایید. سال 82 حدود 3 تا 4 مترمربع گونی دور مخزن بام پیچیدم. اولین اثر آن، خنک شدن چشمگیر ....
  • بی نام A1 ۰۲:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۵
    10 0
    نوشيدن فاضلاب تصفيه شده براي مردمي كه حاضر نيستند رفتار خود را عوض كرده و صرفه جويي كنند، اصلا چيز بدي نيست.
    • بی نام IR ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۷
      7 0
      بیش از صد درصد موافق هستم. "ز که نالیم که از ماست که بر ماست".
  • عباس محمدی A1 ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۷
    4 0
    من اشتباه کردم یک میلی متر بارندگی روی یک متر مربع، می شود همان یک لیتر. ببخشید.
  • بی نام A1 ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۵
    5 0
    اول بگم که من متن رو نخوندم فقط براساس تیتر نظر می دم یه سوال برام پیش اومده وقتی اب نباشه فاضلاب چطوری می تونه باشه
  • کاوه A1 ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۷
    4 2
    باید از خودمون شروع کنیم اصول درست مصرف کردن آب و فرهنگش رو بیاموزیم. با راه انداختن کمپین ها در فضاهای مختلف خصوصا فضای مجازی میشه فرهنگ سازی کرد و به سمت درست مصرف کردن پیش رفت.