عملیات مشترک نیروهای آمریکایی و ناتو در ولایت هیلمند افغانستان ، باردیگر بحث نحوه مبارزه با طالبان را در صدر اخبار قرار داد. خبر آنلاین در گفتگو با محمد تقی جمشیدی کارشناس امور شبه قاره عملیات مشترک ناتو وآمریکا در هیلمند و تبعات آنرا مورد ارزیابی قرار داده است.
*******
بنظر می رسد عملیات مشترک نیروهای ناتو و آمریکا در ولایت هیلمند افغانستان مکمل راهبرد کنفرانس لندن باشد . به این معنی که غرب بطور همزمان ضمن جذب نیروهای میانه روی طالبان بدنبال نابود کردن طالبان تندرو است . ارزیابی شما از این عملیات چیست؟
در ارتباط با این قضیه باید یک نظر اجمالی به اهداف آمریکا در منطقه داشته باشیم. باراک اوباما در اوایل سال جاری میلادی یک راهبردی را در قبال افغانستان منتشر کرد که بر اساس آن بنا بود یک سری عملیات نظامی در استان هیلمند انجام دهند تا از این طریق نیروهای طالبان و القاعده مرعوب شوند و بر اساس این رعب و وحشت یک عده از این نیروها بریده شوند. آنچه در کنفرانس لندن مطرح شد نیز در همین راستا بود. یعنی آمریکائیها قرار است این نیروهای بریده از طالبان را با تطمیع جذب کنند و بدین ترتیب طالبان ضعیف تر شود . نخستین گام از استراتژی نوین آمریکائیها در خرداد سال جاری در ولایت هیلمند انجام شد و طی آن نیروهای چند ملیتی دو عملیات پنجه پلنگ و خنجر را انجام دادند. در آن زمان ریچارد هالبروک فرستاده ویژه اوباما درافغانستان و پاکستان گفته بود که بدون شک در این عملیات ها پیروز هستیم ولی به مرور زمان آمریکائیها همه چیز را از دست دادند و دوباره طالبان به هیلمند مسلط شد. اصولا یکی از هنرهای مردم افغانستان این است که به زمین اهمیت نمی دهند تا زمان بدست آورند و در زمان لازم دوباره به دشمن چیره شوند. به اعتقاد من، مادامیکه متجاوز خارجی در افغانستان وجود دارد همه اقوام از پشتون تا هزاره و تاجیک در کنار هم می ایستند و علیه خارجی ها می جنگند و راهبردهای به اصطلاح متنوع آمریکایی فایده ای نخواهد داشت و دوباره تسلط با طالبان خواهد بود.
چرا آمریکائیها هیلمند را بعنوان منطقه عملیاتی در راهبرد نظامی خود برگزیده اند؟
هیلمند در جنوب افغانستان قرار دارد و ولایتی پشتون نشین است که بیش از 90 درصد مواد مخدر افغانستان از این منطقه تهیه می شود .این ولایت مرکز قدرت طالبان و مرکز تربیت نظامی و اطلاعاتی نیروهای طالبان است. در این استان غربی ها تا بحال چندین بار زمین گیر شده اند و دولت مرکزی کمتر توانسته است در هیلمند اعمال حاکمیت کند. آمریکائی ها معتقدند اگر طالبان را در هیلمند شکست دهند طالبان را فلج می کنند.
این تصور درست نیست؟
واقعیت تاریخی نقض این راهبرد را نشان می دهد . قبلا شوروی و انگلیس و در سال 2001 آمریکا تمام افغانستان را تصرف کردند ولی خیلی زود همه چیز را از دست دادند.
بر فرض تسلط آمریکا و ناتو به هیلمند چقدر احتمال دارد طالبان در دیگر نقاط افغانستان جان بگیرد؟
از 34 ولایت افغانستان تنها 3 ولایت تحت حاکمیت حکومت مرکزی است . مابقی آن یا بطور کامل در اختیار طالبان است یا اینکه شب ها طالبان اعمال حاکمیت می کند و روزها دولت مرکزی. تجربه تاریخی افغانستان نشان داده است که تروریسم در این کشور با جنگ شکست نمی خورد و اصولا با زور نمی شود عقیده را تحمیل کرد به خصوص برای افغانستان که از گذشته های دور گفته اند از افغانستان برای ابرقدرت ها، ندای قبرستان به گوش می رسد.
نظر شما