تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۸۷ - ۱۲:۴۴

کشورهای اروپایی در حالی به جشن های آغاز سال نو میلادی نزدیک می شوند که سایه رکود اقتصادی بیش از پیش در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا دیده می شود.

رهام وزیری: با نزدیک شدن به سال 2009 میلادی دولتمردان اتحادیه اروپا بهانه چندانی برای جشن گرفتن ندارند.خطر رکود اقتصادی بیش از هر زمان دیگری کشورهای توسعه یافته این اتحادیه را تهدید می کند و این در شرایطی است که درآمدهای دولت ها در حال کاهش یافتن است. در این وضعیت است که این دولت ها باید بالاترین میزان پرداخت های انتقالی در جهان را نیز پرداخت کنند.
آلیستر دارلینگ وزیر دارایی بریتانیا امروز با اعتراف به شرایط ناگوار اقتصادی در این کشور به بی بی سی گفت که احتمال اینکه اقتصاد بریتانیا در سال آینده میلادی وارد دوران رکود اقتصادی شود بسیار زیاد است.وی همچنین تاکید کرد که نمی توان اطمینان حاصل کرد که کاهش نرخ بهره بتواند احیای اقتصادی را به دنبال داشته باشد.نرخ بهره بریتانیا هم اکنون 2 درصد است و این در حالی است که درون بانک مرکزی این کشور بر سر کاهش یا تثبیت نرخ بهره اختلاف نظر جدی وجود دارد.
داده های آماری نیز نشان می دهند که رکود اقتصادی در این جزیره دور از انتظار نیست. موسسه آمارهای ملی انگلیس اعلام کرد ، تولیدات صنعتی این کشور طی ماه اکتبر نسبت به ماه قبل از آن بیش از 7/1 درصد کاهش داشته که این میزان کاهش تولیدات صنعتی از سال 2003 تا کنون بی سابقه است . تولیدات صنعتی انگلیس در این مدت 2/5 درصد نیز نسبت به سال قبل افت داشته که این رقم نیز از سال 1991 تا کنون سابقه نداشته است . رشد اقتصادی انگلیس نیز طی سه ماه سوم امسال به کمتر از 6/0 درصد رسیده است .
در آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا و سومین اقتصاد بزرگ جهان نیز وضعیت به همین منوال است.بانک مرکزی آلمان پیش بینی کرده است که در سال آینده رشد اقتصادی این کشور باز هم کاهش خواهد یافت.بخش زیادی از رشد اقتصادی آلمان در سایه صادرات محقق می شود که کاهش صادرات در سال آینده امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.در واقع از دست رفتن بازار مصرف یکی از تبعات بحران اقتصاد جهانی برای کشورهای در توسعه یافته بوده است.ایالات متحده بزرگترین بازار مصرف تولیدکنندگان اروپایی به حساب می آید و اکنون با بحرانی شدن اوضاع اقتصادی در این کشور اقتصاد اروپا نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
دولتمردان آلمان با پذیرش ضمنی این وضعیت به فکر چاره برای آن افتاده اند.یکی از راهکارهای آنان تقویت تقاضای داخلی است.با این وصف هنوز توفیقی در این زمینه به دست نیامده و نرخ خرده فروشی به طور پیوسته از جولای کاهش داشته است.راه حل کینزی افزایش سرمایه گذاری دولت در پروژه های راه سازی یکی دیگر از راهکارهایی است که دولت آلمان برای فرار از رکود اقتصادی در نظر گرفته است. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان با درخواست از‪۱۶‬ایالت فدرال این کشوربرای ارایه برنامه‌های خود جهت ساخت اتوبان و بازسازی فرودگاه ها، مدارس ، دانشگاه ها و جاده ها، به آنها گفت که این طرحها باید از بهار سال آینده آغاز شوند. مرکل که با گسترش انتقاد عمومی نسبت به اقدامات خود برای مقابله با بحران اقتصادی اخیرروبه رواست،ادامه داد: این برنامه‌ها به تقوت اقتصاد کشوربرای مقابله با بحران و بیکاری کمک می‌کند.همچنین دولت آلمان برای مقابله با رکود اقتصادی ناشی از بحران دربازارهای مالی یک کمک ‪ ۳۰‬میلیارد یورویی به اقتصاد این کشور اختصاص داد و قصد دارد تا بسته تقویت اقتصادی دوم را نیز که احتمالا به همین میزان خواهد بود در اوایل ژانویه ارایه کند.
در همین حال صندوق بین المللی پول با انتشار بیانیه ای اقدامات انجام گرفته از سوی کشورهای صنعتی را برای مهار بحران ناکافی دانست. به اعتقاد این نهاد مالی بین المللی در صورت تداوم این وضعیت رکود اقتصادی امری اجتناب ناپذیر خواهد بود.

 

منبع: خبرآنلاین