روزنامه شهروند نوشت:

اصفهان، نصف جهان، پایتخت فرهنگی دنیای اسلام، شهره دنیا، افتخار ایران، مرکز صنعت و اقتصاد کشور... همین جا توقف کنید و به این آمار توجه کنید: دومین شهر ایران به لحاظ آلودگی هوا، یکی از خشک‌ترین مناطق ایران و دارای زاینده‌رود و گاوخونی خشک شده است. کدام یک اکنون توصیف مناسب‌تری برای اصفهان است؟

اگر تعارف را کنار بگذاریم و واقعیت‌ها را ببینیم آنگاه می‌توانیم به دنبال چاره درد باشیم. اصفهان امروزه سرشار از درد است. درد تیشه‌هایی که به درختانش می‌خورد و درد مکیدن خون اصفهان یعنی زاینده‌رود توسط پمپاژها و چاه‌ها و صنایع ریز و درشت. اصفهان که زمانی زاینده‌رودش شهرت جهانی داشت و ساعاتی سرکردن در کنارش افتخار جهانیان بود و به قاب عکس‌هایشان می‌نشست اکنون کم‌رمق شده است. خشکسالی امان اصفهان را بریده است. لشکر ریزگردها نیز آماده حمله‌ای بی‌امان و جانکاه هستند. با این اوصاف اصفهان در خطر است. خطری که به خاطر مدیریت نادرست ما انسان‌هاست. عملکرد زشتی که قهر طبیعت را باعث شده است.

بی‌آبی بزرگترین معضل اصفهان

بی‌شک مهم‌ترین معضل زیست‌محیطی اصفهان، آب است. آب برای انسان مایه حیات است و برای اصفهانی‌هایی که زاینده‌رود نماد و هویتشان است اهمیتی دوچندان دارد. طبق استانداردهای بین‌المللی اگر سرانه مصرف آب کمتر از ١٠٠٠متر مکعب باشد یعنی در آن منطقه بحران آب وجود دارد. حال در استان اصفهان وضع بسیار وخیم است. در خود شهر اصفهان سرانه مصرف آب ٩٠٠ متر مکعب است و در حوزه زاینده‌رود حتی وضع بدتر است و سرانه مصرف آب عدد ٦٠٠ متر مکعب را نشان می‌دهد. این اعداد نشان‌دهنده وضع بحرانی اصفهان در حوزه منابع آبی است.

یکی از تبعات غیرقابل جبران کم‌آبی در اصفهان تغییرات اکوسیستمی است. کمبود آب موجب خشک شدن زاینده‌رود و تالاب گاوخونی شده است. خشک شدن این دو منبع آبی یعنی خشک شدن هویت اصفهان و این مسلما نه برای اصفهانی‌ها که کلا برای ایرانی‌ها دردناک است. اما بررسی‌های انجام شده از‌سال ٧٩ تاکنون در هر ارگان و نهاد علمی و مدیریتی که وجود داشته، از مراکز دانشگاهی گرفته تا ادارات دولتی و NGO‌ها، نشان داده که علت اصلی بحران آب، مدیریت غلط است.

یکی از نمودهای مدیریت غلط در استان اصفهان برداشت بی‌رویه آب در بالادست رودخانه در استان چهارمحال‌وبختیاری است. این برداشت به خاطر کشت محصولات کشاورزی ازجمله هلو و بادام انجام می‌شود. این محصولات که در ارتفاعاتی کشت می‌شوند که هم شیبش زیاد است و هم خاکش کم است و هم هوایش سرد است و موجب یخ‌زدگی میوه‌ها می‌شود. به عبارتی کشاورزی در زمین‌های شیب‌دار بالادست زاینده‌رود در استان چهارمحال‌وبختیاری هیچ توجیه اقتصادی که ندارد، هیچ، به‌شدت بحران کم‌آبی و خشک شدن زاینده‌رود را نیز دامن‌زده است.

در بالادست زاینده‌رود در استان چهارمحال و بختیاری نه‌تنها کشت محصولات کشاورزی به منابع آبی اصفهان آسیب رسانده که وجود مزارع پرورش ماهی و احداث کارخانه‌های آب معدنی درکنار چشمه‌هایی که منابع بالقوه آبی زاینده‌رود هستند خود دلیل مضاعف آسیب به زاینده‌رود و تالاب گاوخونی شده است.

استخرهای پرورش ماهی به دلیل مصرف بالای آب دیگر توجیه اقتصادی ندارند و حتی به گفته مدیرکل شیلات استان گیلان که استان پرآبی است این استخرها باید کم‌کم برچیده شوند چون پرورش ماهیانی که از آب شیرین سیراب می‌شوند به هیچ وجه نمی‌تواند در دوره خشکسالی برهانی منطقی داشته باشد.

ارزش اقتصادی آب‌های معدنی برداشت شده از چشمه‌های بالادست زاینده‌رود نیز به هیچ‌وجه به اندازه ارزش ذاتی رودخانه مهمی چون زاینده‌رود نیست.

احداث کارخانه‌های آب معدنی در کنار چشمه‌هایی که زاینده‌رود و تالاب گاوخونی را سیراب می‌کنند درواقع آتش زدن منابع طبیعی این مملکت است که درنهایت دودش نه‌تنها به چشم اصفهانی‌ها که به چشم تک‌تک ملت ایران می‌رود همان‌طور که در قضیه دریاچه ارومیه اتفاق افتاد. اتفاق تلخ دیگری که برای زاینده‌رود می‌افتد این است که وقتی آب جمع شده پشت سد زاینده‌رود که سهم مصرف اصفهانی‌ها است فاصله ٥٠ کیلومتری را از دل استان چهارمحال‌وبختیاری می‌پیماید توسط تعداد زیادی از پمپاژها و چاه‌های غیرمجاز مکیده می‌شود. عملی که درواقع غارت سهم آب اصفهانی‌هاست.

زاینده‌رود نه‌تنها اصفهان و چهارمحال‌وبختیاری را سیراب می‌کند که اخیرا به استان یزد هم داده می‌شود. درحالیکه قرار بود این وظیفه برعهده آب بهشت‌آباد باشد. اما از‌سال ٨٢ تصمیم گرفته شد که بخشی از آب زاینده‌رود به یزد انتقال داده شود که البته چندین بار مورد اعتراض شدید اصفهانی‌ها نیز قرار گرفت. اعتراض‌ها اما ثمری نداشت که حتی وضع بدتر هم شد و آب زاینده‌رود به بروجن نیز داده شد. علاوه براین قرار بود آب زاینده‌رود بیشتر به مصارف شربی برسد اما بخش عظیمش به صنایع اختصاص داده شد.

اگرچه صنایع بزرگی همچون ذوب‌آهن و فولادمبارکه در سال‌هایی در ایران احداث شدند که نه خبری از ارزیابی زیست‌محیطی بود و نه خبری از بحران آب اما زمان گسترش این کارخانجات مصادف شد با شروع دوران کم‌آبی در ایران. از این رو گسترش این صنایع و نیاز بالایشان به آب و عدم اصلاح چرخه مصرف آب در این کارخانه‌ها باعث شد که بخش بزرگی از منابع آبی اصفهان توسط این کارخانه‌ها مکیده شوند و آسیبی جدی به محیط‌زیست استان وارد شود.

در کنار تمام این موارد می‌توانید وجود مزارعی را بگذارید که در ٨‌سال دولت قبل ایجاد شدند و محصولاتی را کشت کردند که کاملا در مغایرت با نیازهای آبی استان بود. محصولاتی که کشت‌شان در زمین کویری و خشک اصفهان نیاز به آب زیاد داشت و در نتیجه به مرور از شیره جان استان مکیده شد و زاینده‌رود و گاوخونی را به این روز درآورد.

ناژوان، ریه اصفهان، بیمار است

یکی از مناطق سبز اصفهان که آسیب جدی دیده است منطقه ناژوان است. در غرب اصفهان. در حریم رودخانه زاینده‌رود. ناژوان به معنای جایگاه درخت ناژ و صنوبر است اما تغییر اراضی تیشه به ریشه جایگاه درخت ناژ و صنوبر در اصفهان زده است. اقتصاد سبز در این شهر هیچ جایگاهی ندارد و کمتر شنیده شده که کسی به این کشتار بی‌رحمانه درختان در این منطقه از اصفهان اعتراض جدی‌ای کرده باشد.

درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان درباره ناژوان می‌نویسد: « ناژوان منطقه‌ای است نزديك به ۱۲۰۰ هكتار در منتهي‌اليه شمال غربي اصفهان كه توسط اراضي كشاورزي، باغ‌هاي دو سويه و رودخانه زاينده‌رود با توسعه شهري محصور شده است. اراضی محدوده ناژوان به‌دلیل دارا بودن پوشش سبز و عبور رودخانه از آن در مجموع اقلیم معتدل‌تری نسبت به اصفهان دارد. رطوبت بیشتر، وزش نسیم‌های محلی و اختلاف دما با شهر شرایط بسیار مناسبی را از نظر آب و هوایی برای این بخش از پیرامون شهر ایجاد می‌کند که همراه با چشم‌اندازهای زیبا، جاذبه بسیار زیادی را برای شهروندان در زمینه گذران اوقات فراغت، تفریح، پیاده‌روی و ورزش فراهم کرده است. با توجه به وضعيت قرار گرفتن اين پارك در مسير بادهاي غربي - جنوب غرب به شمال شرق و وضعيت قرار گرفتن اكثر صنايع آلاينده در غرب اصفهان اين پارك به‌عنوان فيلتر طبيعي براي شهر اصفهان عمل مي‌نمايد و بر همين اساس است كه اراضي ناژوان را به‌عنوان ريه شهر اصفهان مي‌شناسند و هرگونه دخل و تصرف و تغيير در ساختار طبيعي اين پارك موجب تشديد وضعيت بحرانی آلودگي شهر اصفهان می‌شود و وضعيت خطرناكي براي كلانشهر اصفهان به وجود خواهد آورد.»

حال تصور کنید که عده‌ای تبر به دست گرفته‌اند و رگ‌های این ریه را دارند قطع می‌کنند. عده‌ای هم در کارخانه‌هایشان آن‌قدر دود تولید می‌کنند که این ریه را سیاه کنند. اگر ریه اصفهان نابود شود آیا چیزی از نصف جهان باقی می‌ماند؟

آلودگی هوا و سمی که به مردم هدیه می‌شود

شاید باورش سخت باشد اما آسمان اصفهان از تهران هم آلوده‌تر است. میزان آلودگی تهران اگر بین ١٤٠ تا ١٦٠ باشد شاخص آلودگی اصفهان به ٢٠٠ تا ٣٠٠ هم رسیده است. اصفهان اینک رکورددار بیشترین روزهای آلوده در ایران است. به گفته احمدرضا لاهیجان‌زاده، مدیرکل سابق محیط‌زیست اصفهان در فروردین ماه امسال شهروندان اصفهانی تنها ٥ روز هوای پاک استنشاق کردند.

این یک خطر بزرگ است مخصوصا برای سلامتی اصفهانی‌ها. این مقام مسئول می‌افزاید: اصفهان از نظر مصرف گاز به‌عنوان سوخت اتومبيل و سوخت خانگي رتبه برتر کشور را دارد. از نظر وی وجود دو نیروگاه برق اصفهان و شهید منتظری که از مازوت استفاده می‌کنند و وجود صنایع بزرگ و کوچک در استان و گسترش روزافزون خودروها و استفاده نادرست از تکنولوژی از عوامل آلوده شدن هوای اصفهان بوده‌اند.

مهاجرت و تبعات زیست‌محیطی

جنگ ٨ ساله تحمیلی اولین موج عظیم مهاجرت به اصفهان بود. به طوری که هم‌اکنون بعد از گذشت این همه‌سال دیگر ترکیب جمعیتی اصفهان تجمعی است از اصفهانی‌ها با مهاجرینی که از چهارمحال و بختیاری و خوزستان آمده‌اند. در کنار این مهاجرت، مهاجرت دیگری هم در اصفهان اتفاق افتاده است. رشد سریع اصفهان و بزرگ شدن و صنعتی شدنش روستانشینان را به مهاجرت به اصفهان سوق داده است.

یکی از اصلی‌ترین تبعات این مهاجرت از بین رفتن روستاها و به وجودآمدن پدیده حاشیه‌نشینی در اصفهان بوده است.

اکنون اصفهان با خیل عظیمی از حاشیه‌نشینان روبه‌رو است که بروز معضلات اجتماعی تنها یکی از تبعات این مهاجرت است. بزرگترین آسیب این مهاجرت‌ها اما مصرف زیاده از حد از منابع آبی اصفهان است. مهاجرت علاوه بر تغییر اکوسیستم اصفهان و نابودی طبیعت به قیمت گسترش حاشیه، منجر به افزایش مصرف آب و خشک‌ترشدن منابع آبی اصفهان شده است.

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 432188

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    38 44
    چرا دروغ می گویید؟ چرا جوسازی می کنید ؟یک نگاهی به چشمه های خشک شده استان چهارمحال و بختیاری بندازید و تحقیق کنید دلیل خشک شدن چشمه ها چه بوده ؟ دلیل کاهش آب کارون به کمتر از یک چهارم چه بوده ؟کدام استان با حفر دو تونل در سیصد متری زیر زمین به غارت منابع آبی استان دست زده ؟ دشتهای سرسبز کدام استان تبدیل به کویر شده ؟ آیا باغات چهارمحال و بختیاری که آب را از سطح رودخانه برداشت می کنند برداشتشان نادرست است یا حفر تونل در سیصد متری زیر زمین و خشک کردن چشمه های تغذیه آب کارون؟ آیا تاوان اشتهای سیری ناپذیر شما به ساخت و توسعه صنایع پرمصرف و آلوده کننده را باغداران چهارمحال و بختیاری باید بدهند؟ مصرف آب باغات بالادست بیشتر است یا حرص و طمع روزافزون برنجکاران شما ؟
  • بی نام IR ۰۴:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    23 46
    یک مقاله سراسر دروغ... مردم ایران اصفهانی ها میخوان به زور و با تونل های غول پیکر و نه با لوله آب رو از یه استان محروم که صداش به جایی نمیرسه به استان خودشون انتقال بدن.نتیجه این نوع از انتقال خشک شدن تمام چشمه های زیرزمینی استان چهارمحال و بختیاری و تبدیل آن به به بیابان است.همون بلایی که الان سر اصفهان اومده. خبرآنلاین چاپ کن و عدالت رو رعایت کن.در ضمن مردم استان ما با انتقال اصولی و عقلانی و عادلانه ی آب مخالفتی ندارن ولی با زورگویی و بی عدالتی مخالفن و در این راه پای جونشون وایسادن پس لطفا آتش جنگ داخلی رو شعله ور نکنین
  • بی نام IR ۰۴:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    23 33
    اين حرفا زمينه سازي براي بردن اب كارونه چون دارن توي همين سرزمين به اصطلاح شما خشك برنج ميكارن سري بزنيد به زرين شهر واز مزارع سرسبز وپر اب تصوير بگيريد
  • بی نام A1 ۰۵:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    26 11
    بدتر از همه کم لطفی استانهای دیگر است که به اصفهان ظلم بزرگتر می شود بخصوص نمایندگان مجلس و دیگر مسئولین. نمونه اش ساخت ورزشگاه نقش جهان.
  • عباد IR ۰۵:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    16 34
    انگار همه تقصیرات افتاده گردن کشاورز چهارمحال و اینکه مهاجران ایرانی... اولا نقش خود اصفهانی هاپر رنگتر هست.. ثانیا تاثیر مهاجرین افغانی بسیار بیشتر است و باید از ایران اخراج بشوند ثالثاچرا واقعیت ها به مردم گفته نمیشه و نمیائید بگید دراند اذهان کشاورز رو آماده میکنند که بپذیرند کشت و برداشت باید متوقف بشه تا واردات بی رویه یک بهانه داشته باشه... عکس انداختن در کنار رود با شکم خالی این همه ارزش ندارد
    • بی نام IR ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
      14 4
      90 درصد آب در بخش کشاورزی هدر می‌رود. آن وقت تو گیر داده‌ای به آب خوردن افغان‌ها؟
  • بی نام A1 ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    39 7
    کشت برنج در منطقه زرین شهر باید متوقف شود و کشت جایگزین برایشان ایجاد شود . شخصا دیدم که در زرین شهر و کمی پایینتر از کشتارگاه صنعتی شهر تانکرهای ریادی می ایند و از رودخامه پر می شوند و می روند . طرحهای توسعه فولاد مبارکه و ذوب اهن باید متوقف شوند ولی تا جایی که من خبر دارم مسئولین شهر زورشان به مدیران گردن کلفت این کارخانه ها نمی رسد .
  • lمانیا پرتوی A1 ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    2 3
    من لرستانیم،طرح انتقال آب از لرستان و الیگودرز به قم فقط به فلاکت کشوندن تعداد زیادی از روستاهای لرستان رو به همرا داشت، دولت آب رو منتقل کرد تا کام قمی ها رو شیرین کنه و صنایع فولاد و پتروشیمی و نیروگاه ...توی خشک ترین منطقه ایران به وجود بیاره و اشتغالزایی کنه برای جوونهای قمی،اما فلاکت و بیکاری و سیلاب و دره به دریش موند برای لرستانیها، شما چرا دورغ میگید به مردم؟فقط اصفهانی و قمی و یزدی توی این مملکت حق دارن که همه چیز داشته بان؟ این همه کارخونه آب بر توی اصفهان چه توجیحی داره ؟اما مزرعه پرورش ماهی و کشاورزی و..توی استان محروم مانده چهارمحال و بختیاری گناهه؟ توی ایران تبعیض قومیتی وجود داره و این اصلا قابل کتمان نیست برخی استانها استمثمار میشن تا استانهای دیگر رفاه و توسعه داشته باشن
  • هم وطن A1 ۰۶:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    28 2
    باید همه چیز به قبل برگرده: جمع شدن باغهای جدید بالادستی که تفرجگاه خواص شده، اصلاح الگوی کاشت، مدیریت بهینه مصرف آب، تصفیه پساب برای کاربردهای صنعتی،... فقط با همدلی همه مردم و کمک مدیران لایق ممکن است
  • بی نام A1 ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    25 13
    بزرگتری معضل اصفهان مهاجرت گسترده از استان های خوزستان چهارمحال و لرستان و تاسیس شهرک های اقماریه.....اگر سهم اب مصرفی مهاجران را براورد کنیم خواهیم دید چه سهم بزرگی از مصرف اب شهری را شامل خواهد شد..باید از مهاجرت جلوگیری شده وبرنامه ریزی شود...
  • بی نام IR ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    8 0
    مطمئن باشید با این اوضاع مدیریتی که از سالها قبل بوده و رسیدگی و مدیریت به منابع آبی نشده نه تنها اسفهان که شهرهای دیگری از ایران هم دچار خشکسالی و نابودی و مهاجرت خواهد شدهمه هم فقط حرف میزنند و عمل نمی کنند راستش یا آگاه نیستند یا براشون مهم نیست نابود شدن ایران و ایرانی .سالها بعد به تاریخ می پیوندیم
  • رامین IR ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    6 21
    اصفهانیهاحق تراکتورراخوردنداه اذریها دامنگیرانهاشده
  • عباس خوزستان A1 ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    8 16
    استخرهای پرورش ماهی احداث کارخانه‌های آب معدنی خب توچهارمحال بختیاری این کارنکنن که مردم اصفهان بیان بغل دست زاینده رود قلیون بکشن وعکس بندازن وبراشهرشون تبلیغ بکنن وبخاطراین هزاران نفرتوچهارمحال بختیاری بیکاربشن بیچاره مردم چهارمحال بختیاری
    • بی نام RO ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
      8 0
      متاسفانه مردم ما بجای این که بفکر حل بحران باشند ودولت هم کاری کند بجان هم افتادهاید
  • سیدغریب IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    6 0
    اگه این حرف راست باشه خوبه چون ....... اینطوری مسولین شاید حرکتی بکنند
  • بی نام IR ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    2 6
    درد یکی دو تا نیس همه صنایع رو با اتکا به نفوذ استان اصفهان جمع کردن اونجا حالا باید تاوانشو شهرهای دیگه بدن .در ضمن کم کم مردم اصفهان باید بدونن که دوره هدر دادن آب زاینده رود برای کاشت برنج و محض زیبایی شهر گذشته.
  • نيما IR ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
    3 9
    اقا مي خواهيد مردم چهارمحال وخوزستان از بي ابي بميرند که اصفهاني ها جهت تفريح راحت کنار 33 پل بشينند وقليان بکشند.مي خواهيد اب شرب مردم را به رود زاينده رود در داخل شهر اصفهان بريزيم تا اصفهاني ها پنج شنبه جمعه بتوانند کنار اب لم بدهند وتفريح کنند.اين اب متعلق به چهارمحال ومردمانش است والبته بايستي به صورت حساب شده وتحت نظارت جهت استفاده در استان اصفهان وخوزستان جهت استفاده هاي ضروري در اختيار انها قرار گيرد.خوزستان وچهارمحال خوشحالند که مسولين پروزه ننگين تونلهاي بهشت اباد را متوقف کردند
  • رهگذر IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۲
    8 1
    جالبه که اصفهان آلوده تر از تهرانه ولی کسی صداشو در نمیاره.
  • عابدی A1 ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۱
    1 0
    اب زاینده رود طبق شیب و قوانین شیخ بهایی باید به گاو خونی بریزد ودر استان چهار محال باید با مدیریت چشمه ها و بهتر میتوان اب بیشتر از زاینده رود ایجاد کرد وبا مدیریت و صنعت گردشگری بالاتر از اصفهان داشت به امید دوستی این دو شهر زیبای کشور