دروغ چرا؟ ما که ندیدیم، ولی یکی از خبرگزاریهای داخلی به نقل از ایندیپندنت که قاعدتا بایستی نام یک خبرگزاری نسبتا مستقل خارجی باشد، در گزارشی از تلاش یک رستوران ایرانی برای نزدیکشدن به ظاهر یک شرکت رستورانهای زنجیرهای خارجی و استفاده از نامی مشابه آن خبر داد.
هنوز مرکب امضای «برجام» خشک نشده، یک شیر پاکخوردهای پیدا شده که مغازهاش را گذاشته است: «مش دونالد»! آگاهان میگویند که ظاهر رستوران و حتی سطل آشغالهای زردرنگ آن (یعنی در حقیقت: طاق بالطاق و نعل بالنعل!) الگوبرداری از رستوران مکدونالد است، البته که «ظاهرسازی» کار ناپسندی است و از همین موضع آن را محکوم میکنیم. در قدیم عکاسیها بیشتر توی کار ظاهرسازی و چاپیدن عکس خلق بودند که با ظهور دوربینهای دیجیتال، کلا بساط ظاهرسازیشان را جمع کردند.
آگاهان از طعم و مزة غذای «مش دونالد» و مقایسة آن با «مک دونالد» چیزی نگفتند، ما هم نپرسیدیم! ضرورتی هم نداشت، نخورده که نیستیم! صاحب مشتی رستوران مزبور، طی مصاحبهای با نیویورک تایمز (اووه! چه کماشتها هم بودهاند ایشان!) اعلام کرده بود: «ما در حال تلاش برای نزدیکشدن هرچه بیشتر به مک دونالد هستیم». اینکه در طول و عرض این خبر، ایندیپندنت به نیویورک تایمز تبدیل شده است، چندان مهم نیست، در عالم ناسوت گاهی از این سوتیها پیش میآید! مهم این است که یکی پیدا شده دور از چشم دلواپسان محترم، نسبت به بقیه ملت عجله زیادتری در ظاهرسازی و نزدیکشدن به مظاهر غربی دارد. ما که بخیل نیستیم، داشته باشد، از قدیم گفتهاند که: دارندگی و برازندگی!
هوش و ذکاوت این فعال صنف اغذیه وطنی، در انتخاب نام رستورانش قابل تقدیر است. لیکن احتمالا پس از انجام توافق و رفع تحریمهای احتمالی، تقدیرنامة شرکت مک دونالد بههمراه صورتحساب همین ظاهرسازی، به دستشان خواهد رسید! برای شعب این رستوران در سایر شهرهای کشور، میتوان از این نامگذاری الگو گرفت، در همین راستا اسامی ذیل پیشنهاد میشود: برای مشهد: «مش دونالد»، رشت: «رش دونالد»، قشم: «قش دونالد»، تبریز: «تب دونالد»، تهران: «ته دونالد»، قم: «قم دونالد»، اهواز: «اه دونالد» و الخ!
در ادامه، بعید نیست که سایر برندهای معروف خارجی نیز به دست توانای هموطنان داخلی، شبیهسازی بشوند؛ لذا موارد مشابه: «کینگ برگر» برای شهرهای مختلف میتوانند به این شکل باشند: برای شهر مشهد: «مش برگر»، تهران: «ته برگر»، آبادان: «آب برگر»، همدان: «هم برگر»، اردبیل: «بیل برگر»، بندرعباس: «بندبرگر»، قم: «قم برگر»، خاش: «خاش برگر» و الخ!
رئیس اتحادیه اغذیهفروشان اظهار کرد: «مگر مسئولان دنبال اشتغالزایی و تولید داخلی نیستند؟ (که از نظر ما هستند مگر اینکه نباشند)، اگر چنین اهدافی را دنبال میکنند، بدانند که حضور شعب مک دونالد در کشور به نفع ما نخواهد بود. قطعا مک دونالد و شعب آن هیچیک از مواد اولیه خود را از داخل کشور ما تهیه نمیکنند، بلکه آنها را با خود به داخل خواهند آورد و این از همه نظر، ضربه به تولید داخلی است.» اینکه این فستفودهای وارداتی، چه مواد اولیهای را از خارج بیاورند و چه موادی را ساخت داخل کنند، به خودشان مربوط است و رئیس محترم اتحادیه؛ ولی بعید نیست از این به بعد کانتینرکانتینر نان باگت فرانسوی اوریجینال از پاریس وارد کشور شود. از قدیم گفتهاند که: «نون توی خرید و فروش است». رئیس اتحادیه ادامه داد: «درحالحاضر در کشور ما بهترین فستفودها چه از نظر فضا و چه از نظر کیفیت غذا وجود دارد، در چنین شرایطی چه نیازی وجود دارد که اجازه فعالیتهای نمایندگیهایی مانند مک دونالد را بدهیم.» ایشان درمورد قیمت، کیفیت و بهداشت محصولات فستفودهای وطنی و انواع سوسیس و کالباس مصرفی آنها، اظهارنظر خاصی نکردند، بعید میدانم که نظر خاصی داشته باشند، اگر داشتند، طبیعتا جای گفتنش همینجا بود.
نویسنده ستون طنز روزنامه «شهرآرا» چاپ مشهد در آخرین یادداشت خود نوشته است؛
کد خبر 444665
نظر شما