معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با انتقاد از عملکرد شورای شهر نسبت به پیامدهای زیست محیطی بارگذاری جمعیت و صنعت در تهران هشدار داده و معتقد است که جلوگیری از این بحران نیازمند بازنگری در طرح جامع و تفصیلی توسعه شهر تهران است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بارگذاری جمعیت و صنعت در ایران به پایان رسیده است. سال‌هاست که این هشدار از سوی بسیاری از کارشناسان درباره تراکم جمعیت در تهران داده می‌شود. فشاری که به گفته کارشناسان می‌تواند تهران را با چالش‌های بزرگ محیط زیستی مواجه کند، از کمبود آب آشامیدنی گرفته تا نابودی جنگل‌ها، مراتع و کوه‌ها . چالشی که بیش از پیش بر لزوم تغییر نگرش بر توسعه شهرها و بازنگری در طرح جامع و تفصیلی شهر تهران تاکید می‌کند. بازنگری و تغییر نگرشی که باید به وسیله شهرداری و شورای شهر صورت گیرد. اقدامی که معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز بر آن تاکید دارد و می‌گوید که شهرها باید براساس طرح‌های جامع و تفصیلی خود توسعه پیدا کنند.

او در گفت‌وگوی نوروزی خود با خبرآنلاین با بیان تجربیاتش در شورای شهر تهران، دستکاری در طرح جامع و تفصیلی شهر و صدور مجوز ساخت طبقات اضافی در تهران را از دلایل بارگذاری بیش از اندازه جمعیت و صنعت در این شهر دانسته و گفته است: متاسفانه در مقطعی با تایید شورای شهر سازی طرح جامع و تفصیلی شهر تهران دستکاری‌ و مجوز ساخت طبقات اضافی صادر شد. متاسفانه پایتخت به دلیل ارتباط تنگاتنگ درآمد شهرداری‌ها با فروش شهر یعنی فروش تراکم و افزایش طبقات با مشکلات بسیاری روبه‌رو شد که البته این اتفاق تنها خاص تهران نبوده و نیست.

ابتکار البته فشار شهرداری‌ها برای افزایش درآمد را دلیل صدور مجوز ساخت و تراکم فروشی در شهر دانسته و می‌گوید: شهرداری از طریق فروش شهر افزایش درآمد را برآورده می‌کنند و کاری ندارند که در بلند مدت چه اتفاقی برای شهر خواهد افتاد.

به گفته او منطقه‌ای مثل منطقه یک تهران به دلیل ارزش افزوده و تقاضای بالا برای خرید خانه وضعیت بدتری در مقایسه با سایر مناطق تهران دارد که البته دولت به خصوص وزیر راه و شهرسازی سعی در جلوگیری از تراکم فروشی به وسیله تغییر ضوابط و مقررات کرده است.

به اعتقاد معصومه ابتکار، گرچه اقدامات خوبی نیز در رابطه با جلوگیری از تراکم فروشی در تهران انجام شد اما راه حل اصلی این است که اعضای شوراهای شهر باید در رابطه با این موضوع جدی‌تر عمل کنند: ما در آستانه انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر هستیم. فراموش نکنیم که انتخاب اعضای شورای شهر بسیار مهم است. شورای شهر اگر قرار باشد که جنبه تشریفاتی داشته باشند، مردم به آنها رای دهند و آنها با رای مردم روی صندلی‌های شورای شهر بنشیند و وارد زد و بند و بیزینس‌های خود شوند جای تاسف دارد. فرقی نمی‌کند کرسی نمایندگی مجلس باشد یا شورای شهر یا یک مسئولیت انتصابی باشد، ما مدیون مردم هستیم. رای مردم حق الناس است ولی نمی‌دانم که چرا این موضوع برای برخی شوخی تلقی شده است. عده‌ای فکر کردند که پستی را بگیرند و بعد به دنبال درآمدزایی و جبران پول نداشته خود بروند. کسی باید به شورای شهر قدم بگذارد که شجاعت دفاع از حقوق مردم را داشته باشد. شهرداری‌ها علاقه‌مندند که اعضای شورای شهر را به سمت خود بکشانند اما کسانی که به عنوان شورای شهر با رای مردم انتخاب می‌شوند باید از حقوق مردم شجاعانه دفاع کنند و از خود در مقابل تهدید، تطمیع و تلاش‌هایی که برای بردن آنها به زیر لوای خود صورت می‌گیرد محافظت کنند. نمایندگان شورای شهر باید پای کار مردم بایستند و این یعنی نظارت بر عملکرد شهرداری‌ها، یعنی جاهایی باید بایستند و با شهرداری مخالفت کنند.

او با انتقاد از عملکرد شورای شهر تهران گفته است: کسی که وارد معامله و معادله شده باشد که نمی‌تواند روبه‌روی شهرداری بایستد و مخالفت کند، نمی‌تواند سرسختانه از حقوق مردم دفاع کند. نمایندگان شورای شهر در درجه اول باید متخصص باشند و مسائل مربوط به شهر را بفهمند. اگر نمایندگان شورا متخصص شهر نباشند چه فایده‌ و کارکردی برای شهرسازی شهر بزرگی مثل تهران دارند. در درجه دوم در کنار تخصص باید تجربه و درک کار مسائل اجرایی را داشته باشند و بدانند که مناسبات اجرایی و مدیریت شهر بر چه مبانی و مقرراتی استوار است. در کنار آن شجاعت دفاع از حقوق مردم و وارستگی آن را داشته باشند که اگر دیدند که تخلفی صورت می‌گیرد روی خود را بر نگردانند و چشم و گوششان را نبندند. اعضای شوراها معتمدان مردم هستند. قانون شوراها یکی از افتخارات قانون اساسی ما و مردم سالاری دینی است ولی مشروط به این است که نمایندگان مردم اصول نمایندگی را رعایت کنند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است که اعضای شورای شهر می‌توانند در بهبود وضعیت و جلوگیری از رسیدن تهران به بحران موثر باشد. او گفته است:‌ اعضای شورای شهر باید پای کار بیایند. اکنون اصلاح قانون مدیریت شهری در دستور کاری دولت قرار دارد. درآمد‌های شهرداری از فروش تراکم و فروش شهر باید قطع شود و دولت، مجلس و قانون باید این بند ناف را قطع کند. مجلس قوی می‌تواند این ارتباط و این درآمد را قطع کند تا درآمد شهرداری‌ها وابسته به درآمدهای پایدار و عوارض باشد. اگر این طور باشد که از روزی که فردی ساخت و سازی را آغاز کرد عوارض پرداخت کند حتی اگر پروانه ساخت مجانی باشد کسی رغبتی برای ساخت و ساز نخواهد داشت و شهرداری هم نفعی برایش ندارد که تراکم بفروشد بلکه نفعش در ساخت است.

مشروح گفتگوی خبرآنلاین با معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست را اینجا بخوانید.

47235

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 650710

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 4 =