۰ نفر
۲۵ فروردین ۱۳۹۰ - ۰۵:۰۰

طرح بنگاه های زوبازده با 28 هزار میلیارد تومان اعتبار ادامه می یابد.

سید ابراهیم علیزاده: هزینه بر ترین طرح اشتغالزایی دولت طی سال های اخیر، پس از دو سال توقف مجدد در امسال با 28 هزار میلیارد تومان اعتبار آغاز به کار خواهد کرد.

این خبر، یکی از نتایج نخستین نشست شورای عالی اشتغال در سال 90 است که وزیر کار با اعلام آن، رسما از آغاز به کار آن خبر داد. در کنار او، سخنان یکی از مسئولان وزارت اقتصاد که تاکید بر همکاری کردن همه بانک ها در این طرح دارد و نگاه های امیدوارانه بخش خصوصی کشور به این طرح نشان می دهد که در روزهای آتی مجدد طرح بنگاه های زودبازده شروع به کار خواهند کرد.

 عبدالرضا شیخ الاسلامی در هفته جاری هنگام اعلام نتایج نشست شورای عالی کار در مورد بنگاه های زوبازده گفته است: حدود 28 هزار میلیارد تومان منابع مربوط به بنگاه‌های زودبازده و طرح آمایش صنعت از سال‌های گذشته باقی مانده است که مقرر شد بانک‌ها در برنامه اجرایی خود این موضوع را داشته باشند و بانک مرکزی برنامه اجرایی توزیع این اعتبار را میان بانک‌ها ارائه کند.

علاوه بر او، معاون امور بانکی وزارت اقتصاد که شاید مهم ترین مسئول مربوط به بانک ها در وزارت اقتصاد باشد، در گفت وگویی با خبرنگار خبرآنلاین همکاری کردن بانک ها با اجرای این طرح را تایید و بر آن تاکید می کند.

اصغر ابوالحسنی در این مورد می گوید:  بنگاه های زوبازده یک طرح ملی است که باید همه بانک ها همکاری کنند و نتیجه پروژه هم رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال است.

وی ادامه می دهد: فرقی هم بین بانک دولتی و خصوصی نمی کند، همه بانک ها همکاری می کنند.

جدای از بخش دولتی، از سوی بخش خصوصی کشور نیز هرچند در هنگام اجرای طرح بنگاه های زوبازده انتقادات فراوانی نسبت به اجرای آن مطرح کرده بودند اما آن قدر در دریافت تسهیلات بانکی با هر عنوانی انتظار کشیده اند که به نظر می رسد دیگر این بار برایشان هیچ فرقی نمی کند که با چه عنوان و در قالب چه طرحی تسهیلات به واحدهای اقتصادی کشور پرداخت شود.

یکی از اعضای هیات رییسه اتاق ایران در این مورد به خبرآنلاین می گوید: «در اینکه طرح بنگاه های زودبازده می تواند مقداری پرت داشته باشد در آن حرفی نیست اما از آن طرف هم یک فرصتی ایجاد می شود برای کسانی که امکان و فرصت کار دارند اما امکان کار ندارند.» وی اضافه می کند: « امید ما این است که این نیروها، نیروهای موثری باشند و بازیافت این در بلندمدت برای کشور موثر خواهد بود و نظارت بر اجرای آن نیز می تواند اثرگذاری آن را بیشتر کند.»


استدلال های دولت برای ادامه بنگاه های زوبازده

طرح بنگاه های زوبازده در حالی مجدد فعال خواهد شد که قبل از توقف آن، حواشی بسیار داشت که شاید مهم ترین آن بحث میزان انحراف اجرای این طرح بود. این طرح در حالی که در سال نخست اجرایش یعنی سال 85 با دریافت بیش از هشت هزار میلیارد تومان اعتبار بیش از 426 هزار شغل جدید و در سال 86 با 9هزار میلیارد تومان اعتبار بیش از434 هزار شغل جدید ایجاد کرده بود، ناگهان در سال 87 تنها دو هزار و 600 میلیارد تومان اعتبار به آن اختصاص دادند و با این میزان اعتبار 73 هزار شغل جدید ایجاد شد. این وضعیت در سال های 88 و 89 به شکلی شد که شاید به راحتی بتوان این دو سال را سال های توقف اجرای طرح بنگاه های زودبازده تلقی کرد. در این دو سال در مجموع شاید 67 هزار شغل جدید ایجاد شده باشد که مسئولان وزارت کار در آخرین اظهار نظرهای خود اعلام کرده اند که این طرح در مجموع حدود یک میلیون شغل جدید ایجاد کرده است.

علت این توقف در پرداخت تسهیلات بنگاه های زودبازده را خیلی ها در میزان های اعلام شده در مورد انحراف این طرح می دانند که این میزان از چهار تا 50 اعلام شده است.

در حالی که وزارت کار مصر بر این بوده که میزان انحراف بنگاه های زودبازده تنها چهار درصد است و آخرین بار معاون روابط کار وزارت کار میزان انحراف وام های پرداخت شده در قالب بنگاه های زودبازده را بین هشت تا 10 درصد اعلام کرده، مراکزی مانند معاونت مبارزه با جرایم اقتصادی پلیس آگاهی ناجا با تایید نکردن این میزان انحراف، انحراف 50 درصدی که سازمان بازرسی کل کشور اعلام کرده و 43 درصدی که بانک مرکزی اعلام کرده را نزدیک تر به واقعیت ذکر کرده اند.

 با وجود این، وزیر کار دولت دهم این گونه از طرح بنگاه های زوبازده حمایت می کند: «عرض ما این است که اگر بانک ها وارد شوند مثل دو سال اولی که بنگاه های زودبازده رونق داشت و شما شاهد بودید که در آن زمان طبق گزارش هایی که داریم، 900 هزار شغل ایجاد شد. به هرحال منابع بانکی کمک می کنند اما حالا اینکه زودبازده یا دیربازده باشند، این ها یک بحث های ثانوی است. به هرحال منابع بانکی در خدمت امر اشتغال باید قرار بگیرند، بالاخره بانک ها وام به عنوان زودبازده ندهند به یک عنوان دیگر می دهند. قاعدتا آن منابع به یک کار و فعالیتی تبدیل می شود که معمولا با اشتغال هم یک نسبتی پیدا می کند.»

 تلقی شیخ الاسلامی از توقف بنگاه های زوبازده این است که چون در کشور مقداری تورم روند صعودی به خود گرفته بود، دیگر از اعطای تسهیلات به بنگاه های زودبازده خودداری شد.

 با وجود این اعتقاد، در شرایط تورم حدود  20 درصدی که بانک مرکزی تورم نقطه به نقطه اسفندماه را به این میزان اعلام کرده، به نظر می رسد دولت قصد دارد مجدد بنگاه های زودبازده را از سر بگیرد.

/32

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 143259

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • AMIRKHAN UZ ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۶
    0 0
    chera ba amarhaye ghalat va kezb khodra sargarm mikonid.in tarh begheir az afzayeshe tavarom hich sudi nadarad