مرگ علی عبدالله صالح تاثیرات داخلی و منطقه ائی خود را بر جای خواهد گذاشت. مخصوصا" در کشوری مثل یمن که بطور نسبی دومین کشوری است که مردم بیشترین اسلحه را در اختیار دارند، بجز خنجری که به کمر بسته اند! اما این خنجر دائما" در پهلوی عربستان فرو میرود و هر از گاهی داد و فغانش را به هوا میبرد! صالح متحدی استراتژیک نبود و با شخصیت سیاسی و رفتاری که از خود بروز داده بود انصارالله او را متحدی تاکتیکی برای دانشتن حزب کنگره در کنار خود برای حفظ توازن داخلی میدانست.
اما با نگاهی به تصویر بزرگ تحولات منطقه وآثار ناشی از حرکات و نیات ترامپ بر آن شواهد و قراین نشان میدهند تداوم و طولانیشدن این ائتلاف به سود دو طرف نبوده و انصارالله باید میدانست که صالح کم کم طاقتش تمام میشود. طولانیشدن ائتلاف میان صالح و انصارالله در نهایت به تقابل منجر شد؛ تقابلی که براساس آن صالح اعلام کرد از مواضع حوثیها در نبرد با عربستان حمایت نخواهد کرد. اخباری که در سه ماه گذشته درباره یمن منتشر میشد نشان از این داشت که سعودیها بهویژه پس از قدرتگرفتن محمد بنسلمان، تلاش میکردند ائتلاف میان علی عبدالله صالح و انصارالله را نه تنها به شکست بکشانند بلکه در صدد قرار دادن وی در مقابل انصارالله هستند. اتفاقات رخداده در روزهای اخیر پس از اظهارات صالح مبنی بر حمایتنکردن از انصارالله نشان میدهد این سناریو در حال تکامل بوده و احتمال هر تحولی از انظار تحلیلگران دور نبود. اما ممکن بود در نگاه ظاهری، اختلافات مقطعی موجب شدند صالح از حوثیها جدا شود، اما باید در نظر داشت اختلافات میان علی عبدالله صالح و حوثیها ریشهای بود؛ چراکه اهداف، رویکردها، دیدگاهها و استراتژیهایی که انصارالله در پیش گرفته بود با اهداف صالح همخوانی نداشتند. آنها تنها در مقطعی کوتاه بهعنوان همپیمانان تاکتیکی به یکدیگر نزدیک شده بودند.
طولانی شدن این اتحاد اگر چه یک نقطه ضعف برای اهداف استراتژیک انصار الله داشت ولی در مقابل از نگاه تاکتیکی باعث هزینه زیادی برای عربستان شد که نتوانسته بود این جنگ را در میدان نظامی ببرد و فشارهای زیادی در جهان برسعودیها وارد میساخت. انصارالله در دورهای که دستاوردهای زیادی در میدان نبرد به دست آورد باید شرایط آینده را نیز با ملاحظه بیشتری در نظر میداشت. زیرا از ابتدا معلوم بود شدتگرفتن تقابلها و تضادها میان نیروهای انصارالله و دیگر مخالفان، در نهایت به ازدسترفتن دستاوردهای آنها منجر خواهد شد؛ امر مهمی که به سود مردم این کشور نخواهد بود. هم اکنون با مرگ صالح طبیعی است که حزب کنگره در شرایطی سختی قرار خواهد گرفت و باید به در اوضاع بهم ریخته قبیله ائی به نحوه تعاملش با انصارالله دقت کند. از سوی دیگر نیز انصارالله باید دست به ظرفیت سازی سیاسی زده تا برای آغاز روشهای غیر نظامی دست به کار شود. تلاش انصارالله برای پرهیز از تشدید درگیری های داخلی در یمن و لزوم گفتگو برای حل بحران این کشور که توسط عربستان تحریک می شود با جذب عناصر تاثیر گذار توصیه میشود. انصارالله هم اکنون در بازی قدرت داخلی در دست بالا قرار گرفته است و باید این برد داخلی را به برد خارجی تبدیل نماید تا بر ارجحیت توازن داخلی تاکید نماید. انشاالله!
نظر شما