حلقه‌های نبرد؛ پرچم‌های سیاه/ چه کسانی در سوریه می‌جنگند؟

نبرد با ایران و حزب الله بخشی از راهبرد سلفی‏های تکفیری شام با حمایت عربستان دنبال می‏شود، این مساله می‏تواند در درازمدت دغدغه‏ای اساسی برای امنیت ملی ایران محسوب شود.

دکتر نبی الله ابراهیمی

سلفیه و سلفیون در سوریه از گفتمان اصلاح عملا به گفتمان جهاد روی آورده اند. امروزه دیگر از جنبش اصلاح طلبانه سوریه که روزگاری در قرن نوزدهم به شهرهای حلب و دمشق محدود می شد خبری نیست و سلفیه جهادی در بحبوبه بحران اخیر به طور قارچ گونه سراسر سوریه را در برگرفته و دیگر از روایتی سوری خارج و پوششی جهادی به خود گرفته است. سلفیه جهادی امروزه در سوریه کاملا روایتی خارجی است و با بافت فرهنگی و سیاسی این کشور بیگانه است. جبهه النصره بعنوان نسل سوم سلفی های سوریه خود را به شبکه جهانی القاعده متصل و در حال نبرد با نهاد دولت در سوریه است.
از پایان قرن نوزدهم ایدوئولوژی سلفی‏های سوریه متحول شده است. غالبا جنبش سلفی در سوریه، جنبشی اصلاح‏طلبانه و متاثر از اندیشه‏های محمد عبده در مصر بوده است. رهبران فکری سلفی شامی عبارت بوده‏اند از: شیخ عبدالرحمن الکواکبی(1849-1902) شیخ جمال الدین القصیبی(1914-1966) و شیخ محمد رشید رضا(1865-1935) . دغدغه اصلی این علماء سیاست بود. نخستین سازمان پرنفوذ سلفی در سوریه در سال 1924 بنام الجماعه القری توسط شیخ عبدالغنی الدکار تاسیس شد. جامعه تمدن اسلامی دیگر نهاد سلفی سوری بود که در سال 1930 توسط شخصی بنام احمد مظاهر العضمی ایجاد شد. تا 1963 و وقوع کودتای نظامی حزب بعث، سلفی‏های سوریه به عنوان سلفی اصلاح‏طلب همچنان هویت خود را حفظ کردند. گفتمان سکولار بعثی‏ها در سوریه کم کم سلفی اصلاح‏گرایانه شامی را به سمت سلفی جهادی سوق داد.
نخستین بذرهای سلفی جهادی در دوران حافظ اسد کاشته شد. مضافا تحولات منطقه‏ای و بین‏المللی تاثیرشدیدی بر رشد افکار سلفیه جهادی در این کشور گذاشت. جنگ دوم خلیج فارس در سال 1991 و کودتای نظامی علیه اسلام‏گرایان الجزایر پس از پیروزی آنها در انتخابات و نسل‏کشی در بوستی و هرزگوین و قبل از آن سرکوب شدید اخوان‏المسلمین توسط حافظ اسد در حماء، همگی باعث شد تا سلفی سوری از گفتمان اصلاح به گفتمان جهاد تغییر موضع دهند. جهاد عربی در افغانستان به جوانان سوری و نسل جدید این کشور نشان می‏داد که جهاد مسیری جدید برای زندگی سیاسی است.
سوریه از جمله مناطقی است که به عرصه تاخت و تاز سلفی‌ها تبدیل شده است. سلفی‌های سوریه پیوندی گسترده و عمیق با اخوان المسلمین سوریه دارند و از آنجا که سلفی‌ها نوعی وابستگی به وهابی‌های سعودی دارند، لذا حلقه ارتباط آنها با وهابی‌های سعودی سلفی‌های اردن و سوریه هستند.این درحالی است که باید توجه داشت، سلفی‌های سوریه همواره علوی‌های این کشور را رد کرده و آنها را "رافضی" یعنی مستحق کشتن می‌دانند.
جماعت اخوان المسلمین سوریه مهمترین گروه سلفی فعال در سوریه است که از سال 1982 مبارزات مسلحانه خود را علیه علوی‌ها و نظام سوریه آغاز کرد. در جریان یکی از این درگیری‌ها، درگیری شدیدی در حما و برخی دیگر از شهرهای سوریه روی داد که منجر به کشته شدن 30 هزار نفر از طرفداران اخوان المسلمین شد و اکنون نیز سلفی‌ها این کشتار را به جریان‌های حاکم فعلی ربط می‌دهند و درصدد انتقام از طایفه علوی هستند.
عربستان سعودی از سال 1982 عملا سلفی‌های سوریه را تغذیه کرده است. این رویکرد نه تنها در سوریه بلکه در اردن و یمن نیز اتفاق افتاد. در سوریه عربستان کمک مالی فراوانی در اختیار سلفی‌های سوریه قرار داده و حتی از طریق گروه 14 مارس در لبنان به رهبری "سعد الحریری" سلاح‌های زیادی نیز در اختیار گروه‌های سلفی قرار داد تا در ابتدا به بحران سوریه دامن بزنند و پس از دامن زدن به آن، موجبات سرنگونی نظام سوریه را فراهم کنند.
پس از اشغال نظامی عراق توسط آمریکا در 2003، جنبش سلفی سوریه هم‏زبان با جنبش سلفی‏عراق علیه کافران اشغالگر اعلام جهاد کردند. شیخ محمود قال آقاسی یکی از مفتیان شهر حلب سازمان توحید و جهاد شام را ایجاد کرد.
گروه دیگری که مستقیم شعبه‏ای از االقاعده در شام بود بنام "جندالشام لجهاد و توحید" در 2005 تأسیس شد. البته انقلاب‏های عربی به زوی تصویر واقعی سلفی‏ها را عریان ساخت. آنها در لیبی و سوریه عملا با نهادهای امنیتی غربی برای رسیدن به قدرت وارد معامله شده و به آرمان‏های نخستین خود پشت کردند. در این میان عربستان سعودی و قطر نیز میانجی سلفی‏های تکفیری و ناتو و غرب بودند. در لیبی جریان بلحاج نمادی از یک سلفی مترقی بود که توانسته شعارات اسلامی را دنبال و در صدد استفاده از تاکتیک کمک غربی برای نیل به قدرت باشد.
پس از آنکه قدرت‌های عرب سنی منطقه، نظیر عربستان سعودی و قطر، شروع به ارسال کمک‌های نظامی و مالی به شورشیان کردند، دو همسایه سنی‌نشین دیگر سوریه، یعنی ترکیه و اردن هم به گذرگاهی برای رساندن کمک به مخالفان حکومت تبدیل شدند. البته اردن اخیرا بدلیل نقش جبهه اخوانی در کشور خود عملا کمک به جریان سلفی و اخوانی را موقتا قطع کرده است. چرا که ایالات متحده آمریکا اخوانی های اردن را بهترین آلترناتیو پس از عبدالله دوم می داند. هرچند که واشنگتن به انتقال قدرت درخانواده هاشمی اردن بیشتر فکر میکند.
سلفی تکفیری در سوریه عمدتا میراث دار سلفی های تندور درعراق پسا صدام هستند. آنها با نماد پرچم های سیاه بدنبال آرزوی بر باد رفته خود در عراق هستند. ایجاد امارت اسلامی شامات از اهم و رئوس اصلی این سازمانها است. با توجه به تشدید ماهیت فرقه‌ای درگیری‌ها، گروه‌های جهادی سنی فوج‌فوج از سراسر منطقه به سوریه سرازیر شدند. عراق که بعد از حمله آمریکا و متحدانش در سال ۲۰۰۳چند پاره شده، یکی از پایگاه‌های اعزام پیکارجویان اسلامگرای مرتبط با القاعده به سوریه شد. این پیکارجویان هسته مرکزی جبهه نصرت را تشکیل دادند. این سازمان خیلی زود به یکی از گروه‌های اصلی شرکت‌کننده در بسیاری از حملات موفقیت‌آمیز شورشیان تبدیل شد. جریان النصره عملا رهبری شورش شمال سوریه ر از ارتش ازاد گرفت و آنها را به حاشیه برده است. این راهبرد سب شد تا ترکیه بدلائل امنیتی و وجود 35 هزار شورشی النصره و تامین مرزهای خود به سلفی های تکفیری نزدیک شود. همکاری امنیتی- اطلاعاتی ترک ها با سلفی های سوریه هیچگاه به نفع راهبردی ترکیه منجر نخواهد شد.
آنچه امروز در جبهه مقابل نیروهای دولتی سوریه قرار دارد، ملغمه ای از گروه ها و جریان ها و افراد متعدد با گرایش های مختلف فکری است. به گواه گفته ها و گزارش های مختلف، یکی از گروه های مهم در این میان گروه موسوم به جبهه النصره است که دستکم طی یک سال اخیر نام آن بیشتر مطرح شده است. این گروه که نام اصلی آن جبهه النصره لاهل الشام است، دارای دستکم سی وپنج هزار نیرو است و فعالیت آن بیش از هرچیز عملیات مسلحانه و تروریستی در سوریه است. این گروه نیز همچون دیگر گروه های سلفی دارای پرچم های سیاه رنگ است و اعضای آن نیز معمولا از لباس هایی به رنگ سیاه استفاده می کنند. با وجود اینکه جبهه النصره بزرگترین گروه مخالف دولت سوریه نیست اما در برهه کنونی به عنوان فعال ترین و موثرترین گروه خود را نشان داده است.
همچنین عربستان سعودی از طریق بندر بن سلطان رئییس دستگاه امنیتی این کشور رهبری فعالیت های این گروه را در دست دارد. البته در ظاهر اختلافاتی هم میان جریان النصره وجود دارد. گروهی بر وابستگی عقیدتی خود به القاعده تاکید داشته که به النصره القاعده مشهورند و گروهی دیگر بر ارتباطات گسترده با سعودی ها اصرار می ورزند که النصره سعودی لقب گرفته اند.
گرچه از ماه ها پیش جبهه النصره را شاخه سوری گروه القاعده می دانستند اما نه رهبران القاعده و نه جبهه النصره موضع روشنی درباره این موضوع نداشتند تا اینکه همین هفته پیش بود که خط و ربط ها کاملا آشکار شد. ابو محمد الجولانی رییس جبهه النصره، در بیانیه صوتی که روز چهارشنبه گذشته ۲۱فروردین منتشر کرد، اعلام نمود که اعضای این گروه با ایمن الظواهری (رهبر القاعده) به عنوان فرمانده و رهبر خود بیعت کرده اند.
البته به غیر از جبهه النصره گروه های سلفی دیگری نیز در سوریه فعالیت می کنند که همگی آنها خود را وارد فرایندهای سیاسی مخالفان دولت بشار اسد نکرده اند؛ لواء التوحید، کتائب احرار شام، احرار سوریه، کتیبه السلطام محمد، لواء حلب الشهباء الاسلامی، حرکه الفجر الاسلامیه، درع الامه، لواء عدنان، کتائب الاسلام، لواء جیش محمد، لواء النصر، کتیبه الباز و لواء درع الاسلام از جمله دیگر گروه های سلفی در سوریه هستند.
جبهه از سوی رهبری جماعت اخوان المسلمین تحت نظر شورای نظامی به فرماندهی فاروق طیفور معاون سرپرست جماعت که رهبر فعلی آن محسوب می‌شود، در ترکیه تشکیل شد. طیفور از فرماندهان نبرد حماه در سال 1981 و از طلایه داران جنگجو بود که از آن نبرد جان سالم به در برد و اکنون در حال تلافی کردن آن رویداد است. به دلیل ضعف محمد ریاق الشقفه در زمینه‌های سیاسی و رهبری، جنگجویان جبهه به طور مستقیم از دفتر طیفور در استانبول و اتاق عملیات بین‌المللی که در مرز ترکیه و سوریه تشکیل شده است، دستور می‌گیرند.به نوشته هفته نامه فرانسوی لوکانار آنشنه، این دفتر اتاق شامل افسران فرانسوی، آمریکایی، قطری و ترک است.
به گفته آگاهان، اخوان المسلمون از نسبت دادن جبهه النصره به القاعده سه هدف را دنبال می‌کند:این جماعت به دو دلیل تصمیم به کشتار هواداران نظام سوریه گرفته است، اول به انتقام دهه‌های گذشته و دوم به خاطر تثبیت حاکمیتش بر شهرها و روستاهایی که در سوریه تصرف می‌کند.اخوان المسلمین می‌داند نسبت دادن جبهه به القاعده در مرحله کنونی، بار مسئولیت جنایات این جبهه را از دوش جماعت بر می‌دارد، به خصوص که اخوان المسلمین در آرزوی به قدرت رسیدن در صورت سرنگونی نظام بشار اسد رییس جمهور سوریه است و پس از آن می‌تواند همه کشتارها را از دوش خود بردارد.منابع سوری مخالف می‌گویند، هر گونه تغییر در معادله حکومت کنونی سوریه باعث لغو نام جبهه نصرت و تغییر آن به نام دیگر خواهد شد چون نام فعلی، شعاری در خدمت سیاست جماعت در این مرحله از جنگ است.
با توجه به تحولات جاری در سوریه و با عنایت به این نکته که جنگ سلفی‏های در این کشور عملا جنگ علیه رژیمی علوی تفسیر شده و نبرد با ایران و حزب الله بخشی از راهبرد سلفی‏های تکفیری شام با حمایت عربستان دنبال می‏شود، این مساله می‏تواند در درازمدت دغدغه‏ای اساسی برای امنیت ملی ایران محسوب شود. ایران به دقت تحولات سلفی‏گری در شام را باید دنبال کند. این تحولات بدلیل اتحاد تاریخی میان اخوان‏المسلیمن با سلفی‏ها توانسته پویشی اساسی را در میان جنبش‏های منطقه خلق کند. همچنین سلفی‏ها در سوریه نیز نشان داند برای رسیدن به قدرت و محو دشمن رقیب خود یعنی شیعه حاضر به همکاری گسترده با غرب‏اند. بنابراین امکان اتحاد میان جریان‏های وابسته با اخوان در مرزهای ایران و تابعین سلفی‏های سنی در کشور وجود دارد.
مضافا اینکه، تشکیل امارت اسلامی در شام می‏توانست الگویی برای سلفیون منطقه باشد. شورشیان سوری از بیش از هزار گروه مختلف تشکیل شده‌اند. حدود ۱۰۰ هزار شورشی، نزدیک به ۱۰ هزار تن به سود گروه‌های قدرتمند وابسته به شبکه تروریستی القاعده مبارزه می‌کنند. بسیاری از این نیروها از خارج از سوریه به محل‌های درگیری رفته‌اند؛ فعالیت تشکیلاتی همچون "جبهه النصره" و "کشورهای اسلامی در عراق و سوریه" چشمگیر است.افزون بر این ۳۰ تا ۳۵ هزار نیروی اسلامگرای تندرو در سوریه حضور دارند که باورهای مشابه به "جهادگران" دارند. حدود ۳۰ هزار تن دیگر نیز به گروه‌هایی نزدیک‌اند که اعتقادات اسلامی دارند اما تروریست نیستند. در نهایت تنها بخش کوچکی از مخالفان برای اعتقادات سیاسی-ملی دست به اسلحه برده‌اند.
با روندهای سیاسی توافق مسکو- واشنگتن بر سر خلع سلاح شیمیایی سوریه به نظر می رسد در درازمدت جریان سلفی سوریه در موضع قویتری ظاهر شده و حملات به شهرهای سوریه گسترش یابد. به همین دلیل ارتش سوریه نیز دست به اقدامات پیشگیرانه خواهد زد. در نتیجه جنگ سوریه به مرحله فرسایشی خود نزدیک می شود.

استادیار گروه روابط بین‌الملل دانشگاه تربیت مدرس
5252

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 313564

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 44
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ایرانی IR ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    18 58
    عزیزم نیروهای افراطی تحت حمایت قطرند نه عربستان بلکه گردان فاروق تحت حمایت عربستان است.
    • بی نام A1 ۰۵:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      71 9
      عربستان و قطر هردو حامی سلفیها و تکفیریها هستند! مجید جان!
    • بی نام IR ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      22 5
      خبرآنلاین نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی کند. خوابی خبر ؟
    • سعید A1 ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      15 3
      دوستان دشمن اصلی ما همین سعودی ها هستن نه امریکا. بهتره این سلفی ها و وهابی ها رو خوب بشناسیم چون به خون ما تشنه هستن و در نهایت اینها با ایران مستقیما درگیر خواهند شد.
    • ایرانی A1 ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      3 3
      شما دوستانی که با نظر من مخالفید یکم بیشتر مطالعه فرمایید ببنید فرزندان اسامه بن لادن کجایند رهبران جهاد اسلامی مصر در کدام کشور هستند یا در کشور عراق ببنید گروه حکومت اسلامی تحت حمایت قطر و ترکیه است و ارتش نقشبندیه که سکولار های طرفدار صدام حسین هستند تحت حمایت عربستان و امارات متحده عربی است و درگیری با گروه حکومت اسلامی داردیا حزب اسلامی تحت حمایت قطر است و العراقیه تحت حمایت عربستان و در مورد خودمان گروه عبدالمالک ملعون جندالله بارها از طریق قطر حمایت شده ولی در سفر ریگی به عربستان وقتی دولت عربستان فهمید او با پاسپورت قاچاقچی انجا سریعا دستور بازداشتش را صادر کرد ولی او فرار کرد یا در مورد کشور همسایه ما پاکستان عربستان از ژنرال شریف و سکولارها حمایت می کند و قطر از نواز شریف .
  • انتی بشار A1 ۰۵:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    تنها یک راه برای نجات سوریه از این وضعیت وجود داره : سرنگونی نطام دیکتاتوری حزب بعث سوریه و محاکمه و اعدام بشار خونخوار .
    • جواد محسنی IR ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      69 26
      متاسفم ، شما بفرما بی بی سی و العربیه عزیزتو بخون. اینجا همه منطق دارن.
    • محمد A1 ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      54 21
      اون خونخواره يا تويي كه بدون هيچ راي و سند تاييد شده اي ميگي اعدام ؟
    • سیاوش IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      33 12
      اعدام رو باید برای همکارای جنایتکار سلفی و وهاب شما اجرا کرد که مثل آب خوردن سر می برند و به مقدسات بقیه مذاهب احترامی قائل نیستند
  • شکوه A1 ۰۵:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    62 8
    مقالۀ آموزنده ای بود. نویسنده در آن تصویری واضح از سلفی ها و گروههای جهادی سوریه ارائه است. با تشکر
  • صابر A1 ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    38 5
    نويسنده پدر فكري گروهاي سلفي را عربستان دانسته كه كاملا درست و منطقي است. آخه قطر چند ساليه بازيگري سياسي خودشو تو منطقه شروع كرده و تازه از اخواني ها حمايت مينكند. در جواب به كامنت اولي كه خيلي باسواده؟؟؟؟؟؟؟
    • بابک IR ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      20 2
      و البته خیلی با ادب.
  • بی نام A1 ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    10 5
    تحلیل درست و پر و پیمانی بود بخصوص این که لایه های بحث در خلال حرکت جریان های مخالف سوری شکافته شده بود در هر حال به نظر می رسد جرقه این نوع حرکت های جهادی را کسانی می زنند که دغدغه دین و سیاست دارند یعنی از طرفی وجه دینی دارند و از طرف دیگر سیاسی هستند در این شرایط شکل گیری حرکت های مبتنی بر ایدئولوژی های خودساخته و سازمانی بیشتر می شود ماهیت حرکت سازمانی هم معلوم است در ابتدا همگرایی در طی مسیر اختلاف و در پایان واگرایی و انشقاق اگر به واقع حرکت گروه های مخالف سوری در شکل آرمانی تعریف نشود در دراز مدت و با وجود جنگ فرسایشی اضمحلال حتمی است مخصوصا این که ماهیت این گروه ها غیر همگن عموما غیر سوری است و اگر پایگاه شان سوری ها هم باشند نمی توانند در کشور سوریه حکومت برپا کنند لذا یک نقطه افتر
  • بی نام A1 ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    46 15
    اللهم العن اول ظالم ظلم حق محمد و ال محمد،و اخر تابع له علي ذلك.....لبيك يا حسين(ع)
    • بی نام A1 ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      8 2
      بهايي ها و وهابي ها به اين دعا منفي دادن بعد بگيد آزادي نيست!
  • بی نام A1 ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    6 2
    (ادامه از قبل) یک نقطه افتراق می تواند تقویت حس ملی گرایی مردمان سوریه و جدا کردن خط آن ها از ملیت هایی باشد که به نام دین و آرمان دینی وارد معرکه شده است به هر حال یک سوری مبارز جهادی هر چه قدر هم که مخالف دولت سوریه باشد مخالف حق حاکمیت ملی خود که نیست در این صورت است که او خوب می داند که در صورت پیروزی بر بشار باید کشورش را تقدیم خطوط اول جهادی کند و این با خوی مبارز بودن مخالفت دارد مگر این که در این میان سهم خواهی به سمتی برود که منافع سوریه را تامین کند حال سووال این است که آیا حکومت بشار نمی تواند این منافع را تامین کند تا خسارات بیشتری به بار نیاید مسلما می تواند چرا این کار را نمی کند نمی دانم.
  • بی نام A1 ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    38 4
    خدا عاقبت ما را به خير كنه. سلفيها فقط در سوريه در حال رشد نيستن بلكه در كل كشورهاي دنيا از اروپا و امريكا گرفته تا افريقا و كشورهاي اسلامي مثل سرطان در حال گسترش هستند.
    • بی نام A1 ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      14 9
      سلفی ها یک پایه مشترک با ما دارند دیانت اگر ما بتوانیم زبان آن ها را درک کنیم اتفاقا می توانیم از این نیروی بالقوه به نفع پیشبرد اهداف دینی بالادستی استفاده کنیم متاسفانه خیلی ها نمی دانند و به این راهبرد توجه ندارند عربستان ندانسته دارد گور خود را به دست سلفی ها می کند ماهیت حرکت مبتی بر دین هر چند در گذار به سمت کج راهه رفته باشد به یک جای مشخص می رسد و آن جایگاه نقطه پیوند است ما اطلاعات مان از این گروه ها کم است بلکه مبتنی بر اخبار ( که البته اخبار درستی هم هست) است اما اگر خوب تر نگاه کنیم یک عده جوان آزادی خواه دین طلب هستند که می خواهند حکومت دینی مبتنی بر آرمان های اسلاف شان برپا شود به آن ها گفته شده است که اسلاف تان این گونه بوده اند حال اگر بدانند جور دیگری بودند چه می شود این انز
    • بی نام A1 ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      9 4
      (ادامه از قبل) این انرژی ها متراکم در خدمت اسلام در می آید ما باید دیدگاه خود را آن قدر وسعت بدهیم که القاعده را هم در خود کشیده و هدم و هضم کنیم این تنها راهبرد برون رفت از این سیل بنیان کن عصبیت به نام دین است اگر توانستیم بردیم اگر نه اصرار بر ماندن اسد دردی را دوا نمی کند به نظر من گروه ها سلفی تکفیری و حتی القاعده هم می توانند در این دیدگاه دارای اشتراکات و افتراقاتی با باشند اگر ... اگر بدانیم چه کنیم کار سختی هم نیست مذاکره همراهی و همدلی با رهبران دینی و فتوا دهنده آن ها شما هیچ می دانید که چرا آمریکا حاضر است با ایمن الظواهری مذاکره کند اما ما نه؟ یا چرا حاضر است با عربستان کنار بیاید اما ما نه؟ اتفاقا یکی از ابزارهای شرعی و دینی دست ماست تقیه حالا وقت استفاده اش است باید به کارش گر
  • بی نام A1 ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    10 2
    یک نکته ایی که باید موشکافی شود بحث علوی ها و رابطه اش با تشیع است آیا به راستی علوی ها همان شیعیان هستند اگر این مرور شود می تواند درصد احتمال خطر برای حکومت شیعی ایران را به دست آرود در هر حال با فرض پذیرش این ارتباط و با توجه به حمایت آشکار ایران از حکومت بشار ( به هر دلیل موجه و غیر موجه ایی که فکر کنیم) باز هم راه برای حل و فصل مشکلات پیش آمده باز است و می توان با یک دیپلماسی فعال و حرکت هایی که راه هر نوع سو تعبیر را سد می کند مانع از گسترش این کینه نهفته یا همان آتش زیر خاکستر شد قبول اشتباه در برداشت ها و قبول شکست خود می تواند یک پیروزی باشد بشار لازم است هزینه اش را بدهد چون خود با سیاست های دوگانه عربی غربی و نیز سیاست های سکولار و دینی و نیز سیاست دیکتاتوری اش باعث این رخداد شده
    • امینس A1 ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      3 0
      1-شیعه طیف دارد مثل اهل سنت...علوی ها قطعا تفاوت های عمده ای با شیعیان دارند ولی بنا بر اعلام تمامی علمای انها که به طور رسمی چند دهه قبل بیانیه دادن گفتن اصول ما این هست و کاملا توحید و نبوت و...را اعلام قبولی کردند...لذا علوی های سوریه از نظر امام موسی صدر و علوی های ترکیه از نظر امام خمینی بخشی از شیعه اعلام شده اند...
    • بی نام A1 ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      1 1
      قبول ندارم مختصات علویان با ما نمی خواند هم به گواهی تاریخ و هم به گواهی اصول اعتقادی لذا اگر ما الان با آن ها در یک موضع تاکتیکی هستیم دلیل نمی شود تشیع را با آن ها گره بزنیم من هم می دانم شیعیان طیف های دارند اما همان طور که در میان سنی ها خیلی فرق میان شافعی مذهب ها با حنفی ها هست در میان شعییان هم شیعه یعنی همان طیف شناخته شده بقیه فرقه هستند و پیوند اصل با فرع باید معنی دار باشد نه این که فرع بیاید روی اصل سایه بیندازد
  • شهریار IR ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    29 6
    من در حال حاضر دیکتاتوری سکولار به بنیاد گراها در سوریه و یا اخوان المسلمین ترجیح میدم . درسته هر دو طرف جنگ جنایات جنگی کردن ولی بین بد و بدتر من بدو انتخاب میکنم .
    • علی IR ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      19 3
      آقا شهریار این مردم سوریه هستند که باید انتخاب کنند نه من وشما، ما وظیفه داریم که به انتخاب اونها احترام بزاریم
    • بی نام IR ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      9 15
      من یه حکومت صهیونی رو به این سلفی های تکفیری آدمخوار ترجیح می دم.
  • بی نام A1 ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    13 11
    اگر نظر خود را بطور واضح دهم منتشر نخواهد شد فقط اينرا ميگويم كه اگر بجاي فكر احمدي نزاد فكر امثال خاتمي و روحاني حكومت ميكرد كشتارها در سوريه و عراق بسيار كمتر مي شدند
    • بی نام A1 ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      15 1
      موافقم دنیا با مهربانی بهتر اداره می شود که پیامبر ما پیامبر مهربانی و رحمت بود
    • بی نام IR ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      10 9
      پس چرا زمان خاتمي ما محور شرارت شديم.
  • بی نام A1 ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    6 2
    در هر حال به هر قیمتی که شده نباید بگذاریم هدف این انرژی های متراکمی که از پس دهه ها بلکه سده های گذشته جمع شده است و می خواهد به نام دین رشادت کند ما باشیم. باید سیبل این هدف گیری را تغییر دهیم و گرنه باختیم متاسفانه دشمنان ما آدرس غلط دادند ما هم با ندانم کاری کمک کردیم حالا وقت اش است که برای تغییر جهت و برگرداندن ورق به نفع خود و به ضرر دشمنان اقدام کنیم باید نقطه هدف را تغییر دهیم راهبرد اسراییل خوب است اما ... به شرطی که توی کانون ماجرا تعریف شود امروز اسراییل خود را کنار کشیده است حتی دلسوز هواه خواه شده است و دارد نقش دایه مهربان تر از مادر در حمایت از مظلوم را بازی می کند باید کاری کرد که این نقش به خود مسلمانان برگردد عقلانیت شیعی امروز به درد می خورد
  • ناشناس IR ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    16 40
    مرگ بر بشار خونخوار
    • انتی بشار A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      9 23
      مرگ اونهم از نوع فجیعش .از نوع مرگ مظلومانه مردم ستمدیده حومه دمشق در حمله ناجوانمردانه شیمیایی .
    • farid IR ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      26 5
      سلام ان شورشی که قلب سرباز را خورد یا ان چچنی که مرتب سر میبرد ویا نیروهای القائده که زنده زنده انسانها را می سوزانند فراموش نکنید انها بهتر از بشار نخواهند بود
    • بی نام IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      10 1
      و لابد درود بر تروریست های ادم خوار و ترکیه و سودان و سومالی و عربستان ؟!!!! گناه اسد فقط چند چیز هست : انسان میانه رویی بود که با پان عربیسم ضد ایران همراه نشد ، ازادی های اجتماعی بیشتری نسبت به دولتهای عرب دیگر به مردم کشورش داد ، با اسراییل و امریکا که سخن زور می گویند همراه نشد و ... بله اسد به خاطر اینکارها و طرز فکرش بود که امروز همه ی تروریست های جهان برای نابودی اش متحد شده اند از انگلیس گرفته تا ترکیه و عربستان و سومالی تا .... بگذار تاریخ قضاوت کند!
  • بی نام IR ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    12 1
    خیلی روشنه .خیلی.من خوب میدونم پرچمهای سیاه متعلق به کبست و خوب میدونم اونا از کجا خروج میکنن.و خوب میدونم تمام اینا که شما میگید یک بازی رسانه ایه.خیلی روشنه.مثل روز روشنه.حیف که نمیشه گفت.
    • بی نام IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      4 3
      خیلی می دانی ما را هم روشن کن اخوی
  • بی نام A1 ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    24 14
    ننگ بر شبکه دروغ پرداز بی بی سی. واقعا باید خجالت بکشند که اخبار را وارونه جلوه میدن. البته یه زمانی متوجه عواقبش می شن که سلفی ها پاشون به اروپا باز شده.
    • بی نام A1 ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      7 15
      چرا گیر میدین به بی بی سی و اینا؟؟!! کی گفته اونا از سلفیها و تکفیریها حمایت میکنن؟؟!! حالا هر کی میاد نظر منفی داره به بشار اسد چه ربطی به اون شبکه ها داره؟؟!! اونایی هم ضد این شبکه ها هستن اگه خودشون میبینن و گمراه نمیشن!! پس چرا فکر میکنن بقیه گمراه میشن؟؟؟!!! اینم بگم مدتها از درگیری تو سوریه گذشته بود در حالیکه صدا و سیما هیچ خبری نمیداد این شبکه های خارجی بودن ازونجا گزارش میدادن!
    • شهریار IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      7 14
      بهتره اول بری اخبارش ببینی بعد بیای اینجا بهش مرگ بفرستی
    • بی نام IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      14 3
      بی بی سی و دروغ و حمایت از تروریسم سخن امروز و دیروز نیست. بی بی سی و فریب دو یار همزاد هستند.
    • بی نام A1 ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      2 12
      جناب بی نام که میگی بی بی سی یار و همزاد فریبه پس چطور یکی از منابع اصلی خبری برای مردم ایران در انقلاب 57 همین بی بی سی بود؟! اگه اون موقع نبودی برو از بزرگترت بپرس اگه البته اونموقع بوده!!!!
    • بی نام IR ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      4 0
      خوب بی بی سی یک شبکه دولتی هستش و طبیعتا اخبار رو به گونه ای جلوه میده که تامین کننده منافع کشورش باشه. این ما هستیم که با کنار هم گذاشتن اخبار و تحلیل اونها، واقعیت رو تشخیص می دیم. دورد بر ایران... درود بر ایرانی با شعور ..
    • بی نام A1 ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
      1 3
      حالا اگه به من منفی بدید واقعیت عوض میشه؟؟!! یه کم چشو گوشتونو باز کنید بندگان خدا
  • بی نام IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    12 1
    امروز هرکسي در جهان که دوستدار ازادي و تمدن ، انسانيت و فرهنگ است بايد از مبارزه ي دولت سوريه يا هر دولت ديگري با تروريست هاي ضد بشريت و ضدتمدن حمايت کند. امريکا ، روسيه ، ترکيه و عربستان و قطر و هر کس ديگري فقط در پي منافع شخصي خودش است نه کشور و مردم بيگناه سوريه. اما پرسش اصلي اين است اگر تروريست ها بر سوريه حاکم شوند چه بر سر مردم و فرهنگ و تاريخ و تمدن انساني اين کشور خواهد امد ؟! اگر تروريست ها شکست خورده و مجبور شوند به جايي که از ان امده اند برگردند چه ؟ کدام براي مردم و کشور سوريه بهتر است؟
  • بی نام IR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۷
    14 3
    امریکا حامی درجه نخست تروریست های تندرو در طول تاریخ خود بوده است و تنها وقتی برای خودش دردسر ساز میشوند انها را اندکی به عقب رانده و سپس در جایی دیگر برایشان میدان را برای هنرنمایی ( جنایت و وحشیگری ) باز می نماید. شاید این حقیقت تلخ باشد ولی باید گفت امریکا امروز به بزرگترین دشمن ازادی تبدیل شده است.