۵ نفر
۲۷ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۴:۱۶

تهران امروز نوشت:

سن سکته قلبی این روزها به زیر 20 سال رسیده است،‌واقعیتی که اگر برای پیشگیری از آن راهکاری اساسی سنجیده نشود در آینده‌ای نه چندان دور شاهد نسلی بیمار و از کار افتاده خواهیم بود که توانایی انجام بسیاری از کارها را ندارند. به عقیده کارشناسان عوض شدن سبک زندگی ایرانیان، روی آوردن به استفاده از غذاهای آماده یا به اصطلاح فست فود، استرس، افزایش استعمال مواد دخانی و کم تحرکی، از جمله پیامدها و عوارض زندگی‌های امروزی است که متاسفانه باعث شده آمار بیماری‌های غیرواگیر همچون بیماری‌های قلب و عروقی در کشورمان افزایش یابد.این در حالی است که سن سکته در کشورمان در یکی دو دهه گذشته بین 55 تا 60 سال بود اما هم‌‌اکنون مواردی از بروز سکته قلبی در افراد جوان و کمتر از 20 سال نیز مشاهده می‌شود که این موضوع نگرانی متخصصان قلب و عروق را به‌دنبال داشته‌است.

دکتر سعید عبدالحسینی، مدیرعامل بیمارستان فوق تخصصی رضوی مشهد با اشاره به این نکته که استرس یکی از عوامل اصلی در تشدید بیماری‌های قلبی و عروقی است،‌ می‌گوید: سن سکته قلبی در کشورمان به زیر 20 سال رسیده است و در عین حال جراحی عروق کرونر قلبی از شایع‌ترین جراحی‌های قلب در کشورمان است. بر اساس آمارهای بین‌المللی 17 میلیون مرگ‌ومیر در دنیا به علت بیماری‌های قلبی و عروقی روی می‌دهد که 82 درصد از این مرگ‌ها در کشورهای با درآمد کم و متوسط روی می‌دهد، این در حالی است که آمار مرگ‌های ناشی از بیماری‌های قلب و عروق در ایران بیشتر از آن چیزی است که در دنیا دیده می‌شود به‌گونه‌ای که در آمار سازمان بهشت‌زهرا افرادی که در اثر سکته جان خود را از دست داده‌اند در ردیف دوم مرگ‌ومیرها قرار دارند.متخصصان قلب و عروق بر این عقیده‌اند که بروز سکته قلبی در افرادی که فشار خون دارند دو برابر بیشتر از جمعیت عادی کشور است. همچنین، افرادی که فشار خون و دیابت را با هم دارند، 6 برابر بیشتر از کسانی که سالم هستند، در معرض ابتلا به سکته‌های قلبی قرار دارند. ضمن اینکه افرادی که فشارخون، دیابت و چربی خون را با هم دارند حدود 18 برابر بیشتر از افراد عادی در معرض سکته‌های قلبی هستند.

رسوب چربی، متهم سکته قلبی

به عقیده متخصصان گرفتگی عروق کرونر قلبی باعث بروز سکته قلبی می‌شود که این عارضه در اثر رسوب چربی در درازمدت در دیواره‌های عروق به وجود می‌آید. دکتر مصطفی بهره‌مند، متخصص قلب و عروق با اشاره به این نکته می‌گوید: رسوب بافت چربی در رگ‌ها بر اثر عواملی همچون فشار خون بالا، دیابت، کشیدن سیگار و داشتن سابقه خانوادگی در زمینه ابتلا به بیماری‌های قلبی و چربی بالا موجب خواهد شد تا رسوب بافت چربی در درون رگ‌ها تشکیل شود. پریسا ترابی، کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نیز با بیان اینکه کلسترول بالا خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهد، به ایسنا می‌گوید: افراد چاق معمولا به دلیل شیوه زندگی که دارند از غذاهای پرچرب، سرخ کرده و فست فودها به مقدار زیادی استفاده می‌کنند و از طرفی فعالیت بدنی کمی دارند که مجموع این عوامل سبب می‌شود تا افراد چاق کلسترول بالاتر داشته و به‌دنبال آن خطر ابتلا به افزایش فشارخون و بیماری‌های قلبی- عروقی در آنها افزایش یابد.این متخصص تغذیه با بیان اینکه کلسترول بالا خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد، گفت: افراد چاق معمولا به دلیل شیوه زندگی که دارند از غذاهای پرچرب، سرخ کرده و فست فودها به مقدار زیادی استفاده می‌کنند و از طرفی فعالیت بدنی کمی دارند. مجموع این عوامل سبب می‌شود تا افراد چاق کلسترول بالاتر داشته و به‌دنبال آن خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی در آنها افزایش یابد. دکتر ترابی خاطرنشان کرد: فقط 12 درصد مردان و 14 درصد زنان 15 تا 64 ساله درکشور روزانه 5 واحد میوه وسبزی مصرف می‌کنند، میوه‌ها و سبزی‌ها جزو مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند که مصرف روزانه و به مقدار کافی آنها می‌تواند نقش مهمی در پیشگیری و درمان بیماری‌های مزمنی چون دیابت نوع دو، بیماری‌های قلبی- عروقی، سکته مغزی، سرطان و چاقی داشته باشند.

 

تغییر شیوه زندگی

دکتر محمدرضا محمدحسنی، متخصص قلب و عروق نیز با اشاره به این نکته می‌گوید: وقتی در یک جامعه شیوه زندگی غیرسالم است و هر روز به سمت زندگی ناسالم‌تری نیز حرکت می‌کند، دور از انتظار نیست که سن بروز بیماری قلبی در آن کاهش یابد. به‌گفته وی افزوده شدن رستوران‌هایی که غذای بی‌کیفیت با کالری و چربی بالا تحت عنوان فست فود عرضه می‌کنند، رشد آمار افرادی که از سنین کودکی و نوجوانی اضافه وزن دارند، مصرف بیشتر تنقلات و نوشابه که مصرف سرانه آن از میانگین جهانی بیشتر است، آلودگی هوا در شهرهای بزرگ که درصد قابل‌توجهی از جمعیت را در خود جای داده است، افزایش استرس‌های شغلی و آمار تنش‌های خانوادگی که به جدایی منجر می‌شود، از عواملی است که می‌تواند در پایین آمدن سن سکته قلبی دخالت داشته باشد.

وی تاکید می‌کند: نکته مهم آن است که تقریبا همه افراد از آثار زیانبار و منفی این نوع زندگی اطلاع دارند، اما هر کدام از افراد قربانی به نوعی رفتار خود را توجیه می‌کنند یا قادر به تغییر شرایط به سادگی نیستند. همین پیچیدگی عوامل خطرساز است که مهار بیماری‌های مهلک قلبی ـ عروقی به‌ویژه سکته‌های قلبی را بسیار مشکل می‌کند، به‌طوری که بدون یک عزم ملی و هماهنگی بین دستگاه‌ها و سازمان‌هایی که به‌طور مستقیم و غیرمستقیم در این مسئله دخیل هستند، بعید است که بتوان بر این مشکل فائق آمد. وی می‌گوید: ما امروز نیاز به الگوسازی و نه نصیحت کردن داریم. وقتی رفتار آموزگار در سال‌های اولی که کودک وارد مهد کودک یا مدرسه می‌شود، منطبق با موازین بهداشتی باشد و از آن مهم‌تر پدر و مادر در محیط خانواده الگوهای سالم زندگی را رعایت کنند، می‌توان امیدوار بود که نسلی سالم داشته باشیم.

وقتی پدر و مادر چاقی مفرط دارند و شیرینی و غذاهای ناسالم در منزل به‌طور متداول مصرف می‌شود، نباید انتظار اصلاح الگوی تغذیه‌ای را در کودکان آن خانواده داشت. مصرف دخانیات در محیط‌های شغلی یا منزل نیز که داستان خود را دارد.به‌گفته محمدحسنی، وقتی دسترسی به غذاهای سالم یا محیط‌های ورزشی با مشکل روبه رو است، اما دسترسی به دخانیات یا غذای غیرسالم به سادگی مقدور است، باید انتظار داشت که سن بروز سکته قلبی کاهش پیدا کند، درصد بروز حملات قلبی افزایش یابد و جامعه هر روز بیشتر شاهد خسارت‌های سنگین مالی و جانی ناشی از این بیماری باشد. چرا که رفتارهای نمادین و باور نکردنی مثل حذف مصرف دخانیات از فیلم‌های نمایشی، ممنوعیت تبلیغ دخانیات در اماکن عمومی و مصرف نکردن آن در اماکن خاص و پرهیز از فروش آن به افراد نابالغ، بدون وجود زیر ساخت‌های اعتقادی چندان موثر نیست.

47301

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 308830

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • دهه ی 60 A1 ۰۴:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    63 2
    وقتی جوان 20 ساله هیچ امیدی به آینده نداره. وقتی زندگی من دهه ی 60 رو میبینه. وقتی میدونه که فقط زندست ولی زندگی نمیکنه، میخواید سکته قلبی نکنه ؟!!!!!!
  • بی نام IR ۰۴:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    30 2
    اخه ما به جوانان که پاک چی دادیم ؟جز بدبختی
  • مسعود US ۰۴:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    19 4
    وقتی دولت تدبیر و امید هم عملا نتونه کاری برای جوانان دهه 70 انجام بده، باید هم آمار سکته قلبی و مغزی در این قشر بالا بره. بگو خب!
  • بی نام A1 ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    22 1
    من سربازم وبیماری پروپلاس دریچه میتذال دارم وقتی تو پادگان سوسیس وغذاهای چرپ میدند کلسترولم بالای 300 شده واسم ضرر داره به کی باید
  • بی نام A1 ۰۵:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    12 0
    فقط تغییر شیوه زندگی ؟ مواد غذایی هیچ نفشی ندارن ؟!؟! وقتی هر کسی میتونه 1 روزه کارخونه تاسیس کنه و هر جنس اشغالی رو راهیه خونه های مردم کنه بیشتر از این هم انتظاری نیست
  • بیکار IR ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    12 32
    به جرات میتونم بگم 90% کسانی که زیر بیست سال جانشونو در مسائل غیر حوادث طبیعی یا بیماری های خاص (مانند سرطان و...) از دست میدن؛ بخاطر اورزدوز کردنه و خانوادشون صداشو در نمیارن! وگرنه عادات غذاخوردن هرچقدرم ناسالم باشه تقریبا محاله که به سکته قلبی در افراد زیر 20 سال منجر بشه!
  • بی نام A1 ۰۵:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    7 6
    تغییر ساعت کاری ادارات به خصوص در شهرستانها (30/7 الی 30/14 ) عملا فرصتی را برای ورزش در اختیار قرار نمی دهد که اگر از 9 صبح تا 17 و دو روز آخر هفته تعطیل باشد می تواند فرصت بیششتری جهت ورزش در اختیار کارمندان قرار دهد
  • بی نام A1 ۰۵:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    17 3
    وای وای وای به خدا هر چی به پسرم می گم پاشو برو بیرون یه کم پیاده روی کن نمی ره همش نشسته پای کامپیوتر
  • بی نام A1 ۰۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    21 0
    جوری میگید رسوب چربی که انگار جوانهای 20 ساله چربیشون بالاست!!! جوان 20 ساله سر و پا شور و نشاطه. امید میخواد که نداره! وقتی امیدی به آینده نداره خب معلومه سکته میکنه
  • مسعود A1 ۰۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    9 3
    اگه یه کلاس ورزش خوب از اول دبستان واسه بچه ها بزارند و کلاس ورزش رو شوخی نگیرند اوضاع خیلی بهتر میشه.به جز اون هم سوپرمارکت ها سیگار رو به زیر 18 سال میدهند هم قهوه خونه ها اصلا نگاه نمی کنند طرف چند سالشه.کلا از چی بگم؟؟؟؟؟؟؟
  • مجید IR ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    19 0
    به نظر من آینده ی ایران خیلی وحشتناکه اخلاق که چیزی ازش نمونده بنیان خانواده هم چیزی ازش نمونده انواع و اقسام امراض روحی و روانی هم که داریم از همه بدتر خشکسالی هست که هنوز جامعه خواب زده ی ما قشنگ لمسش نکرده بحران آبی شوخی بردار نیست با این حساب باید یه جوری رخت خود رو از این ورطه بیرون بکشیم تنها راهی که پیش پای ما میمونه مهاجرته دیگه بحران ایران از مرحله قابل حل بودن عبور کرده شاید هم من زیادی بدبین هستم
  • احمد IR ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    20 2
    از روز اول تولد و بعدش هم زندگی تو ایران کلا همش با استرس همراهه . من روزی رو یاد ندارم که برام بدون استرس بوده باشه . فقط روزهایی که ایران نبودم فوق العاده خوب بودن . تو ایران اگه میخوائی زندگی کنی باید اینکه مثل آدم زندگی کنید رو فراموش کنید و مغزتون رو کامله کامل تعطیل کنید وبه هیچ چیز خوب و بد و متوسطی نباید فکر کنید . بعدش ما تو ایران خیلی عشق و حال می کنیم که بخوائیم عمر طولانی داشته باشیم ؟ که چی بشه اصلا . همون زودتر بمیریم بهتره .
  • پروین IR ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    6 1
    با سلام لطفا" اطلاع رسانی درزمینه بیماریهای غیر واگیر مربوط به سبک زندگی را گسترده تر کنید تا هرروز شاهد مرگ عزیزان جوان جامعه نباشیم .بماند که این مرگ ومیر ها چه تاثیرات سنگینی برخانواده ها ، دولت وکشور دارد.
  • مهدی UA ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    21 2
    پارازیت و هم بهش اضافه کنید...
  • بی نام IR ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    19 0
    ما میتونیم نخوردن فست فود، نکشیدن دخانیات و ورزش رو تضمین کنیم ، اما استرس رو شاید نشه کاملا از بین برد.
  • بی نام IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    27 3
    لطفا يه راهكار هم بديد تا قبل از اين كه سكته كنيم، درمان بشيم. اگر عمل قلب لازمه بگن تا انجام بديم.
    • بی نام A1 ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
      4 6
      لطفا مقاله رو با دقت و کامل بخونید جواب خودتون رو می گیرید.
  • امیررضا IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    23 2
    یک هفته قبل از مراسم ازدواجم ساعت 12 با پدرم تلفنی صحبت کردم ساعت 2 زنگ زدن گفتن سکته قلبی کرده و تمام.نمی دونید ما چی کشیدیم سالم سالم هم بود فقط سیگار زیاد می کشید.تو رو خدا اگه به خودتون رحم نمی کنید به فکر اطرافیان خودتون باشید.مرگ ناگهانی با سکته واسه اطرافیا ن کمر شکنه.
  • سیروان IR ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۰
    10 6
    به نظر من جوان۲۰ساله که خودم نارحتی قلبی دارم یکی بی امیدی به زندگی ونبودکار وکارهای بی هدفمون که هیچگونه هدفی ندارند مانند درس خوندن ومسله ی بعدی عشق بخدابیشتراونایی که سکته میزنندپسرن واقها جنس مونث زندگیرو دارن داغون میکننو
  • مسعود IR ۰۲:۵۷ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۵
    10 2
    ما الان در دوره ای بسیار سخت قرار گرفتیم من جوانی ۲۰ ساله ام که بر اثر سکته که دلیلش نه سیگار بوده نه فست فود و نه....فقط تنها دلیلش استرس و فقر مالی و فکر کردن به اینکه فردا رو چکار کنیم زنده بمونیم سکته کردم. اگه تا چند روز پیش می تونستم برم بعد از یک ماه موندن تو غربت کار پیدا کنم الان دست چپم خشک شده و دیگه نمیتونم اینکار رو هم بکنم . و چون نه پول دارم و نه بیمه ام باید تا آخر عمر اینجوری زندگی کنم البته شاید هم عمرمو کمتر کنم .