۰ نفر
۲ آبان ۱۳۸۸ - ۱۴:۲۷

اطلاعات درهم ارسالی چشم به مغز، دلیل ظاهر شدن و پنهان شدن ناگهانی لبخند مونالیزا است. حال این سوال مطرح است که چند صد سال پیش، داوینچی چطور توانسته چنین جادویی را در نقاشی خود به‌کار برد.

فاطمه محمدی‌نژاد: اغلب مردم، بزرگ‌ترین شاهکار لئوناردو داوینچی را تابلوی مشهور مونالیزا می‌دانند و این باور به‌قدری رواج یافته که شدیدترین اقدامات امنیتی برای حفاظت ازاین تابلو به عمل آمده است. هرچند دان براون در کتاب جنجالی خود، راز داوینچی، اسرار دیگری از این تابلوی نقاشی را مطرح کرده بود؛ اما به باور بسیاری از مردم، راز این نقاشی در لبخند اسرارآمیز مونالیزا نهفته است، لبخندی که لحظه‌ای پدیدار می‌شود و لحظه‌ای دیگر محو می‌شود.

اما اگر شما نیز تاکنون لبخند مونالیزا و این‌که چرا یک لحظه شاداب و لحظه دیگر جدی است را جزو اسرار سربه‌مهر لئوناردو داوینچی به‌شمار می‌آوردید، متاسفانه باید بگوییم این راز داوینچی نیز حل شد. پژوهشگران فهمیده‌اند که دلیل لبخند مرموز مونالیزا، این است که چشمان شما سیگنال‌های درهمی را در مورد لبخند او به مغز ارسال می‌کند.

لوئیز مارتینز اوترو، روانشناس موسسه روانشناسی آلیکانته اسپانیا که همراه با دیه‌گو آلونسو پابلوس این تحقیقات را انجام می‌دهد، در گفتگو با نیوساینتیست گفت: «سلول‌های مختلف شبکیه چشم، دسته‌های مختلفی از اطلاعات را به مغز می‌فرستند. این سیگنال‌ها یا کانال‌ها، اطلاعات اندازه شیء، وضوح، روشنایی و مکان آن را در محوطه بصری به رمز در می‌آورند. گاهی اوقات یک کانال از کانال دیگر پیشی می‌گیرد و شما لبخند را می‌بینید؛ دیگر زمان‌ها کانال‌های دیگر پیروز می‌شوند و شما لبخندی مشاهده نمی‌کنید.»

این نخستین بار نیست که دانشمندان این شاهکار لئوناردو داوینچی را بررسی می‌کنند. در آغاز، این توضیح ارایه شد که داوینچی برای رسم لبخند از رنگ‌هایی استفاده کرده که سلول‌های حساس به نور مستقر در اطراف شبکیه را تحریک می‌کند؛ وقتی فرد به جایی غیر از لب‌ها تمرکز کند، این سلول‌های استوانه‌ای تحریک می‌شوند و لبخند ظاهر می‌شود. در سال 2000 / 1379، مارگارت لیوینگ استون، روانشناس دانشکده پزشکی‌هاروارد نشان داد که لبخند مونالیزا از زوایای کناری واضح تر از مرکز است و در سال 2005 / 1384، یک تیم آمریکایی اعلام کرد که خش‌های تصادفی در مسیر شبکیه تا قشر بینایی معین می‌کنند که ما لبخند را ببینیم یا نه.

اما تحقیق جدید که در نشست سالانه جامعه عصب شناسی در شیکاگو ارائه شده، از روشی دیگر برای بررسی این نقاشی اسرارآمیز استفاده کرده است.

مسیرهای بینایی
مارتینز اوترو و آلونسو پابلوس، برای دریافت تصویری بهتر از ناپدید شدن لبخند مونالیزا، زوایای مختلف مونالیزا را که با کانال‌های مختلف بینایی پردازش می‌شوند، جداسازی کردند و سپس از داوطلبان پرسیدند که آیا لبخند را می‌بینند یا نه.

این دو نفر برای شروع از داوطلبان خواستند به نقاشی در اندازه‌های مختلف و از فواصل متفاوت نگاه کنند. داوطلبان از فاصله بسیار دور یا با دیدن تصویر کوچک نقاشی، نتوانستند هیچ احساسی در صورت وی تشخیص دهند. با نزدیک‌تر شدن یا دیدن نسخه بزرگ‌تری از نقاشی، آنها موفق به دیدن لبخند شدند و هرقدر عکس بزرگ‌تر می‌شد، لبخند نیز واضح‌تر دیده می‌شد. این بدان معناست که سلول‌های شبکیه‌ای که دید نقطه مرکزی را پردازش می‌کنند، درست همانند سلول‌هایی که دید حاشیه‌ای را پردازش می‌کنند، اطلاعات لبخند را انتقال می‌دهند.

گروه سپس تاثیر نور را بر قضاوت در مورد لبخند مونالیزا امتحان کردند. دو نوع سلول، روشنایی یک شیء را از محیط اطرافش مشخص می‌کنند: سلول‌های مرکزی که تنها زمانی تحریک می‌شوند که مرکز تصویر نورانی‌تر می‌شود و به ما اجازه می‌دهد که در یک شب تاریک یک ستاره نورانی تر را ببینیم؛ و سلول‌های پیرامونی، که زمانی که مرکز تاریک است به کار می‌افتند و به ما اجازه می‌دهند روی یک صفحه چاپ شده لغات را ببینیم.

نور و تاریکی
مارتینز اوترو این کانال‌ها را با نشان دادن یک صفحه سفید یا سیاه به مدت 30 ثانیه به تعداد دیگری از داوطلبان و با ظاهر شدن لحظه‌ای تصویر مونالیزا پیچیده‌تر کرد. داوطلبان پس از اینکه تصویر سفید را می‌دیدند بیشتر متوجه لبخند مونالیزا می‌شدند. این اتفاق احتمالا سلول‌های حاشیه‌ای را خنثی کرده و نتیجه‌گیری می‌شود که این، سلول‌های مرکزی هستند که لبخند مونالیزا را حس می‌کنند.

به عقیده اوترو مارتینز، خیره شدن چشم‌ها نیز به شیوه‌ای که داوطلبان لبخند را می‌بینند، تاثیرگذار است. گروه وی از نرم‌افزاری برای تعیین محل خیره شدن هر 20 داوطلب استفاده کردند.

داوطلبان با یک دقیقه خیره شدن به نقاشی، زمانی لبخند را می‌دیدند که بیشتر به سمت چپ دهان وی خیره شده بودند. این مدرک دیگری دال بر این است که دید مرکزی نشان‌دهنده لبخند است، با این حال این تمام ماجرا نیست؛ زیرا زمانی که داوطلبان برای یک لحظه لبخند را تشخیص می‌دادند، چشم‌هایشان روی گونه چپ متمرکز می‌شد که نشان می‌دهد دید حاشیه‌ای نیز نقشی را ایفا می‌کند.

اورتو مارتینز می‌گوید: «لئوناردو داوینچی در یکی از یادداشت‌هایش نوشته بود که سعی داشته احساسات متغیر را نقاشی کند، زیرا آن‌ها را در خیابان دیده است.»

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 21234

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۴:۴۷ - ۱۳۸۸/۰۸/۰۲
    4 12
    تابلوی مانولیزا از اولش هم چیز خاصی نداشت. اولش خود داوینچی بود که همه جا با خودش میبرد و شلوغش کرد. تابلوهای دیگرش زیباتر و ارزشمندترند
  • علی IR ۰۵:۴۵ - ۱۳۸۸/۰۸/۰۳
    1 2
    این تابلو یک شاهکار نقاشی است و مابقی شاید زائیده تصورات ما باشد .
  • s IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۰
    0 3
    salam mitoonam az in matlabetoon too weblagam estefade konam? lotfan pasokh dahid]
  • بدون نام IR ۱۲:۱۸ - ۱۳۸۸/۱۰/۱۴
    1 2
    to hanoz neveshtan monaliza ro balad nisti
  • nooshin IR ۱۷:۴۷ - ۱۳۸۹/۰۳/۰۸
    1 3
    be nazare man monaliza vaghean shahkare.vali shayad khode davinchi mogheye khalghesh be hich kodoom az inha fekr nakarde bood
  • وروجک IR ۱۱:۲۵ - ۱۳۸۹/۰۴/۱۱
    2 3
    والا من که خلاصه نگرفتم چرا این تابلو اینقدر مهماست به خاطر لبخند یا نوع کشیدن در نقاشی در آن زمان
  • ... IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۸۹/۰۶/۰۵
    3 9
    اين نقاشي فقط يه اثره اصلا چرا لبخند اين موناليزا اين قدر مهمه من از اين قشنگتر لبخند ميزنم.
  • m.h IR ۱۶:۱۰ - ۱۳۸۹/۰۸/۲۴
    1 2
    این اثرداوینچی ورازواقعی ان به ابدیت پیوندخورده است
  • محمد IR ۲۰:۱۷ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۸
    3 2
    سلام. در مطلبی که نوشتید ( متاسفانه راز لبخند مونالیزا حل شد ) منظورتون از کلمه متاسفانه چیه!!؟ یعنی با کشف این راز, این لبخند مرموز دیگه شاهکار نیست؟ به نظر من کشف این راز بعد از حدود 500 سال بیشتر باعث شگفت ما شده و ارزش این اثر و بالاتر از اون هنر داوینچی رو نشون میده. وگرنه در طی این 500 سال چه کسی تونسته اثری خلق کنه که به پای این شاهکار برسه و کلا رازی داشته باشه. اصلا چرا چشمان ما فقط در مورد این اثر سیگنالهای نامنظم دریافت میکنند!!!؟
  • FArhAD IR ۱۲:۰۴ - ۱۳۸۹/۱۱/۱۷
    11 1
    این شاهکار داوینچی واقعا ارزش منده در این جا کامل ازش ننوشتید خیلی کار جالبیه
  • طاهره IR ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۶
    3 2
    واقعا حیرت انگیزه.من عاشق رمزینه بودن داوینچیم؟بیشتر مطلب بذارین
  • pishi IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۹
    1 1
    من در مورد مطلبی که گذاشتین تحقیق کردم و فهمیدم مطلبتون صحت نداره. علاوه بر این می خواستم بگم دانشمندان با اشعه ی ایکس از تابلوی منا لیزا عکس گرفت و فهمی دن قبلا زیر اون نقاشی تصویری از خود داوینچی کشیده شده بوده . برخی از دانشمندن اعتقاد دارند منالیزا خود داوینچی است و برای اطمینان قرار است قبر داوینچی را تشریح و با استفاده از جمجمه و بقیه ی اجسادش چهره اش را باز سازی و با منا لیزا مقایسه کنند . با این همه هنوز هیچ کدام از راز ها در مورد تابلوی من لیزا کشف نشده است.
  • pishi IR ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۹
    0 1
    کلمه هامو درست می کنم : منا لیزا ( mona liza)
  • علی IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۱
    1 0
    سلام من هیچ تخصص هنری ندارم ولی این عکس منو خیلی کنجکاو کرد من این عکس رو از چند زاویه دیدم ولی چیزی دستگیرم نشد اما وقتی عکس رو با چشمان به اصطلاح قیچ ببینی وبه مرکز صورت نگاه کنی بیشتر شبیه یه مرد خبیس هست که داره پوز خند میزنه وبه سمت چپ نگاه میکنه وقسمت سفیدی چشماش به رنگ قرمزی میزنه من یه جایی خوندم که داوینچی از رنگدانه های قرمز وسیاه در این نقاشی استفاده کرده همچنین این تصویر که داوینچی برای اون ابرو نکشیده وقتی قیچ نگاه کنی ابرو داره و وقتی به اطراف و موها نگاه کنی موهای بلند اون شبیه مقنعه زنهای محجبه ای هست که در کلیسا هستند.خوشحال میشم اگه راجع به این پست نظراتتون رو بگید.
  • اویس IR ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۱۲
    1 1
    محشره