تنش‌های تهران و ریاض از کجا نشات می‌گیرد؟

تنش در روابط ایران و عربستان همچنان روند صعودی دارد و به نظر نمی رسد این روال تغییر یابد.

سید مجتبی جلال زاده

تنش و چالش به وجود آمده در روابط دیپلماتیک دو کشور جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی طی هفته گذشته، به عنوان دو کشور قدرتمند و صاحب نفوذ اسلامی در منطقه خاورمیانه، تیتر و جریان اصلی اخبار و تحلیلهای سیاسی قرار گرفت و نه تنها در منطقه، بلکه در سایر نقاط دنیا نیز شاهد واکنشهای رسانه ای و دیپلماتیک به این قطع روابط و حواشی آن بودیم. اعدام روحانی شیعه در عربستان اعتراض مجامع شیعی و بین المللی را برانگیخت که در ایران با هیجان توأم گشته و به یک واکنش احساسی انجامید که ماحصل آن حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در ایران بود؛ اماکنی که در عرف بین الملل و براساس کنوانسیون وین به عنوان خاک عربستان، به حساب می آید. در این جستار، به روابط متشنج بین ایران و عربستان در چارچوب سیاست بین الملل و با تأکید بر امنیت و نقش بازیگران پرداخته شود. و در پی پاسخ به چرایی تمایل عربستان به تشدید بحران در منطقه هستیم.

2. وضعیت عربستان سعودی: قدرت، امنیت و بحران

عربستان سعودی که تشکیل آن به پایان جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراطوری عثمانی، باز می گردد؛ همچنان در شیوه حکومت داری، غیردموکراتیک بوده و نظام پادشاهی را برای خود حفظ کرده است. تکیه بر قدرت اقتصادی که حاصل از فروش نفت و سفر زیارتی به این کشور است در کنار دارا بودن ارکان اقتدار نظامی و پلیسی، موجب شده تا این کشور طی سالیان گذشته باثبات ظاهر گردد و علی رغم نارضایتی های داخلی، همچنان خود را محفوظ نگاه دارد. البته در این بین، بیداری اسلامی (بهار عربی)، نگرانی عمیقی را برای سیاستمداران سعودی به ارمغان آورده است و موجب شده نگاه سعودیها به خاورمیانه، منطقه ای باشد که به شکلی فزاینده در حال خروج از کنترل است، تغییر کند. از 2011 تاکنون بی ثباتی در منطقه در حال گسترش است. دیگر خبری از بی تفاوتی سیاسی که قرنها جوامع عرب را در بر گرفته بود، نیست و این مایه نگرانی خاندان سلطنتی عربستان شده است.

با مرگ ملک عبدالله، اختلافات داخلی بین شاهزادگان سعودی بیش از گذشته بروز و ظهور پیدا کرد که به استعفای امیر مقرن را می توان بارزترینِ آشکار شدن این اختلافات دانست. یکی از راه کارهای پیش روی ملک سلمان (پادشاه فعلی) برای تثبیت ارکان حکومت خویش، بحران سازی خارجی و مذهبی است. لذا داشتن یک دشمن خارجی در ثبات و حفظ وحدت درونی این کشور مؤثر خواهد بود. جنگ های داخلی خاورمیانه و سرایت آن به سایر کشورها توانسته بسیج نیروهای شیعه در منطقه، به رهبری ایران را تسهیل کند پس ایجاد تنش و بحران به ادامه حیات آل سعود، کمک می کند. از طرف دیگر، همواره عربستان ادعای زعامت جهان اسلام را داشته است که در هر برهه ای از زمان، بدون رغیب نبوده و دیگر کشورهای اسلامی، به مخالفت با این ادعا پرداخته اند. اما این کشور توانسته طی سالیان گذشته جایگاه خاصی را به دست آورد و همواره بر آن بوده در درجه اول در جهان عرب و در درجه دوم در منطقه نقش ویژه ای را ایفا کند. 

بنابراین عربستان با اعدام آیت الله نمر و قطع رابطه با ایران در پی آن است که: نخست به جامعه شیعی عربستان هشدار دهد که زیر سئوال بردن مشروعیت پادشاهی را برنمی تابد و معترضان داخلی به خیانت و کمک به خارجی ها متهم می شوند؛ دوم به جامعه سنی عربستان و دیگر نقاط جهان نشان دهد سنگر اصلی مبارزه با فرقه گرایی و مدافع حقوق سنیهاست و رهبری قابل در این زمینه است که قبلاً هم با جنگ یمن، تشدید بحران سوریه و اقداماتی نظیر آن، سعی در نشان دادن برتری خود داشته است.

3. توافق هسته ای و اعتلای جایگاه ایران در رقابت با عربستان

تنش‌ آفريني عربستان عليه ايران با شروع مذاکرات هسته‌ای ایران با کشورهای 1+5 آغاز شد. عربستان از توافق هسته‌ای به دست آمده شديداً خشمگين است و نگران موقعیت استراتژیک خود در منطقه است و به همين دليل، در پی بر هم زدن بازی و مناسبات قدرت در خاورمیانه برآمده است. توافقی که برای ایران به عنوان یک بازشروع (Reset) در روابط با دنیا به حساب می آید و شرایطی را به وجود آورده است که مواضع تاریخی ِ سفت و سخت غرب علیه ایران تغییر پیدا کرده است. که برای مثال می توان دعوت از ایران به مذاکرات بین المللی برای حل بحران سوریه اشاره کرد که در گذشته نزدیک، چنین امری قابل هم تصور نبود.

عربستان طی این سالها، نانِ نبود ایران را خورده است. حال با برداشت محدودیتهای اقتصادی و بازگشت ایران به عرصه بین الملل به عنوان بازیگری تأثیرگذار، سعودیها منافع و نقش خود را در منطقه به خطر افتاده می دانند. و این در حالی است که ایران در پی ترمیم وجهه بین المللی و تقویت همکاریهای منطقه ای و کاهش تنش برآمده است. ضمن آنکه نباید از خاطر برد که سعودیها به صراحت گفته اند که مشکل اصلی آنها نه توافق هسته ای بین ایران و قدرتهای جهانی بلکه افزایش نقش منطقه ای ایران در نتیجه این توافق است. راهبرد فعلی سعودیها خارج کردن توافق هسته ای از مسیر خود و همینطور تداوم - و حتی وخیم تر کردن- تنشها در منطقه است.

ژئوپولتیک منطقه و بحرانهای آن

همچنین می توان دیگر ریشه‌های تنش میان تهران و ریاض را در مسائل ژئوپلوتیک دنبال کرد. ژئوپولتیکی که علاوه بر نقش مؤثر در انرژی جهان، دارای تعارضات آشکار برای منافع و بازیگری دو کشور ایران و عربستان به شمار میآید. مسائل منطقهای، پر اهمیت می باشند و نباید از آن غافل بود. رقابتی که در بستر ژئوپولتیک بین ایران و عربستان شکل گرفته است و در سوریه، عراق، یمن و لبنان به خوبی شاهد آن بوده و هستیم؛ موجب شده است که روابط ایران و عربستان حالتی فرسایشی پیدا کند. فرسایش به معنای اعمال فشار بر یکدیگر در ژئوپولتیک متشنج خاورمیانه.

اما بزرگترین تأثیر منطقه ای و ژئوپولتیکی بحران در روابط ایران و عربستان را می توان در بحران سوریه شاهد باشیم چرا که قبلاً هم سوریه، زمین بازی این دو کشور بوده است. بحرانی که در آن این دو کشور از دو جبهه متضاد حمایت می کنند و قرار است در میز مذاکرات، نماینده جریانهای حافظ و مخالف وضع موجود باشند. ایران که از بشار اسد حمایت می کند و عربستان که حامی مخالفان اسد است، هر دو در این فرآیند دیپلماتیک حضور دارند. 

 نتیجه گیری

در پایان باید تأکید کرد اعدام های دسته جمعی و سرکوب های نظام مند و در نهایت سربریدن مخالفان، هیچیک نمی تواند عربستان سعودی و هیچ جای دیگر را امن تر کند. اگر عربستان سعودی واقعاً می خواهد کمپین مبارزه با تروریسم را رهبری کند، باید به جای گذاشتن شمشیر برگردن افراد طرفدار صلح، آنها را در موقعیتی برجسته بگمارد. عربستان هم اکنون از هجوم حوادث اطراف ترسیده است و واکنش آن مانند همیشه تلاش برای خنثی کردن تهدیدها و به دست آوردن مجدد کنترل منطقه است. در این فضا انتظار می رود که بحران های دیگری نظیر آنچه اخیراً میان عربستان و ایران به وجود آمد، بروز کند.

در خصوص بحران سوریه نیز، می توان گفت: جنگ داخلی پنج ساله سوریه که 250 هزار نفر در آن کشته شده و منجر به ظهور داعش در سوریه و عراق شده است بدون اجماع قدرتهای بزرگ و قدرتهای منطقه ای قابل حل نمی باشد و مشارکت با ایران در مذاکرات صلح سوریه، سبب می شود که رویکرد منطقه ای ایران تثبیت شود.

پیش بینی می شود تنش در روابط دو کشور ادامه خواهد یافت. البته تنش به رویارویی مستقیم منتهی نخواهد شد بلکه دو طرف تلاش می کنند ایادی خود را تقویت کنند و در نهایت منطقه قطبی تر می شود و نباید منتظر پایان منازعه ایران و عربستان در کوتاه مدت باشیم. با از تب و تاب افتادن مسائل، دو کشور خواهند توانست در سوریه به توافق برسند خاصه آنکه قدرتهای بزرگ صاحب نفوذ بیشتری در معادلات بحران سوریه می باشند.

5250

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 506079

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شایان A1 ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    12 21
    مطمئن باشید عربستان از چیزی نمیترسه و نترسیده این ایرانه که رسانه هاش دارن عربستان و بد جلوه میدن والا وزیر امور خارجه آمریکا با اون همه گندگی میره عربستان و علیه ایران و به نفع عربستان سخنرانی میکنه یعنی اینکه اگه همین الان عربستان بخواد میتونه نفتشو قطع کنه و دنیا و تحت تاثیر خودش قرار بده و اینو آمریکا و ابرقدرت های اروپایی میدونن پس شک نکنید صد درصد از عربستان حمایت مالی نظامی اقتصادی و سیاسی و... میکنن چون عربستان اگه نفتش قطع بشه قطر گازش قطع میشهبرای حاست از عربستان کویت نفتش قطع میشه اماراتم پشته عربستان میشه و جهان در بحران عظیمی فرو میره این ایرانه که داره میترسه و میلرزه و این کاملا مشهوده والا عربستان هرکاری دلش خواست کرد و حتی یک کشور قدرتمند جیک نزد این یعنی قدرته منطقه ایی
    • حسین IR ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      4 8
      عربستان به جز نفت هیچ صادراتی نداره.اگه یه ثانیه صادرات نفتش قطع شه به خاک سیاه مشینه.یعنی جرات همچین کاری نداره.کشورهای حامیشم به همین گونس.یعنی عقلشون کم نیست کلی متضرر شن تا به چی برسن؟سیاست جمهوری اسلامی در حال حاضر بهترینه.همین که نسبت به یاوه گویی های یه عده انسان عقب مانده بی اعتنا هستن بهترین پاسخه.چون اونا دنبال جنگ و درگیری با ایران و در نتیجه برهم زدن توافق هسته ای هستن.همچنین عربستان تو منطقه شکست خورده،الان وضعیتش تو یمن چجوریه؟تو سوریه چطور؟همش در حال شکست خوردنه.از زمانیم که توافق شده عصبی تر شدن.مطمئن باش اگه بخواد زیادی انگولک کنن و کارشکنی کنن چنان سیلی از ما میخورن که از جاشون نمیتونن پاشن.
    • بی نام A1 ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      5 5
      شایان جان همه میدونند که عربستان در معرض سقوط قرار گرفته،اختلافات درونی برسر قدرت،نارضایتی عمومی و قبایل،در گیر شدن در یمن که مثل افغانستان برای شوروییه،تمام شدن ذخایر ارزی عربستان تا 5 سال دیگر با روند فعلی،در ضمن همه قدرتها می خواند عربستان فرو بپاشه چون این کشور حامی گروه های تروریستی در منطقهبوده که اگر این گروه ها قدرت بگیرند قیمت نفت بسیار بالا میره در ضمن این گروه ها درکشور های غربی اقدام با انجام عملیات تروریستی می کنند ولی باز عربستان پشت پرده داره از این گروه ها حمایت میکنه،غربی ها و روسیه برای حفظ امنیت داخلی خود هممی خواند عربستان را به زانو در بیارند ولی در حال خود را به ظاهر دوست عربستان نشان میدهند که همانطور گفتی عربستان قیمت نفت را بالا نبره
    • بی نام A1 ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      1 4
      چی زدی؟
    • شایان A1 ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      2 5
      در جوابه اون کاربر که میگه آمریکا میخواد عربستان نابود بشه چون حامی تروریسم در منطقست بگم که واقعا حرفات خنده داره چون خود آمریکا و فرانسه و انگلستان حامیان اصلیه تروریست در منطقه هستن و تمامی حمایت های مالی از داعش و القاعده که توسط عربستان قطر و ترکیه تامین میشه اول باید از فیلتر آمریکا و اروپا رد بشه بعد برسه به دسته این گروههای تروریستی تمامی این پول ها از آمریکا انگلیس و فرانسه میاد چون خریداران اصلی نفت و گاز عربستان و قطر این چند کشور هستن مطمئن باش آمریکا چنین کاری و نمیکنه و حتی به نظرم نمیتونه بکنه چون توانشو نداره چرا که اگر آمریکا دست از حمایت از عربستان برداره عربستان تمایل به شرق و روسیه پیدا میکنه که این مثل سم میمونه برای آمریکا پس هیچوقت این تجزیه و و نابودی صورت نخواهد گرفت
  • جان کلود پاچان A1 ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    4 2
    از آن نترس که های و هو دارد...دوست عزیز،،کسی منکر قدرت عربستان در بعد لجستیک و حتی استراتژیکهر نوع نیست،اما تجربه میگه که هیچوقت همان آمریکا اجازه نمیده عرب شیر نفت رو ببندهشما از اونایی هستی که فکر میکنن امریکاییها یک دکمه رو بزنن ایرانیا هرجا میره هوا عرب هم یک فلکه گرفته دستش هر وقت خواست،بپیچه راه نفتو ببندههمینبه همین سادگی یعنی این ببنده،قطر شل کنه،بحرین سفت کنه،کویت فلان،بعد دنیا تاریک بشهمردم بمیرن هالییوود کمتر ببین، بالییوود بیشتر...
  • بی نام GB ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    4 2
    برادر عزيز شما سال 1973 نبودي حتما كه اين استدلال ضععيف رو داري در اون سال ايران يك تنه بحراني رو كه عربستان وهمراهانش براي جهان درست كردن حل كرد حالا هم مي تونه البته بايد تمام تلاش براي برقراري صلح در منطقه بشه .
    • شایان A1 ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
      7 1
      شرایط اون موقع فرق میکرد اون زمان کشوری به نام امارات و قطر وجود نداشت اون زمان کشورهای خلیج فارس این قدر قدرتمند نبودن اون زمان ایران ژاندارم منطقه بود ابر قدرت منطقه بود در دنیا ایرانی و احترام میذاشتن مثل الان اروپایی ها بدون ویزا میتونستی خیلی از کشورهای دنیا بری اون موقع ایران یه کشوری بود که در تمامی دنیا قابل احترام بود نه الان که حتی بعضی از کشورها کنسولگری هم ندارن در کشور شرایط اون موقع آسمون تا زمین فرق میکرد برای ایران و آمریکا ضمن اینکه الان اسرائیل هم حامیه عربستانه حتی ترکیه هیچ کشوری در منطقه و حتی اورپا و آمریکا با ایران نیستن جز عراق سوریه و روسیه و چین بعدم در جواب اون دوستمون که گفت آمریکا میخواد عربستان از هم بپاشه تا تروریست در منطقه بخوابه میگم حرفات واقعا خنده داره
  • منتقد IR ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۴
    5 0
    متاسفانه رسانه های ایران با ضعیف نشان دادن کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در حال فرار رو به جلویی میباشد تا به مردم خود بگوییند کشورهای عربی که اینهمه نفت فروختن به کجا رسیدن و ما بکجا ۵۰ تمام روغن نباتی تولید شده در ایران از آن یک عربستانی میباشد.درصد قابل توجهی از معروفترین و پر بازدهترین کمپانی ها از آن اعراب میباشد، و .... خیلی چیزهای دیگر.ایران چه دارد؟ یا بهتره اینجوری بپرسم که شماها برای کشورتان چیکارا کرده اید ؟
  • بی نام A1 ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۵
    6 0
    چقدرماساده ایم.درحالی که تودنیا کشورهای پیشرفته ومتوسط دنبال روابط اقصادی قویتر ودرنتیجه رفاه بیشترهستن مادنبال دشمنیهای بچه گانه هستیم.مثلا اگه ریشه یابی کنیم میبینی دلیلی واسه دشمنی ما وعربستان وجود نداره..انگار اگه ما یه روزدشمن نداشته باشیم اون روز روز مرگ ماست.یکم بیندیشیم.