وزیر امور خارجه اذعان کرد: در خصوص نحوه برخورد با تحولات منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا پاسخ قانع کننده ای نداریم.

به گزارش خبرآنلاین، علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان صبح امروز در همایش «میثاق سفیران فرهنگی» که در محل سازمان فرهنگ و ارتباطات برگزار شد با اشاره به اینکه وزارت امور خارجه هر چه در توان دارد به سازمان کمک می کند تا رسالت خود را به نحو احسن انجام دهد، گفت: وزارت امور خارجه و سازمان فرهنگ و ارتباطات دو دستگاهی هستند که می توانند هم افزایی کرده و اثر بخشی و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران را تامین کنند.

وی با اشاره به تحولات اخیر منطقه و شمال آفریقا متذکر شد: باید بپذیریم زمینه ساز این تحولات مسایل فرهنگی بود. پیامی که از انقلاب اسلامی ایران،‌مقاومت لبنان و مردم غزه و نیز بیداری اسلامی که در اثر انقلاب ایران ایجاد شد یقینا زمینه ساز این تحولات بزرگ است.

وزیر امور خارجه تحولات اخیر را حاصل کار دیپلمات های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران دانست و خطاب به رایزن های فرهنگی حاضر در جمع گفت: باید کار مضاعف داشته و نباید فرصتی که اخیرا در رابطه با تحولات اخیر به وجود آمده را از دست داد. امیدواریم پایداری و رونق حرکت های مردمی درمنطقه با همت شما ادامه پیدا کند. این اتفاقات در عرصه ها و ساحت های مختلف برای ما فرصت به وجود آورده است که باید به آن ها توجه بسیار داشت.

وی به نقش جوانان در این موج بیداری اشاره کرد و افزود: باید اینجا ورود پیدا کرده و نیازهای فراوان فکری و اندیشه ای این جوانان را برآورده کرد تا از مسیر درست منحرف نشوند.

صالحی با تاکید بر این مساله که مردم منطقه به دنبال یک الگو برای آینده کشور خود هستند اضافه کرد: انقلاب اسلامی حقیقتا یک الگوی مناسب است ولی دست های فراوانی به دنبال خدشه وارد کردن به آن است. بنابراین باید شفاف و روشن برای کشورهای منطقه این الگو را رائه دهیم تا اقتدای آن ها به این الگو از بین نرود.

وزیر امور خارجه کشورمان ضمن اذعان به اینکه ایران قصد ندارد کشورهای منطقه رنگ ما را بگیرد بلکه تنها می خواهیم همگی در بستر اسلام و فرهنگ اسلامی حرکت کنیم، گفت: هنگامی که به تحولات منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا توجه می کنیم می بینیم که بسیاری تلاش می کنند تا صبغه اسلامی را از آن بزدایند.

وی اضافه کرد: تا کنون ظاهر شعارهای مردم تونس و مصر و کشورهای دیگر،‌ هر چند شعار آزادی و امثال آن در اسلام وجود دارد ولی خیلی اسلامی نبودند ولی اخیرا شعارها اسلامی تر شده و عباراتی که بیان می شود دال بر یک امر اسلامی می باشد. همان زمان برخی دوستان اخوانی ما در مصر از اینکه بگویند قصد تشکیل یک حکومت اسلامی را دارند ابا می کردند یا اینکه در یکی از رسانه ها مشاهده کردم که از قول اخوان المسلمین گفته بودند که اسلام و الگوی ترکیه الگوی ما است. ولی اخیرا یکی از اعضای اخوان گفته که الگوی اسلام ترکیه، الگویی که بپذیرد با اسرائیل رابطه داشته باشد الگوی ما نیست.

صالحی با دسته بندی کشورهایی که دچار تحول شده اند خاطرنشان کرد: یک دسته از تحولات شامل اعتراضات مردمی و بیان خواسته های و ناخرسندی آنان از وضع و شرایط موجود است که در قالب اعتراض بیان می شود. اگر این اعتراضات منجر به این شود که برخی خواسته های مردم به دست آید، تبدیل به قیام می شود. اگر قیام منجر به دگرگونی و فروپاشیدن ارتش و سازمان امنیتی آن کشور شود تبدیل به انقلاب می شود.

وی ادامه داد: بنابراین کشورهایی مانند اردن در مرحله اعتراض هستند و کشورهای مانند مصر و تونس در مرحله قیام هستند. چون نظام شان تغییر نکرده است. ولی لیبی در آستانه انقلاب است. حرکتی که در لیبی شروع شد خیلی عجیب و جزو معجزات الهی است. در لیبی همه چیز بهم ریخته است. ارتش در حال فروپاشی است. اینجاست که غرب به خصوص آمریکا در مصر هوشمندی به خرج داده و نگذاشتند ارتش مصر با مردم درگیر شده و فرو بپاشد. اگر شرایط مصر طبق میل آمریکا پیش برود در آینده مدعی خواهد شد که همراه مردم بود.

وزیر خارجه افزود: اخیرا بعد از سردرگمی و پریشان احوالی اولیه، آمریکا به مردم گرایش پیدا کرد و نگذاشتند تا ارتش همراه با نظام در تونس و مصر فرو بریزد ولی در لیبی این طور نشد. هم اکنون برای اینکه بتواند در لیبی الگو شود اظهار می کند که باید برای لیبی و کمک مردم آن برویم تا شاکله نظام بعدی طبق خواست آن ها باشد. البته باید منتظر بود و دید که چقدر مردم لیبی به آن ها اعتماد خواهند کرد. امیدواریم به هدف شان نرسند ولی با فشاری که می آورند  شاهد هستیم که مثلا عمرو موسی از اتحادیه عرب نسبت به همراهی با ممنوعیت پرواز در لیبی اعلام اعلام آمادگی کرد که باعث تاسف است.

وی با بیان اینکه هنوز اتحادیه عرب رسما در این خصوص موضع نگرفته گفت: این حرکت مقدمه ای برای دخالت غرب و آمریکا در امور لیبی خواهد شد. چون غرب می ترسد اگر لیبی دچار انقلاب شود، تبدیل به الگو شده که مطمئنا دامنه این انقلاب ها به کشورهای دیگر مانند بحرین خواهد رسید و آن موقع است که دیگر توپ و تانک اثری ندارد.

صالحی در ادامه با بیان سوالاتی در خصوص نحوه برخورد با تحولات منطقه گفت: حال با توجه به اوضاع منطقه و شمال آفریقا باید در عرصه فرهنگی چه کار کرد؟، باید این نهضت ها را گرم نگه داریم. بنابراین باید از چه شیوه هایی استفاده کنیم که این نهضت ها به سردی نگراید؟! کار میدانی ما در مصر باید چه باشد؟! در خارج از مصر باید چکار کنیم؟!

وی ادامه داد: در قالب دیپلماسی سیاسی نمی توان این حرف ها را زد و باید شما رایزن های فرهنگی این کارها را انجام دهید. ما و دوستان ما در وزارت خارجه روی این مسایل بسیار فکر کردیم ولی به علت حساسیت بسیار این مسایل، خود بنده به جواب قانع کننده ای نرسیدم.

وزیر خارجه با بیان اینکه شاید بحث دیپلماسی سنتی آسانتر باشد ولی بحث فرهنگی بسیار حساس است، اضافه کرد: اگر تجارب شما دیپلمات های فرهنگی جمع آوری و استخراج شود و بتوان از آن نحوه برخورد با شرایط جدید تدوین شود بسیار مفید است که در این صورت به ما در عرصه سیاست خارجی کمک بسیار کردید.

/14112

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 136210

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 12 =