۰ نفر
۱۸ شهریور ۱۳۸۸ - ۲۱:۰۴

افزایش تعداد بیکاران تهران موضوعی است که هرچند مظهری صراحتاً به آن اشاره می‌کند اما به اعتقاد خودش تعداد این بیکاران کمتر است.

سیدابراهیم علیزاده: افزایش سه درصدی نرخ بیکاری استان تهران در اولین فصل امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته هشداری بود که در کنار نرخ بیکاری 4/13 درصدی تهران اقدامات مسئولان را بیش از پیش زیر سؤال می‌برد. اما علی مظهری، از جمله مسئولانی است که باید پاسخگوی این‌گونه مسائل باشد. او که دقیقاً یک سال از ورودش به اتاق ریاست سازمان کار تهران می‌گذرد قبل از این علت این افزایش را ناشی از فشار نشأت گرفته از بیکاری‌های فصلی استان‌های دیگر عنوان کرده بود که در گفت وگو با خبرنگار «خبر» علاوه بر تشریح علت‌های مختلف، در این مورد نیز توضیحاتی می‌دهد. افزایش تعداد بیکاران تهران به 350 هزار نفر نیز موضوعی است که هرچند مظهری صراحتاً به آن اشاره می‌کند اما به اعتقاد خودش تعداد این بیکاران کمتر است.

البته موضوع بنگاه‌های زودبازده و کند شدن روند کار آنها و تنها با 20 تا 30 درصد ظرفیت کار کردن خیلی از واحدها در تهران و اشتغال اتباع خارجی نیز از جمله موضوعات دیگر مؤثر در نرخ بیکاری استان تهران هستند که سخنان او در این مورد نیز شنیدنی است:

از آخرین آمار نرخ بیکاری در استان تهران مطلع هستید؟
نرخ بیکاری استان تهران در سال 87، با کاهش 5/2 درصدی نسبت به سال86، به 3/10 درصد کاهش یافته بود اما متأسفانه برابر اعلام مرکز آمار کشور این نرخ در فصل بهار امسال با افزایش سه درصدی نسبت به مدت مشابه در سال 87 به 4/13 درصد رسیده است.

مهمترین دلیل این افزایش چه بوده است؟
یکی از علت‌های این افزایش این است که متأسفانه اوضاع نامناسب اقتصادی دنیا در بیکاری همه کشورها اثرگذاشته که این موضوع بر مشاغل گروه خدمات بی‌تأثیر نبوده و در نتیجه اثرش را به بازار کار تحمیل می‌کند. دومین علت این بوده که اوایل امسال در مورد موضوع مسکن به رغم اینکه دولت هدف بزرگی را در طرح مشاغل مهر دنبال می‌کند اما به دلیل نداشتن تحرک مناسب، این گونه نبوده که در بازار کار اثر خود را بگذارد. سومین علت مربوط به بیکاری در استان‌های دیگر به خصوص استان‌هایی که از بازار کار ضعیفتری برخوردار هستند بوده که بیکاران این استان‌ها به سمت تهران حرکت می‌کنند.

مگر میزان این کارگران مهاجر و تأثیر آنها روی نرخ بیکاری تهران چقدر بوده است؟
این مطلب ثابت شده است. مثلاً فردی از استانی دیگر با یکی از اقوام خود در تهران تماس می‌گیرد و پس از هماهنگی با آنها برای اشتغال به تهران می‌آید. مشکل دیگر این است که این افراد متخصص نیستند. چرا که کارآفرینان و مهارت‌دیدگان و صاحبان هنر در استان‌های خود باقی می‌مانند و آن‌هایی به تهران می‌آیند که فاقد مهارت هستند و کاری برای آنها نمی‌شود انجام داد.

برای آموزش این مهاجران برنامه‌ای اجرا نمی‌کنید؟
وقتی این گونه نیرویی به تهران می‌آید می‌تواند به آموزشگاه‌های بخش خصوصی یا فنی وحرفه‌ای مراجعه کند. جمعیت زیادی برای فراگیری مهارت به تهران آمده‌اند اما با این کار، جمعیت جویای کار زیادتر شده است.
مسئله دیگر در بیکاری تهران این است که برخی شرکت‌ها به دلیل مناسب نبودن فضای اقتصادی نمی‌توانند کل قراردادهای کارگران خود را تمدید کنند. در حال حاضر در سطح استان تهران باید به تعداد جمعیت فعال آن یعنی 4میلیون نفر، فرصت شغلی داشته باشیم و این درحالی است که 3 میلیون نفر در تهران تحت پوشش قانون کار فعالیت می‌کنند و باقی تابع سایرقوانین استخدامی یا به صورت خویش فرما فعالیت دارند.

با توجه به افزایش سه درصدی نرخ بیکاری استان تهران، چقدر به تعداد بیکاران این استان افزوده شده است؟
افزایش سه درصدی نرخ بیکاری استان تهران یعنی تقریباً به تعداد بیکاران این استان 100 هزار نفر افزوده شده است.

با اضافه شدن این تعداد، در مجموع استان تهران چقدر بیکار دارد؟
حدود 350 هزار نفر در استان تهران بیکار هستند که در بهار سال گذشته 100 هزار نفر کمتر از این میزان بیکار در تهران وجود داشت. البته جمعی از کارجویان مورد نظر به مشاغلی می‌پردازند که آنها را راضی نکرده و خود را بیکار می‌دانند و به همین علت آنان در سرشماری‌ها خود را بیکار معرفی می‌کنند. از جمله این مشاغل، شغل‌هایی مانند مسافرکشی، دستفروشی یا ویزیتوری و یا حتی بعضی از مشاغل خانگی است که از دید جمعیت زیادی از کارجویان شغل تلقی نمی‌شود و به همین جهت خود را بیکار می‌دانند. ما از بعضی از این کارجویان که در جایی شاغل هستند ولی از شغل خود راضی نیستند و به دنبال کار جدید می‌گردند علت این را که سؤال می‌کنیم می‌گویند شغل شان در شأن آنها نیست یا درآمد کافی ندارند یا از محل سکونت خود دورهستند یا مشاغل آنها سخت و زیان​آور است و یا اینکه با مدرک تحصیلی آنها هم‌خوانی ندارد.

وضعیت بنگاه‌های زودبازده تهران چگونه است و چه میزان در بیکاری تهران اثر گذاشته است؟
بیش از شش هزار میلیارد تومان طرح به بانک‌های عامل فرستاده شده که از 3 هزار و700 میلیارد تومان سهمیه استان تهران از سال 84 تا پایان سال 87، تاکنون بانک‌های عامل برای هزار و500 میلیارد تومان قرارداد منعقد و یا پرداخت کرده‌اند و بقیه طرح‌ها را یا مورد رسیدگی قرار نداده یا عودت داده‌اند. البته اخیراً با چانه‌زنی‌هایی موفق شدیم برای 600 میلیارد تومان دیگر تعیین تکلیف کنیم. تنها هشت درصد کل این اعتباراتی که سیستم بانکی در سال 87 توزیع کرده بود در اختیار ما بوده است.

حضور اتباع بیگانه در تهران و اشغال فرصت‌های شغلی که خود نیروی کار ایرانی می‌تواند در آن مشغول به کار باشد، چقدر در این افزایش نرخ بیکاری تأثیر داشته است؟
ما در این مورد به شدت در حال اقدام هستیم و خیلی‌ها را هم برای برخورد قانونی به دادگاه‌ها معرفی کرده‌ایم. ما اتباع خارجی را شناسایی می‌کنیم و سپس با نیروی انتظامی وارد مرحله بعدی کار می‌شویم. برای این کار باید سایر دستگاه‌ها بیشتر با ما همکاری کنند.

آماری از تعداد این اتباع خارجی مشغول به کار در تهران دارید؟
ما بارها اعلام کردیم که در خوشبینانه‌ترین حالت، تعداد 300 هزار فرصت شغلی در اختیار اتباع خارجی است که 100 هزار نفر آنها دارای پروانه کار هستند و 200 هزار نفر دیگر هم می‌توانند در صورت دارا بودن مدارک معتبر در مراحل بعدی پروانه‌های اشتغال موقت را دریافت کنند.

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 16833

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۲:۴۰ - ۱۳۸۹/۰۲/۱۹
    0 0
    سایت بسیار خوبی است ولی بانمودار بیشتر.