به روزشده : ۲۳ دقیقه قبل
زمان انتشار: ۵:۳۴ - ۱۳۸۸/۴/۳۱ | نسخه چاپی

روزگار غریب برای احزاب

احزاب و تشکل ها - نگاهی به این روزهای جمعیت ایثارگران، جبهه مشارکت، مؤتلفه و سازمان مجاهدین انقلاب.

معصومه ستوده 
تا زمانی که انتخاباتی برگزار نشده احزاب در تب و تاب رقابت نفس‌گیر سیاسی روزگار می‌گذرانند و بعد از برگزاری ماراتن انتخابات اگر در اردوگاه برندگان جای گیرند مشغول رایزنی برای کابینه و سهم‌خواهی از هم‌جبهه‌ای‌های خود هستند و در صورتی که در اردوگاه بازندگان سیاسی قرار گیرند به صورت همه‌جانبه دلایل شکست خود را بررسی کرده تا ضمن بازیابی قوای سیاسی و تجدید نظر در استراتژی خود بتوانند در انتخابات آینده رقبای سیاسی خود را مات کنند؛ این روند حاکم بر تمام احزاب سیاسی جهان است.

ایران در 22 خرداد انتخاباتی با مشارکت حداکثری را برگزار کرد، گرچه مناقشات انتخاباتی پس از انتخابات این حضور حدا‌کثری و چشمگیر را به حاشیه برد اما نباید مانع دیدن این واقعیت شود گو اینکه در انتخابات اخیر رقابت تنگاتنگی رخ داد و سلایق مختلف توانستند در این ماراتن حضور داشته باشند اما علیرغم برگزاری این ماراتن که در تاریخ سی ساله کشور بی‌نظیر بود احزاب، چه احزابی که در اردوگاه پیروز قرار می‌گیرند و چه احزابی که نتوانستند کاندیدای مورد حمایت خود را راهی پاستور کنند از روزگار متفاوتی نسبت به احزاب سراسر جهان برخوردارند. اگر سری به ساختمان احزاب اصولگرا و اصلاح‌طلب بزنید با رصد شرایط مکانی و زمانی احزاب در شرایطی که هنوز بیش از40 برگ از تقویم بعد از برگزاری انتخابات جدا نشده این وضعیت قابل رویت است.‌.‌. .

خیابان میرزای‌شیرازی ساختمان جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی
جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی با سابقه‌ای ده ساله از حامیان سرسخت محمود احمدی‌نژاد محسوب می‌شد و در انتخابات اخیر تلاش زیادی را صرف متقاعد کردن اصولگرایان برای حمایت از وی انجام داد، حداقل انتظار موجود از حزبی که کاندیدای وی راهی پاستور شده تلاش برای چیدن کابینه است چراکه کابینه احمدی‌نژاد همواره مورد انتقاد اصولگرایان بوده و حتی برخی از آنان برای محمود احمدی‌نژاد «خط و نشان» کشیدند که در صورت عدم تجدید نظر در کابینه از صف حامیان جدا شده و به صف منتقدان وی خواهند پیوست اما با وجود روند حاکم بر احزاب پیروز سراسر دنیا این قاعده در مورد این جمعیت صدق نمی‌کند به گونه‌ای که حضوری یک‌ساعته در شرایط مکانی این حزب مؤید این نکته است چراکه رفت و آمدهای صورت گرفته به این حزب، تصویری از یک حزب پیروز را به نمایش نمی‌گذارد. البته لطف‌الله فروزنده این مسئله را غیر‌عادی توصیف نمی‌کند. وی در گفت‌وگو با «خبر» تصریح می‌کند: تمام هدف این جمعیت تبیین گفتمان انقلاب است گرچه در ایام انتخابات شرایط خاصی بر احزاب حاکم می‌شود و احزاب رونق ویژه‌ای می‌گیرند اما فعالیت ما فارغ از انتخابات است که نگران رفت و آمدها به ساختمان حزب باشیم. قائم‌مقام جمعیت ایثارگران رایزنی این حزب برای کابینه را برخلاف سایر احزاب پیروز دنیا رد نموده و می‌افزاید: تمام هدف این جمعیت حاکم شدن روحیه اصولگرایی در کابینه است. البته ماپیشنهادهای کلی به آقای احمدی‌نژاد داده‌ایم اما به هیچ وجه اسمی به ایشان نداده‌ایم چون هدف ما شایسته سالاری است و دنبال سهم خواهی نیستیم.‌.‌. .

خیابان سمیه ساختمان حزب مشارکت
حزب مشارکت که همزمان با پیروزی سیدمحمد خاتمی در خرداد 76 پا به عرصه سیاست گذاشت از احزاب اصلاح‌طلب به شمار می‌رود. این حزب درست چند ساعت بعد از اعلام نتایج انتخاباتی توسط مراجع قضایی پلمب شد و تعدادی از اعضای این حزب دستگیر شدند به ترتیبی که در بین بازداشت‌شدگان نام محسن میردامادی دبیرکل حزب مشارکت، سعید حجاریان، مصطفی تاج‌زاده، محسن صفائی‌فراهانی، عبدالله رمضان‌زاده، محسن امین‌زاده، علی‌اصغر خدایاری، داود سلیمانی، علی تاجرنیا و.‌.‌. به چشم می‌خورد اما فارغ از بازداشت اعضای مشارکت پلمب حزب مورد انتقاد اعضای این حزب قرار گرفت که آذر منصوری معاون سیاسی جبهه مشارکت این اقدام را مصداق قانون‌شکنی می‌داند و معتقد است: پلمب یک حزب به صورت قانونی زمانی امکانپذیر است که دادگاه صالحه برای آن حزب حکم صادر کند در صورتی که این اقدام صورت نگیرد هیچ مرجعی حق ندارد یک حزب سیاسی را پلمب کند. وی تصریح کرد: حزب مشارکت شکایت خود را از راهکارهای قانونی دنبال خواهد کرد به ویژه اینکه این حزب در شرایط خاصی به سر می‌برد و برای پیگیری آزادی اعضای شورای مرکزی باید بتواند در جایی حضور پیدا کند که البته به خاطر پلمب در مشارکت این جلسات در منازل برپا می‌شود. عضو شورای مرکزی حزب مشارکت افزود: ما هرچه زودتر خواستار فک پلمب هستیم چون برای پلمب حزب هیچ مرجعی جز دادگاه این صلاحیت را ندارد بنابراین ضروری است اقدام عاجلی برای رفع پلمب این حزب صورت گیرد.

خیابان خردمند ساختمان حزب مؤتلفه
حزب مؤتلفه از احزاب قدیمی و با سابقه اصولگرایان محسوب می‌شود و همواره سعی کرده نقش ریش سفیدی را در این جبهه بازی کند و این نکته‌ای است که همیشه از سوی اعضای این حزب بر آن تأکید شده است به ترتیبی که اعضای شاخص این حزب گاهی ترجیح داده‌اند از انتقادات خود چشم‌پوشی کنند تا مبادا شرایط برای پیروزی اصلاح‌طلبان مهیا شود. اما پیروزی محمود احمدی‌نژاد یک دستاورد برای مؤتلفه داشت به گونه‌ای که این تشکل با‌سابقه سعی کرد از حاشیه به متن وارد شود و برای تحقق این هدف به رایزنی جدی برای تعیین کابینه پرداخت. همچنان که روزنامه «خبر» پیش از این در گزارشی بر این مسئله اشاره و تصریح کرده بود که تمام تلاش حزب مؤتلفه بر این کار متمرکز شده است و برای موفقیت در ایفای این نقش، اسدالله بادامچیان به عنوان نماینده مجلس و عضو شورای مرکزی انتخاب شده است تا در فاصله تعطیلات تابستانه مجلس به بررسی گزینه‌ها بپردازد اما حضور در برابر ساختمان مؤتلفه نیز این تصور را چندان به واقعیت نزدیک نمی‌ساخت که در طبقات این ساختمان چگونه احتمال حضور افراد در کابینه مورد بررسی قرار می‌گیرد و این نمای بیرونی از حزبی بود که توانسته بود کاندیدای مورد حمایت خود را راهی پاستور کند. نمایی از سکوت.‌.‌.

خیابان انقلاب ساختمان سازمان مجاهدین
سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در ابتدای سال 58 از ادغام هفت گروه زیرزمینی مخالف رژیم پهلوی از جمله منصورون، توحیدی صف، فلق، توحیدی بدر، امت واحده، موحدین و فلاح تشکیل شد. این تشکل نقش به‌سزایی در تشکیل نهاد‌های انقلابی مانند کمیته انقلاب اسلامی و سپاه پاسداران ایفا کرد. مجاهدین انقلاب در شکل‌گیری و تداوم دولت شهید‌رجایی نقش تعیین کننده‌ای داشت با این وجود به سبب ناهمگونی فکری شدید بین اعضای این حزب سیاسی پس از چندی اختلافات اعضا باعث چالش جدی در ارکان سیاسی و نظامی کشور شد و همین مسئله زمینه انحلال آن را در سال 65 فراهم کرد. به ترتیبی که در سال 71طیف چپ سازمان اولیه با عنوان سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران فعالیت‌های سیاسی و تشکیلاتی خود را از سر گرفت و در پیروزی سیدمحمد خاتمی در کنار مجمع روحانیون مبارز و دفتر تحکیم وحدت نقش سرنوشت‌سازی ایفا کرد و اینچنین بود که سازمان مجاهدین توانست ضمن حفظ نقش اصلی، دولت اصلاحات را شکل دهد. اما ماجرا به اینجا ختم نشد زیرا سازمان مجاهدین انقلاب در انتخابات شورا شکست خورد اما با این حال به بازبینی شرایط خود پرداخت و پس از انصراف سیدمحمد خاتمی به طور قاطع پشت سر میرحسین موسوی قرار گرفت و همزمان با اعلام نتایج انتخابات با صدور بیانیه‌هایی از دولت نهم به دلیل برگزاری انتخاباتی پر شائبه انتقاد کرد و همین رویکرد موجب شد که اعضای این سازمان بازداشت شوند به گونه‌ای که در بین بازداشت‌شدگان نام بهزاد نبوی، صادق نوروزی، مجید نیری، فیض‌الله عرب‌سرخی، جواد امام و... .   جلب توجه می‌کرد و همین بازداشت موجب شد که کوچه آشتیانی این روزها روزگار خلوتی را سپری کند؛ البته محسن ترکاشوند عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب در گفت‌وگو با «خبر» این مسئله را طبیعی قلمداد کرد و گفت: به هرحال انتخابات در کشور ما موجب می‌شود که احزاب بهار فعالیت خود را طی کنند و بعد از آن این فعالیت کمتر می‌شود اما این مسئله به این معنا نیست که احزاب رفتار مقطعی دارند.

 وی افزود: در حال حاضر ما به عنوان حزب منتقد دولت ضمن رصد کردن شرایط سعی می‌کنیم که نظرات سازمان را منعکس کنیم گرچه بسیاری از دوستان ما در زندان به سر می‌برند اما با این حال جلسات شورای مرکزی و دفتر سیاسی به طور مرتب برگزار می‌شود. با وجود آنکه بسیاری اعضای این سازمان در جلسات حزبی حضور ندارند اما به نظر می‌رسد که از حجم کارهای این تشکل سیاسی کاسته نشده است و صدور چند بیانیه گویای این مدعاست.  احزاب ایران برخلاف سایر احزاب دنیا چه پیروز و چه بازنده روزگار غریبی را می‌گذرانند.‌.‌.

کلیدواژه ها:
ارسال نظر
ارسال خبر به دیگران
نام
پست الکترونیک
نمایش داده شود
آدرس وبسایت یا وبلاگ
نظرشمــا     0/700
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
اظهارنظرهای اشخاص درباره نظر من، به ایمیل من ارسال شود.
.خبرآنلاین نظراتی را كه حاوی توهین است، منتشر نمی كند * .لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید *
: لطفا حاصل عبارت را در باکس مقابل وارد نمایید
= 2 + 11
ارسال نظر
13095
نام شما
ايميل شما
ايميل گيرنده
توضيحات
: لطفا حاصل عبارت را در باکس مقابل وارد نمایید
= 2 + 11
ارسال خبر
آخرین خبرها
بیشتر...