سیامک قاسمی در کانال تلگرامی موسسه بامداد دومین مطلب با عنوان دو کلمه حرف اقتصادی درباره احساس مردم از تورم و تفاوت آن با نرخ تورمی اعلامی توضیحاتی مطرح کرد.

همه شما احتمالا در زندگى شخصي يا كارى تان با اين سوال مواجه شده ايد كه چگونه تورم عمومى مصرف كننده يا تورم توليد كننده ١٠ يا ١٢ درصد اعلام مى شود در حالى كه مثلا كالاى خاص خريدارى شده توسط شما يا مواد اوليه اى كه آن را تهيه مى كنيد نسبت به سال گذشته خيلى بيشتر از اين نرخ اعلامى افزايش قيمت داشته است.

در ايران همه اول به صحت آمارها شك مى كنند اما جواب اين سوال را بايد در تعريف نرخ تورم و نحوه محاسبه آن جستجو كرد. 

تورم در تعريف به معنى افزايش پيوسته سطح عمومى قيمت كالاها و خدمات است اما در محاسبه آن مراكز آمارى ملاحظات خاصى دارند.به دليل تنوع بسيار زياد كالاها چه كالاهاى مصرفى و چه مواد اوليه، بر اساس استاندارد بين المللى SNA مراكز آمارى از بين هزاران كالا و خدمت يك سبد محدود از كالاها و خدماتى كه بيشترين استفاده مشترك در بين آحاد مردم دارند را انتخاب كرده و اين كالاها را در چندين گروه دسته بندى مى كند و تورم تنها براى اين كالاها محاسبه مى شود . به عنوان مثال بانك مركزى در تورم مصرف كننده كالاهاى منتخب را در ١٢ گروه و در تورم توليد كننده كالاها را در ٨ گروه دسته بندى كرده است و تورم عمومى ميانگين وزنى اين گروه هاست . 

اما چرا احساس ما از تورم با نرخ هاى اعلامى متفاوت است ؟ اين احساس متفاوت به سه دليل است : 

١- اين احتمال وجود دارد كالا يا خدمتى كه شما تورم آن را با تورم عمومى مقايسه مى كنيد اصلا در سبد تورم نباشد به عنوان مثال شما نمى توانيد تغييرات قيمت يك خودرو مرسدس بنز را با نرخ تورم كل مقايسه كنيد .

٢- اين احتمال وجود دارد كه شما بيشتر از يك گروه خاص از گروهاى ١٢ گانه تورم مصرف كننده يا ٨ گانه تورم توليدكننده استفاده كنيد و تورم اين گروه را با تورم كل مقايسه كنيد . مثلا بيشتر كالاهاى مصرفى شما از گروه خوراكى ها و آشاميدنى هاست و شما تورم اين گروه خاص را با تورم كل مقايسه مى كنيد . 

٣- حتى اين احتمال است كه شما از كالاهاى همه گروه هاى تورمى استفاده كنيد اما اينكه شما با چه وزنى از گروه هاى مختلف استفاده مى كنيد سبب احساس تورمى متفاوتى از نرخ تورم كل مى شود. 

به همين دلايل است كه شايد بتوان گفت نرخ تورم اعلامى توسط مراكز آمارى ايران از نظر ساختار و استاندارد و قدمت محاسبه با در نظر گرفتن ملاحظات ذكر شده از معتبرين و قابل استناد ترين آمارهاى اقتصادى اعلامى در ايران است و احساس متفاوت ما از نرخ تورم به معنى انحراف آمارى اين نرخ نيست. 

 

22439

کد خبر 524712

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهران . ت... A1 ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۸
    6 0
    توضیحات زیاد ساده و شفاف نیست.
  • بی نام GB ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۸
    0 11
    ولی آمارها همیشه درست هستند
  • مهدي A1 ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۸
    7 1
    آيا بهتر نيست تغييري در ضرايب محاسبات داده شود تا کالاهايي که مردم بيشتر مصرف ميکنند مبناي محاسبات قرار گيرد.يا مثلا تورمي در رابطه با اقلام مصرفي اقشار آسيب پذير که بيشتر خوراکي ها ميباشد اعلام گردد و افزايش حقوق اين قشر بر مبناي آن باشد نه کالاهايي که ممکن است يکبار در سال مصرف شود و افزايش قيمت چنداني نداشته باشد.ولي در محاسبه تورم منظور گردد.در محاسبه نرخ کنوني تورم ميانگين قيمتهاي 12 ماه با ميانگين قيمتهاي 12 ماه قبل از آن مقايسه ميگردد يعني به عبارتي قيمت هاي 24 ماه محاسبه ميشود که يک کالا ممکن است در يکي دو ماه افزايش قيمت داشته باشد که اين موجب مي شود اثر اين افزايش به اينروش کمتر نشان داده شود .بهترين نرخ تورم نقطه به نقطه مي باشد که معمولا تغييرات قيمتي يکسال را مي سنجد.
  • بی نام IR ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۸
    6 0
    یعنی رابطه وضعیت معیشتی و رفاهی مردم کشورهای پیشرفته و آمارهای اقتصادیشون ،مثل رابطه وضعیت معیشتی ما و آمارهای ماست؟
  • مهندس IT ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۸
    7 1
    بعد باید افزایش حقوق و مقدار سود بانکی و .....بر اساس قیمت همان 8 قلم کالای انتخابی تعیین شود. مسخره
  • بی نام IR ۲۲:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۹
    7 0
    چون فقط مي خواهند بي كفايتي و اهداف خود را پوشش دهند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین