علی ابوالقاسمی: با روی کار آمدن دولت اردوغان در ترکیه، حزب عدالت و توسعه درصدد برآمد تعریف جدیدی از سیاست خارجه خود ارائه دهد. یکی از تئوری های این حزب رفع مشکلات همسایگان و میانجیگری در حل بحران ها و معضلات منطقه ای و جهانی است.

این تئوری درواقع به نحوی در کنار تئوری "پیش به سوی غرب" حاکم بر اندیشه دولتمردان قبلی ترکیه قرار می گیرد، و بر مبنای اندیشه نو عثمانی گری که جدیدا در ترکیه مطرح شده است چه بسا به جایگزینی برای "پیش به سوی غرب" تبدیل شود.

این تئوری بر آن است که مرزهای فرهنگی عصر عثمانی را احیا کند و با مناطقی که با آن پیوندها و تنیدگی های دینی، زبانی، فرهنگی دارد رابطه برقرار سازد. بنابراین لازم است در اولین گام روابط ترکیه با همسایگانش تحکیم شود و مشکلات و موانع را از سر راه برداشته شود.

در راستای این تئوری دولت جدید ترکیه سعی در تحکیم روابط با همسایگان و رفع اختلافاتش با این کشورها دارد.

در این میان باید برای مسئله کردها، قبرس، ارمنستان و تنش هایی که با یونان، بلغارستان، سوریه وجود دارد راه حلهایی دیده شود. اما رابطه ترکیه با جمهوری اسلامی بر اساس اشتراکات بسیار زیاد فرهنگی تاریخی این دو کشور باهم از جایگاه دیگری برخوردار است.

در ایران نیز با روی کار آمدن دولت دکتر احمدی نژاد روابط بین دو کشور وارد مرحله جدیدی شد که در هیچ دوره تاریخی مانند آن را سراغ نداریم. سفرهای متعدد سران عالی رتبه دو کشور با سفر سال گذشته دکتر احمدی نژاد به ترکیه و استقبال کم نظیر مردم این کشور  از وی وارد مرحله تازه ای شد.

سه مسئله انرژی هسته ای و مسئله میانجیگری و مسئله فلسطین و همچنین روابط اقتصادی دوجانبه از عوامل نزدیکی بیش از پیش دو کشور است.
ترکیه که روزی در بین کشورهای منطقه دارای روابط نزدیکتری با رژیم صهیونیستی بود امروزه می توان گفت با روی کار آمدن دولت اسلامگرای اردوغان بعد از جمهوری اسلامی ایران شدیدترین انتقادات را به رژیم صهیونستی وارد می کند.

ترکیه به عنوان یکی از مهمترین اعضای سازمان کنفرانس اسلامی چندی است که ریاست دوره ای آن را برعهده دارد و در دوره جدید سیاست خارجی اش اهمیت بیشتری به جهان اسلام در مقابل غرب می دهد.در این بین مسئله فلسطین از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است .

در همین راستا بنا بر نوشته روزنامه زمان zamanرئیس مجلس ترکیه گوگسال توپتان با ارسال دعوت نامه ای از اعضای کمیته اجرایی اتحادیه مجالس کشورهای که عضو سازمان کنفرانس اسلامی هستند درخواست کرد که تا نشستی اضطراری با محوریت غزه و بررسی راه حل هایی برای بحران انسانی در آن منطقه در استانبول گرد هم آیند.

دکتر لاریجانی نیز که در این نشست شرکت داشت پیشنهاد تشکیل کمیته دایمی پیگیری مسائل فلسطین را ارایه کرد که با اسقبال شرکت کنندگان مواجه شد.
دیدار لاریجانی از ترکیه فرصتی را فراهم آورد تا دو کشور در حوزه های دیگر هم مذاکراتی  داشته باشند. افزایش همکاری های اقتصادی و نقش فعالتر ترکیه در مسئله هسته ای ایران از جمله مسائلی بود که طرفین درباره آن به تبادل نظر پرداختند.

رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن شرکت در این کنفرانس با مقامات عالی رتبه ترکیه ازجمله رییس جمهور، نخست وزیر، رییس مجلس و وزیر امور خارجه  نیز دیدار و گفتگو کرد. وی در دیدار با عبدالله گل رئیس جمهور ترکیه از نقش آفرینی و مواضع ترکیه در قبال مسئله فلسطین قدردانی کرد و خواستار ارتقای بیش از پیش روابط اقتصادی و سرمایه گذاری ترکیه در مسایل نفتی و گازی شد.

وی همچنین از تلاشهای ترکیه در قبال مسائل هسته ای ایران نیز تشکر کرد. بنا به نوشته خبرگزاری رسمی دولتی trtترکیه، احمد داود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در روز آخر حضور لاریجانی در ترکیه دیداری با کاترین آشتون نماینده عالی روایط خارجی و امنیت اتحادیه اروپا داشت ضمن حمایت از دیپلماسی با ایران تاکید کرد که تلاش های ترکیه در جهت حفظ صلح جهانی و منطقه ای است.

داوداغلو در پاسخ به خبرنگاران در مورد مسئله هسته ای ایران نیز گفته است که مواضع ایران را به آشتون و جریان مذاکرات با آشتون را به متکی منتقل کرده است. وی اظهار امیدواری کرده بود که در روزهای آینده مقدمه حل کامل این مسئله از طرق دیپلماتیک و بدون وقوع هرگونه تنش سیاسی فراهم آید.
 
 

کد خبر 61427

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۶:۱۲ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۴
    0 0
    خوش به حال ترک ها. ما اهل حرفیم و اونها اهل عمل. عرب ها ترک ها رو جدی تر از ما ایرانی ها می گیرد. ماهرکاری هم کنیم عرب ها ما رو دشمن خودشون می دونن. ما به زور میخوایم اونها رو دوست کنیم باخودمون. نمونهاش همین امارات فسقلی پر روست
  • بدون نام IR ۰۶:۱۴ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۴
    0 0
    درصحنه دیپلماسی ماخیلی بدشانسیم. اینطور نیست که ما نفهمیم عرب ها موجودات پدر سوخته ای هستن. مشکل ما اینه که الان همسایگان ما رو یه مشت کشور درب و داغن تشکیل دادن. غیر عرب های منطقه ما به غیر از ترکیه همه ضعیفند.
  • بدون نام IR ۰۶:۳۲ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۴
    0 0
    ترکیه کشور تاثیر گذارتر از ما در منطقه است هم به لحاظ سیاست معتدل و مقتدر و هم به لحاظ وجه ی بین المللی و هم به دلیل نفوذ قدرت ها. در کنار آن شاید تنها گزینه برای حمله به ایران.
  • هم میهن IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۴
    0 0
    من یک هموطن عرب هستم از تمام هموطنانم میخواهم زمانی اگر بخواهند حرف رکیکی به کشورهای عربی بزنند بگویند کشورهای عربی من عرب هستم و خود بخود وقتی کسی بگوید عرب فلان است به خود می گیرم و ناراحت می شوم و از نظر من رییس جمهوری مردمی و قدرتمندی دارد که فقط از موضع اقتدار و احترام به جوامع دیگر سعی در حل مشکلات منطقه است که این به نفع اول کشورش ودر درجه دوم به نفع کشورهای منطقه و ما می بایست به او کمک کنیم و این برای ما تداعی نشه که او می خواهد از ما جلو بزند پس دست در دست هم دهیم به مهر
  • پيشاهنگ ستوده درويش IR ۰۲:۰۹ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۵
    0 0
    بدترين يا بهترين دولتهاي مسلمان بهر حال در دست اتراك بوده است : خلافت عثماني و صفويه . عثمانيه نه تنها سر اعراب و اتراك را جمع كرده بود بلكه واتيكان را به هراس افكند . پس جاسوسانش به دربار خاقان هاي ختاي روانه شدند تا اردوي اسلام را از پشت با سپاهيان مغول مورد هجوم قرار دادند و سپس حنگ شيعه و سنّي در گرفت . فرجام كار هم بيماري مرد پير ترك و شكست حسينقلي خان از ياغي پابرهنه افغان بود . آيا نمي توان اميد داشت كه با عبرت از تاريخ ، عظمت اسلام بدست جمله مسلمين احيا شود ؟
  • بدون نام IR ۰۴:۳۶ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۵
    0 0
    بعدا ما فارسها به ترکها خرده میگیریم...بیاین این واقعیت باور کنیم که برتری ما فقط وفقط یک ادعا هست یک ادعای کاذب.
  • امیر IR ۲۱:۱۲ - ۱۳۸۹/۰۳/۰۴
    0 0
    سلام توهین و نژادپرستی نسبت به قوم محترم و دوست داشتنی عرب کار زشتی است. پس لطفا رعایت کنید. هیج قومی پدرسوخته نیست دوست عزیز "بدون نام" بهترین مخلوق خداوند (انسان) از هر قومی که باشد پدرسوخته نیست. و هر کشوری حتی اگر 1 متر مربع هم باشد باز هم کشور است و ما باید یاد بگیریم که به آنها احترام بگذاریم که متاسفانه اکثرا چنین نیست!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین