۰ نفر
۱۰ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۵:۵۲

ماراتن بانک های برای تغییر وضعیت سپرده های کوتاه مدت به بلند مدت بر پایه نرخ هایی بیش از ۱۵درصد بالاخره در آخرین ساعات روز پنجشنبه به پایان رسید تا فردا سرآغازی دیگر برای نظام بانکی ایران تلقی شود.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در آخرین روز مرداد ماه بود که معاون اقتصادی بانک مرکزی در جمع خبرنگاران حضور یافت و از تصمیم تازه این بانک برای الزام سیستم بانکی به رعایت سودهای مصوب خبر داد.

بر این اساس مقرر شده است از روز شنبه یازدهم شهریور ماه نرخ سود بانکی برای سپرده های کوتاه مدت برابر با 10 درصد ، و سود سپرده های بلند مدت برابر با حداکثر 15 درصد به صورت علی الحساب باشد.

با اعلام این بخشنامه از سوی بانک مرکزی ،بانک ها با ارسال پیامک هایی برای مشتریان خود تعیین تکلیف سپرده های بانکی را خواستار شدند این وضعیت صف های طولانی را در برابر برخی شعب بانکی پدیدار کرد. بخش عمده ای از سپرده های بانکی از کوتاه مدت به بلند مدت تغییر وضعیت داد.شعب بانک ها برای پاسخ به صف های طولانی مجبور شدند ساعت کاری خود را تمدید کنند.

از فردا ، یازدهم شهریور ماه اما روز موعود فرا می رسد.بانک مرکزی اعلام کرده است ارائه پیشنهادات خاص به مشتریان و همچنین دور زدن بخشنامه ابلاغی ، جریمه ای سنگین برای بانک ها به همراه خواهد داشت.

این اولین باری نیست که بانک مرکزی برای کاهش نرخ سود سپرده ها خیز برمی دارد.

بانک مرکزی پیش از این نیز با هدف حاکم کردن انضباط بر بازار پولی کشور و همچنین کاهش قیمت تمام شده پول در ایران، نسبت به کاهش نرخ سود سپرده ها اقدام کرد اما در عمل بسیاری از بانک ها با دور زدن این مصوبه ، سودهایی بالاتر از نرخ مصوب به مشتریان خود پرداخت کردند.

چهار آزمون در سه سال

دولت یازدهم از ابتدای سال 1393 تا پایان سال 1395 چهار بار سود سپرده های بانکی را کاهش داد . شورای پول و اعتباری کاهش نرخ سود سپرده های بانکی را با استناد به مهار نرخ تورم در دستور کار قرار داد و در سال 1393 حداکثر نرخ سود سپرده های بانکی برای سپرده های یک ساله برابر با 22 درصد تعیین شد.در سال 1394 اما شورای پول و اعتبار دو بار در نرخ سود سپرده های بانکی بازنگری کرد.

در اوایل سال نرخ سود برای سپرده های بند مدت حداکثر بیست درصد و در بهمن ماه همان سال حداکثر 18 درصد تعیین شد . شورای پول و اعتبار با استناد به روند چهار ساله کاهش نرخ تورم نرخ سود سپرده های بلند مدت را در سال 1395 حداکثر 15 درصد تعیین کرد.

در این مدت اما بانک هایی بودند که با هدف جذب منابع مالی بیشتر نسبت به پرداخت سودهای بالاتر از نرخ مصوب اقدام می کردند.این وضعیت بازار پولی را با پیچیدگی های فراوانی روبرو کرده و رعایت سقف تعیین شده برای کارمزد تسهیلات بانکی را نیز دشوار نموده بود.

در شرایط کنونی نیز مقامات بانک مرکزی سقف تعیین شده برای کارمزد تسهیلات بانکی را 18 درصد اعلام و تاکید کرده اند کاهش کارمزد می تواند زمینه را برای تحریک بخش تولید به جهت دسترسی به تسهیلات ارزان قیمت تر بانکی فراهم نماید.
غیرمجازها رفتند

چسبندگی نرخ سود به عقیده رییس کل بانک مرکزی،به دلیل حضور موسسات مالی و اعتباری غیر مجازی بود که بازار پول را از حالت استاندارد خارج کرده بودند. المانی که دیگر در این بازار وجود ندارد و با تعیین تکلیف آنها ، ایران از پایان سال دیگر موسسه مالی و اعتباری غیر مجازی به خود نخواهد دید.

در حالی که برخی کارشناسان پیش بینی های تازه ای برای وضعیت بازارهای موازی بازار سپرده های بانکی ارائه می کنند، رییس کل بانک مرکزی معتقد است سپرده ها حتی با نرخ های 15 درصد از بانک ها مهاجرت نمی کند چرا که با توجه به اینکه نرخ تورم در محدوده 10 درصدی است هم افتتاح حساب کوتاه مدت و هم افتتاح حساب بلند مدت برای سپرده گذاران ،جذابیت های لازم را داراست.

به نظر می رسد بانک ها از اولین روز هفته در برابر آزمونی سخت قرار خواهند گرفت . آزمونی که میزان موفقیت سیاست ابلاغی از سوی بانک مرکزی را روشن می کند.

آیا سیستم بانکی ایران ، در فضای تازه می تواند به اعطای سود کمتر به سپرده گذاران تن دهد و از رقابت برای جذب منابع بیشتر چشم پوشی کند؟ بدون تردید رفتار مشتریان بانکی در قبولی بانک ها در این آزمون سخت بی تاثیر نخواهد بود چرا که از همین حال تلاش برای یافتن جایگزینی برای بانک ها در میان برخی آغاز شده است.

35223

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 703052

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام AT ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۰
    اگه مسئولان به اقتصاد و رفاه مردم هم به اندازۀ دخالت در زندگی خصوصی مردم اهمیت میدادند الان اوضاع اینطور نبود.
    • بی نام GB ۰۰:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۱
      52 0
      منفی داده چون از آنهائی است که در زندگی مردم دخالت می کند.
    • بی نام A1 ۰۳:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۱
      39 0
      اوني كه منفي داده یکی از اونایی که تو زندگی مردم دخالت می کنه خخخخخخخ
  • بی نام A1 ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۰
    137 5
    هرجا ملت یک نفسی میکشن اینا شروع میکنن
  • دانش اموز علوم انسانی IR ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۰
    اگر بانک ها به این بخشنامه عمل کنن و مردم پول هاشون رو تو بانک نزارن و جای دیگه سرمایه گذاری کنن اقتصادی پویا خواهیم داشت
  • رضا IR ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۰
    46 3
    طرح بزرگ اصلاح بانکی شروع شده این مسئله که بانک مرکزی دوهفته با بانکها وقت میده بانرخ بالای 20درصد دوباره سپرده گیری کنند وسپرده های کوتاه مدت رو به به بلند مدت تبدیل کنند یک برنامه کاملا حساب شده است بانک مرکزی اینبار این دستور العمل روبه خوبی اجرا خواهد کردزیرا دیگه موسسه غیرمجازی وجود نداره که نرخ شکنی بکنه مهم تر از اون بانک مرکزی جریمه اضافه برداشت از منابع خودش رو از نرخ 34درصد رسونده به 18دزصد یعنی دیگه لزومی نداره بانکها نرخ 20درصد به بالا بدن هروقت کم اووردن میتونن بانرخ 18دزصد ازبانک مرکزی پول بگیرن یعنی پول تازه پرقدرت یعنی چاپ پول یعنی تورم ؟؟؟خلاصه بگم طرح اصلاح بانکی که شروع شده دراینده عوارض دردناکش رو نشان خواهد داد که امیدوارم بانک مرکزی بتونه کنترلش کنه
  • فرشاد RO ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۰
    33 0
    لطفاً كسي نيست در مورد وام هايي كه مردم بيچاره از بانك ها مي گيرن ، صحبتي داشته باشه ؟
  • بی نام A1 ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۰
    16 0
    مدیران بی سواد و حتی خائن بجای برطرف نمودن علت اسیب . به دادن مسکن می پردازند. علت اقتصاد نابسامان ایران 1 انحصار در هر زمینه است 2 مقررات ضد تولید است 3 قوانین کار بظاهر حامی کارگر است که موجب می شود کارفرما چک سفید بگیرد و قرار داد موقت ترتیب دهد 4مالیات های سنگین است 5 عدم نواوری وبهروری استو00000 . با دستور هم محال است اقتصاد درست شود. بانک مرکزی باید کشف کند بانک ها با چه مکانیسمی بهره 26 درصد به سپرده گذار می دهند . ایا بانک ها با احتکار زمین و ارز و طلا و0000 این کار نمی کنند؟ ایا کسی که احتکار می کند مفسد فی الارض نیست؟ بانک مرکزی باید مواظب باشد بانک ها کار خلاف نکنند و برای فعالیت بانک ها باید شرح وظیفه تعریف کند. بانک مرکزی باید مواظب باشد بانک ها پول های مردم را ازبین نبرند
  • بی نام A1 ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۰
    18 2
    نرخ تورم واقعی چیزی حدود 15 تا 16 درصد است یعنی سود های بانکی باید حدود 18 تا 20 درصد باشد
  • بی نام A1 ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۰
    17 0
    از سرکوب ترخ ارز گفتید، اما سرکوب دستمزد نمیگویید/ دهها سال است کارگران خواهان دستمزد بر اساس سبد معاش هستند ولی همیشه کمتر دریافت میکنند و اکنون به شکاف درآمدی عظیمی منتهی شده که نتایج مصیب بارش گریبان همان سرمایه دارها و دولت و شبه دولتی ها گرفته که کارفرماهای اصلی هستند یعنی موجب کاهش قدرت خرید و رکورد بازارهای اصلی همچون مسکن، ازدواج و مصرف انواع کالا و خدمات شده است. ایران دارای جمعیت مشابه آلمان و ترکیه است، ولی بسیار کمتر آلمان و حتی کمتر از ترکیه قدرت خرید بازار مصرفی است به طوری بیشتر اقلام خرید توسط مردم کمتر از سرانه جهانی است.
  • بی نام IR ۰۲:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۱
    15 2
    بانك ها ماند همه جاي دنيا بايد ازاد باشند هر سودي را كه ميخواهند به مشتريان بدهند و بانك مركزي اجازه دخالت و تعين انرا ندارد همانند بانك هاي تركيه
  • بی نام A1 ۰۴:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۱
    23 1
    جالبه هیچ تفاوتی بین سرمایه خرد یک بازنشسته که مستمری زندگیش از سود این چندرغاز پول میگذره و اون بابای میلیاردری که میلیاردها پول میخوابونه قائل نیستن همیشه عواقب تصمیمات اینها روی گرده ضعیف ترین اقشار سنگینی میکنه وگرنه اون میلیاردر فوقش میاد پولش رو میبره تو بازار دلار و مسکن و سود ده برابری میکنه
  • ادوین A1 ۰۴:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۱
    15 2
    باسلام خدا پیر کرده اگر راست می گی قیمت اجناس را بیار پایین سود را اوردی پایین اجناس بالا است خیلی ها با این سود قسطهای بانکی شان را می دادن دلت خوش است فکر ادمهای طبقه3 هم باش یکی خود من با سود پولم قسطهای بانکیم را می دادم خدا پیر کرده این هم ازمان گرفتیدهمه اش ظالم وگرانی برای ان کسانیکه پول دار هستند فرقی نداره پول بیشتر می گذارن بهره زیادی می گیرن کمی با فکر پیش بره اقای رییس بانک مرکزی
  • بی نام IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۱
    15 2
    حالا اجاره خونه گران می شود ولی این دولت بیخیال مسکن است