در ایران و آمریکا به طور مشترک سیل تابستانی،‌ ویرانی ها و خسارت های جانی متعددی به جا گذاشته است. چرا این اتفاق مشترک در دو سوی دنیا افتاده؟

نیو صدر: در شمال ایران آب خیابان ها را در بر گرفته است، اجساد از قبرها بیرون آمده‌اند، ده ها نفر زخمی شده اند و خبرهایی از کشته شدن چند نفر می رسد. از سویی دیگر گرما و خشکسالی جنوب ایران را در بر گرفته است، مزارع پسته اوضاع خوبی ندارند و تحقیقات مختلف نشان می دهد شاید تا چند سال دیگر بسیاری از مناطق جنوب کشورمان محلی برای زندگی نباشد اما دقیقا چه اتفاق هایی در ایران در حال رخ دادن است؟ و علت چیست؟

هفته پیش یک سیل شدید در مازندران منجر به مرگ یک نفر و زخمی شدن 28 نفر شد، در سال گذشته هم بارها این اتفاق افتاد و منجر به مرگ ده ها نفر شد.

در قسمت های خشک تر ایران، هوا هر سال در جال گرمتر شدن است، حتی چندی پیش تحقیقات دانشگاه «ام آی تی» نشان داد که برخی از شهر های ما تا حدود 50 سال دیگر غیر قابل زندگی است.

استفاده نادرست از آب، تخریب و از بین بردن پوشش گیاهی، روند صعودی ساخت و ساز استفاده نادرست از آب و ... هر  کدام یکی از دلایل فجایع محیط زیستی هستند هم اکنون در ایران در حال رخ دادن است ولی دلیل مشترکی هم میان این فجایع وجود دارد؛ گرمایش جهانی.

در همین راستا در اوایل سال 95 هم معصومه ابتکار، رییس سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه محیط زیست به علت تغییر اقیلم و تخریب روز به روز آسیب پذیر می شود، گفته بود: به همین دلایل کاهش بارندگی، خشکسالی و سیل ها رو به افزایش است.

حتی داوود پرهیزکار رییس سازمان هواشناسی چندی پبش از یکی از پیامدهای تغییرات اقلیمی که را افزایش 40 درصدی فراوانی بارش های سنگین و سیل آسا دانسته بود. 

چگونه گرم شدن کره زمین سیل ها را افزایش می دهد؟

گرم شدن کره زمین الگو بارش را در کره زمین تغییر داده است و یکی از نشانه های آن بارش های شدید در فصول گرم است اتفاقی که در سال های اخیر بار ها در استان های شمالی ایران رخ داده است.

علت هم این است که هوای گرم رطوبت بیشتری در خود نگه می دارد، حال وقتی هوای گرم با هوایی که دمایش کمتر است برخورد می کند تبدیل به قطرات آب می شود و بزرگتر شدن این قطرات منجر به آمدن باران های شدیدی می شود که سیل های مهیب به همراه دارند.

اما آیا آخرین سیلی هم که در مازندران رخ داد می توان به گرمایش جهانی ربط داد؟

بهلول علیجانی استاد اقلیم شناسی دانشگاه خوارزمی در گفتگو با خبرآنلاین با تایید ارتباط سیل های شمال ایران با تغییرات اقلیمی گفت که ماه شهریور آغاز باران های ساحلی در غرب شمال ایران است اما باران های اخیر در شرق ایران رخ داده.

او ادامه داد: چون این بارش ها در شرق ایران بوده، با این شدت رخ داده اند و غیر معمول بوده اند می توان آن را به تغییر اقلیم ربط داد زیرا یکی از ویژگی های گرمایش جهانی بی نظم شدن پدیده های نادر است.

اما آمریکا هم از کشورهایی است که شرایط مشابهی را با ایران تجربه می کند، در دو سال اخیر سیل های فراوانی در این کشور رخ داده است و دانشمدان اقلیمی این کشور علت اصلی این سیل ها را تغییرات اقلیمی می بینند. همین دو هفته پیش در لوئیزیانا، سیل ۱۳ نفر را کشت، ۶۰ هزار خانه را تخریب کرد و ۲۰ میلیارد دلار خسارت وارد کرد. 

بیل مک کیبن، یکی فعال محیط زیست آمریکا هم درباره علت سیل های که در کشورشان رخ داده است به نیویورک تایمز گفت: این دقیقا همان چیزی است که دانشمندان پیش‌بینی کرده بودند، ساده است هوای‌گرمتر، بخار بیشتری نگه می دارد.

علیخانی در رابطه با اتفاق هایی که آینده رخ می دهند هشدار داد: اگر گرمایش جهانی با همین روند ادامه پیدا کند ما پدیده های زیادی به این شکل خواهیم داشت.

گرمایش جهانی و خشکسالی در ایران

اما در کنار سیل های شدید در شمال کشور تغییرات اقلیمی از تاثیر ویرانگر تری هم در مناطق خشک کشور دارد، چندی پیش بود که تلویزیون فرانسه در گزارشی از خشک شدن مزارع پسته در جنوب ایران خبر داد و یکی از علل اصلی آن را تغییر اقلیم دانست.

بسیاری از متخصصان حتی علت اصلی موج گرمایی شدید که تابستان امسال وارد خاور میانه شده بود را گرمایش جهانی می دانستند و حتی آینده ای وحشتناک را برای آینده پیش‌بینی کردند.

بر اساس تحقیقات دانشگاه «ام آی تی» و موسسه ماکس پلانک ده ها سال دیگر شاید گرمایش جهانی زندگی در مناطقی از خاورمیانه مانند بندرعباس را غیرممکن کند، دمای هوا بارها به دمایی مانند دمای سال گذشته ماهشهر که گرمترین شهر سال 2015 شد، برسد، پیش بینی می شود بسیاری از مناطق خاورمیانه تبدیل به بیابان های غیرقابل زندگی شود، از هر 3 روز یک روز به شکل غیر عادی گرم باشد و ده ها میلیون نفر در کشور های ایران، امارات، عربستان، یمن و ... مجبور شوند برای ادامه زندگی خود از خانه های خود به کشورهای دیگر مهاجرت کنند.

نقش ایران در گرمایش جهانی

در گرم شدن کره زمین کشور های زیادی نقش دارند و نمی توان ایران را به تنهایی عامل این حوادث دانست. ایران بیش از یک درصد گاز های گلخانه ای جهان را تولید می کند و از این لحاظ  در رتبه هشتم جهان قرار دارد. از سوی دیگر حواث اقلیمی زیادی ناشی از تغییر اقلیم در ایران در حال رخ دادن است.

 پس سوالی که ایجاد می شود این است؛ ایران بیشتر یکی از عوامل گرم شدن زمین است یا یک قربانی تغییر اقلیم؟

روبرت مانچانت یکی از محقق های تغییر اقلیم در دانشگاه یورک کانادا در این رابطه به خبرآنلاین گفت: تحقیق های من بیشتر مربوط به شرق آفریقا است اما تا جایی که اطلاعات دارم و به این دلیل که ایران نفت استخراج می کند ایران یکی از عوامل گرمایش جهانی است اما با گرم شدن اقلیم بدون شک ایران هم به یک قربانی تغییر اقلیم تبدیل می شود. کشور های گرم، گرمتر و گرمتر می شوند...

47237

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 576794

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    تنها راه ::::: آوردن آب دریای عمان به داخل کویر است تا خاک و هوا خنک شود اصلا به این چرت و پرت هایی که میگن اکو سیستم چی میشه فلان میشه گوش نکنید کجای دنیا رو سراغ دارید که آب در آن جاری باشه و اکوسیستم خراب . اینها همش حرفه اگه میخواهید تا 50 سال دیگه نیمی از ایران خشک نشه سریعا برنامه ریزی کنید بجهت آوردن آب به داخل کویر والســــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــلام . وهابی ها از خداشونه ایران خشک بشه پس به فکر چاره باشید .
    • امیر A1 ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      47 8
      متاسفانه افرادی که تخصص ندارند و در هر موضوعی اظهارنظر میکنند باعث بدبختی و به فلاکت کشیدن این مملکت شدند که با عرض معذرت با توجه به مشاهده اظهار نظری که شما کردید شما نیز از همان قشر هستید فقط امیدوارم که مثل آنهایی که اینگونه اظهار نظرهایی کردند وبها دلیل داشتن پست و جایگاه نظر خودشون را هم تحمیل کردند شما از اون دسته نباشید منظورم اینه که ذینفوذ نباشید.
    • پیمان IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      33 5
      داستان نگو وقتی چیزیو نمیدونی
    • بی نام A1 ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      32 2
      این مسایل جزو اولویت های نظام نیست
    • بی نام IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      22 8
      تو کدوم دانشگاه درس خوندی که نظر می دی؟
    • بی نام IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      36 4
      حیفه همچین استعدادایی توی ایران تلف بشن. احست برادر امثال تو میتونن ایرانو ازین وضعیت نجات بدن. فقط مواظب باش یه وقت امریکاییها ندزدنت
    • بی نام A1 ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      23 4
      آب شور رو نابغه ؟
    • بی نام A1 ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      6 1
      اتفاقا وضع را بدتر میکنه چون اگه گرما نکشدمون . سیل حتما میکشدمون.
    • آرش IR ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      7 1
      داداش بد نیست ادم یه نگاه به مقدار تخصصش در هر زمینه ای بندازه بعد اظهار فضل بکنه.شما فکر میکنی اب رو بیاری اونجا همه چی حله؟ دما میاد پایین؟اقلیم برمیگرده؟ اصلا چه جور بیاد؟
    • بی نام A1 ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
      7 1
      شماهایی که منتقد حرف این اقا هستید ایا جایگاه نقد را دارین؟یا که احساس میکنید صاحب نظر هستین دشتهای فلات مرکزی ایران در گذشته های دور پر بوده از دریاچه های کوچک و بزرگ روند گرمایش طبیعی کره زمین از حدود13 تا 10هزار سال قبل اغاز شده و یحتمل تا 2 هزار سال دیگر به اوجش برسد دلایل بسیاری این گرمایش دارد ولی هر چه هست طبیعی هست از دوره های فعالیت خورشید تا عوامل درون زمینی باعث دوره های چرخه ای سرد و گرم در طبیعت زمین است نمکزارهایی دشت کویر و دشت لوت،باقیمانده دریاچه های باستانی در فلات ایران هست ایده انتقال اب میتواند مشکل را تا حدود بسیار در تعدیل دما و رطوبت برای سالیان حل کند تا چرخه دوره سرد زمین شروع شود چرخه دوره سرد زمین با تغییر در موقعیت پر فشارهای جنب حاره ای و خط بارش برف ..
  • سعيد A1 ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    25 6
    آدم باشعورآخه ميشه آب شوردرياروبيارن توكوير
    • بی نام IR ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      7 5
      با آب شیرین کن های خورشیدی تصفیه میکنن.نابغه....
    • بی نام IR ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      5 3
      با شیرین سازی آشنایی ندارین؟؟؟
    • بی نام IR ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      4 1
      نمک حاصل از شیرین سازی کجا ریخته میشه ؟؟؟
    • بی نام IR ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
      2 2
      نمک حاصل از شیرین سازی با مد دریا دوباره به آب برمیگرده
  • رضا IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    16 15
    استاد عزیز خواهشاً به جای قصه بافی و کپی مطالب خارجی در مورد گرم شدن کره زمین که علتش همان کشورهای صنعتی هستند به این نکته توجه کن که از ده بیست سال پیش که همسایه شمالی ما جناب روسیه هر سال تابستون برای جلوگیری از خشکسالی مزارع کشاورزی خودش و همچنین آب نشدن یخ های سیبری ابرها رو باردار میکنه و موجب بارش رحمت الهی برای خودش و کشاورزی اش و سیبری میشه و موجب سیل و خسارت برای ما و برخی از کشورهای بدبخت دیگه... جناب یه خورده تحقیق قبلش بکنید بعد مقاله برید لطفن
  • بی نام A1 ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    22 6
    واقعا از اظهار نظر این فرد کلی سر وجد اومدم و خندیدم . الگوی فکری ایشان منو یاد یکی انداخت ........
  • بی نام IR ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    12 1
    تعجب میکنم از کسایی که با کامنت اول مخالفت کردند.همین الان اسرائیل بخشی از مورد نیازش رو از آب شیرین کن ها تامین میکنه همچنین کشور های حاشیه خلیج فارس هم همین طور عمل میکنند...پس چرا ما نتونیم آب مورد نیاز استان های جنوبی و مرکزی رو از این طریق تامین کنیم
  • بی نام IR ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    4 1
    عجب تحلیل‌گران قابلی برادر من اقلیم در حال تغییره عاملشم گرم شدن زمین به گفته ی دانشمندان جهان بر اثر افزایش گاز دی اکسید کربن چکارش به روسیه و آب شور دریای عمان است آب شور را بیاوریم و خیارشور بکاریم کویر خشک و نمک زار آب شور دریا خروجی اش چی میشه حرفی نزنید که مرغ پخته به حرفتان بخندد به فرض هم که آب دریا رو شیرین کنیم توی کویرنمی توان چیزی کاشت شاید بتوان استان های کم آبی مثل کرمان و یزد رو تا حدودی از خطر نجات داد ولی هزینه هایش سر به فلک می کشه و همت بلند می خواهد. در آینده شاهد جنگ آب خواهیم بود همین حالا ترکیه با زدن سد بر روی سرشاخه های دجله و فرات ماشه رو کشیده و سه کشور آیران و عراق و سوریه رو درگیر نموده اگر نظر می دهید لااقل با مطالعه نظر بدید
    • بی نام IR ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
      1 0
      لازم نیست ببریم تو کویر آب رو شیرین کنیم کنار ساحل این کار رو میکنیم و با بالا آمدن آب دریا نمک رو به دریا برمی گردونیم
  • بی نام A1 ۰۳:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
    5 0
    گاز های گلخانه ای رو کم تولید کنیم همه چی درست میشه