گورباچف می‌گوید روسیه بارها اعلام کرده بود موشک‌های دوربردی که ایران در اختیار دارد، کسی را تهدید نمی‌کند.

میخاییل گورباچف رئیس‌جمهور سابق اتحاد جماهیر شوروی در یادداشتی در روزنامه نیویورک تایمز به نشست اخیر شورای امنیت، موضوع خلع‌سلاح جهانی و برنامه‌های ایالات متحده آمریکا در این راستا اشاره کرده است.

در این یادداشت آمده است:

طی روزهای گذشته اوباما نشستی را در شورای امنیت سازمان ملل رهبری کرد که هدف آن یافتن راهکارها برای تقویت تعهد و اجماع بین‌المللی به منظور منع گسترش سلاحهای هسته‌ای بود. هفته پیش اوباما اعلام کرده بود که ایالات‌متحده آمریکا حداقل تا آینده‌ای نزدیک، سپر‌دفاعی و یا راداری در اروپای مرکزی از جمله جمهوری چک و لهستان احداث نخواهد کرد.

گورباچف در ادامه این پرسش را مطرح می‌کند که: «آیا ارتباطی میان این دو جریان وجود دارد؟»

و در پاسخ به این پرسش آورده است: من امیدوارم که ارتباطی وجود داشته باشد. اما تفاسیر اولیه ارائه شده گویای آن بود که هنوز ارتباط میان دو واقعه از دیدگاه بسیاری از چهره‌های سیاسی و روزنامه‌نگاران پنهان مانده و در عوض برخی تحلیل‌ها اینگونه اعلام کردند که منتفی شدن تأسیس سپر موشکی آمریکا، امتیازی بود که آمریکا به روسیه داد و در قبال آْن نیز روسها باید امتیازی به رقیب خود بدهند. اما مدودف چندی پیش اعلام کرده بود که اگر ایالات‌متحده آمریکا در پروژه سپر‌موشکی خود تجدید‌نظر کند، آنها نیز از اقدام متقابل چشم‌پوشی خواهند کرد و سرانجام کمی بعد تصمیم اوباما علنی و در نهایت نیز تأیید شد.

بسیاری در آمریکا، با انتقاد از اوباما و مواضع وی بر این اعتقادند که او در مقابل فشارهای روسها کوتاه آمده و با تنها نهادن شرکایش در ناتو، دفاع از خود را در اولویت قرار داد در حالی که هیچ دلیل مستدلی در توجیه چنین ادعایی وجود ندارد، جز آنکه این دست تحلیل‌ها را در قالب همان تفاسیر کلیشه‌ای یعنی «روسیه بد» و یا «روسیه‌ای که همیشه اشتباه می‌کند» ارزیابی کنیم.

گورباچف در ادامه می‌نویسد: روسیه بارها و طی مدت زمان طولانی اعلام کرده بود، موشک‌های دوربردی که ایران در اختیار دارد، کسی را تهدید نمی‌کند و حال با گذشت مدت زمان طولانی و تحقیقات صورت گرفته از سوی سرویس‌های اطلاعاتی و دفاعی آمریکا آنان به همان نتیجه روس‌ها رسیده و اعلام کردند که تهران حداقل پنج سال و یا حتی یک دهه با دستیابی به چنین توانایی‌هایی فاصله دارد.

خوشبختانه تصمیم اوباما با استقبال قشر گسترده‌ای در اروپا و آمریکا روبه‌رو شد. آنگلا مرکل و سارکوزی تصمیم اوباما را ستودند و رئیس‌جمهور لهستان نیز این اقدام را شانس مهمی برای امنیت اروپا خواند.

گورباچف در ادامه می‌افزاید: اگر تصمیم اوباما با راهکارهای مؤثر و جدی‌تری همراه باشد می‌تواند فرصت مساعدی برای تقویت امنیت جهانی و ارتقای سطوح همکاری میان کشورها باشد.

دیدار مدودف و اوباما در ماه جولای آغاز مناسبی برای همکاری میان دو کشور برای تحقق کاهش سلاحهای هسته‌ای در جهان بود. نشست سازمان ملل نیز مرحله دیگری برای نزدیک شدن به این هدف بود. برای آنکه به اهداف مشترکمان جامه عمل بپوشانیم، حضور همه کشورها در این روند امری ضروری و حیاتی است تا بتوانیم در کنفرانس آتی منع‌گسترش سلاحهای هسته‌ای که در ماه می‌برگزار خواهد شد به نتایج مفیدی دست یابیم.

ضروری است که رئیس‌جمهور دو قدرت بزرگ دنیا از نزدیک شاهد مذاکرات باشند و حتی در پاره‌ای از مواقع جزییات را موشکافی کنند. با توجه به تجربیات خود می‌دانم که این امر کار آسانی نیست، اما برای جلوگیری از سو‌ءتفاهمات همه این تدابیر ضروری است.

گورباچف در ادامه راه‌حلی را پیشنهاد می‌کند. او می‌گوید: برای حرکت به جلو تنها یک راه‌حل وجود دارد و آن اینکه واشنگتن باید با طرح روسیه برای مقابله با خطرات موشکی موافقت کند. اجازه دهیم کارشناسان دو کشور به طور واضح و شفاف با یکدیگر گفت‌وگو کنند تا در نهایت بدانیم کدامیک از تهدیدات واقعی است، کدامیک خیالی است و با کدامیک باید وارد معامله شد. تنها در این صورت است که می‌توانیم به اهدافمان نزدیک شویم.

این پروژه بزرگی است. شاید قریب به دو و یا سه سال برای عملی کردن آن نیز به گفت‌وگوهای مستمر و فشرده داشته باشیم. اما در این میان روسیه و آمریکا باید برای خود برنامه‌ها و چارچوب‌هایی را تعیین کنند. تنها موضوع مهم آنست که دو ابرقدرت برای رسیدن به همه این اهداف و همچنین صلح جهانی در استراتژی خود تغییراتی را به وجود آورند.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 18140

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 11 =