دبیر کل ستاد مبارزه با دوپینگ سرانجام افشا کرد که مدیران فوتبال و سازمان تربیت بدنی اجازه ندادند پرونده دوینگ سامان بگیرد

با دستور حمید سجادی، نادو مسئول نمونه‌گیری دوپینگ در فوتبال می‌شود. این خبر را روز گذشته دکتر علیمرادی اعلام کرد. او که در گفت و گو با مهر این خبر را برای اولین بار رسانه‌ای کرده بود در مصاحبه با خبر جزئیات بیشتری را از آنچه او «فاجعه» در فوتبال می‌نامد سخن گفت.

علیمرادی دبیر کل ستاد ملی مبارزه با دوپینگ می‌گوید که رئیس تشکیلات نادو ایران تصمیم گرفته است در پایان اعطای یک ساله مسئولیت نمونه‌گیری دوپینگ از فوتبال به دلیل عدم موفقیت کمیته پزشکی فوتبال در مبارزه با دوپینگ و نقص مدارک ارائه شده از سوی تشکیلات ضددوپینگ فوتبال، این مسئولیت از آنها سلب شده و دوباره به نادو واگذار می‌شود.

این اتفاق درحالی رخ می‌دهد که یک‌سال قبل رئیس وقت ستاد ملی مبارزه با دوپینگ ایران، کیومرث هاشمی به دلیل ترس از دخالت فیفا در پرونده نمونه‌گیری دوپینگ از بازیکنان فوتبال کشور تصمیم گرفت اختیار نمونه‌گیری از بازیکنان به‌جای تشکیلات ستاد ملی مبارزه با دوپینگ «نادو» به فدراسیون فوتبال سپرده شود.

این اتفاق درحالی افتاد که البته رئیس فدراسیون پزشکی ورزشی اصرار دارد بر اساس قوانین موجود همان زمان هم نیازی به این واگذاری نبوده و تنها ترس از برخورد با مسئله دوپینگ، این اختیار از او و همکارانش سلب شده است؛ «ما همان زمان هم بر اساس قوانین فیفا و تشکیلات وادا به مسئولان ثابت کردیم دلهره‌شان بی‌مورد است و خطر تعلیق ما را تهدید نمی‌کند اما شکل برخورد قاطعانه نادو در برخورد با بازیکنان و تیم‌های متخلف سبب شد تا شخص آقای هاشمی به خاطر فشار‌هایی که می‌آوردند بخواهد نمونه‌گیری را برای یک‌سال به فدراسیون فوتبال بسپاریم.» اتفاقی که به زعم دبیرکل نادو ایران با ضعف مدیریتی کمیته مبارزه با دوپینگ فوتبال سبب شده تا همه بزرگان فوتبال ایران از شیوع پدیده دوپینگ در فوتبال بنالند و او آن را بر اساس گفته‌های این بزرگان «فاجعه» می‌خواند.

 در پاسخ به این اتهام طرح شده از سوی علیمرادی، دکتر هاشمیان مسئول کمیته پزشکی فدراسیون فوتبال به خبر می‌گوید: «البته اگرچه بر اساس قوانین فیفا هیچ نهاد ملی‌ای غیر از فدراسیون فوتبال حق دخالت در نمونه‌گیری‌های فوتبالیست‌ها ندارد و آنچه از جانب دبیرکل نادو ایران درباره فوتبال مطرح شده وجاهت قانونی ندارد اما اگر تکلیف شود وظیفه نمونه‌گیری‌ها را به نادو بسپاریم، ما مشکلی از این بابت نداریم.» او ادامه می‌دهد: «بر اساس قوانین فیفا اگر فدراسیون‌های ملی رسماً اعلام کنند، این امکان وجود دارد که مسئولیت نمونه‌گیری به نادو واگذار شود با این شرط که فیفا همچنان فدراسیون‌های ملی را مخاطب خود می‌شناسد و آنها فقط می‌توانند نمونه‌گیری کنند و صدور احکام باید بر اساس قوانین فیفا باشد. در این باره هم اگر فدراسیون و سازمان ورزش به توافق برسند، ما خوشحال می‌شویم تا مسئولیت نمونه‌گیری‌ها بر عهده آنها باشد.»

علیمرادی معتقد است در زمانی که نادو مسئولیت نمونه‌گیری‌ها را به فدراسیون واگذار کرده، آنها تعهد داده بودند برای فعالیت‌هایشان به نادو اطلاع‌رسانی کنند؛ «ولی در این دوره یکساله حتی یک سند هم به ما ارائه نشده و براساس این آمار از نظر ما حتی یک نمونه هم گرفته نشده است چون برایش سندی وجود ندارد.» اتهامی که هاشمیان درباره‌اش می‌گوید: «ما اصلاً تفاهم‌نامه‌ای امضا نکردیم. ایشان از یاد برده‌اند که فدراسیون فوتبال اساساً متولی نمونه‌گیری است و دوران کوتاهی هم که نادو آزمایش می‌گرفت به دلیل مسئولیت مشترک کیومرث هاشمی در ستاد ملی مبارزه با دوپینگ و سرپرستی موقت فدراسیون فوتبال بود و با تغییر اساسنامه دیگر این امکان نداشت که نادو بخواهد آزمایش بگیرد. ما همه اسناد مربوط به نمونه‌گیری‌هایمان را به فیفا می‌فرستیم و همه این اسناد از سوی فدراسیون جهانی فوتبال تأیید شده است.»

ادعایی که البته هوشنگ نصیرزاده، کارشناس حقوقی فوتبال فیفا هم آن را تأیید می‌کند و می‌گوید: «چون آزمایشگاه طرف قرارداد ایران در کلن مورد تأیید فیفا هست، همه نمونه‌های ارسالی به کلن پس از آزمایش دقیق به فیفا هم فرستاده می‌شوند.» او همچنین درباره تصمیم واگذاری حق نمونه‌گیری از فوتبال به نادو می‌گوید: «این هم مشکل قانونی ندارد. با این کار اتفاقاً هزینه‌های فوتبال هم کم می‌شود چون هر تست 400 دلار هزینه به همراه می‌آورد و فدراسیون این هزینه را هزینه اضافه می‌داند چون از هر 100 تست شاید فقط یک تست مشکوک باشد. با این روش هزینه‌های فوتبال هم کمتر می‌شود. اما نکته مهم از نظر فیفا این است که احکام انضباطی مربوط به دوپینگ حتماً باید در کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال صادر شود.»

علیمرادی در مسند یک مرجع رسیدگی به دوپینگ از واژه «فاجعه» برای دوپینگ در فوتبال استفاده کرده است. هاشمیان در این باره می‌گوید: «اگرچه بر اساس توضیحاتی که دادم ایشان مرجع صلاحیتدار در فوتبال محسوب نمی‌شوند اما به عنوان مسئول یک تشکیلات پزشکی وقتی این کلمه را استفاده می‌کنند حتماً برایش مستنداتی دارند و ما برای گفته‌شان در نامه‌ای به سازمان ورزش توضیح می‌خواهیم. ایشان حتماً برای این اتهام بزرگ مستندات محکمی دارند که فوتبال را به ناپاکی متهم می‌کنند.»

اگرچه رئیس فدراسیون پزشکی گفته‌اش به مهر را در مصاحبه با خبر تلطیف می‌کند و می‌گوید: «من استناد به گفته‌های بزرگان فوتبال داشتم و گفتم آنها این ادعا را دارند.»

این فاجعه را اما چرا نادو در زمانی که خود مسئولیت نمونه‌گیری را داشت، کشف نکرد؟ علیمرادی در پاسخ به این سؤال «خبر» می‌گوید: «اتفاقاً ما یک فاجعه بزرگ را کشف کردیم. مورد مربوط به تیم پاس یک تراژدی بزرگ بود. یک بازیکن مصدوم و یک بازیکن ثابت تیم تست دادند و هر دو دوپینگی بودند و در پیگیری‌های ما مشخص شد تمام اعضای آن تیم از مکملی که برایشان تجویز شده بود استفاده کردند و همگی آلوده بودند. آن ماجرا یک فاجعه بزرگ بود و ترس از ادامه این روند سبب شد اختیار نمونه‌گیری را از ما بگیرند.» او اشاره می‌کند به ماجرای مثبت شدن تست دوپینگ سعید دقیقی که منجر به محرومیت چهار ساله مترجم بگوویچ به دلیل تجویز مواد نیروزای غیرمجاز به بازیکنان شده بود؛ «یک حکم محرومیت چهارساله الکی برای یک نفر صادر کردند اما همین فرد دوباره شروع به فعالیت کرده است.»

این سند مستند علیمرادی است برای زیر سؤال بردن عملکرد فدراسیون فوتبال، اتفاقی که می‌توانسته در تیم‌های دیگر هم رخ داده باشد. چون در آن پرونده نام‌های بسیاری مطرح بود که هیچ یک مجازات نشدند، همچنین پرونده معروف محرومیت علی مولایی هم بایگانی شد تا چند چهره سرشناس پاسخگوی اتهامات‌شان نباشند. در پاسخ به این اتهام هاشمیان می‌گوید: «وقتی فیفا رسماً اعلام کرده در سال 2008 فوتبال جهان دوپینگ سازمان‌یافته نداشته یعنی ما هم چنین موردی را نداشتیم. در پرونده پاس هم ما معتقدیم مکمل آلوده سهواً این مشکل را ایجاد کرده و به همین دلیل سعی کردیم تا در مجازات خاطیان تخفیف قائل شویم. مورد مولایی هم برایمان محرز شد او خودش دوپینگ کرده. استدلال‌های شما مثل حرف‌های مجید جلالی است. او می‌گفت از بازیکنان شنیده که قبل از بازی آمپول تزریق می‌کردند اما از کجا معلوم است این آمپول‌ها دوپینگ باشند؟ اگر داروی ممنوعه نباشند که تخلف نیستند.»

اگرچه مسئول کمیته پزشکی فدراسیون فوتبال سعی می‌کند نشان دهد فوتبال ایران از اتهام دوپینگ مبرا است اما آنچه علیمرادی به عنوان مسئول نادو ایران می‌گوید سایه اتهامات علیه فوتبال برتر ایران را بیش از قبل سنگین می‌کند.

 

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 24626

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • massuod IR ۱۳:۰۲ - ۱۳۸۸/۰۸/۲۵
    0 0
    agha doping to fotbale ma hast bekhosos az wakhti ke morabiyan be har tarigh don bale 3 emtiyazan na baziye jawan mardane kafashiyan ham ke ali bi gham behesh began labkhande ali bighamesh ro mishe mige emkan nadare nemige peygiri mikonim