۰ نفر
۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۰۶:۱۳

کتاب «اندیشه‌های شرق دور» با استفاده از تصاویر و نمادهای فرهنگ و ادیان شرقی به معرفی عمده‌ترین مفاهیم فلسفه شرق پرداخته است.

به گزارش خبرآنلاین، کتاب «اندیشه‌های شرق دور» نوشته ریچارد آزبورن و بورین وان لون با ترجمه ابراهیم اسکافی در174 صفحه با قیمت 3500 تومان از مجموعه‌ کتاب‌های تصویری قدم اول از سوی انتشارات «پردیس دانش» با همکاری شرکت شیرازه منتشر شد. در حقیقت این کتاب دایره‌المعارف کوچکی است درباره مکاتب و اندیشه‌های شرقی که از هند باستان آغاز شده و همراه با آیین بودا به چین رفته و در نهایت به ژاپن و کره هم سری می‌زند.

نویسنده در ابتدای این کتاب به بحث‌هایی در مورد مهد فلسفه شرق و خاستگاه‌های آن می‌پردازد و نتیجه می‌گیرد که بهترین روش برای پرداختن به فلسفه شرق بررسی دو تمدن بزرگ هند و چین است. سپس به مقایسه میان شرق و غرب و رابطه‌ این دو می‌پردازد و می نویسد: «سنتهای شرقی و غربی در فلسفه در طول اعصار اغلب با یکدیگر تلاقی داشته اند. در حقیقت، بقای فلسفه یونان باستان تا حد زیادی مدیون دانشمندان عرب در طول قرون وسطی بوده است. ... شاید یک تمایز اصلی میان فلسفه شرق و غرب در این است که در سنت شرق تلاشی برای این که تمایز آشکاری میان فلسفه و دین قائل شوند، صورت نمی گیرد. البته این موضوع مشکلاتی را به وجود میآورد، برای مثال آیین بودا به مثابة فلسفه اغلب با آداب مذهبی منبعث از آن اشتباه می شود. ... جستجوی دانش، در فلسفه شرق، نسبت به فلسفه غرب، همواره جنبة کلنگرانة بیشتر و به معنای دقیق تجربی، جنبه علمی کمتری داشته است. ... در توصیف کلی از تفاوت میان این دو سنت بزرگ، می توانیم بگوییم شرق گرایش به نگاه به درون برای یافتن پاسخهای اساسی درباره بشر دارد، در حالی که نگاه بیرونی غرب به امور مطلق و به مسائل اجتماعی و سیاسی است. ضمن اینکه اندیشة شرق به ارتباط درهمتنیده تمام چیزها و به لزوم گریز از فردگرایی که مرتبط با امیال جسمانی و توهم جدایی است، عمیقاً باور دارد».

بخشی از این کتاب به توصیف فلسفه هند می‌پردازد و در ابتدا تاریخ فلسفه هند را به هفت دوره‌ اصلی عصر پیش از تاریخ و عصر اسطورهها (دوران ادیان ابتدایی)، دوره تهاجمهای دراویدیها، دوره ودایی از حدود 1500 تا 700 سال ق.م، عصر حماسه ها. حدود 800 تا 200 ق.م، عصر سوتراها در حدود 400 ق.م تا سال 500 میلادی، عصر تفسیرها حدود 400 تا 1700 میلادی و عصر نفوذ رنسانس در اروپا تقسیم می‌کند.

نویسنده در بخش دیگری از این کتاب به بررسی تمدن چین می‌پردازد و می نویسد: «فرهنگ چین یکی از قدیمیترین و خودکفاترین فرهنگهایی است که ما می شناسیم و قدمت تاریخی آن از ویژگیهای اصلی آن است که آن را از بقیه جدا کرده و بیهمتا ساخته است. فلسفهاش تقریباً مشابه فلسفه های هند، نمایانگر پیچیدگی و یکپارچگی است که دربردارنده خطوط وراهبردهای فلسفی بسیار متنوعی است که طی هزاران سال شکل گرفته است. اما برخلاف هند در تمدنهای باستانی چین خدایان جلوه چندانی نداشتند. ... فرهنگ چین وابسته به خدایی که همه باید به او پاسخگو باشند، نیست و در اسطورههای انقلابی اش نیز صحبتی از مخلوق ماوراءطبیعی نمی شود. فرهنگ چین در معنای وسیع آن سکولار و فلسفی است ... به عبارت بهتر، فلسفه چین زمینی است. به خداوند یا حقیقت مطلق نمی پردازد بلکه به این پرسش می‌پردازد که چگونه بر روی زمین با اخلاق، اصول زندگی اجتماعی و دولت، زندگی مناسبی داشته باشیم».

یادآور می شود از مجموعه‌ کتاب‌های تصویری قدم اول تاکنون 52 جلد منتشر شده است و پیش از این کتاب منطق قدم اول از همین مترجم منتشر شده بود.

291/60

کد خبر 150237

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار