اگر یک روحانی در رمضان، مردم را به خواندن گلستان سعدی دعوت کند، تعجب می‌کنید؟!

محمدرضا زائری، روحانی شناخته‌شده، این روزها، هم‌زمان با رمضان ۱۴۰۱ در حال برگزاری دومین دوره از «جایزه گلستان» به قصد ترغیب و تشویق دیگران به خواندن دیباچه گلستان سعدی است و خواهش می‌کند برای روز اول اردیبهشت که روز بزرگداشت سعدی است، هر کس هرچه می‌تواند انجام دهد.  

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حتی اگر اهل در دست گرفتن، تورق و خواندن گنجینه‌های ادبیات فارسی چون «بوستان» و «گلستان» سعدی نباشیم، بی‌شک این عبارات را دست کم در کتاب‌های درسی خوانده‌ایم؛ «منّت خدای را عز و جل که طاعتش موجب قربت است و به شکر اندرش مزید نعمت. هر نفسی که فرو می‌رود ممدّ حیات است و چون برمی‌آید مفرّح ذات. پس در هر نفسی دو نعمت موجود است و بر هر نعمتی شکری واجب...»

این آغاز دیباچه «گلستان سعدی» است و آن‌چه ممکن است موجب تعجب‌تان شود این است که این بار یک روحانی، ماه رمضان را برای دعوت از شما برای خوانش این متن درخشان، تهیه ویدئو از خوانش‌گر که ممکن است خودتان، فرزندان‌تان و اطرافیان‌تان باشید و بارگذاری آن در اینستاگرام‌تان با هشتگ «جایزه گلستان» و منشن کردن در صفحه golestanprize انتخاب کرده است.

اگر یک روحانی در رمضان، مردم را به خواندن گلستان سعدی دعوت کند، تعجب می‌کنید؟!

«جایزه گلستان» چگونه متولد شد؟

این روحانی سرشناس، محمدرضا زائری است که در مورد لحظه تولد «جایزه گلستان» که اکنون دو ساله شده است، در گفت‌وگویی این‌گونه می‌گوید: «سال گذشته بود که ایده سعدی‌خوانی در ماه مبارک رمضان به ذهنم رسید و فکر کردم خواندن «گلستان» می‌تواند در ترویج کتاب‌خوانی، توجه به متون کهن و از همه مهم‌تر ایجاد یک رابطه صمیمی بین اعضا خانواده مؤثر باشد. ایده این بود که وقتی خانواده‌ها در شب‌های ماه مبارک رمضان دور هم جمع هستند، پدر و مادرها و فرزندان‌شان با همراهی همدیگر مروری بر ادبیات کلاسیک داشته باشند و در یک فضای کاملاً صمیمی و دوستانه متنی از ادبیات کلاسیک را بخوانند، تمرین و قرائت و در صفحات خودشان منتشر کنند.»

او که این روزها، در رمضان ۱۴۰۱، دومین دوره «جایزه گلستان» را برگزار می‌کند با این استدلال به سراغ «گلستان» سعدی رفته است: «برخی افراد تصورشان این است که عبادت در ماه رمضان منحصر به قرائت قرآن و متون عربی است. در حالی که یکی از بزرگ‌ترین عبادات در این ماه مطالعه و آموزش است. طبیعتا «جایزه گلستان» از این جهت می‌تواند عبادت به حساب آید، به نحوی که افراد متنی را بخوانند و یاد بگیرند و به آموزش و تحصیلش بپردازند. نکته بعدی که کمتر به آن توجه می‌شود این است که متون کلاسیک ادبی ما مشحون و مشمول معارف دینی خصوصا قرآن کریم است. این تعبیر درباره مثنوی رایج است که می‌گویند «مثنوی قرآن فارسی است». ما در خیلی از متون کلاسیک از مناجات‌نامه‌های نظامی گنجوی بگیرید تا «گلستان» سعدی تا خیلی از غزلیات حافظ، با مفاهیم دینی و معارف قرآنی روبه‌رو هستیم. خود من وقتی دیباچه «گلستان» را برای جایزه انتخاب کردم، اصلاً توجه نداشتم که این عبارت «ای کریمی که از خزانه‌ غیب، گبر و ترسا وظیفه‌خور داری/ دوستان را کجا کنی محروم؟ تو که با دشمن این نظر داری» دقیقاً ترجمه بخشی از دعای ابوحمزه ثمالی است.»

«جایزه گلستان»، فقط یک مسابقه نیست

محمدرضا زائری در یادداشتی که پیش‌تر در خبرگزاری خبرآنلاین منتشر کرده، آورده بود: «شرکت شما در مسابقه فقط برای بردن جایزه نیست، بلکه با انتشار ویدئو به سهم خود قدمی مؤثر برای ترویج «گلستان» و حفظ این باروی فرهنگی و تمدنی برداشته‌اید.»

او در گفت‌وگوی مذکور نیز تاکید کرده است مهم‌ترین اتفاقی که دوست داشته رخ دهد، ایجاد فضایی صمیمی با محوریت سعدی و «گلستان» در میان خانواده‌ها بوده است و در کنارش برایش اهمیت دارد که کودکان و نوجوانان در «جایزه گلستان» شرکت کنند و این برایش شیرین‌ترین بخش ماجرا است و به عقیده او همین اتفاق شور و شوق بانی‌ها برای مشارکت در جوایز را افزایش می‌دهد.

او در کنار بیان این نکته، قرائت صحیح و حفظ، خلاقیت و ابتکار در اجرا و میزان دیده شدن ویدئو را به عنوان ملاک‌های ارزیابی آثار برمی‌شمارد.

گلستان‌ِ سعدی، مضمونش دینی و عرفانی است

حجت‌الاسلام محمدرضا زائری که از برخی جملات چون «چرا شما مردم را تشویق به گلستان‌خوانی می‌کنید؟ مردم را ترغیب کنید دعا بخوانند!» متعجب است، می‌گوید کسانی که چنین مباحثی را مطرح می‌کنند به این نکته توجه ندارند که او با ترغیب مخاطبانش به خواندن «گلستان» سعدی همان مضمون دعای ابوحمزه ثمالی و آیات قرآن را ترویج و با انتخاب یک متن کلاسیک، همان مضامین اخلاقی و دینی و عرفانی را به عموم مردم عرضه می‌کند.

او توضیح می‌دهد: «ذوق، شرایط و طبیعت افراد متفاوت است و ما ناگزیریم خوراک‌های مختلفی در اختیارشان بگذاریم. نمی‌شود همه را یک جور ببینیم و از همه یک توقع داشته باشیم. این نه عقلی است و نه دستورات دینی چنین چیزی به ما می‌گویند.»

این جایزه باید مردمی باقی بماند

زائری که قرار است برندگان دومین دوره «جایزه گلستان» را در پایان ماه مبارک رمضان و همزمان با عید سعید فطر اعلام کند در مورد میزان جوایز آن چنین می‌گوید: «برای نفر اول؛ چهار میلیون تومان،
نفر دوم؛ سه میلیون تومان و نفر سوم؛ دو میلیون تومان در نظر گرفته شده است اما با افزایش رقم و میزان جوایز، تغییرات هم اعلام خواهد شد.»

او توضیح می‌دهد: «سال قبل به ۱۰ نفر جایزه داده شد و مبلغ کل جوایز به پنجاه میلیون تومان رسید. اگر شما هم به ضرورت ترویج «گلستان» حضرت سعدی باور دارید و مایل هستید در تأمین جوایز مشارکت کنید.»

او اگرچه کسانی را که «به ضرورت ترویج گلستان حضرت سعدی باور دارند» به مشارکت در تامین جوایز دعوت می‌کند اما بر این نکته هم تاکید دارد که «جایزه گلستان تا به حال هیچ جنبه رسمی و حاکمیتی نداشته و همین بوده که کار را جذاب و افراد را ترغیب کرده است که در آن شرکت کنند.»

زائری در مورد حامیان مالی «جایزه گلستان» این گونه می‌گوید: «از سال گذشته بعضی دوستان پیشنهاد می‌دادند که برای برگزاری بهتر جایزه از همراهی بعضی نهادها و ارگان‌ها و شرکت‌ها استفاده کنیم. مثل بنیاد سعدی که گفتند بودجه‌ای برای این کار نداریم و مسئولیت و مأموریت ما ترویج زبان فارسی در خارج از کشور است یا شرکت چای گلستان که گفتند بررسی می‌کنیم که شرکت کنیم یا نه. امسال هم برخی نهادهای رسمی و حاکمیتی پیشنهاد حمایت داده‌اند که من نمی‌دانم چقدر مصلحت است «جایزه گلستان» را با مشارکت این نهادها پیش ببریم. واقعاً هنوز نسبت به پذیرش این مشارکت‌ها مرددم. چون یکی از نکاتی که پارسال خیلی مورد توجه بود و باعث می‌شد افراد مختلف در جایزه شرکت و در اهدای جایزه آن مشارکت کنند این بود که جایزه شخصی و مردمی است. شاید تنها یک مشارکت از سمت یک نهاد فرهنگی داشتیم که خود آن‌ها اصرار داشتند نامی از ما نبرید، چون نمی‌خواهیم جنبه تبلیغاتی پیدا کند. یعنی فضا کاملاً غیردولتی و غیرحاکمیتی بود. الآن که کار دارد بیشتر دیده می‌شود این پیشنهادها هم می‌آید ولی همین ملاحظه که عرض کردم باعث شده است که ما با احتیاط برخورد کنیم. خود من وسواس دارم که زیر بار نروم. گرچه شاید کمک و همراهی آن‌ها باعث شود کار خیلی بیشتر دیده شود و افراد بیشتری سهیم شوند، ولی زیبایی «جایزه گلستان» با مشارکت مردمی بیشتر است.»

برای روز بزرگداشت سعدی، هر کاری را می‌توانید انجام دهید

مرکز سعدی‌شناسی ایران از سال ۱۳۸۱ روز اول اردیبهشت را روز سعدی اعلام کرد و اول اردیبهشت ۱۳۸۹ و در اجلاس شاعران جهان در شیراز، نخستین روز اردیبهشت از سوی نهادهای فرهنگی داخلی و خارجی به عنوان روز سعدی نامگذاری شد. زائری با اشاره به این موضوع می‌گوید: «از شما هم خواهش می‌کنم برای روز اول اردیبهشت که روز بزرگداشت سعدی است هر کاری می‌توانید بکنید. برای شرکت در این مسابقه که اجرای متن ثابت و مشترک بخشی از دیباچه «گلستان» سعدی است تا پایان ماه مبارک رمضان وقت دارید و فعلا برای همراهی در مسابقه گلستان‌خوانی لطفا ویدئوی خود یا فرزندان‌تان را در صفحه خود منتشر کنید.»

بیشتر بخوانید:

داستان جایزه گلستان و دوره جدید آن

جایزه ۲۱ میلیون تومانی گلستان‌ با ایده محمدرضا زائری

۲۵۹۲۵۹

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1621742

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 36
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 3
  • IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    40 13
    ادبیات و فرهنگ ایران یک گنجینه است که هر چند با رژیم پهلوی مخالفم اما فرح دیبا و اطرافیانش این گنجینه را خوب شناختند و حتی از آن درآمد زایی کردند. ما هی رفتیم کوه کندیم و زمین سوراخ کردیم.
    • IR ۲۲:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
      12 26
      داداش فرح اگه خیلی فرهنگ کشورشو دوست داشت (حجاب)سنت دیرینه ما ایرانی ها قبل از اسلام چیزی که در دین زرتشت و حکومت های اشکانیان و هخامنشیان نقش داشته را در دانشگاه ها ممنوع نمی‌کرد!!!! چیزی که همه ادیان دارن (حجاب) وقتی حجاب لباس مادر های روحانی کلیسا های مسیحی را مببینم خجالت میکشم!!!! دیگه نمیشه مسیحی و مسلمانان ایرانی را تشخیص داد!!!! ترکیه را ببینید کشور های دیگه آدم نمیدونه چی بگه.... انگار فرقی بین دختر مسلمان ایرانی و مسیحی هایی که یه چیزی مثل روسری میندازن رو سرشون نیست!!!! انگار اونا بیشتر حجاب دارن!!!! درسته فرهنگ کشور ما سعدی شاعران دیگه کتاب هایشان اهمیت ویژه ای دارن و قبول دارم کمکاری کردیم باید فرهنگ کشورمان را به همه بشناسونیم باید بیشتر تلاش کنیم اما بحث این شد گفتم در مورد حجاب هم صحبت کنم
    • IR ۲۲:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
      3 11
      چجوری میشه فرهنگ و فرح را باهم در یک جمله قرار داد؟! احساس میکنم پارادوکس دارن! البته اینم یه آرایه ادبی است دیگه 😉
    • IR ۰۹:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
      3 12
      فرهنگ و فرح دیبا؟! جوک میگی رفیق
    • US ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۸
      2 3
      آره آخوند با فرهنگ خیلی با هم سازگار هستند.
  • گلستان سعدی در ماه رمضان IR ۱۶:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    14 74
    البته تعجب هم داره شاعری که مسیحیان را دشمن خدا می داند ما کتابش را بخوانیم
    • IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
      8 2
      قرآن هم خیلها را کافر میداند یعنی نباید او را خواند شماها با همین افکارتان ایران را در منجلاب بردید
  • NL ۱۶:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    55 11
    البته اگه بذارین آبروی سعدی محفوظ باشه ممنون میشیم
  • مهرداد US ۱۶:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    29 85
    روحانی های اخرالزمان رو ببین. کلامی بالاتر از قرآن و شیرین تر از قرآن نداریم، توی این ماه مبارک رمضان بیایم سعدی بخونیم؟؟؟؟؟؟ خدایا کجا داریم میریم ما
    • ایرانی IR ۰۱:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
      12 2
      اصلا بعید می‌دونم سواد داشته باشی هامو.
  • سعیدی IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    11 43
    این زائری همیشه برای هر چیزی شلوغ کاری میکنه برای هیچ کری هم راه حل ندارد،احتمالا به روحانی رای داده یا به رییسی رای نداده که شما به نفعش خبر پهش میکتید
  • IR ۱۷:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    6 73
    اصلاً طبق قرآن کریم خواندن شعر در این ماه مکروه است.
    • IR ۰۴:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
      7 0
      آن وقت طبق کدام آیه اش؟
    • Saba IR ۰۵:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
      7 0
      دوست عزیز من نمی‌دونم شما این احکام رو از کجا میارین اولا که این کتاب شعر کامل نیست نظم آمیخته به نثر هست دوما مضامینش هم عاشقانه نیست معمولا خلقت و خدا و جهان هست و مطمئنا در علاقه افراد به خالق هم تاثیر داره و چه زیبا همه حرف هایش رو با زبان فارسی ما بیان کرده واقعا دلنشین هست این کتاب
    • پرسپولیس IR ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
      5 0
      چرا الکی میگی...کجای قرآن نوشته؟؟؟
  • حمید IR ۱۸:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    57 9
    گول اینارو نخورید ، نیازهای جامعه رو شناختن و بر خلاف میل باطنی که روحیات طالبانی در آن نهفته است قصد دارند به هر طریقی شده اقبال عمومی را بدست آورند و مقبول شوند.
  • IR ۱۸:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    35 12
    میدانید چه چیزی موجب تعجب مردم میشه اینکه یه روحانی میگه سیزده تا بچه برای ما عادیه چون توکل ما به خدا با توکل شما فرق میکنه مثل اینکه این اقایون از امکانات بهتری برخوردار بشنداینکه یه روحانی پول اب وبرق تلفنشو مردم بدند اینکه میبینیم با توجه به تعداد روحانیون وضعییت فرهنگی ما روز بروز بدتر شده اینکه یه روحانی نتیجه تحصیلاتش باید باز کردن گره جامعه باشه اینکه یه روحانی باید غیر از نماز در مسجد کارهای سیمکشی وتاسیساتی بلد باشه وکارهای مسجد را بتونه انجام بده اینکه یک روحانی همیشه گذشته خودشو در رژیم ستم شاهی توی ذهن یاد اور بشه وحالا که همه امکانات در اختیار داره نره منطقه یک ودو تهران ساکن بشه اینکه کارهای موازی که روحانیون انجام میدند جز هزینه چیز دیگری مردم نخواهد داشت وخیلی مسایل دیگر من بعنوان یک انسان میگم اگر میخواهید موجب تعجب بیشتر مردم نشوید عملکردهای خودتونو همیشه باز نگری کنید مردم هر اتفاقی وهر کم کاری را از چسم سما میبینند
    • IR ۲۳:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
      4 7
      من خودم یک روحانی هستم تقریبا همه حرفهای شما اشتباه است. فقط یه سر بزنید قم و از چند نفر روحانی سوال کنید بعد این اراجیفی که ماهواره بهتون میده رو باور کنید
  • IR ۱۸:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    29 22
    زائری مردی که بدنبال دیده شدن هست.برای او فرقی ندارد از چه راهی دیده شود حتی اگر احکام دبن را زیر سوال ببرد. ویا نیشی به اتقلاب و نظام بزند،چون می خواهد دیده شود
  • امیر IR ۲۲:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    4 0
    میخوای از طریق ادبیات و سعدی برای خودتون ارزش و اعتبار بدست بیارین شما همون بشینین روضه خوانیتونو بکنین
  • فرامرز IR ۲۲:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    5 0
    راست میگه از فردوسی کبیر بگو.شما دشمن فردوسی هستین چون فارسی را زنده نگه داشت این بزرگ مرد.
  • ساسان IR ۰۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    6 2
    به نظر من خواندن کتاب ها و اشعار فردوسی مولوی نظامی عطار نیشابوری سعدی و دیگر بزرگان فرهنگ ایران زمین خیلی از این منبر ها مفیدتر هست
  • حمیدرضا IR ۰۴:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    3 5
    سلام رمضان ماه بهار قرآن است ّبریم گلستان بخوانیم. بوستان و گلستان سعدی علیه رحمه راما دیگری هم می‌شود آموخت این جایزه برای یاد گیری قرآن در این ماه نزول کتاب خدا گذاشتن بهتراست.جناب ‌دانشمند روحانی
  • مهران IR ۰۵:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    6 2
    متاسفانه خیلیا نمیدونن که گلستان سعدب یه کتاب اخلاقه برا همین تعجب میکنن.
  • زهرا IR ۰۵:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    4 1
    سلام من وقتی سوم دبستان بودم سال ۱۳۴۷ به دلیل اینکه معلمان مارا تشویق به خواندن گلستان می کرد و فارسیمان را بیستمی داد علاقمند به گلستان شدم و کمک زیادی به ما در یادگیری فارسی و ذهنمان را متمایل به پند های گلستان می کرد.
  • US ۰۷:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    9 0
    ای کاش روحانیون اینقدرکه به ارشاد مردم می‌پردازند مسئولان ونمایندگان راهم به پیروی ازدستورات اسلام وایمه وحضرت علی در حکومتداری دعوت می‌کردند تا شاهد بی‌مسئولیتی وبیسوادی وسودجو یی ودزدی ازبیت المال وبی عدالتی وتبعیض توسط مسئولین و نمایندگان نبودیم.
  • امین IR ۰۸:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    12 6
    والله تواین ماه که آدم باید استغفار وقرآن بخونه بیاد سعدی بخونه این مسخرها دیکه چیه
  • IR ۰۸:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    12 2
    اگر ایشون امثال ایشون سال دیگه گفتن موقع افطار مهستی و هایده و تتلو گوش بدین ثواب داره تعجب نکنین .... راههای رسیدن به خدا زیاده ... البته خدای یه عده شد فالوور و نظر و باریکلا جمع کردن
  • ف . IR ۰۹:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    3 1
    چ ربطی داشت .الان گفته بیاین گلستان سعدی بخونید یعنی به راه بدمنحرف کرده .چیز بدی نگفته مگه سعدی کفر گفته .الان گفته گلستان بخونید نگفته گلستان بخونیداما قران نخوانید فکراتون تا کجا میره .اگه ی ادم عادی اینومیگفت اینجوری جنجالیش نمیکردین
  • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    3 1
    خیلی از ادبیات گذشته مخصوصا سعدی مغفول ماندیم حتی در مدرسه والدین در مدارس ابتدایی اجازه نمیدهند بیشتر از حد کتاب از بچه بخواهیم مطلبی از ادبیات سعدی یا پروین اعتصامی بیان کنیم چون خود کتاب حذف کرده
  • US ۱۱:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    3 3
    اگه تهش به ایرج میرزا و شاملو ختم نشه ما هم مشکلی نداریم
  • مارال IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    2 1
    گول نخورین. میخوان اینطوری بکشوننتون مسجد
  • علی اصغر همدانی IR ۱۳:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    2 0
    دکانی است موجه و پر درآمد!!
  • مهسا IR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۷
    3 2
    اتفاقا ادبیات واشعار سعدی تاریخ واقعی کشور ماست
  • IR ۰۲:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۸
    2 1
    بله خب قابل توجه هم هست که بالاخره به ادبیات توجه نشان داده می شود اما تعجب بیشتر اینه که چر تااین حد دیر؟
  • IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۸
    3 2
    چنین روحانی احتمالا روحانی نماست و باید خلع لباس شود!