۰ نفر
۲۰ فروردین ۱۳۹۱ - ۲۱:۰۰

هادی معیری نژاد

چند روز پیش خبری منتشر شد تحت عنوان با ادب ترین و بی ادب ترین مردم دنیا که نتیجه یک نظر سنجی یک شرکت توریستی بود.
اما فارغ از نتایج آن ،در قسمت پیامها نظرات مختلفی داشتیم در مورد ادب ایرانیان ؛ عده ای ما را جزو بی ادب ترین ها و عده ای هم ما را جزو بهترین ملتهای دنیا از لحاظ مودب بودن دانستند.
اما ادب چیست؟ چرا مردم کشوری چون فرانسه که در واقع خودشان را مهد تمدن جدید می دانند در صدر بی ادب ها قرار دارند
حقیقت این است که ادب و مودب بودن دایره وسیعی دارد و ارتباط تنگاتنگی با مفهوم فرهنگ دارد. طبیعتا هر کشوری که دارای پیشینه بیشتری در تمدن جهانی است محصولات بیشتری در حوزه فرهنگ تولید کرده است.
این بخش مهمی از ادب و مودب بودن است اما تمام ماجرا نیست بخش اصلی ادب که معیار محاسبه قرار می گیرد بخش ملموس آن یعنی رفتار اجتماعی و نوع کنش و واکنش مردم با یکدیگر است.
رفتار اجتماعی از جمله پدیده هایی است که از متغیرهای فراوانی تاثیر می گیرد و تنها پیشینه فرهنگی در جهت دهی آن موثر نیست.
گاه  حتی پیشینه فرهنگی باعث ایجاد غرور و نخوت نژادی می شود که در عرصه رفتار به بی ادبی با دیگر مردم منجر می شود. که مردمی که وارث تمدنهای بزرگ هستند گاه در خود این انگیزش را احساس می کنندکه از دیگران برتر باشند.
مورد فرانسوی ها از مواردی است که معمولا در اروپا به عنوان مثال به کار می رود که فرانسوی ها نسبت به دیگر ملل بسیار گستاخ هستند و از بالا به آنها نگاه می کنند.
قوم مداری با تعریف بالا از عوامل اصلی بی ادب تلقی شدن توسط دیگر ملل است.
در ایران ما با این مقوله با واژه غریب نوازی مواجه می شویم که دو مفهوم متفاوت دارند یکی این است که ما ایرانیان در برخورد با بیگانگان دست و پای خود را گم کرده زیادی به آنها محبت می کنیم . مفهوم بعدی این است که اگر بیگانه ای را در میان خود ببینیم آنقدر آزارش می دهیم و سرش کلاه می گذاریم که طرف از آمدنش پشیمان شود.
نظیر این اتفاقات را ممکن است بسیاری از ما در سفر به بعضی از شهرستانها ببینیم.
اما نکته دیگر، رفتار پاره فرهنگها در درون شهرهای بزرگ است.مثال عمده ای که با آن ما ایرانیان را به بی ادبی متهم می کنند رانندگی ماست.
حقیقت این است که ما ایرانیان در رانندگی دچار تاخر فرهنگی هستیم .در شهر تهران رانندگی، آوردگاه برخورد پاره فرهنگهای متفاوت با یکدیگر است . موتوری ها ، رانندگان تاکسی، رانندگان ون و مینی بوس ، وانت سواران، رانندگان کامیون و جوانان مرفه مدل بالا سوار و....... از جمله پاره فرهنگهای متفاوتی هستند که هر کدام روش خود را در رانندگی دارندو این برخورد اثرات تاسف باری در عرصه فرهنگی شهر دارد.
نکته جالب تسری این آوردگاه فرهنگی در مکانهای شلوغ  مثل آپارتمانها است که باعث می شود رفتارهای ما ایرانیان به بی ادبی یا بی فرهنگی تعبیر شود.
اما جنبه دیگری که از طرف ما ایرانیان به بی ادبی تلقی می شود وجود ادبیات و شوخی های جنسی و قومی است. که اتفاقا در پیشینه فرهنگی , و تاریخ ادبیات ما هم حضور پر رنگی دارد.
حقیقت این است که موضوعاتی از این دست همواره در فرهنگهای گوناگون موضوعی برای شوخی و تفریح بوده است و فرهنگ ما نیز از این قاعده مستثنی نیست.
اما تفاوت ما و دنیای غرب (فارغ از ارزش گذاری ) در مفهوم آزادی های جنسی است که به دلیل تفاوتهای فرهنگی این مقوله را در غرب  تا حدودی از شکل تابوهای موجب ایجاد خنده به امری معمولی تبدیل کرده اما در فرهنگهای شرقی و شرق دور حتی هنوز به عنوان امری خنده دار تلقی می شود که حرف زدن در مورد آن بی ادبیست.
این موضوع سبب ایجاد و کثرت جوکها و حکایتهای جنسی میشود که گرچه در گوشی روایت می شود اما بسیاری از ما ایرانیان آن را نشانه بی ادبی خود می دانیم .
مفهوم بعدی آستانه تحمل است که ارتباط تنگاتنگی با رفاه اقتصادی - اجتماعی دارد . بارها در برنامه های دوربین مخفی دیده ایم که در بعضی از کشورهای غربی شوخی های بسیار ناجور توسط مردم با یک خنده رو به روی دوربین به پایان می رسد اما بدون شک همان شوخی ها در تهران خودمان ممکن است با کتک و فحش خوردن عوامل برنامه به پایان برسد.
آستانه تحمل دربرخوردهای اجتماعی از معیارهای مهم ادب محسوب می شود که متاسفانه هرچه وضعیت اقتصادی مردم بدتر شود آستانه تحمل آنان در رفتارهای اجتماعی پایین تر آمده و باعث ایجاد محیط غیر مودبانه در برخوردهای اجتماعی می شود.
اما نکته آخر معیارهای اندازه گیری ادب است که به نظر می رسد بسیار نسبی است چون فرهنگها با هم متفاوت است گاه عملی که در یک جا بی ادبیست در جای دیگر عین ادب است. لذا با تمام این توصیفات در مورد ادب باید دانست که طبقه بندی هایی این چنین چندان محلی از اعراب ندارند. مهم این است که به عنوان مثال ما ایرانیان در عرصه زندگی اجتماعی، خود را در محیط مودبانه ای احساس کنیم یا نسبت به دیگران مودب باشیم وگرنه این خبر که ما از فلان ملت مودب تر یا بی ادب تریم چندان معیار مشخصی برای اندازه گیری چیز دیگری نیست.
45301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 206614

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شری IR ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    54 13
    در بازی پرسپولیس با داماش معلوم شد که ایرانی ها چقدر با ادبند.
  • ehsan IR ۲۱:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    34 12
    بازی امروز پرسپولیس-داماش را ببینید به پاسخ سوال خود میرسید قطعا!
  • بدون نام IR ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    31 11
    براى جواب اين سوال به بازى پرسپوليس و داماش مراجعه كنيد !
  • بدون نام IR ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    37 4
    ادب مرد به ز دولت اوست.
  • بدون نام IR ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    26 8
    ادب همون چیزی هست که امروز و هر روز تو ورزشگاهها دیدیم و خواهیم دید، خود ما هستیم فحش دهنده ها از خارج نیومده اند.
  • بدون نام IR ۲۱:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    21 2
    ادب در وهله اول احترام به حقوق سايرين هست اينكه با مردم مدارا كنيم و در برابر آنها صبر داشته باشيم هر چند شايد خيلي از مردم ادب رو در تعارفات روزمره و ... ميبنند
  • بدون نام IR ۲۱:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    12 4
    متن كاملا صحيح و زيبا نوشته شده ممنون از نويسنده
  • حميدرضا IR ۲۱:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    29 5
    البته كه ما ايرانيها خيلي مودبيم . . . دليل ميخواهيد ؟! . . همين رفتار تماشگران پرسپوليس در بازي امروزشان با داماش . . . چه بخواهيد و چه نخواهيد ذات ايراني داره تغيير ميكنه . اين يك واقعيتي است كه همه بايد بپذيريم . . . موقعي كه چوب ميسوزه و ذغال ميشه ديگه نميتونه به حالت اوليه خود برگرده . . . اين يك واقعيته ، آن هم از نوع تلخش . . . .
  • بدون نام IR ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    23 4
    اصلا ایرانی ها مردمان با ادبی اند؟ برای پاسخ ، فیلم بازی پرسپولیس و داماش چه رفت، چه برگشت را ببینید. پاسخ را می یابید.
  • بدون نام IR ۲۲:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    23 5
    ایرانی ها مودب ترین مردم دنیا نیستند که هیچ در رده های پایین هم قرار دارند. یک نگاه گذرا به تلویزیون و صندوق دریافت پیامکها و ادبیاتی که روزانه می شنوید و رفتار با شهروندان و رانندگی بندازید تا ببینید که حتی تصور مودب بودن ایرانی ها توهمی بیش نیست. ادب آداب دارد.
  • بدون نام IR ۰۰:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    14 1
    شاید اینهایی که شما فرمودی بیشتر مصداقهای بی ادبی و حتی کمی توجیه بی ادبیهایمان بود. به جای این کار خیلی راحت میشه ریشه یابی کرد این معضل رو. تو اون پست بحث زیاد کردیم اما بازم میگم، متاسفانه ما در مجموع خیلی باادب نیستیم، دیگه یه فرهنگ شده واسمون توهین به کسی که مثل ما فکر نمیکنه و با ما نیست. مرده باد و زنده باد بخشی از وجود همه ما شد به مرور و در همه ابعاد زندگیمون نفوذ کرد این فرهنگ، از رانندگی، ورزش، تفریح و شوخی و خلاصه همه چیز
  • بدون نام IR ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    19 3
    ایرانیها کلا بی ادبند کافی کار یک خلافکارو از نظر بگذرانید
  • بدون نام IR ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    28 1
    ما اصلا مودب نیستیم. الان داریم بدتر هم می شیم. از قدیم تا به حال بهترین جوک های ما جوک های بی ادبانه اس. توهین های قومیتی. با هر کس مشکل پیدا می کنیم دودمان طرف رو به باد می دیم. آدمای بد بهن برامون جالب و باحالن و کسی که مودبه آدمه نچسب و املی به نظر میاد. ما بی ادبیم متاسفانه
  • بدون نام IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    7 35
    شاید ایرانیها خیلی باادب یا ابر لارج!!..نباشن...اما حداقل نژاد پرست و متعصب افراطی به نژادشون نیستیند.. آیا در ایران قتل و نژاد پرستی بخاطر رنگین یا سیاه پوست بودن رو دیدین؟... اتفاقی که در هر چند هفته در غرب تکرار میشه...
    • بدون نام IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
      33 2
      عزیز جان. شما خودت یه افغانی تو تاکسی کنارت بشینه همچین خودتو جمع می کنی انگار مرض مسری داره. اونوقت نژاد پرستی نداریم؟؟؟ شانس آوردیم سیاه پوست تو ایران کمه.
    • سارا IR ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
      25 0
      اینجا مشکل در مورد سیاه و سفید پوستی نداریم چون موقعیت جغرافیایی کشورمان اقتضا نمی کند. اما به حد کافی توهین به گویش ها ، قوم ها و شهرستانهای مختلف داریم.
  • بدون نام KW ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    25 1
    ايراني ها بي ادبند لااقل شيوه زندگي مدرن را آموزش نديدند
  • بدون نام US ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    18 3
    ادب یعنی احترام به حقوق دیگران. این را میتوان در رفتار مردم در مکانهای عمومی دید و در رانندگی.
  • بدون نام IR ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    22 2
    طفلک ایرانیها یک زمانی برای خودشون برترین قوم بودند اما الان بی تربیترین شدند
  • بدون نام IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    6 4
    البته باید توجه داشت که فرهنگ و ادب در فرهنگ هر کشوری معنای متفاوت دارد
  • بدون نام IR ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    5 2
    به نظرم همه عوامل را ننوشتین
  • بدون نام IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    4 24
    اگر چه که نمی توان ما ایرانی ها را از مودب ترین مردم جهان محسوب کرد اما حداقل ما دچار غرور و فحر فروشی از نوع بعضی از اروپایی ها که احساس می کنند مژاد برتر هستند هم نیستیم.
  • بدون نام IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    16 3
    ریشه اش در خانواده و آموزش پرورش و تلویزیون است
    • بدون نام IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
      9 0
      و البته ریشه در جاهای دیگر و سیستمیک تر هم داره
  • احمد KW ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    10 0
    ایرانیها زورگوین وفقط ادب ادعا می کنند , یعنی بی مروت هستیم متاسفانه
  • بدون نام IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    4 0
    کاملا موافقم
  • بدون نام IR ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    12 0
    ما ادب پذيرش نظر همديگه رو نداريم. همين كامنتها رو نگاه كنيد كه پايين اخبار دوستان مي نويسند. تاب و تحمل پذيرش راي مخالف با خودمون رو نداريم.
  • بدون نام IR ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۱
    5 1
    ما ادب داریم . فرهنگ و وجدان نداریم! با همین ادب همه کلاهبردار شدن دیگه.اگه بی ادب بودن که کسی بهشون اعتماد نمی کرد !
  • بدون نام IR ۲۳:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۲
    3 0
    فعلان که در ایران مد شده طرف سوء استفاده ش را می کنه بعد میگه احترام را نگه دار ( سوء استفاده های اقتصادی منظورم بود)
  • نرجس IR ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۱
    1 1
    سلام. من زیاد اهل فیلم دیدن نیستم. اما فیلم جدایی نادر از سیمین را که پارسال دیدم ، واقعاً لذّت بردم. چون ادب در آن موج می زد. احترام در آن معنا داشت. کوچک و بزرگ، فقیر و غنی، سالم و مریض در آن، با ادب و احترام با یکدیگر برخورد می کردند. به آرا و اندیشه های فرد دیگر هم اهمیت می دادند.دین و مذهب هم جایگاه خودش را داشت. بعد که دیدم در سطح بین المللی هم درخشید، خیلی خوشحال شدم.
  • بی نام A1 ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۱
    0 1
    من کاملا موافقم