در حالی که احمدی‌نژاد همچنان بر لزوم افزایش کشور تاکید ‌می‌کند و می‌گوید با شعار « دو بچه کافی است» مخالف است و آخرین اظهارنظرش هم در این مورد به همین چند هفته پیش برمی‌گردد، تعداد زیادی از کارشناسان و نمایندگان مجلس با این طرح مخالفند.

الناز محمدی: هرچند از زمانی که رئیس جمهوری در یک مصاحبه تلویزیونی حاضر شد و یکی از جنجال برانگیزترین سخنانش را در مورد لزوم دو برابر شدن جمعیت کشور بر زبان آورد، چندماهی می‌گذرد، اما هنوز هم واکنش‌ها به این طرح او ادامه دارد.

در حالی که احمدی‌نژاد همچنان بر لزوم افزایش کشور تاکید ‌می‌کند و می‌گوید با شعار « دو بچه کافی است» مخالف است و آخرین اظهارنظرش هم در این مورد به همین چند هفته پیش برمی‌گردد، تعداد زیادی از کارشناسان و نمایندگان مجلس با این طرح مخالفند.  با اینکه از زمانی که رئیس جمهور نظرش را مبنی بر لزوم 150 میلیون شدن جمعیت کشور اعلام کرده و تعداد زیادی از کارشناسان نسبت به آن واکنش نشان دادند، چند وقتی بود که دیگر چندان خبری این اظهارنظرهای مخالف نظر احمدی‌نژاد نبود، اما امروز معاون پژوهش‌های فرهنگی و اجتماعی مرکز تحقیقات پژوهش‌های استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام می گوید بر اساس تحقیقاتی که در مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام شده است، نباید شعار دو بچه کافی است کنار گذاشته شود و تئوری افزایش جمعیت در ایران با محاسبات دقیق علمی رد شده است. سیدرضا صالحی امیری‏‌،در رابطه با نظر رئیس‌جمهوری در رابطه با شعار دو بچه کافی نیست و باید به دنبال افزایش جمعیت در ایران باشیم، گفته است که « مجمع تشخیص مصلحت نظام در رابطه با تئوری رئیس‌جمهوری در رابطه با افزایش جمعیت تحقیقاتی انجام داده است و بر اساس این تحقیقات به این نتیجه رسیده است که به هیچ‌وجه نباید سیاست‌های کنترل جمعیت در ایران کنار گذاشته شود و پژوهشگران مجمع تشخیص مصلحت نظام‏، افزایش جمعیت در ایران را به عنوان یک راهبرد منطقی برای حل مشکلات رد کرده‌اند.»

اجرای نخستین سیاست‌های مربوط به تنظیم خانواده به سال‌های قبل از انقلاب اسلامی برمی‌گردد؛ اما سیاست کنترل جمعیت در سال‌های نخستین پس از انقلاب سال ۵۷ در ایران متوقف شد که پیامد آن رشد سریع جمعیت در دهه ۶۰ بود، به طوری که مدرسه‌های چند نوبتی یکی از نمونه‌های آن بود.

این مشکلات باعت شد مقامات کشور، سیاست کنترل جمعیت را در پیش گیرند و در پی آن قانون تنظیم خانواده و کنترل جمعیت در سال ۱۳۷۲ به تصویب مجلس ایران رسید و رشد سریع جمعیت کنترل شد.

در طول هشت سال جنگ ایران و عراق، جمعیت ایران رشد تقریبا زیاد سالانه ۳.۹ درصدی را تجربه کرد که ۴۰ درصد بیشتر از دوره‌های مشابه قبلی بود اما با اجرای طرح کنترل جمعیت، اکنون رشد جمعیت ایران به ۱.۵ درصد رسیده است.
اما به هرحال و با وجود خرسندی کارشناسان جمعیتی برای پایین آمدن رشد جمعیت در کشور، از سال پیش تا کنون رئیس جمهوری بر لزوم جلوگیری نکردن از فرزنددار شدن خانواده‌های ایرانی اصرار زیادی دارد، تا جایی که از یک سو بر منتقل کردن دانشگاه‌ها و سازمان‌های دولتی از تهران، برای کاهش جمعیت این شهر تاکید می‌کند و از سوی دیگر طرح‌هایی را مانند بازکردن حساب‌هایی با موجودی یک میلیون تومان برای فرزندانی که در سال89 در کل کشور به دنیا بیایند، اجرا می‌کند.

اظهارنظرهای برخی کارشناسان و نمایندگان مجلس و سخنان رئیس جمهور را به ترتیب تاریخ‌های اظهارنظر در این مورد را در جدول می‌خوانید.

 

 

 

تاریخ اظهار نظر

اظهارنظرهای رئیس جمهور در مورد لزوم افزایش جمعیت کشور

25 فروردین 89

من شعار دو بچه کافی است را قبول ندارم، این مساله سیاست غلطی بود که غربی‌ها انتخاب کرده و امروز پشیمان هستند و سرمایه سنگینی برای حفظ هویت و فرهنگ خود می‌پردازند، چرا باید در مسیری قرار بگیریم که نتیجه آن مشخص است و البته معتقدم که کشور قابلیت داشتن 150 میلیون جمعیت را دارد.

همه کودکانی که از اول فروردین سال جاری متولد شده‌اند دولت حساب سرمایه‌گذاری برای آن‌ها باز می‌کند و سالانه مقداری به آن اضافه می‌کند، به شرط آن‌که خانواده‌ها هم در آن مشارکت داشته باشند. پیش‌بینی شده است که بعد از 20 سال برای تحصیل، اشتغال، مسکن ، ازدواج حداقل سرمایه‌ای در اختیار این جوان وجود داشته باشد. داشتن دو فرزند و یک فرزند سیاست غربی است و قدیم با آن وضعیت افراد 7 یا 8 فرزند داشتند.

9اردیبهشت 89

عده‌ای در کشور پیدا شدند و همان حرف‌های غربی‌ها را تکرار کردند اما معیارها و اعتقادات ما نسبت به غربی‌ها فرق می‌کند و معتقدیم که خداوند روزی رسان است و معنی دو بچه کافی است یعنی اینکه 40 سال دیگر نامی از ایران وجود ندارد.

5 مرداد 89

کسانی که بحث‌های کنترل جمعیت و شعار دو بچه کافی است را مطرح می‌کنند، افرادی‌اند که در محدوده دنیای مادی فکر کرده و تصمیم می‌گیرند. کسانی که درباره کنترل جمعیت سخن می‌گویند خود را جای خدا نشانده‌اند؛ در حالی که خداوند می‌فرماید اگر فقر و تنگدستی هم دارید، ازدواج کنید. در هرحال من امیدوارم که نوزادان ایرانی جزو یاران با وفای امام دوازدهم شیعیان باشند.

8 آذر 89

من نگفتم که جمعیت دو برابر بشود من گفتم کنترل جمعیت به این شیوه غلط است.

8 دی 89

شعار دو بچه کافی است شعار فرمول انقراض یک ملت است نه بقای آن. بسیاری از نخبگان و دانشمندان از خانواده‌های پرجمعیت بوده و همین امر موجب رشد آنها شده است. زمانی که خانواده‌ای شش فرزند دارد باعث کلنجار رفتن آنها و رشد استعدادهایشان می‌شود. اما اینکه گفته می‌شود فرزندان زیاد را نمی‌توان به خوبی تربیت کرد حرف صحیحی نیست چرا که مهم‌ترین وظیفه خانواده تربیت نسل آینده است. حالا نمی‌گویم که خانواده‌ها پنج، شش فرزند داشته باشند اما زمانی که حرف از الگوی اسلامی ـ ایرانی می‌آید باید تمام جوانب و تصمیم‌گیری‌ها را تحت تاثیر خود قرار بدهد و الا دیگران برای ما تصمیم گرفته و به خورد ما می‌دهند.

 

نام

سمت

اظهارنظر

علیرضا مرندی

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس وزیر بهداشت در دو دوره

چنانچه دولت توانایی تامین هزینه‌های تعداد فرزندان بیشتری از یک خانواده دارد، می‌تواند به اصلاح قانون تنظیم خانواده بپردازد که حتی بگوید که هزینه‌های 50 فرزند را هم می‌تواند تامین کند. به این ترتیب امکان تعدد زوجات به تبع تعدد فرزندان بوجود می‌آید.

مردم قبل از بچه‌دار شدن محاسبه می‌کنند که آیا توان مالی این کار را دارند یا نه و بعد بررسی می‌کنند که آیا با توجه به مسائل اجتماعی و فرهنگی موجود می‌توانند یک فرزند خوب تربیت کنند و تحویل جامعه بدهند یا نه؟

افزایش تعداد فرزندان که هنر  نیست، حیوانات هم می‌توانند این کار را بکنند. مهم آن است که ما انسان‌ها در قبال فرزندان خود شرعا مسوولیت داریم و باید برای آنها ارزش قائل باشیم. به همین دلیل اظهارات دولت مبنی بر تعدد فرزندان، در تصمیم مردم تاثیر نخواهد داشت.

محمدتقی رهبر

رئیس فراکسیون روحانیون مجلس شورای اسلامی

اصل موضوع و توسعه نسل مسلمان ها  اصل مطلوبی است چون در حدیث از رسول اکرم(ص) است که ایشان به ازدیاد نسل مسلمان ها در قیامت مباهات می‌کند. اما به هرحال در شرایط فعلی که ما همزمان نتوانسته ایم برای اشتغال و مسکن جوانان برنامه ریزی کنیم،ازدیاد جمعیت برای ما مشکل ساز خواهد بود و اگرمساله مدیریت نشود، این توسعه خطرناک است.

مسعود پزشکیان

نماینده مجلس وزیر اسبق بهداشت

زمانیکه ما در کشور، این میزان جوان بیکار و مشکلات آموزشی و بهداشتی داریم، چگونه می‌توان به جمعیت بیشتر فکر کرد. دولت مشکلات افراد بیکار جامعه که درصد بالایی را تشکیل می‌دهند حل کند جمعیت صد میلیونی پیش کشد. مجلس باید وارد این مساله شود و به نحو ممکن قانون برنامه را اصلاح کند تا با افزایش جمعیت و سیاست‌های بدون کارشناسی در زمینه افزایش جمعیت مواجه نشویم.

لی‌لی ارشد

عضو هیات مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان

بر اساس آخرین اطلاعات اعلام شده که دو میلیون کودک بازمانده از تحصیل در کشور وجود دارد و طلاق نیز رشد 134 درصدی داشته است و مسئله بیکاری نیز تشدید شده با این وجود خانواده‌ها و جوانان پیش از هر اقدامی با آموزش شیوه‌های همسرپروری، فرزند پروری و مهارت‌های زندگی نیاز دارند. باید قبل از سیاست‌گذاری جهت افزایش تولد در کشور اعمال مدیریت و سیاست‌گذاری دقیق کرد.

ابراهیم رشیدی

مدیرکل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال

تشویق کل جامعه به افزایش موالید تبعاتی همچون گرایش خانواده های کم درآمد به فرزندآوری و به دنبال آن بروز مشکلات اقتصادی و اجتماعی دارد. هرم جمعیت کشور طی دو دوره یعنی در سالهای 48 تا 55 و پس از آن در دهه 60 افزایش یافت و در این میان تنها در نیمی از دهه 50 به دلیل اجرای اولین سیاستهای تنظیم خانواده با کاهش جمعیت روبرو شدیم. اگر همه جامعه را به یک نسبت به افزایش موالید تشویق کنیم قطعا خانواده های کم درآمد و با سطح فرهنگی پایین در این زمینه اقدام می کنند که نتیجه معکوس به دنبال دارد.

مرتضی آقا‌تهرانی

نماینده تهران

اسلام با اینکه نسل مسلمانان ممتد باشد، نه تنها موافق است بلکه آن را تشویق می‌کند. شاید دلیل طرح شعار "فرزند کمتر، زندگی بهتر" که در زمان شاه هم مطرح بود، این باشد که در صورت تعدد فرزندان، کیفیت زندگی چندان مناسب نخواهد بود.  ولی چه اشکالی دارد که هم به کمیت و هم به کیفیت این مساله توجه کنیم؟ شعار "دو بچه کافی نیست" احمدی‌نژاد با اصول اسلامی همخوانی دارد، به شرط اینکه خانواده و دولت بتوانند تکثر جمعیت را مدیریت کنند. آقای احمدی‌نژاد می‌گوید که قادر به انجام این کار هستم.

حسینعلی شهریاری

نایب رئیس کمسیون بهداشت و درمان مجلس

همانطور که مخالفان کنترل جمعیت می گویند، امکانات بالقوه کشور بیش از 150 میلیون را هم می تواند جوابگو باشد ولی آیا واقعاً این امکانات بالقوه، به بالفعل تبدیل شده است.  در چنین شرایطی اگر بخواهیم به خانواده ها اعلام کنیم که 1 میلیون تومان به هرکسی که یک بچه بیاورد می دهیم ، شاید اقشار پایین جامعه اطلاع نداشته باشند که این 1 میلیون به حساب بچه واریز می شود و والدین حق استفاده از آن را ندارند؛ در نتیجه باعث می شود که افرادی که نه توان تربیت بچه را دارند و نه می توانند شکم خودشان را سیر کنند، وسوسه شوند که نسل خود را زیاد کنند و در نتیجه مشکلات اقتصادی بویژه در مناطق محروم و غیر برخوردار بیشتر شود. فراموش نکنیم که با 1 میلیون تومان نمی توان بچه های خوب تربیت کرد.

42 131 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 120924

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • atila IR ۲۲:۰۳ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۴
    0 0
    اره اقا با این یدونه بچه ای که داریم موندیمچکار کنیم . این از وضع بیکاری و اقتصاد و تورم و... حالا بازم عبرت نمی گیریم از دهه 60 . بچه های اون دهه به نسل سوخته بیشتر معروفند که علتش هم کامل مشخص.
  • علي IR ۰۰:۲۷ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۵
    0 0
    آقارئيس جهموراگرشماباداشتن فرزندموافق هستيدچراهزينه هاي درمان نازائي آن قدرزياداست كه ماازداشتن يك فرزند محروم هستيم
  • بدون نام IR ۰۴:۳۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۵
    0 0
    1- خداوندفرموده اگر فقروتنگدستي هم داريد نفرموده كه خود را به فقر و تنگدستي بيندازيد . 2 - شما اگر اينقدر به فكر اين ملت هستيد خط فقر را از بين ببريد .
  • بدون نام IR ۰۵:۱۷ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۵
    0 0
    ببخشید اصل در هر تحقیق علمی بی نظر بودن پژوهش گران است حال آنکه مجمع تشخیص و شما همگی از پیش نظردار هستید و نظرتان هم مخالفت با هر چیزیست که احمدی نژاد بگوید کاری هم به تحقیق و پژوهش ندارید و تحقیق و پژوهش اسم رمز مخالفت شماهاست
  • بدون نام IR ۰۵:۵۹ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۵
    0 0
    همین 72 میلیون که منم جزوشم خودش خیلی زیادی،سالیانه چند صد نفر فارغ التحصیل میشوند برای چند ده نفر هم کار تامین نمیشود حالا بیا دوبرابرش کن،به خودی خود این آمار افزایش خواهد یافت صبر کنید این جوانان ازدواج بکنند هرکدام دو بچه بیاورند آمار دو بربابر میشود،نه نیاز به نظریه دارد ونه مخالفت. به قول ما آذری ها:هله دوغدووی بویود سورا!(اونی که زاییدی به عرصه برسون بعداً)
  • علی IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۵
    0 0
    متاسفم
  • علی IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۵
    0 0
    این همه بیکاری طلاق بچهای .... یعنی همه چی حل شده ؟ ؟ متاسفم
  • 0728 IR ۲۲:۳۹ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۵
    0 0
    سلام واقعا شرم آور است که نظر مراجع و رهبری را در این زمینه ثببت نکرده اید. تا کی می خواهید به سیاست یک بام و دو هوا ادامه بدهید؟
  • عادل IR ۱۷:۱۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۶
    0 0
    قطعاافزایش جمعیت در این زمان درست نیست
  • بدون نام IR ۰۹:۲۷ - ۱۳۸۹/۱۱/۱۶
    0 0
    بنظرميرسه كه آقايان در عصر حاضر زندگي نميكنند تا هزينه هاي بچه رو درك كنند
  • بدون نام CA ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۰/۰۴/۰۲
    0 0
    2 bach kafi ast
  • فا طمه A1 ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۳
    0 1
    رشد حمعیت با رشد امکانات باید برابر باشد وگرنه کشور از این هم عقب مانده تر می شود