۰ نفر
۲۹ شهریور ۱۳۸۸ - ۱۸:۴۷

حمید بهبهانی، وزیر راه وترابری بوئینگ را هواپیمایی فرسوده می‌داند

سمیه فتحی:
سرپرست سازمان هواپیمایی کشوری در حالی از ورود 15 فروند هواپیمای مسافری بوئینگ و ایرباس به ناوگان هوایی ایران خبر داده است و در تمامی بخش‌های خبری صدا وسیما این خبر اعلام شده است که درست دو روز قبل از آن وزیر راه وترابری در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران هواپیمای بوئینگ را از رده خارج اعلام کرد و گفته بود: «در اروپا یک بوئینگ هم مشاهده نمی‌کنید و در حال حاضر هواپیمای ایرباس جایگزین آن شده و شرکت‌های بوئینگ ورشکست شده‌اند، آنوقت چگونه توقع دارید ما به سمت خرید بوئینگ از رده خارج برویم».

گذشته از آنکه حمید بهبهانی بوئینگ را هواپیمایی فرسوده دانسته و محمد علی ایلخانی در گفت وگو با واحد مرکزی خبراعلام کرده است: «قرار است هفت فروند هواپیمای بوئینگ MD و هشت فروند ایرباس وارد ناوگان شوند اما جالب است که بدانید در حدود 70 درصد ناوگان هوایی جهان شامل هواپیماهای بوئینگ می‌شود به طوری که براساس اعلام سازمانهای بین‌المللی هوایی تا سال 2008 نزدیک به 20 هزار و 407 فروند هواپیما در ناوگانهای مختلف هوایی موجود است که از این تعداد 12 هزار و 210 فروند آن از نوع هواپیماهای بوئینگ هستند. این آمار نشان می‌دهد که بیشتر ناوگان هوایی جهان تحت پوشش هواپیمای بوئینگ است و به آسانی نمی‌توان این هواپیما را از ناوگان هوایی خارج کرد.  

با این حال این روزها خبرهای مختلفی از توسعه ناوگان هوایی به گوش می‌رسد و هریک از مسئولان امر سعی دارند نشان دهند که این امر در اولویت امور حمل ونقل کشور قراردارد هرچند برخی از این خبرها تاکنون تکذیب شده است که نمونه آن خبر فروش 20 فروند بوئینگ توسط آمریکا به ایران که خبرگزاری فارس آن را اعلام کرد که رئیس‌جمهور آمریکا برای جلب نظر ایران به انجام مذاکره معادل 5/2 میلیارد دلار بوئینگ و قطعاًت هواپیما به ایران تحویل می‌دهد که هزینه این هواپیماها از محل اموال بلوکه شده ایران تأمین شده است. اما وزیر راه وترابری در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران نیز این خبر را تکذیب کرد و تحویل هواپیماهای بوئینگ را ساخته و پرداخته ذهن خبرنگاران دانست البته پیش از این حمید بهبهانی در گفت‌وگو با فارس تاکید کرده بود که تأیید خبر فروش 20 فروند بوئینگ توسط آمریکا به ایران تنها در صلاحیت شخص رئیس جمهوری است.

امنیت بدون شرق و غرب
اما آنچه در این میان حائز اهمیت است تاکید مسئولان بخش هوایی کشور بر ورود هواپیمایی غربی است در حالی که کارشناسان بخش حمل ونقل معتقدند: شرقی و غربی بودن هواپیما تأثیری بر ایمنی آن ندارد. چراکه یک هواپیمایی که قرار است تولید شود باید تمامی استانداردهای جهانی را داشته باشد و پس از تولید نیز مراحل مختلف را سپری می‌کند و پس از تأیید مراجع ذی ربط اجازه پرواز می‌گیرد لذا تا مادامی که هواپیمای از لحاظ ایمنی تأیید نشده باشد اجازه پرواز نمی‌گیرد. از این رو هواپیمای شرقی هواپیمای‌های ایمنی هستند که متأسفانه در ایران تصور غلطی از این هواپیماها وجود دارد. در حالی که ایمنی هواپیما به مسائل نگهداری و پشتیبانی هواپیما برمی گردد.  اگر یک هواپیما به‌درستی نگهداری نشود و مورد چک و پشتیبانی قرار نگیرید به طور طبیعی پس از مدتی دچار مشکل می‌شود و ربطی به شرقی و غربی بودن آن ندارد. به طوری که مدیرعامل ایران ایرتور معتقد است: با توجه با سوانح هوایی اخیر سیاست‌ها به سمت خرید هواپیمای غربی رفته است چراکه هواپیمای غربی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه‌تر از هواپیمای شرقی است.  مهدی صادقی افزود: متأسفانه به دلیل تحریم‌هایی که وجود دارد بالطبع خرید هواپیمای شرقی آسان‌تر از خرید هواپیمای غربی است اما سیاست‌ها به این سمت رفته تا هواپیمای غربی وارد ناوگان شود. صادقی با تاکید براینکه هواپیمای شرقی هواپیمای ایمنی است، تصریح کرد: آنچه در این هواپیماها مهم است مصرف سوخت بیشتر و بالا بودن هزینه‌های تعمیر ونگهداری آنها ست اما اگر به سمت خرید به هواپیمای غربی برویم می‌توانیم بخش قابل توجهی از این هزینه‌ها را کاهش دهیم.

بلیت ارزان و مشکل کمبود بودجه
مدیرعامل ایران ایرتور با بیان اینکه خرید هواپیمای غربی نیز نیاز به حمایت بیشتر دولت دارد، گفت: با توجه به ارزان بودن نرخ بلیت هواپیما شرکت‌های هواپیمایی نمی‌توانند هزینه‌های خود را تأمین کنند آن وقت چگونه می‌توانند به سمت وارد کردن هواپیمای غربی بروند. صادقی خاطرنشان کرد: اگر قرار است ایمنی ناوگان افزایش پیدا کند و شرکت‌های هواپیمایی بتوانند خدمات مناسب ارائه کنند باید در قیمت بلیت هواپیما تجدید نظر شود و به سمت آزاد‌سازی قیمت‌ها حرکت کنیم تا از این طریق با تقویت ناوگان هوایی ایمنی نیز افزایش یابد.

اما این در حالی است که سرپرست سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرده است: از این پس اولویت به ورود هواپیماهای ملکی و غربی در ناوگان حمل و نقل مسافری کشور است.
وی تصریح کرد: با ورود این هواپیماها نیاز کشور تا آخر سال برطرف می‌شود و به هدف برنامه چهارم توسعه که کاهش عمر ناوگان به 15 سال است نیز نزدیک می‌شویم.

ایلخانی، احترام به سلیقه مردم و افکار عمومی را علت تصمیم ورود هواپیماهای با عمر کمتر و از نوع غربی اعلام کرد و گفت: تهیه هواپیماهای غربی فرآیند طولانی و پیچیده‌ای دارد و مقدمات ورود هواپیماهای جدید شامل انعقاد قرارداد و تعمیرات سنگین آن گاهی تا سه سال طول می‌کشد. سرپرست سازمان هواپیمایی کشوری خاطر نشان کرد: همه هواپیماهای فعال درحمل و نقل کشور اعم از شرقی و غربی قابلیت پرواز و ایمنی لازم را دارند.
با این حال باید منتظر ماند ناوگان هوایی کشور که در چند ماه گذشته با آشفتگی‌های فراوانی مواجه شد و وقوع دو سانحه هوایی و چند حادثه کوچک دیگر تا حدودی اقبال عمومی را نسبت به بخش هوایی کم کرده است مسئولان برای اعتماد‌سازی این بخش چه خواهند کرد. آیا با ورود هواپیماهای غربی مشکل ناوگان هوایی کشور رفع خواهد شد؟

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 17630

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 12 =