قانون انتخابات مجلس در فاصله 8 ماه مانده تا انتخابات مجلس نهم، بار دیگر تغییر خواهد کرد؟

نسرین وزیری: اختلاف تفسیر اهالی مجلس و وزارت کشور از قانون انتخابات مجلس، گمانه​زنی​ها برای تغییر دوباره این قانون را آفریده است. قانونی که تازه همین دوماه پیش(28 فروردین ماه) اصلاح شد و سطح تحصیلی نامزدهای این انتخابات از کارشناسی به کارشناسی ارشد ارتقا یافت. البته هر دوره حضور در مجلس را نمایندگان معادل یک پایه تحصیلی، در مصوبه خود تلقی کردند. به این ترتیب این تلقی ایجاد شد که نمایندگان لیسانسه با احتساب دوره حضورشان در مجلس، می​توانند بار دیگر نامزد انتخابات مجلس بعد شوند.

شاید به همین دلیل بود که 81 نماینده​ای که مدرک تحصیلی کمتر از فوق لیسانس و یا معادل آن را دارند، به این اصلاحیه رای دادند. اما تصور نمی​کردند که دوماه بعد، وزارت کشور تفسیری از این قانون ارائه دهد که دست کم 50 نفر از آنها را از جرگه نامزدی برای این انتخابات کنار بزند.

سیدصولت مرتضوی معاون سیاسی وزارت کشور اعلام کرد که نمایندگان لیسانسه مجلس هشتم که تا زمان ثبت نام برای انتخابات بعد، هنوز یک دوره نمایندگی​شان به پایان نرسیده، مشمول این قانون نمی​شوند و شرایط نامزدی برای انتخابات مجلس نهم را ندارند. این تفسیر نمایندگان را آنچنان درگیر خود کرد که در جلسه​ای غیرعلنی در روز سه​شنبه هفته گذشته، آن را با رئیس مجلس در میان گذاشته و خواستار پیگیری آن شدند. علی لاریجانی هم محسن کوهکن سخنگوی هیات رئیسه را سفیر بررسی این مساله با شورای نگهبان و وزارت کشور کرد تا مشخص شود، نمایندگان لیسانسه این دوره می​توانند برای انتخابات بعد نامزد شوند، یا نه؟

حسین سبحانی​نیا عضو هیات رئیسه مجلس در گفت​وگو با خبرآنلاین، اعلام کرد که کوهکن هنوز گزارش مذاکراتش در این زمینه را به هیات رئیسه ارائه نداده و مشخص نیست که شورای نگهبان در این میان جانب وزارت کشور را گرفته یا جانب مجلسیان را.

به گفته وی، برداشت مجلس این است که چون تا زمان برگزاری انتخابات مجلس نهم، نمایندگان لیسانسه این مجلس به پایان دوره نمایندگی خود رسیده​اند، پس می​توانند مشمول این قانون شده و در انتخابات نامزد شوند. حتی کسانی که در انتخابات میان​دوره​ای هم وارد مجلس شده​اند، مشمول این تفسیر می​شوند.

سبحانی​نیا در خصوص اینکه اگر شورای نگهبان تفسیر وزارت کشوررا صحیح خواند هم گفت: در این صورت هم می​توان با استفساریه​ای از مجلس، بر تفسیر اولیه نمایندگان یعنی امکان نامزدی دوباره نمایندگان لیسانسه با احتساب یک دوره نمایندگی​شان تاکید کرد و ان را به قانون الحاق کرد و یا اینکه اصلاحیه دیگری بر قانون انتخابات تصویب کرد.

اما اینکه چند نفر از نمایندگان با تفسیر شورای نگهبان، از حضور در انتخابات بعدی منع می​شوند، سوالی است که با رجوع به مدارک تحصیلی نمایندگان می​توان به آن پاسخ داد. از میان 106 نماینده​ای که مدرک فوق لیسانس ندارند، 25 نماینده روحانی به دلیل برخورداری از مدرک حوزوی معادل دکترا یا فوق لیسانس از این جرگه خارج می​شوند. اما در میان 81 نماینده باقی​مانده، هم 50 نفر هستند که نه مدرک حوزوی معادل دارند و نه بر اساس تفسیر وزارت کشور، سابقه نمایندگی​ای دارند که بتواند به مدد آنها بیاید.

به این ترتیب تنها همین 50 نماینده هستند که شامل حال محرومیت نامزدی در انتخابات مجلس نهم می​شوند. سوال بعدی این است که آیا به خاطر 50 نفر، می​توان بار دیگر قانون انتخابات را اصلاح کرد؟ در اینصورت انتقادات به مجلس و متهم کردن نمایندگان به تصویب قوانینی به نفع خودشان، بار دیگر رشدی صعودی خواهد یافت و این سوال هم مطرح خواهد شد که آیا مساله مهمتری در کشور نیست که برای فقط 50 نفر، یک قانون دیگر تصویب شود؟

البته مهر گزارش داده است که 16 نفر از نمایندگان مجلس با تهیه طرحی خواستار موکول شدن اجرای قانون لزوم دارا بودن مدرک فوق لیسانس کاندیداها به دوره دهم انتخابات مجلس شدند.

برای مشاهده جدول با ابعاد واقعی، اینجا را کلیک کنید.

پارلمانی

*منبع جدول: کتاب معرفی نمایندگان مجلس هشتم شورای اسلامی. چاپ اداره کل فرهنگی و امور مجلس/ سال 1387

توضیح : بر اساس مصوبه شورای مدیریت حوزه علمیه قم؛ پایان سطح دو و پایان بخشی از رسائل و مکاسب «معادل لیسانس»، پایان سطح سه و اتمام کفایتین بعلاوه دو سال درس خارج از فقه و ارائه پایان نامه «معادل فوق لیسانس» و پایان سطح چهار و طی دوره کامل زیر نظر مراجع مورد تایید و ارائه پایان نامه «معادل دکترا» به شما می​رود.

تایید اینکه مدرک حوزوی نمایندگان معادل کارشناسی ارشد هست یا نه با توجه به شروط تعیین شده در مصوبه مذکور در ید قدرت شورای مدیریت حوزه علمیه قم و شورای نگهبان است. با این حال بر اساس فهم رسانه​ای موجود از مدارک حوزوی مندرج در کتاب معرفی نمایندگان در مجلس، سطوح «خارج از فقه» را در این گزارش بالاتر از لیسانس و معادل فوق لیسانس در نظر گرفته​ایم.

توضیح جدول:

  •  تعداد کل نمایندگان مجلس هفتم 290 نفر است.
  •  106 نفر از نمایندگان مدرک تحصیلی کمتر از فوق لیسانس دارند. به عبارت دیگر 36.5 درصد نمایندگان مدارک تحصیلی کمتر از لیسانس دارند. (این محاسبه شامل مدارک تحصیلی معادل حوزوی فوق لیسانس نمی​شود و تنها درباره مدارک دانشگاهی است.)
  •  9 تن از نمایندگان دانشجوی دوره کارشناسی ارشد بوده و این احتمال وجود دارد که موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد شده باشند.
  • از این میان، 25 نفر نمایندگانی هستند که با احتساب مدرک حوزوی از مرز قانون انتخابات می​گذرند.
  •  26 نفر فقط با احتساب سوابق حضور در مجلس که 4 نفر از آنها در حال گذراندن دوره کارشناسی ارشد هستند.
  • از بین 55 نفر نامشخص، 5 نفر در حال گذراندن دوره کارشناسی ارشد هستند.
  •  42 نفر هم نمایندگانی هستند که با احتساب سوابق حضور در مجلس از مرز قانون انتخابات می​گذرند.
  •  20 تن از نمایندگان هم به دلیل مدرک حوزوی و هم به دلیل سوابق حضور در مجلس و یا با پایان دوره تحصیلی کارشناسی ارشد امکان کاندیداتوری در انتخابات مجلس نهم را دارند. (همپوشانی موارد سه و چهار و پنج همین تفسیر)
  •  50 نفر هم نمایندگانی هستند که با تفسیر وزارت کشور از نامزدی در مجلس نهم باز می​مانند.

این تحلیل​ها را در نمودارهای زیر هم ببینید:

نمودار- وضعیت تحصیلات معادل و سوابق نمایندگی نمایندگان مجلس هشتم

 

 

نمودار - تحصیلات نمایندگان مجلس هشتم فاقد مدرک کارشناسی ارشد

/2729

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 158002

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آذر IR ۱۲:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
    0 0
    دست شما درد نکنه. اين گزارش‌هاتون گاهي واقع حرفه‌ايه.
  • nam FR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
    0 0
    نه اقا این چه کاریه تو همین مدت براشون مدرک میزنن دیگه
  • بدون نام IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
    0 0
    چه فرقي ميكند مدرك؟ عده اي مي آيند در مدت دوره خود جيب خود واطرافيان را پر ميكنند وبس ؟!!!!!
  • سی و سه سال بعد IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
    0 0
    بابا این چند تا هم برم یکی واسه خودشون ردیف کنن
  • حامد IR ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
    0 0
    این نماینده ها با مدرک کاردانی دیگه کرکر خنده هستن! آخه مگه میشه با تحصیلات کاردانی تصمیم گیری درست کرد؟؟؟
  • مجتبی TR ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
    0 0
    یادتان رفت بعضی از نمایندگان جانباز و آزاده هستند اگر در این مورد اسامی آنها را بدست بیاورید بهتر مشخص می شود
  • بدون نام IR ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
    0 0
    نماینده ای که نمیفهمد چی بر علیه خودش تصویب کرده مصالح مملکت را میفهمد
  • علی IR ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
    0 0
    شرط فوق لیسانس اشتباه بزرگیه ممثلا کسی لیسانس شریف خونده و ادامه تحصیل نداده نمیتونه نمیانده بشه ولی کسی پیام نور و غیر انتفاعی و آزاد ارشد خونده باشه میتونه
  • ایرانی IR ۰۳:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
    0 0
    بابا چیزی که زیاد مدرک کافی یک چک 10 تا 20 میلیونی بکشند کارشناسی ارشد که چه عرض کنم phd هم بهشون می دهند. اون موقع من با مدرک فوق لیسانس باید مسافر کشی کنم. خبر آنلاین این یکی رو دیگه پخش کن
  • جعفري IR ۰۴:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
    0 0
    با سلام، آقاي حسين گروسي نماينده شهريار كارشناسي فلسفه و كارشناسي ارشد رشته مديريت را دارند.
  • abdallah GB ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
    0 0
    تشویق نمایندگان به تحصیل کار خوبی‌ است. اما به نظرم این طرح اشتباه است. اگر قرار است نمایندگان نماینده همه مردم باشند، نباید فراموش کرد که همه اقشار مردم فوق لیسانس ندارند و در نتیجه اقشار زیادی از مردم نیمیتونند نماینده از خودشان داشته باشند. نماینده اقشاری که فوق لیسانس ندارند هم حق دارند در تصمیم سازی‌ها شرکت کنند. معیار انتخاب نمایندگان انتخاب توسط مردم است،به نظرم عوض کردن معیار انتخاب نماینده مردم اشتباه است.
  • نسرين وزيري IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
    0 0
    در پاسخ به خانم يا آقاي جعفري: همانطور که در متن گزارش امده، منبع استخراج مدارک تحصيلي نمايندگان کتاب معرفي انها از سوي اداره کل فرهنگي و روابط عمومي است. در اين کتاب مدرک تحصيلي آقاي گروسي، ليسانس فلسفه است. اطلاعات تکميلي خود را به اين اداره مجلس بدهيد تا در چاپ​هاي بعدي کتاب لحاظ شود.
  • مدیریت پایگاه اطلاع رسانی علی عزتی نماینده مجلس IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۱
    0 0
    با سلام آقای علی عزتی نماینده مردم دهلران دارای مدرک کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی می باشد. ضمنا ایشان بر خلاف خبر شما شرایط نامزدی برای دور نهم انتخابات مجلس را دارا می باشند. لطفا جهت تنویر افکار عمومی جدول و خبرتان را تصصیح فرمایید.
  • نسرين وزيري IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۱
    0 0
    در پاسخ به مدیریت پایگاه اطلاع رسانی آقای علی عزتی نماینده مجلس: همانطور که در پاسخ به کامنتي خانم يا آقاي جعفري نوشتم، منبع ارائه اين جدول کتاب معرفي نمايندگان مجلس هشتم است که از سوي اداره کل فرهنگي وروابط عمومي مجلس به چاپ رسيده است. شایسته است اطلاعات تکميلي خود را براي تجديد چاپ اين کتاب به اين واحد ارائه دهيد. در اين کتاب مدرک تحصيلي آقاي عزتي، ليسانس مديريت و برنامه ريزي آموزشي قيد شده است.
  • سید جواد IR ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۴
    0 0
    بابا این چهار سال مگه چه گلی به سرمردم زدن که دارن زور میزنن چهار سال دیگه از حق کسایی که کارمیکنند و سواد و آگاهی دارند بخورن . واقعا برای اداره یک کشور مدرک فوق لیسانسم کمه چه برسه لیسانس.
  • حمید از ابدانان IR ۰۳:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۵/۱۱
    0 0
    اقای عزتی فعلا دانشجوی کارشناسی ارشد هستن و از پایان نامه خود دفاع نکردن>