جزییات تازه درباره دستمزد سال آینده کارگران/ دستمزد کارگران ۹ میلیون تومان می‌شود؟

یک فعال اقتصادی معتقد است: با دستمزد فعلی، کارگران رغبتی برای ادامه کار نخواهند داشت و حقوق فعلی شاید بتواند کفاف یک‌ سوم هزینه‌های ماه زندگی یک کارگر را پوشش دهد.

مریم فکری: چیزی به پایان سال نمانده است و باز هم بازار گمانه‌زنی‌ها برای رقم حقوق و دستمزد کارگران داغ شده است. بسیاری از کارگران به دنبال این هستند که بدانند پایه حقوق آنها چه میزان افزایش خواهد داشت و آیا این مبلغ می‌تواند مخارج زندگی و معیشت آنها را تامین کند.

بررسی آمارهای مربوط به مزد و معیشت خانوارها نشان می‌دهد در طول دهه ۹۰، ضریب پوشش هزینه معیشت با دستمزد کارگری در محدوده ۲۸ تا ۳۷ درصد در نوسان بوده است. شرایط اقتصادی دهه ۹۰ به‌گونه‌ای بوده که شاغلان از محل حقوق و دستمزد دریافتی قادر به تأمین بخش قابل‌توجهی از هزینه معیشت خود نبوده‌اند.

در این میان، در سال ۱۴۰۰ در حالی که هزینه سبد معیشت کارگران ۶ میلیون و ۸۹۵ هزار تومان تعیین شده بود، حداقل مزد و مزایای یک خانوار ۳.۳ نفره کارگری معادل ۴ میلیون و ۵۰ هزار تومان تعیین شده که ۵۸.۷ درصد از هزینه سبد معیشت را پوشش می‌داد. با این تفاصیل و با توجه به اینکه در سال‌جاری، هزینه سبد معیشت کارگران برای یک خانوار ۳.۳ نفره ۸ میلیون و ۹۷۵ هزار تومان تعیین شده، برای حفظ ضریب پوشش حدود ۵۸ درصدی، باید حداقل مزد و مزایای یک خانوار کارگری ۳.۳ نفره به حدود ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان برسد که نسبت به سال ۱۴۰۰ فقط ۳۰.۳ درصد افزایش نشان می‌دهد و حتی با تورم ۴۲.۴ درصدی سال‌جاری نیز تناسبی ندارد. در این وضعیت یک کارگر متاهل و سرپرست خانوار ۳.۳ نفره، باید ماهانه علاوه بر دریافت ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان مزد و مزایا، ۳.۷ میلیون تومان نیز درآمد متفرقه از سایر محل‌ها داشته باشد تا فقط بتواند هزینه‌های جاری معیشت خانوار را پوشش دهد و به زیر خط فقر سقوط نکند.

جزییات تازه درباره دستمزد سال آینده کارگران/ دستمزد کارگران ۹ میلیون تومان می‌شود؟

یک حساب ساده در یک معادله بسیار پیچیده

در همین خصوص، سعید اشتیاقی، عضو اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین در گفت‌وگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره دستمزد کارگران می‌گوید: این یک حساب ساده در یک معادله بسیار پیچیده است. داستان مخارج و دستمزد که در نگاه اول قابل محاسبه به نظر می‌رسد، اما با بررسی‌ دقیق‌تر جبران آن‌ها و رسیدن به نقطه تعادل برای داشتن یک زندگی شرافتمندانه و بدون دغدغه یا به عبارت دیگر آورده به اندازه تلاش غیرممکن می‌کند.

وی می‌افزاید: این داستان تکراری شده هر سال با رسیدن به روزهای پایانی و به میان آمدن موضوع تعیین دستمزد سال آینده دوباره از نو خوانده می‌شود. مسئله‌ تعیین حقوق کارگران و دریافتی یک سال آن‌ها موضوع بسیار حیاتی است که نه تنها بر بخش کارگری کشور تاثیر می‌گذارد، بلکه بر میزان درآمد سایر بخش‌های کاری جامعه اثر دارد.

عضو اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین تصریح می‌کند: با این حال، متاسفانه در شرایطی که اقتصاد ایران وضعیت بسیار ناگواری را به خود می‌بیند و موانع بی‌شمار، هزینه‌های غیر ضروری و انسداد تجارت به شکل بی‌سابقه‌ای در آن وجود دارد فشار معیشتی بزرگترین نابسامانی است که مردم را در تنگنا قرار داده و با کمال تاسف هر روز بر دامنه آن افزوده می‌شود.

آسیب‌های روند طولانی تعیین دستمزد نامتناسب

اشتیاقی عنوان می‌کند: در سال ۱۳۹۸، با توجه به اوج گرفتن سونامی قیمت‌ها و در شرایطی که بسیاری کارگران و کارمندان در انتظار شنیدن اخبار مرتبط با افزایش حقوق خود بودند، دولت و شورای عالی کار پس از ۲۸۰ جلسه حداقل حقوق و مزایای کارگران را یک میلیون و ۵۱۷ هزار تومان تعیین کردند که با مزایا و... برای افراد متاهل دارای فرزند به دو میلیون و ۵۰ هزار تومان می‌رسید. این در حالی بود که هزینه خانوار در دهک اول که کم‌درآمدترین دهک جامعه هستند در آن سال، حدود ۱۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برآورد شده بود.

وی متذکر می‌شود: به خوبی می‌دانیم که وقتی هزینه زندگی در کشوری هر ساله با جهش بالا همراه می‌شود، ثبات در اقتصاد آن بسیار پایین است. به عبارت دیگر، افزایش هزینه‌های زندگی به معنای کاهش جدی رفاه، افزایش فقر، نارضایتی اجتماعی، بروز آسیب‌های اجتماعی و خانوادگی و... که در نهایت به پایین آمدن آستانه تحمل شهروندان، کاهش ضریب همبستگی اجتماعی، توقف توسعه و افزایش خشونت منجر می‌شود. بحران‌هایی که به صورت روزانه در این روزهای ایران با آن روبه‌رو هستیم و هر روزه خبری از بروز یک آسیب ناگوار به گوشمان می‌رسد.

عضو اتاق مشترک اتاق بازرگانی ایران و چین می‌گوید: از این رو، تعادل داشتن میزان درآمد و هزینه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و به نوعی متضمن امنیت روانی افراد محسوب می‌شود. آن هم در شرایطی که شوک‌های پی در پی افزایش قیمت سبب کاهش روز افزون قدرت خرید و در تنگنا قرار گرفتن شهروندان شده است.

سال پرواز قیمت‌ها و فرود سفره‌ها

اشتیاقی عنوان می‌کند: با این همه، سال ۱۴۰۰ با پرواز قیمت‌ها به قله‌های ناشناخته آغاز و اوج‌گیری آن ادامه داشت. تا آنجا که بسیاری از اقلام ضروری از جمله گوشت قرمز، مرغ، برنج، ماهی، لبنیات، خشکبار، صیفی جات، میوه و... در سفره ایرانیان بسیار کمرنگ شدند یا آن را ترک کردند. به این شرایط تاثیر اظهار نظر برخی به روان افراد را بیافزایید که مدام به مردم توصیه می‌کنند کمتر بپوشند، کمتر بخورند و بیشتر کار کنند!

وی می‌افزاید: نکته بسیار منفی در این میان آن است که هیچ زمان سبد معیشتی و هزینه‌های حداقل زندگی در تعیین میزان دستمزد دخیل نبوده و نیست. در حقیقت روشی که برای محاسبه حقوق کارگران به کار گرفته می‌شود غیرواقعی است و شاخص‌های مورد استفاده ارتباطی با هزینه‌های زندگی کارگران و کارمندان ندارند.

عضو اتاق بازرگانی ایران و چین تصریح می‌کند: اکنون حداقل هزینه سبد معیشت به گواه کارشناسان ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان است اما اعضای شورای عالی کار سبد معیشت را ۸ میلیون و ۹۷۹ هزار تومان تعیین کرده‌اند. از این رو، ارقام چهار میلیون و دویست و پنج میلیون و ششصد بسیار دور از واقعیت هستند و نیروی کار ایرانی زیر فشار سهمگین امواج تورم و تامین معیشت خانواده خود به حال خود رها شده است.

اشتیاقی عنوان می‌کند: اگر به دنبال تحقق بخشیدن به شعار عدالت که سال‌هاست عنوان می‌شود، هستیم باید ابتدا از اقناع طبقات کم درآمد و زحمتکش به ویژه کارگران شروع کنیم. در واقع، با تعیین دریافتی منصفانه شرایط را به نفع آنان تغییر داده و با روحیه بخشیدن به نیروی کار در انتظار رونق تولید باشیم.

کلام پایانی...

عضو اتاق بازرگانی ایران و چین می‌گوید: نمی‌توان از صنعتی که بخش‌های مختلف آن هر روز با نارضایتی و کمبود بر سر کار حاضر می‌شوند، انتظار توسعه و پیشرفت داشت. مگر آنکه فشار تورم بالای ۴۰ درصد از دوش مردم برداشته شود.  با دستمزد فعلی، کارگران رغبتی برای ادامه کار نخواهند داشت و حقوق فعلی شاید بتواند کفاف یک‌ سوم هزینه‌های ماه زندگی یک کارگر را پوشش دهد. بنابراین حداقل دستمزد باید براساس رقم واقعی تورم، محاسبات سبد معیشتی براساس پارامترهای استاندارد بازار، هزینه اجاره مسکن و... تعیین شود.

اشتیاقی خاطرنشان می‌کند: به عبارت دیگر، دولت میزان دریافتی کارگران را مطابق با خط فقری که خود تعیین و اعلام کرده است، تعیین کند. به ویژه با اجرای برنامه حذف ارز ترجیحی برخی کالاها سفره‌های خالی اقشار مختلف کشور کوچکتر می‌شوند و فشار معیشتی بر دوش کارگران افزون خواهد شد. بنابراین ضروری است که به انصاف و عدالت باز گردیم.

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1606663

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۴:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    ینی اگه ۹ ملیون بشه یه کارفرمای بدبخت فقط برای دستمزد وبیمه یک نفر باید ماهیانه ۱۲ ملیون بپردازه؟
    • IR ۱۵:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
      180 7
      کارفرمای بدبخت کلی از کنار کارگر خوشبخت سود برده و به اندازه یک چهارپا از ایشان کار کشیده دوست عزیز!
    • IR ۱۶:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
      135 5
      کار فرمای بدبخت؟!؟!😑😂 خودت میگی کارفرما یعنی تو بدترین حالت بازار بازم سود خودش را داره اما کارگربی چاره هر روز به نون خالی خوردن و حتی گشنه موندن نزدیکتر میشه به لطف دولت و کارفرماهای بزرگ تا کوچک...
    • IR ۱۶:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
      186 6
      آخی واقعا دلم سوخت واسه کارفرمای بیچاره!!!!! تو کارخونه خود ما سالی چند بار محصول گرون میشه ولی به کارگر بدبخت که میرسه آه و نالتون در میاد بعد سود رو که نگاه میکنیم سر به فلک میکشه و کارگر بدبخت تو فکر اینه که شرمنده خونواده نباشه و قسط و قرضش رو هم بده
    • IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
      17 77
      افزایش غیر متعارف حقوق می تواند موجب تعطیلی مراکز تولیدی و بیکاری بیشتر شود نهایتا ما باید برویم و بیمه بیکاری بگیریم.
    • IR ۲۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
      45 2
      کارفرمای بدبخت اول یاد بگیر نوشتن بعد نظر بده (میلیون) بعدشم برو ریاضی هم یاد بگیر اگه۹میلیون مثلا کارگر خوشبخت بگیره که نمی گیره اخرش ۴میلیون ۵۰۰میشه ۹میلیون مگه بیمه اش ۳میلیون میشه
  • IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    54 2
    مسولان قردادکارگرحداقل یکساله کنند.اضافه کارممنوع چون خانواده و زندگی یعنی اولاد بدون اعتیاد مهمتره.کسی که به اجبارکارفرمابیش از۸ساعت بیرونه وآخرخانوده اش می شود این چنین....
  • IR ۱۵:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    83 25
    فردا صبح این فرهنگیا میریزن جلوی یه وزارتخونه میگن با 15 تومن نمیشه واقعاً زندگی کرد،30 تومن بدید تا ببینیم چی میشه بعداً...
    • آره IR ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
      36 42
      فرهنگی حقش بیشتر از ایناست به نظرم برای هر معلم یک چاه نفت بزنید پولی که از مردم هم تو بانک هاست را بریزید به حساب معلمین عزیز بالاخره این دو سال بچه های مردم را از تو خونه درس دادن
    • IR ۲۲:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
      18 38
      حسادت که شاخ و دم ندارد.
  • دایی IR ۱۶:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    77 2
    این حرفا بازی های تکراری هر ساله هست برای اقناع افکار عمومی. امسال افزایش ۳۰ درصدی نهایتش ۳۵ درصدی هست و پایه حقوق و مزایا و بن و... تو بهترین حالت ممکن ۵ تا ۵/۵ میلیونه (هرچند اکثر کارفرماها همین را هم کامل نمیدن و بن و حق مسکن را حذف میکنن و صدای کارگر به جایی نمیرسه). درخواست کارگرا افزایش کف پایه حقوق است به میزان تورم و سبد معیشت تعیین شده هست. شو آف شورای کار و جلسات دست مزد تکراری و بی نتیجه هست و از پایه خرابه چون دولت که بزرگترین کارفرما هست اجازه نخواهد داد. این دولت و اون دولت هم نداره. اگر غیر از اینه و من زیادی بدبین هستم که خب بسم الله آقای رئیسی اقدام کنید ما هم احسنت بگیم. احسنت نمیخواین؟!
  • جباری IR ۱۶:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    54 4
    سلام ببخشید توراخدا به فکر کارگران ساختمانی هم باشید
  • FR ۱۷:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    اگر 9 میلیون بشه خیلیا اخراج میشن. کدام کارفرمایی توان پرداخت چنین مبالغی رو داره؟ شک نکنید که خیلی از کارگران از ترس اخراج اصلا چنین دستمزدی رو طلب نمی کنند.
    • خاک برسر هرچی وطن فروش IR ۱۹:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
      35 5
      شما بفرما اینا چیکار کنن؟،حقوق ثابته میگین کمه بکنیدش ۱۰ میلیون،میگن میخوایم بکنیم ۱۰ میلیون میگید نه کارفرما نمیده پولو!،به جرئت میگم دورو تر از شماها توی جهان نظیر نداره!
  • ناشناس IR ۱۸:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    47 4
    کارگری بدرد نمیخوره من از وقتی رفتم دستفروشی میکنم زندگی و درآمد چندین برابر شده،کارگری تو ایران یعنی مرگ،باید حداقل ۱۵میلیون حقوق بدن به کارگر ولی کی میده،ولی اگر شما فقط کافی جنس بیاری کنار خیابون بفروشی خدایش ماهی ۲۰تومن سود دست آدم میگیره،باید مستقل بود،نه چشمت دنبال دست کارفرما باشه که دلش برات بسوزه
  • ابوالفضل IR ۱۹:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    15 2
    بزک نمیر بهار میاد
  • IR ۱۹:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    45 1
    چرا هر سال اینقدر با اخبارهاتون کارگرهارو آزار میدید خودتون میدونید که هیچ سالی اونطور که باید نمیشه .
  • IR ۲۰:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    21 0
    اگرگذشته برگشت حقوقهای کارگری هم درست میشه
  • رحیم IN ۲۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    33 3
    فکر نکنم دولت از ۳م. بخواهد برود روی ۹ میلیون. خبر سروته اش دروغه. امید الکی و بیخود به مردم وکارگر ه زجر کشیده
  • IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    22 4
    اگر بعد از ۲۳ سال کار و پرداخت بیمه با دو بچه این گروه از کارگران ۹ ملیون حقوق نگیرند بیچاره شدیم رفتیم پی کارش.
  • IR ۲۱:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    9 33
    چنین ارقامی قطعا موجب تعطیلی مراکز تولیدی و افزایش قیمت ها خواهد شد.
  • IR ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    40 3
    سلام خدمت دوستان این ها میگن ۵میلیون یا۶میلیون یا۹میلیون کارگرهای بدبخت رو مسخره می کنند خیلی خیلی بخواهند زیاد کنند پر پرش ۵۰۰تومان برای پایه برای حق مسکن و برای بن .تمام کارگر همیشه بدبخت است وگرنه دولت چرا ۸سال به کارگران بدهکار است
  • ناشناس IR ۲۲:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    33 1
    خسته نباشید. خط فقر سال بعد ۱۵ میلیون تومان میشه. کشته مرده اونم که میگه کارفرمای بدبخت!
  • عدالت IR ۲۲:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    21 7
    نه آقا از این کارگران بگیرید بدید به معلمین
  • کارگر IR ۲۲:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    24 1
    لطفا به فکر کارگرها باشید کارگر زیر دست و پا داره له میشه چرا با این افکار که حقوق زیاد بشه کارگر روش نمیشه حقوق بگیر دارید جوسازی میکنید مطمئن باشید برای استخدام التماس می‌کنند به نظر شما دهه ۸۰ و ۹۰ کارگری میکنن؟ من خودم توی شرکت بزرگی مشغول به کار هستم به عینه به کارگر التماس میکنن در هفته ۲۰۰ نفر برای استخدام میاد ولی از این ۲۰۰ نفر۱۰ نفر به ندرت می‌مونن فقط اینکه از حق خودتون دفاع کنید توی شرکت ما محصول در سال سه بار افزایش قیمت پیدا میکنه ولی حقوق ما ... ومتاسفانه از اینکه کارگران گروه یا اتحاد کلی ندارند!
  • یوسف IR ۲۳:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
    48 5
    امروز نتونستم حتی یک خرید خوب برای دو تا بچه ام خرید خوب داشته باشم بعدا میگید بچه دار شوید