به گزارش ایسنا:
سیدمحمد جندقی کرمانیپور در مراسم پنجاه و هشتمین سالگرد استقلال کانون وکلای دادگستری و یکصدمین سال تاسیس نهاد وکالت در ایران با عرض تبریک طلوع ماه ربیع و میلاد پیامبر اکرم (ص)، افزود: هر چند این جشن هر ساله بهعنوان روز وکیل برگزار میشود ولی مقارن شدن این گردهمایی با یکصدمین سال تاسیس نهاد وکالت در ایران، رویدادی خاطرهانگیز نه تنها در ایران که در خاورمیانه و آسیا محسوب میشود.
رییس هیات مدیرهی کانون وکلای دادگستری مرکز، ادامه داد: البته این نکته برای جامعهی ایرانی و جامعهی جهانی بسیار افتخارآفرین است که در دورهی مظفرالدین شاه و قبل از مشروطیت یعنی در سال 1277 شمسی و پس از تاسیس مدرسهی عالی علوم سیاسی، فارغالتحصیلان این مدرسه به عنوان قضات محاکم عدلیه و وکلای عدلیه مشغول بهکار شدند و در سال 1288 اولین نهاد جامعهی وکالت در ایران را بنیاد نهادند که یکی از آنان عبدالله مستوفی شاگرد اول مدرسهی عالی علوم سیاسی بود.
وی با بیان این که نگاهی به تاریخ سیاسی خاورمیانه و آسیا اهمیت تاسیس نهاد وکالت را که جزء اولین نهادهای مدنی مستقل از حکومت و مربوط به فرهیختگان جامعه است، نشان میدهد، گفت: کوششهای ارزشمند استادان حقوق و وکلای دادگستری که درطول یک قرن در جهت دفاع از حقوق مردم مبذول داشتهاند هرگز فراموش نمیشود. افرادی همچون عبدالله مستوفی، پیرنیا، داور، لطفی، هاشم وکیل و سرشار نامآوران حرفهی شریف وکالت در تاریخ قضایی ایران هستند.
جندقی با بیان این که حرفهی وکالت در ایران همواره با چالشها و جریانهای خوشایند و ناخوشایند روبهرو بوده و بعضا مورد بیمهری دولتمردان قرار گرفته، اظهار کرد: با نهایت تاسف و دلنگرانی عرض میکنم در سال جاری حرفهی شریف وکالت که از آغاز همانند آن چه در کشورهای پیشرفته سابقه دارد بهطور مستقل به فعالیت ادامه میداده است، با تدوین آییننامهای خلاف قانون از ناحیهی ریاست پیشین قوهی قضاییه موجبات سلب استقلال کانونها فراهم شد و این موضوع کانونها را با بحرانی عظیم مواجه کرد.
رییس هیات مدیرهی کانون وکلای دادگستری مرکز، ادامه داد: با این که اقدام فوری وکلا مبنی بر طرح دعوا در دیوان عدالت و درخواست ابطال آییننامهی خلاف قانون و تعویق آن به مدت شش ماه موجب فروکش موقت بحران شد اما با پیگیری موضوع معلوم شد دیوان عدالت اداری در مورد این که آیا صلاحیت رسیدگی به موضوع و ابطال آییننامه را دارد یا نه، قصد استغفار از مجمع تشخیص را کرده است؛ در حالی که بر اساس آن چه معاونت دیوان قبلا در جلسهای به من ارائه کرد، تا کنون آرای متعددی در ابطال چنین آییننامههایی در هیات عمومی دیوان صادر شده است.
جندقی با اشاره به این که اکثر قضات دیوان عدالت اداری معتقدند این آییننامه خلاف قانون و در صلاحیت رسیدگی دیوان است، گفت: متاسفانه برخلاف صراحت قانون، دیوان مرجعی ذیصلاح در اتخاذ تصمیم دچار شک و شبهه شد و تا کنون این آییننامه از دستور هیات عمومی خارج شده است که این امر بر بحران جامعهی وکالت خواهد افزود.
وی با بیان این که دلیل وضع آییننامهی لایحهی استقلال بر ما روشن نیست، اظهار کرد: کانون نزدیک به 60 سال است با همین قانون فعلی وظایف خود را انجام داده است، طرفدار نظام است و بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانهی وکالت مصوب 1376 انجام وظیفه میکند اما متاسفانه گویا به همین میزان استقلال که توسط قانون مذکور به آن خدشه وارد شده است و صلاحیت نامزدان عضویت هیات مدیره باید به وسیلهی دادگاه انتظامی قضات مورد رسیدگی قرار گیرد، بسنده نشد و آییننامهای به تصویب رسید که مادهی 11 و 17 آن استقلال کانون را بر باد میداد.
رییس هیات مدیرهی کانون وکلای دادگستری مرکز، با اشاره به ملاقاتی که با آیتالله لاریجانی ـ رییس قوهی قضاییه ـ داشته و تعویق شش ماههی آییننامه در نتیجهی آن، گفت: با توجه به این که آییننامه موارد متعددی خلاف قانون وکالت، آرای وحدت رویهی دیوان عدالت اداری و قانون اساسی دارد، از آیتالله لاریجانی تقاضا داریم شخصا و راسا نسبت به اجرا نشدن دائمی آییننامهای که ناقض استقلال کانون است اقدام کرده و نام نیکی از خود برجای بگذارند.
وی افزود: اقدام غیرقابل انتظار رد صلاحیت جمع کثیری از وکلای صدیق و پاکدامن که همه دارای پیشینه روشن و مورد علاقهی همکاران خود هستند و پیشینهی حضور در مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان و هیات مدیرهی کانون وکلا را داشتهاند مزید بر علت شده است و بدیهی است قاطبهی وکلا این اقدام را دلیل بیمهری بر آنان تلقی میکنند.
جندقی ادامه داد: از باب همبستگی با کلیهی وکلا و اعتراض به بیمهری ریاست دادگاه عالی انتظامی قضات که 45 درصد نامزدها را فاقد صلاحیت دانسته از همه وکلا میخواهم اتحاد خود را حفظ کرده و با شرکت پرشور خود هیات مدیرهی مورد نظر خود را انتخاب کنند.
رییس هیات مدیرهی کانون وکلای دادگستری مرکز، با اشاره به این که 26 فروردین 89 دورهی دو سالهی هیات مدیرهی فعلی پایان مییابد، به ارائهی گزارشی از عملکرد دو سالهی کانون پرداخت و گفت: در طول دو سال گذشته هیات مدیره 106 جلسه برگزار کرده است، در طول دو سال برگزاری آزمون وکالت 1807 نفر کارآموز جذب شدهاند و 86 نفر از قضات دادگستری پروانهی وکالت پایه یک دریافت کردهاند. در سال 87 دو مرحله و در سال 88 سه مرحله اختبار از کارآموزان به عمل آمد و اختبار چهارم نیز برای سال جاری برنامهریزی شده است.
وی در ادامه با اشاره به فعالیتهای کارگاههای آموزشی کانون، ادارهی معاضدت و فعالیت کمیسیونهای مختلف کانون به ارائه آمارهایی در این زمینه پرداخت و خاطرنشان کرد: کانون وکلا به 60 هزار نفر مشاورهی معاضدتی (رایگان) را ارائه کرده و به دو هزار و 432 نفر وکیل معاضدتی معرفی کرده است.
جندقی با اشاره به این که مدت رسیدگی به پروندهها در دادگاه انتظامی کانون به روز رسیده است، از پیگیریهای کانون برای ایجاد باشگاه و تغییر و تحولات ساختمان کانون خبر داد و گفت: انشاءالله کلنگ باشگاه کانون قبل از عید زده خواهد شد.
رییس هیات مدیرهی کانون وکلای دادگستری مرکز، در ادامه از پذیرفته شدن کانون به عنوان مشاور IBA، تجدید چاپ کتاب اسامی وکلا، انتشار کتاب 100 مقاله از 100 وکیل و انتشار کتاب اسامی کلیهی وکلای دادگستری از ابتدا تا کنون به عنوان اقداماتی که در دورهی ریاست خود در کانون وکلای مرکز انجام داده است نام برد و در پایان تاکید کرد: باید با همهی آنچه در توان داریم تلاش کنیم تا استقلال کانون حفظ شود و همانطور که گذشتگان آن را به ما سپردند ما نیز آن را به آیندگان بسپاریم.
در این مراسم غلامحسین الهام، میرکوهی، آیتالله مبشری و برخی از نمایندگان مجلس و قضات دادگستری نیز حضور داشتند.
نظر شما