۰ نفر
۲۸ تیر ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۷

روزه‌داری که موجب کاهش توان انسان و کار آمدی می‌شود، بی گمان آثار مهمی دارد که تنها با رعایت اصول آن، می‌توان به آن‌ها دست یافت و الا به ضد خود تبدیل می‌شود.

روزه که برابر داده قرآن بر امت‌های پیشین نیز واجب شده بود،۱ در سنت اسلامی البته سبک و سیاق ویژه‌ای دارد که هم اکنون در دین‌های دیگر به این گونه دیده نمی‌شود. یک ماه کامل، آن هم از فجر تا شب،۲ از خوردن و آشامیدن و رفتار شهوانی پرهیز کردن فقط در شریعت اسلامی دیده می‌شود. فلسفه روزه را خداوند تقواپیشگی برشمرده است و بیش از این چیزی در متون اسلامی دیده نمی‌شود. بی گمان آن چه موجب روی‌کرد مسلمانان به این عمل نسبتا سخت و گاه طاقت‌فرسا می‌شود، انجام تکلیف الهی است. شاید از همین روست که در روایتی از پیامبر اعظم(ص) آمده است که خداوند برای همه کارهای خوب آدمیان از ده تا هفتصد برابر پاداش قرار داده، جز برای روزه که آن را مخصوص خود دانسته است که خود آن را پاداش می‌دهد، بی آن که اندازه‌ای برای آن معین باشد.۳ از آموزه قرآنی می‌توان خودسازی، مبارزه با نفس و ایستادن در مقابل خواهش‌های شهوانی و حتی غریزی را به عنوان فلسفه این عمل والا برشمرد، اما به نظر می‌رسد علاوه بر این، حد اقل دو نکته اساسی دیگر نیز در فلسفه این عمل وجود داشته باشد که از اهمیت بالایی برخوردارند، چنان که بزرگان و اندیشمندان بدان توجه می‌دهند؛

۱- یکی آن که کم خوردن و تمرین گرسنگی و تشنگی مایه سلامتی بدن است، چنان که گویی روایتی نیز در این باب وارد شده که روزه بگیرید تا سالم بمانید،۴ هر چند در صحت آن برخی چند و چونی دارند،۵ اما در روایت صحیحی به نقل پیامبر(ص) آمده است که معده آدمی، خانه همه دردها، و پرهیز و امساک رأس همه درمان‌هاست. برابر گزارشی، وقتی امام صادق(ع) در کاخ منصور عباسی، این روایت را بر طبیبی هندی خواند، او گفت این تمام طبابت است.۶ واقعیت آن است که کم خوردن و شکم را از خوردن‌های بی رویه پر نساختن، سلامتی آدمی را تضمین می‌کند، گذشته از آن که زمینه شکوفایی معنوی نیز می‌گردد. گفته‌اند: اندرون از طعام خالی دار، تا در آن نور معرفت بینی.

۲- . هم‌دردی با اکثریت افراد جامعه که از توانایی لازم برای تغذیه برخوردار نیستند. روزه تا حدی آدمی را به در آنان نزدیک می‌سازد و هم‌دلانگی را در آدمی بر می‌انگیزد، ضمن این که با کم خوردن زمینه یاری به دیگران نیز فراهم می‌گردد، شاید توصیه به دعوت دیگران در این ماه و دستگیری از بی نوایان و نیز زکات فطری که واجب شده، اقدام عملی برای سهیم‌سازی دیگران در غذای خویش باشد.

هر دو نکته آشکارا ارزشمندند و کسی در آن تردید ندارد، اما آن چه در عمل مسلمانان یا ما ایرانیان امروزه ساری و جاری است، حد اقل با دو فلسفه اخیر اندکی در تعارض است. سفره‌های افطاری رنگارنگ که گاه با پول بیت‌المال صورت می‌گیرد و دعوت از سران و بزرگان که گاه شائبه خودنمایی و ریا دارد، تا خوردن‌های بی رویه و افراطی، بی گمان روزه را به ضد خود مبدل می‌سازد، چون هم با امساک ناسازگار است، هم سلامتی افراد را می‌ستاند، هم چشم تهیدستان را پرخون می‌کند، هم اسراف و زیاده روی را پدید می‌آورد و از همه این‌ها بدتر به نام عمل دینی، کام دسته‌ای را شیرین می‌کند که با هیچ منطقی سازگار نیست.
شاید تجدید نظری لازم باشد؛ می‌توان افطاری را مختصر برگزار کرد، آن هم برای مردمی که فقیرند و دستشان به جایی نمی‌رسد، و با پول شخصی نه بیت‌المال و فقط برای رضای خداوند باری تعالی. خدا را در این ایام شاهد و ناظر اعمال خویش بدانیم.

 


۱- .بقره، آیه ۱۸۳.
۲- .بقره، آیه ۱۸۷.
۳- .مسند احمد، ج۲، ص۴۶۵؛ مجمع الزوائد، هیثمی، ج۳، ص۱۷۹.
۴- .الدعوات، راوندی، ص۷۶؛ بحارالانوار، مجلسی، ج۵۹، ص۲۶۷.
۵- .تذکرة الموضوعات، الفتنی، ص۶۹؛ فیض القدیر، المناوی، ج۴، ص۲۸۰.
۶- . خصال، شیخ صدوق، ص۵۱۲؛ مناقب، ابن شهرآشوب، ج۳، ص۳۸۳.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 366021

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد A1 ۰۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    4 6
    جناب آقای کارشناس مسائل دینی اولا امروزه همه گرسنگی میگشند و همه روزه روزه هستند و طاقتشان بالا رفته و عادت کرده اند این رو به مفت خورهایی بگو که 11 ماه سال رو حرام اندر حرام میخورند و می پرورانند بعد یکماه رو ریا اندر ریا روزه میگیرندو احیا می روند و .. نذری می خورند و ... البته اینها هم یک درصد از مردمند و ...
  • زين الدين IR ۰۳:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    15 1
    من اعتقادم بر اينكه هر كي تو اين ماه عزيزو با اين ساعات طولاني روزه بگيرد پس واقعا اعتقاد قلبي به دين و قرآن و سفارشات پيامبران دارند ولي وقتي يه عده ميان با تجملات و سفره هاي رنگي و پر رزق و برق خودنمايي ميكنن در روزه گرفتن و روزه دار بودن اين افراد هم بايد شك كرد
  • بی نام IR ۰۳:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    8 1
    جناب واسعي، تناقضي در دلايل 1 و 2 شما براي من بوجود آمده است: اگر روزه داري، يعني گرسنگي و تشنگي باعث سلامت جسم ميشود،‌پس دليلي براي همدردي با مستمندان كه غذاي كافي براي خوردن ندارند، وجود ندارد. زيرا ظاهرا آنها بايد سالمتر از افراد معمولي باشند و اصولا دردي وجود ندارد كه احساس همدردي معنا بدهد، اينطور نيست؟
    • سید علیرضا واسعی A1 ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
      6 1
      با سپاس از اظهار نظر های بسیار خوب بزرگواران. در نوشته نیز آمده است که کم خوری و تمرین گرسنگی و تشنگی ، نه نخوردن و نیاشامیدن. طبعا انسان به اندازه لازم باید هم بخورد و هم بیاشامد. البته به نظر می رسد که در این عمل اندکی سختی و رنج نیز مطلوب دیده شده تا امر الهی معنا یابد. آن چه این نوشته بر آن تأکید دارد یکی پرخوری های غیر اصولی در سحر و افطار است و دیگر مهمانی دادن های به ویژه از بیت المال که خلاف فلسفه روزه است. باز هم تشکر.
  • بی نام IR ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    9 2
    مردم روزه می گیرند به خاطر اطاعت از فرامین خدا. این چیزهایی که این آقا گفته خیلی خیلی تکراریه. اگر چیز تازه دارید بفرماید .
  • بی نام A1 ۰۴:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    13 0
    چنين سخني در مورد غذا درست است، اما بنظرم تشنگي نفعي براي بدن نداشته و مضر است.
  • بی نام A1 ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۱
    6 2
    من برای اطاعت از خدا روزه می گیرم، فلسفه اش در درجه دوم اهمیت قرار داره
  • عرفان A1 ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۸
    1 0
    روزه میگیری که گرسنگان را درک کنی؟ بی خیال اینجا همه سالشان رمضان است اینجا زولبیا وبامیه را فقط از پشت ویترین مغازه ها دیده اند