استادیار گروه تاریخ دانشگاه فردوسی معتقد است: مراسم سفره هفت سین جشن نوروز آغاز فصل کار و کوشش کشاورزان است و ریشه‌ی ایرانی ندارد.

دکتر مریم معزی اظهار داشت: آریایی‌ها مردمی دام‌پرور بودند و چیزی از کشاورزی نمی‌دانستند. آن‌ها وقتی با تمدن‌های بین‌النهرین هم‌جوار شدند، کشاورزی را از آن‌ها آموختند. در نتیجه، اعیاد و مراسم مخصوص کشاورزی را نیز یاد گرفتند.

وی ادامه داد: سال‌ها پیش از آن‌که آریایی‌ها به ایران وارد شوند، بابلی‌ها کنار فلات ایران، منطقه‌ای نزدیک عراق امروزی، زندگی می‌کردند و کشاورزی را نیز کشف کرده بودند. بنابراین در آن زمان، مراسم مخصوص کشاورزها از جمله اعیاد کشاورزی رواج داشته است.

استادیار گروه تاریخ دانشگاه فردوسی بیان کرد: آریایی‌ها برگزاری جشن‌های کشاورزی را از جمله آغاز فصل کار و تلاش کشاورزان و پایان فصل کشاورزی از بابلی‌ها آموختند؛ اما به‌صورت دقیق آن را تقلید نکردند، بلکه با آداب، افکار و مذهب خودشان آن را آمیختند. در این راستا بود که مراسم نوروز و مراسم اختتامیه‌ی فصل کشاورزی (مهرگان) به ‌وجود آمد.

وی نوروز را جشنی 30 روزه دانست و گفت: هر پنج روز از این 30 روز به نام یک خدا نام‌گذاری شده بود و در آن روزها، مراسم مربوط به نیایش همان خدا انجام می‌شد. هرچند بعدها این خدایان آریایی در دین زرتشتی از مقام خدایی تنزل کردند، زیرا زرتشت فقط یک خدا را قبول داشت و دیگر خدایان آریایی را در حکم دستیاران همان خدای بزرگ، یعنی اهورامزدا قرار داد که به آن‌ها «امشاسپندان» می‌گفتند.

او معتقد است: واژه‌ی جشن به معنی شادی و پای‌کوبی نیست، بلکه این واژه از «یزشن» می‌آید، به معنای عبادت و نیایش و کلمه‌هایی مانند یزد، ایزد و یزدان هم از این واژه گرفته شده‌اند. از آن‌جا که آریایی‌ها روزهای خاصی را برای خدایان خود در نظر می‌گرفتند و به نیایش می‌پرداختند، جشن‌های نوروزی نیز همان مراسم عبادت به درگان خدایان بود که در طول نوروز اجرا می‌شد.

وی درباره‌ی مراسم رایج در نوروز، اظهار داشت: در این روزها، ‌سرود خواندن نه به معنی آواز، بلکه به معنی خواندن سرودهای اوستا و نیایش‌های مربوط به خدایان انجام می‌شد. هم‌چنین مردم برای خدایان خود قربانی می‌کردند و قسمت‌های خاصی از گوشت قربانی را مخصوص آن خدا در نظر می‌گرفتند و مراسم مخصوص آن را انجام می‌دادند.

معزی افزود: بعدها، اصل اولیه‌ی این مراسم فراموش شد و در دین زرتشت تا حدودی در آداب نوروز تجدید نظر شد. پس از اسلام هم تغییرات زیادی به‌دلیل تغییر مذهب و جایگزین شدن مذهب جدید به جای مذهب قدیم، در این مراسم اعمال شد. وی با بیان این‌که قرآن به‌عنوان نمادی از تغییر مذهب در مراسم نوروزی گنجانده شد، گفت: بخش ستایش و نیایش خدایان آریایی از مراسم نوروز حذف و تلاوت آیات قرآنی جایگزین آن شد. دعای مخصوص تحویل سال نیز نمونه‌ی بارزی از این آیات است.

استادیار گروه تاریخ دانشگاه فردوسی بیان کرد: پیش از فرارسیدن نوروز، در میان آریایی‌ها آیینی به نام «ودردگان» یعنی جشن مخصوص نیایش مردگان موسوم بود که در پنج روز اجرا می‌شد. آریایی‌ها معتقد بودند، ارواح زنده هستند و آن‌ها را هم جزو خدایان قرار می‌دادند. در نتیجه، خانواده‌ها برای اجداد درگذشته‌ی خود مراسمی برگزار و خوراکی‌هایی را برای ارواح مهیا می‌کردند و اعتقاد داشتند که ارواح از آن خوردنی‌ها استفاده خواهند کرد.

وی گفت: نوروز، روز نوست، یعنی همان «روز از نو و روزی از نو». در واقع، به این معناست که روز و سال آغاز می شود و آنچه مورد استفاده قرار می‌گیرد، برای سال جدید نگه داشته می‌شود و آنچه مورد استفاده نیست، در همان سال باقی می‌ماند. این تفکری است که نه‌تنها درباره‌ی خانه‌تکانی، بلکه در تمام شئون زندگی افراد راه پیدا کرده است.

استادیار گروه تاریخ دانشگاه فردوسی بیان کرد: جشن نوروز به دو عنصر آب و خاک مربوط است. این دو عنصر است که باروری و زایش گیاهان، درختان و کشاورزی را ایجاد می‌کند و این نکته تا اندازه‌ای مهم است که در دین بابلی‌ها برای این خدایان مراسم مخصوص آن‌ها برگزار می‌شد.

معزی با بیان این‌که هفت‌سین، ایرانی نیست، گفت: مقدس بودن عدد هفت، ایرانی نبوده و از دین بابل آمده است. بابلی‌ها به‌دلیل نیایش ستارگان و دیدن هفت ستاره با چشم غیرمسلح، هم‌چنین اعتقاد به نقش مؤثر این ستارگان در زندگی بشر و تخمین زمان و مسائلی که برای زمین اتفاق می‌افتد، آن را مقدس می‌دانستند.

وی ادامه داد: کلمه‌ی «سین» در منابع قدیمی‌ فارسی وجود ندارد و ریشه‌ی‌ تاریخی سین‌هایی که بر سر سفره‌ی‌ عید گذاشته می‌شود، مشخص نیست. زرتشتیان ایران هیچ قیدی بر هفت سین ندارند و به جای آن از میوه‌های خشک‌شده استفاده می‌کنند. علاوه بر این، لزوم وجود نور و آتش به‌دلیل مقدس بودن آن، بر سر سفره انکارناپذیر است. او اضافه کرد: از آن‌جا که زرتشتیان در همان دین گذشته‌ی خود باقی مانده و تغییر مذهب نداده‌اند، طبیعتا وجود هفت‌سین به دوران پیش از اسلام مربوط نیست.

کد خبر 51355

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    0 0
    بومی های ایران کجا بودند لابد اریاییها به یه سرزمین برهوت مهاجرت کرده بودند؟
  • ایدا IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    2 0
    این 7 سین ترجمه اشتباهی است از عبارت "برکتدیرن لرین یدی سین " : یعنی 7 تا از چیزهای با نعمت های با برکت رو در سفره بزارید که اینطور وارد زبان فارسی شده
  • بدون نام IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    1 1
    آقا جان شما بي شرفيد پشت کرديد به وطنتون چرا تيشه به ريشه سرزميني ميزني که داري توي آبو هواش نفس ميکشي؟ تا کي ميخواين شرفتونو فراموش کنيد
  • زاپاتا IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    0 0
    لطفا به ابن دکتر بیسواد بگید مطمئنا شما در دوره راهنمایی دبیرستان و دانشگاه در درس تاریخ نمره بیشتر از 7.5را کسب نکرده اید
  • بدون نام IR ۱۳:۲۷ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    0 0
    شوخی نکن
  • زاپاتا IR ۱۳:۳۷ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    0 0
    برای من فرهنگ ستیزی تاریخی بعضی از اساتید مثلا با سواد عجیب است
  • بدون نام IR ۱۶:۵۶ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    0 0
    به ایشان توصیه میکنم که کتاب استاد دکتر صولت شجاعیان(نوروزایرانی)را حتما بخوانند.
  • بدون نام IR ۱۷:۰۳ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    1 0
    نظر این استادیار محترم یکی از نظرهای فراوانی است که در مورد نوروز میشود ارائه کرد که اما و اگر های بسیاری هم دارد. سوال این است که نوروز و بزگداشت آن چه زیانی برای آقایان دارد که به این شیوه ی سخیف میخواهند آن را کوچک کنند؟ آیا واقعا" فکر میکنند با آسمان و ریسمان بافتن ایشان کسی نوروز را ترک میکند؟
  • ارش IR ۲۰:۰۰ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    1 0
    اینهم از اون حرفهاست (بابلیها کشاورزی را کشف کردند).مردم سایر مناطق ایران که در کنار رودها بودندباغداری و کشاورزی نمی دانستندو حتما هنوز روی درختان زندگی میکردند و دم داشتند.
  • بدون نام DE ۲۰:۰۶ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    0 0
    ‫هفت آسمان و هفت زمین که در قرآن آمده،از کجا ریشه گرفته؟
  • ایرانی IR ۲۱:۰۱ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    1 0
    به این آقابگیدگذشت زمانی که عده ای سعی درازبین بردن ریشه های ایران باعظمت ماداشتند.شماهاداریدنان این خاک رومیخوریدوتیشه به ریشه درختان این خاک پرگهرمیزنید.هیچکس باایران بزرگ توانایی جنگ فرهنگی نداردوچون مابیداریم
  • علیرضا IR ۲۱:۱۱ - ۱۳۸۹/۰۱/۰۹
    0 0
    این استاد عزیز بهتر است اول دقیق مطالعه کرذه وبعد لب به سخن بگشایند
  • رضا US ۰۲:۴۷ - ۱۳۸۹/۰۱/۱۰
    0 0
    چه باشه نباشه هر سال با شکوه تر هر چه تمام تر می گیریم تا چشت در بیاد
  • آهنگر IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۸۹/۰۱/۱۸
    0 0
    1. از مطالبش خيلي استفاده كردم 2. بهتره به جاي توهين و تعصب ورزي، مؤدبانه نظر بديم 3. گر چه اساتيد زيادي با ديدگاه خانم دكتر معزي مخالفند ولي اين ديدگاه جاي مطالعه بيشتري داره 4. سال خوبي داشته باشين
  • کوروش کبیر IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
    0 0
    به این استاد محترم بفرمایید که تن ما را در قبر نلرزاند و بهتر است به جای تدریس در دانشگاه به"ساییدن کشک" مشغول شوند!!!!!
  • بدون نام IR ۱۹:۱۸ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۴
    0 2
    سلام ريشه اوليه نوروز در بين تركان ايران بوده قبل از آمدن آرياييها
  • ناشناس IR ۱۷:۲۱ - ۱۳۸۹/۰۸/۲۲
    1 0
    با سلام نوروز در تمام دنيا و سازمانهاي بين المللي با توجه به مدارك و اسناد ارائه شده بنام ايرانيان(پارسيان)ثبت شده است.
  • شهلا IR ۰۷:۲۶ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۷
    1 0
    ما زماني كه شاگرد اين خانم بوديم ايشان خودشان را بزرگترين اسماعيليه شناس جهان ميدانست اما نميدانم چرا اين بار راجع به چيزي كه در حيطه دانش و تخصص او نيست اظهار نظر كرده اند
  • س IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۸۹/۱۱/۲۴
    1 0
    واقعا که دو روز دیگه میگن دیگه عید نوروز رو جشن نگیرید
  • بدون نام DE ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۱/۰۲
    0 0
    حتماً تأیید کنید و سانسور نفرمایید

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین