محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران می گوید که به دلیل اهمیت و حساسیت خاورمیانه و ترفندهای پیچیده قدرت های سلطه گر در این منطقه، باید تدابیری هدفمند و هوشمندانه اتخاذ شود.
به این که انتخاب نماینده ویژه رئیس جمهور در امور خاورمیانه می تواند اقدام موثری باشد، باید با دیده شک و تردید نگریست. اکنون این انتخاب در کنار انتخاب نماینده ویژه آسیا یا افغانستان نوعی دور زدن وزارت امور خارجه است چراکه وزارت خارجه مسئول سیاست خارجی کشور است و معرفی این افراد از سوی رئیس جمهور با توجه به اینکه هیچ نوع مسئولیت خاص اجرایی برای آنها تعریف نشده است جای سوال دارد.
به نظر می رسد این کار نوعی الگوبرداری از کار رئیس جمهور امریکاست؛ رئیس جمهور امریکا نمایندگانی ویژه ای در خاورمیانه، آسیا و افغانستان دارد اما انتخاب این نمایندگان با توجه به موقعیت و وظایف تعیین شده در آن منطقه ای صورت می گیرد. به عنوان مثال تشکیل جلسات صلح، پیگیری موضوع افغانستان در ارتباط با ناتو یا مسائل نیروهای مستقر در افغانستان و مانند آن از علل انتخاب نماینده ویژه در امور افغانستان، خاورمیانه و آسیاست.
اما انتخاب نمایندگان ویژه رئیس جمهور در امور خاورمیانه، افغانستان و آسیا بیشتر اقدامی تبلیغاتی به نظر می رسد فارغ از آنکه محتوایی باشد. در عین حال این کار کارشناسی نیست و به طور قطع در این زمینه نظر کارشناسی وزارت امور خارجه اخذ نشده است.
بزرگترین نقد به سیاست خارجی دولت این است که کارشناسان وزارت امور خارجه و خبرگان در تصمیمات سیاست خارجی نقشی ندارند و به همین دلیل تصمیمات به طور معمول تصمیمات مناسبی نیست.
این نوع تصمیمات خلق الساعه است که علمی نمی توان آن را تحلیل کرد و هر چند وقت یک بار شاهد این چنین تصمیماتی هستیم.
خاورمیانه یکی از پیچیده ترین مناطق دنیاست؛ اکنون بحران خاورمیانه بحران منطقه خاورمیانه نیست بلکه یک بحران جهانی است به همین دلیل هم امریکا، روسیه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل در قالب کمیته چهارجانبه دخیل در بررسی مسائل خاورمیانه هستند و تلاش دارند بحران جهانی خاورمیانه و مهمترین بحران جهان اسلام را حل و فصل کنند.
حال در این خصوص ایران با انتخاب فردی که هیچ گونه سابقه دیپلماسی، مطالعاتی یا کار در این عرصه را ندارد نمی تواند عملکردی مثبت داشته باشد.
معاون پیشین عربی، آفریقایی وزیر خارجه
نظر شما